গৃহ মন্ত্ৰালয়
অৱসৰপ্ৰাপ্ত অগ্নিবীৰসকলৰ বাবে সংৰক্ষণ
21 JUL 2026 4:05PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু অসম ৰাইফলছ (চি এ পি এফ আৰু এ আৰ)ত ক্ৰমে কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য)/ৰাইফলমেন পদৰ নিযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰৰ বাবে এটা নতুন শ্ৰেণীৰ সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ বাবে তলত উল্লেখ কৰা ব্যৱস্থা কৰা হৈছেঃ
(ক) খালী পদৰ ৫০ শতাংশ সংৰক্ষণ।
(খ) বয়সৰ নিৰ্ধাৰিত উচ্চ সীমাৰ ক্ষেত্ৰত ৩বছৰৰ ৰেহাই। ইয়াৰ উপৰি প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰৰ প্ৰথম দলৰ প্ৰাৰ্থীসকলক বয়সৰ নিৰ্ধাৰিত উচ্চ সীমাৰ বাহিৰেও ৫ বছৰৰ ৰেহাই দিয়া হ'ব আৰু
(গ) শাৰীৰিক মানৰ পৰীক্ষা (পিএছটি), শাৰীৰিক দক্ষতা পৰীক্ষা (পিইটি) আৰু লিখিত পৰীক্ষাৰ পৰা ৰেহাই।
২. ইয়াৰ উপৰি প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰসকলক অধিক আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সমন্বয়ৰ উদ্দেশ্যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত এক উৎসর্গিত প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰ শাখা স্থাপন কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে অগ্নিবীৰসকলৰ প্ৰথমটো দলে এতিয়াও তেওঁলোকৰ নিয়োগৰ ম্যাদ সম্পূৰ্ণ কৰা নাই।
লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে এই কথা প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Home Affairs
RESERVATION FOR RETIRED AGNIVEERS
21 JUL 2026 4:05PM by PIB Delhi
The Government has created a new category of Ex-Agniveer in the recruitment of the post of Constable (General Duty)/ Rifleman in Central Armed Police Forces and Assam Rifles (CAPFs & AR) respectively with the following provisions for them:
(i) Reservation of 50% of vacancies.
(ii) 3 Years relaxation in prescribed upper age limit. Further, age relaxation of 5 years beyond the prescribed upper age limit will be given to the candidates of the first batch of Ex-Agniveers; and
(iii) Exemption from the Physical Standards Test (PST), Physical Efficiency Test (PET) and written examination.
2. Further, a dedicated Ex-Agniveer wing under Ministry of Home Affairs has been established for the purpose of coordinating further progression of Ex-Agniveers. As of now, the first batch of agniveers have not yet completed their term of engagement.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.