পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়
পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ বাবে ৫,৭৫৬.৬২ কোটি মূল্যৰ ১১৭টা প্ৰকল্পত অনুমোদন পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ
21 JUL 2026 12:13PM by PIB Guwahati
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে যোৱা দুবছৰত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, ডিজিটেল প্ৰচাৰ আৰু সমগ্ৰ দেশতে মৌলিক সা-সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
মন্ত্ৰালয়ে স্বদেশ দৰ্শন ২.০ প্ৰত্যাহ্বান ভিত্তিক গন্তব্যস্থল উন্নয়ন, তীৰ্থযাত্ৰা পুনৰুজ্জীৱিত কৰা আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্য বৃদ্ধি অভিযান (প্ৰসাদ), পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহক সহায় আৰু পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ তথা মৌলিক সা-সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে ধৰিত্ৰী আৱা জনজাতি গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান (ডিএ জুগা) আঁচনিৰ নিৰ্দেশনা আৰু পুঁজিৰ উপলব্ধতা সাপেক্ষে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰশাসনসমূহক কেন্দ্ৰীয় বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ উপৰি, ভাৰত চৰকাৰৰ মূলধন বিনিয়োগৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক বিশেষ সহায় পদক্ষেপৰ অধীনত ২০২৪-২৫ৰ সময়চোৱাত বিশ্ব পৰিসৰলৈ আদৰ্শ পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ বিকাশ তথা পৰ্যটন প্ৰকল্পৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছিল।
যোৱা দুবছৰত মন্ত্ৰালয়ে এই আঁচনিসমূহৰ অধীনত ৫৭৫৬.৬২ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ১১৭ টা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। যোৱা দুটা বিত্তীয় বৰ্ষত এই আঁচনিসমূহৰ অধীনত অনুমোদিত কেন্দ্ৰীয় বিত্তীয় সাহায্যৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি সবিশেষ সংযুক্তিত দিয়া হৈছে।
মন্ত্ৰালয়ে ৱেবছাইট আৰু মোবাইল এপ্লিকেচন সম্বলিত অতুলনীয় ভাৰত ডিজিটেল মঞ্চৰ জৰিয়তে পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ কৰে। এই মঞ্চই ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ বাবে ৱান-ষ্টপ ডিজিটেল ইণ্টাৰফেচ হিচাপে কাম কৰে। ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত আৰম্ভ কৰা পুনৰ বিকশিত প’ৰ্টেলটোৱে একাধিক ভাষাত উপলব্ধ আৰু ই অনলাইন ট্ৰেভেল এজেণ্ট (অ’ টিএ) আৰু অন্যান্য পক্ষৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে বিশেষ ভ্ৰমণ সমল, অত্যাৱশ্যকীয় তথ্য আৰু বিমান, হোটেল, কেব, বাছ, তথা এএছআই স্মাৰক টিকটৰ নিৰবিচ্ছিন্ন বুকিঙৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। চৰকাৰী ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম, ডিজিটেল প্ৰচাৰ অভিযান আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰভাৱশালীসকলৰ সৈতে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে প্ৰচাৰ ত্বৰান্বিত কৰা হয়।
ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত (ই বি এছ বি) পদক্ষেপ ৰূপায়ণ কৰে আৰু ই হৈছে ই বি এছ বি-ৰ নোডাল মন্ত্ৰালয়। অৱশ্যে, ই বি এছ বি পদক্ষেপৰ অধীনত, পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে পৰ্যটন অনুষ্ঠান আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে কেইবাটাও কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰি আছে। মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা আৰু বৈচিত্ৰ্যময় পৰম্পৰা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ অংশ হিচাপে প্ৰতি বছৰে ইয়াৰ মূল অনুষ্ঠান ভাৰত পৰ্বৰ আয়োজন কৰে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত মন্ত্ৰালয়ে গুজৰাটৰ একতা নগৰত ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস ২০২৫ তো অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰি, ২১খন হোটেল ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান (আই এইচ এম), ভাৰতীয় পৰ্যটন আৰু ভ্ৰমণ ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান (আই আই টি টি এম), ভাৰতীয় ৰন্ধন প্ৰতিষ্ঠান (আই চি আই) আৰু ভাৰত পৰ্যটন কাৰ্যালয়সমূহকে ধৰি মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহে ই বি এছ বি উদ্যোগৰ অধীনত সামৰি লোৱা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সংস্কৃতি, পৰম্পৰা, ৰন্ধন প্ৰণালী আৰু ঐতিহ্য প্ৰতিফলিত কৰি নিয়মীয়াভাৱে শিক্ষাৰ্থীৰ বিনিময় কাৰ্যসূচী, পৰিচয়মূলক ভ্ৰমণ, ট্যুৰ অপাৰেটৰ নেটৱৰ্কিং অধিবেশন, সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী, আঞ্চলিক ৰন্ধন উৎসৱ, ভাষা শিকাৰ কাৰ্যকলাপ আদি কাৰ্যসূচী ৰূপায়ন কৰে। এই পদক্ষেপসমূহে সাংস্কৃতিক পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতি শক্তিশালী কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰে।
মন্ত্ৰালয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটকৰ আগমন বৃদ্ধি কৰিবলৈ, ভ্ৰমণৰ সূচলতা উন্নত কৰিবলৈ আৰু বিশেষ পৰ্যটন সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কেইবাটাও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতীয় অভিযান, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু পৰ্যটন অংশীদাৰসকলৰ সহযোগিতাত পৰ্যটন ৰোড শ্ব’, বাণিজ্য বৈঠক, পৰিচয়মূলক ভ্ৰমণ, সংবাদ মাধ্যম আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়া অভিযান, খাদ্য উৎসৱ আৰু মুখ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন মেলা তথা প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে ভাৰতক মূল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উৎস বজাৰত সকলোৰে দৃষ্টিগোচৰ কৰা হয়।
ভ্ৰমণৰ সূচলতা উন্নত কৰিবলৈ, চৰকাৰে ই-ভিছা সুবিধাৰ জৰিয়তে ভিছা ব্যৱস্থাটোক উদাৰ আৰু সৰল কৰিছে আৰু এই সুবিধা বৰ্তমান ১৭৪ খন দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে নটা উপ-শ্ৰেণীৰ অধীনত উপলব্ধ। মন্ত্ৰালয়ে ২৪x৭ বহুভাষিক পৰ্যটক হেল্পলাইনো প্ৰদান কৰাৰ লগতে পেছাদাৰীভাৱে প্ৰশিক্ষিত পৰ্যটক সুবিধা প্ৰদানকাৰী আৰু গাইডৰ এক গোট সৃষ্টি কৰিবলৈ অতুলনীয় ভাৰত পৰ্যটক সুবিধা প্ৰদানকাৰী প্ৰমাণপত্ৰ (আই আই টি এফ চি) কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰিছে। আনহাতে বৰ্তমানৰ আঞ্চলিক পৰ্যায়ৰ গাইডসকলক সমগ্ৰ ভাৰতত কাম কৰাৰ স্বীকৃতিৰ সৈতে অতুলনীয় ভাৰত পৰ্যটক গাইড (আই আই টি জি) প্ৰণালীত একত্ৰিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি, মন্ত্ৰালয়ে আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি (আৰচিএছ-উড়ান)ৰ অধীনত পৰ্যটনস্থলীসমূহৰ সৈতে সংযোগ উন্নত কৰিবলৈ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে কাম কৰি আছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত ৫৩ টা পৰ্যটন পথ চিনাক্ত কৰাৰ লগতে পৰ্যটকসকলৰ বাবে নিৰবিচ্ছিন্ন ভ্ৰমণৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে সীমাবদ্ধ আৰু সুৰক্ষিত অঞ্চলত ভ্ৰমণ সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে নিয়মীয়াভাৱে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি থকা হৈছে।
মন্ত্ৰালয়ে নীতিগত পদক্ষেপ, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু প্ৰচাৰমূলক কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে আধ্যাত্মিক, পৰিৱেশ, দুঃসাহসিক অভিযান, গ্ৰাম্য, জনজাতীয়, কল্যাণ, চিকিৎসা, এম আই চি ই, বিবাহ আৰু ঐতিহ্য পৰ্যটনৰ দৰে বিশেষ পৰ্যটনৰ দিশৰ প্ৰচাৰ কৰে। ই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণৰ উদ্দেশ্যে বহনক্ষম পৰ্যটন, গ্ৰাম্য পৰ্যটন, গ্ৰাম্য হোমষ্টেসমূহ, এম আই চি ই, দুঃসাহসিক পৰ্যটন, পৰিৱেশ-পৰ্যটন আৰু চিকিৎসা তথা স্বাস্থ্য খণ্ড সম্পৰ্কীয় পৰ্যটনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কৌশল প্ৰস্তুত কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ে এম আই চি ই পৰ্যটনৰ বাবে "মিট ইন ইণ্ডিয়া" উপ-ব্ৰেণ্ড, গন্তব্যস্থলীৰ বিবাহৰ বাবে "ইণ্ডিয়া ছে আই ডু" প্ৰচাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ লগতে সুৰক্ষিত আৰু বহনক্ষম দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ বাবে আদৰ্শ দুঃসাহসিক পৰ্যটন সুৰক্ষা পৰিকাঠামো জাৰী কৰিছে।
লোকসভাত পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱাটে ২০.০৭.২০২৬ত লিখিত উত্তৰ প্ৰদান কৰে।
সংযোজন
১. দেশত ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত স্বদেশ দৰ্শন ২.০ আঁচনিৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰমিক নম্বৰ
ৰাজ্য
গন্তব্যস্থান
অভিজ্ঞতাৰ নাম
অনুমোদনৰ তাৰিখ
অনুমোদনৰ
ব্যয়
(কোটি টকাত)
১.
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
বাপাতলা
সূৰ্যলংকা উপকূলৰ অভিজ্ঞতাৰ
বিকাশ
২৯.০৩.২০২৫
৯৭.৫২
বিহাৰ
বোধগয়া
বোধগয়াৰ বৌদ্ধ ধ্যান আৰু
অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰৰ বিকাশ
২৯.০৩.২০২৫
১৬৫.৪৪
৩.
ছত্তীশগড়
কাৱাৰধা
কাৱাৰধাৰ ভোৰামদেও কৰিডৰ
উন্নয়ন
২৯.০৩.২০২৫
১৪৬.০০
৪.
ডি এন এইচ ডি ডি
দমন
দমন সন্মিলন কেন্দ্ৰ
২৯.০৩.২০২৫
১৪৭.১৩
৫.
গোৱা
পৰৱৰিম
পৰৱৰিম ক্ৰীক অভিজ্ঞতা
২০.০৮.২০২৪
২৪.০৭
৬.
গোৱা
কলভা
কলভা উপকূলৰ অভিজ্ঞতা
২০.০৮.২০২৪
১৯.৮৮
৭.
হাৰিয়ানা
পঞ্চকুলা
টিক্কাৰ তাল আৰু এডভেঞ্চাৰ
পাৰ্কত দুঃসাহসিক পৰ্যটন
কেন্দ্ৰৰ উন্নয়ন
২৯.০৩.২০২৫
২৬.৬৮
৮.
হাৰিয়ানা
পঞ্চকুলা
যাদৱীন্দ্ৰ উদ্যানৰ পুনৰুজ্জীৱন
২৯.০৩.২০২৫
৬৫.৮২
৯.
হিমাচল প্ৰদেশ
চিন্তপুৰ্ণী
উনাৰ মা চিন্তপুৰ্ণী দেৱী মন্দিৰৰ
উন্নয়ন
০৪.০৭.২০২৫
৫৬.২৬
১০.
কেৰালাম
আলাপ্পুঝা
আলাপ্পুঝাঃ এক বিশ্বজোৰা
জল আশ্চৰ্য্যভূমি
২৯.০৩.২০২৫
৯৩.১৮
১১.
কেৰালাম
মালাম্পুঝা
মালাম্পুঝা গাৰ্ডেন এণ্ড লেইজাৰ
পাৰ্কত পৰ্যটকৰ অভিজ্ঞতা উন্নীত
২৯.০৩.২০২৫
৭৫.৮৭
১২.
লাক্ষাদ্বীপ
বঙ্গৰাম
বংগৰামত ইক’-ৰিট্ৰিত,
দুঃসাহসিক অভিযান, সমুদ্ৰতীৰ
আৰু বাণিজ্য পৰ্যটন অভিজ্ঞতাৰ
বিকাশ
২৯.০৩.২০২৫
৮১.১৮
১৩.
মধ্য প্ৰদেশ
দাতিয়া
দাতিয়াৰ পিতাম্বৰ পীঠ বিকাশ
১৪.০৭.২০২৫
৪৪.২৪
১৪.
মহাৰাষ্ট্ৰ
পুনে
শিৱশ্ৰুষ্টি থিম পাৰ্ক
২১.০৯.২০২৪
৭৫.৪৭
১৫.
মিজোৰাম
চম্ফাই
চম্ফাইৰ ন্গুৰ,মুৱালবুহভুম,
জোটে আৰু
কেইলুংলিয়ান্গুৰত
ইকো ৰিজৰ্টৰ
অভিজ্ঞতা
২৯.০৩.২০২৫
৩৮.৮৫
১৬.
মিজোৰাম
চম্ফাই
চম্ফাইৰ ঐতিহ্য আৰু সাংস্কৃতিক
কেন্দ্ৰ
২৯.০৩.২০২৫
৩৩.৮৭
১৭.
মিজোৰাম
আইজল
সন্মিলন কেন্দ্ৰৰ নিৰ্মাণ
১০.১১.২০২৫
৯৯.৭১
১৮.
নাগালেণ্ড
চুমৌকেডিমা
চুমৌকেডিমাৰ জেকব গাঁৱত
দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ অভিজ্ঞতা
২৯.০৩.২০২৫
৩২.৫৪
১৯.
নাগালেণ্ড
চুমৌকেডিমা
চুমৌকেডিমা ভিউপইণ্টত
পৰিৱেশ-পৰ্যটনৰ অভিজ্ঞতা
২০.০৮.২০২৪
৭.৮৭
২০.
পঞ্জাব
অমৃতসৰ
অট্টাৰীত সীমান্ত পৰ্যটনৰ
অভিজ্ঞতা
২০.০৮.২০২৪
২৫.৯১
২১.
ৰাজস্থান
চিকাৰ
শ্ৰী খাটূ শ্যাম জী মন্দিৰত
(চিকাৰ) উন্নয়নমূলক কাম-কাজ
২৯.০৩.২০২৫
৮৭.৮৭
২২.
ৰাজস্থান
বিকানেৰ জিলা
বিকানেৰৰ শ্ৰী কৰ্ণিমাতা মন্দিৰত
উন্নয়নমূলক কাম-কাজ
১৪.০৭.২০২৫
২২.৫৮
২৩.
ৰাজস্থান
মালাচেৰী
ডুঙ্গাৰী
(জিলা ভিলৱাৰা)
ভিলৱাৰা জিলাৰ মালাচেৰী
ডুংগ্ৰীৰ উন্নয়ন
১৪.০৭.২০২৫
৪৮.৭৩
২৪.
ত্ৰিপুৰা
আগৰতলা
ত্ৰিপুৰা ঐতিহ্যময় গাঁও আৰু
আগৰতলাত সংগীতৰ
অভিজ্ঞতা (প্ৰথম আৰু দ্বিতীয়
পৰ্যায়)
২৯.০৩.২০২৫
৪৮.৯৫
মুঠ
১৫৬৫.৬২
২. প্ৰত্যাহ্বান ভিত্তিক গন্তব্যস্থলী উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ ত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰমিক নম্বৰ
ৰাজ্য
গন্তব্যস্থল/শিতান
অভিজ্ঞতাৰ নাম
Sanction Date
Sanctioned Cost
(in ₹ Crore)
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
নাগাৰ্জুন সাগৰ (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
নাগাৰ্জুন সাগৰত বৌদ্ধ
ঐতিহ্য আৰু সাংস্কৃতিক
অভিজ্ঞতাৰ সমৃদ্ধি
17.03.2025
25.00
২.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
অহোবিলম মন্দিৰ (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
অহোবিলমক আধ্যাত্মিক
ওডিচি হিচাপে বিকশিত কৰা
17.03.2025
25.00
৩.
অৰুণাচল প্ৰদেশ
কিবিথো (প্ৰাণৱন্ত
গাওঁ কাৰ্যসূচী)
কিবিথো ফ্ৰণ্টিয়াৰ পৰ্যটন
-শান্তিৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ
27.03.2025
4.96
৪.
অৰুণাচল প্ৰদেশ
বিচম বান্ধ স্থান (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
বিচম বান্ধ দুঃসাহসিক
অভিযান আৰু পৰিৱেশ
পৰ্যটন প্ৰকল্প
27.03.2025
9.90
৫.
অসম
শিৱসাগৰ (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
পানীদিহিং পক্ষী অভয়াৰণ্য
27.03.2025
9.99
৬.
বিহাৰ
চাৰণ জিলা (সোনেপুৰ মেলা) (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
সোনেপুৰ মেলাৰ স্থানৰ
বিকাশ
27.03.2025
24.29
৭.
ছত্তীশগড়
মায়ালী বাগিছা (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
মায়ালী বাগিছাৰ পৰিৱেশ
পৰ্যটন গন্তব্যস্থান হিচাপে
বিকাশ
27.03.2025
9.97
৮.
গোৱা
মায়েম গাঁও (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
হৰৱালেম জলপ্ৰপাতৰ
সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন আৰু বিকাশ
17.03.2025
9.81
৯.
গুজৰাট
ভাদনগৰ (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
শৰ্মিষ্ঠা হ্ৰদৰ ৰূপান্তৰঃ পোহৰ
আৰু সংস্কৃতি
27.03.2025
17.29
১০.
গুজৰাট
পোৰবন্দৰ (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
হৰসিদ্ধি উপকূলত
পবিত্ৰ মহাসাগৰৰ ৰিট্ৰিত
27.03.2025
24.66
১১.
হিমাচল প্ৰদেশ
কাজা (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
কাজাত পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি
উন্নয়ন
27.03.2025
24.82
১২.
হিমাচল প্ৰদেশ
ৰাকচাম (প্ৰাণৱন্ত গাওঁ কাৰ্যসূচী)
ৰাকচাম-প্ৰাণৱন্ত গাঁৱত
পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন
27.03.2025
4.96
১৩.
ঝাৰখণ্ড
ৰামৰেখা ধাম (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
ৰামৰেখা ধামত পৰ্যটন
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন
27.03.2025
18.87
১৪.
কৰ্ণাটক
বিদাৰ (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
ঐতিহ্য পৰ্যটন গন্তব্যস্থল
হিচাপে বিদাৰৰ বিকাশ
21.01.2026
25.00
১৫.
কেৰালাম
বৰকলা (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
বৰকলা-দক্ষিণ কাশী
27.03.2025
25.00
১৬.
কেৰালাম
থালাছেৰী (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
থালাছেৰীঃ দ্য স্পিৰিচুৱেল
নেক্সাছ
27.03.2025
25.00
১৭.
লাডাখ
মুশকু গাঁও (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
মুশকুক এক বহনক্ষম পৰ্যটন
কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰাঃ
বন্যপ্ৰাণী দৰ্শন আৰু সামূহিক
প্ৰগতি একত্ৰিত কৰা
27.03.2025
9.78
১৮.
মধ্যপ্ৰদেশ
অৰ্চা (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
অৰ্চা এক মধ্যযুগীয় চমক
২.০
17.03.2025
25.00
১৯.
মধ্যপ্ৰদেশ
মাণ্ডু (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
মাণ্ডু-এক মধ্যযুগীয় বিস্ময়
21.01.2026
24.88
২০.
মহাৰাষ্ট্ৰ
আহমেদনগৰ (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
আহমেদনগৰ দুৰ্গৰ উন্নয়ন
17.03.2025
25.00
২১.
মণিপুৰ
ইম্ফলৰ লাংথাবল কনুগ (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
মণিপুৰৰ প্ৰাচীন ৰাজধানীৰ
উন্নয়ন, লাংথাবল কনুগ
17.03.2025
24.69
২২.
মেঘালয়
নাৰ্টিয়াং গাঁও (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
নাৰ্টিয়াং আধ্যাত্মিক আৰু
সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ
17.03.2025
24.87
২৩.
মেঘালয়
মাউফলাং গাঁও (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
মাউফলাং সাংস্কৃতিক আৰু
ঐতিহ্য কেন্দ্ৰ
17.03.2025
24.87
২৪.
নাগালেণ্ড
ইম্পুৰ গাওঁ(আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
আত্মিক পথঃ ইম্পুৰ
হেৰিটেজৰ অভিজ্ঞতা
17.03.2025
24.94
২৫.
নাগালেণ্ড
দোয়াং জলাশয় (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
ৱিঙছ অ’ভাৰ দোয়াঙঃ
পৰিৱেশ পৰ্যটনৰ স্বৰ্গ
17.03.2025
9.99
২৬.
পুডুচেৰী
হোৱাইট টাউন (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
হোৱাইট টাউনৰ উন্নয়ন
27.03.2025
22.19
২৭.
পঞ্জাব
ৰূপনগৰ (আনন্দপুৰ চাহিব) (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
হেৰিটেজ ষ্ট্ৰীট-
শ্ৰী আনন্দপুৰ চাহিবত
শান্তি আৰু সম্প্রীতিৰ প্ৰতীক
27.03.2025
24.90
২৮.
পঞ্জাব
ফিৰোজপুৰ (হুচেনিৱালা সীমান্ত)-(সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
হুচেনিৱালা সীমান্তত
সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহ্যৰ
ব্যাপ্তি
27.03.2025
25.00
২৯.
ছিকিম
কাবি (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
কাবি ক্ৰনিকলছঃ
একতা আৰু ঐতিহ্যৰ
মাজেৰে এক যাত্ৰা
17.03.2025
24.96
৩০.
ছিকিম
গনাথাং গাঁও (প্ৰাণৱন্ত গাঁও কাৰ্যসূচী)
বীৰত্বৰ প্রতিধ্বনিঃ
গনাথাং উপত্যকাৰ অভিজ্ঞতা
17.03.2025
5.00
৩১.
তামিলনাডু
ৰামেশ্বৰম দ্বীপ (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
ৰামেশ্বৰমৰ আইকনিক ৰূপান্তৰ
27.03.2025
20.01
৩২.
তেলেংগানা
নালগোণ্ডা (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)-
বুদ্ধৱনমৰ
ডিজিটেল অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰৰ
বিকাশ
17.03.2025
24.85
৩৩.
তেলেংগানা
কামাৰেড্ডী (কাল্কি চেৰুভু) (পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু অমৃত ধাৰোহাৰ স্থান)
নিজাম সাগৰত পৰিৱেশ
পৰ্যটন প্ৰকল্পৰ উন্নয়ন
17.03.2025
9.98
৩৪.
উত্তৰ প্ৰদেশ
মহোবা (সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য)
মহোবাত সাংস্কৃতিক দৃশ্যপটৰ
বিকাশ
27.03.2025
24.98
৩৫.
উত্তৰাখণ্ড
জাডুং (প্ৰাণৱন্ত গাওঁ কাৰ্যসূচী)
জাডুঙৰ জাডুং উৎসৱ
খেলপথাৰৰ উন্নয়ন
27.03.2025
4.99
৩৬.
উত্তৰাখণ্ড
কাইঞ্চিধাম (আধ্যাত্মিক পৰ্যটন)
কাইঞ্চিধাম কেম্পাছৰ উন্নয়ন
27.03.2025
17.60
৩৭.
উত্তৰাখণ্ড
মানা গাঁও (প্ৰাণৱন্ত গাঁও কাৰ্যসূচী)
মানা হাট
29.03.2025
4.99
মুঠ
687.99
৩. দেশত বিত্তীয় বৰ্ষত ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ ত প্ৰসাদ আঁচনিৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰমিক নম্বৰ
ৰাজ্য
অনুমোদন বৰ্ষ
প্ৰকল্পৰ নাম
Sanction Amount
(in ₹ Crore)
১.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
২০২৪-২৫
আন্নাভাৰম মন্দিৰ নগৰত তীৰ্থযাত্ৰা
পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন
25.33
২.
বিহাৰ
২০২৪-২৫
চাৰণৰ অম্বিকা ভৱানী মন্দিৰৰ
উন্নয়ন
13.29
৩.
গোৱা
২০২৪-২৫
বম জেছু বাচিলিকাৰ বিকাশ
16.46
৪.
কৰ্ণাটক
২০২৪-২৫
ৰেণুকা য়াল্লামা দেৱী মন্দিৰৰ
উন্নয়ন
18.37
৫.
কৰ্ণাটক
২০২৪-২৫
বিদাৰ জিলাৰ পাপনাশ মন্দিৰত
মৌলিক সুবিধাৰ উন্নয়ন।
22.25
৬.
মিজোৰাম
২০২৪-২৫
চম্পাই জিলাৰ ভাংছিয়াত প্ৰসাদ
আঁচনিৰ অধীনত মৌলিক
সুবিধাসমূহৰ উন্নয়ন
5.47
৭.
পুডুচেৰী
২০২৪-২৫
শ্ৰী ধৰবৰণ্যেশ্বৰ মন্দিৰৰ বাবে
তীৰ্থযাত্ৰীৰ সুবিধা আৰু পৰ্যটকৰ
আকৰ্ষণৰ বিকাশ
25.94
৮.
তামিলনাডু
২০২৪-২৫
৮টা নৱগ্ৰহ মন্দিৰৰ উন্নয়ন
40.94
৯.
তেলেংগানা
২০২৪-২৫
দেৱী ৰেণুকা য়েল্লামা দেৱস্থানমত
মৌলিক সুবিধাসমূহৰ বিকাশ
4.22
মুঠ
172.27
৪. দেশত বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ ত এ চি এ আঁচনিৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰমিক নম্বৰ
সংস্থা
প্ৰকল্পৰ নাম -
ৰাজ্য
Sanction Year
Amount sanctioned
(in ₹ Crore)
১.
আইটিডিচি
আৰিয়ালুৰ জিলাৰ গঙ্গাইকোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰত আলোকসজ্জা আৰু আনুষংগিক কাম
তামিলনাডু
2024-25
11.47
২.
বিইচিআইএল
বিহাৰৰ বক্সাৰত একুৱা স্ক্ৰীণ প্ৰজেকশ্যন আৰু ছাউণ্ড শ্ব’ৰ সৈতে ৩ডি মেপিং আৰু বিহাৰৰ ৰাম ৰেখা ঘাটত ডাইনামিক লাইটিং আৰু মোটিফ
বিহাৰ
2024-25
5.99
মুঠ
17.46
৫. দেশত ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত স্বদেশ দৰ্শন ২.০ৰ উপ-আঁচনি ডিএ-জুগাৰ অধীনত 'জনজাতীয় অঞ্চলত হোমষ্টেৰ উন্নয়ন'ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হ 'ল,
ক্ৰমিক নম্বৰ
ৰাজ্য
অনুমোদন বৰ্ষ
প্ৰকল্পৰ নাম
Sanction Amount
(in ₹ Crore)
১.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
২০২৫-২০২৬
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ মাৰেডুমিলি গোটত
জনজাতীয় হোমষ্টেৰ উন্নয়ন
1.23
২.
লাডাখ
২০২৫-২০২৬
লাডাখৰ শ্বাম, সুৰু আৰু আৰিয়ান
উপত্যকা গোটত জনজাতীয়
হোমষ্টে'ৰ উন্নয়ন
4.59
৩.
মধ্যপ্ৰদেশ
২০২৫-২০২৬
মধ্যপ্ৰদেশৰ কৰঞ্জিয়া আৰু পুষ্পৰাজগড়
গোটত জনজাতীয় গৃহস্থানৰ উন্নয়ন
5.00
৪.
মিজোৰাম
২০২৫-২০২৬
মিজোৰামৰ কেন্দ্ৰীয় আৰু দক্ষিণ
গোটত জনজাতীয় হোমষ্টেৰ উন্নয়ন
5.00
৫.
উত্তৰাখণ্ড
২০২৫-২০২৬
উত্তৰাখণ্ডৰ চাক্ৰাতা গোটত
জনজাতীয় হোমষ্টেৰ উন্নয়ন
1.70
মুঠ
17.52
৬. দেশত বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২০২৫ আৰু ২০২৫-২০২৬ ত মূলধন বিনিয়োগ আঁচনিৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক বিশেষ সহায়ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰমিক নম্বৰ
ৰাজ্য
অনুমোদনৰ বছৰ
প্ৰকল্পৰ নাম
অনুমোদিত ব্যয় (কোটি টকাত)
১.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
২০২৪-২৫
গান্দিকোটাত দুৰ্গ আৰু গৰ্জৰ অভিজ্ঞতা সমৃদ্ধ কৰা
৭৭.৯১
২.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
২০২৪-২৫
ৰাজা মহেন্দ্ৰবৰমত অখণ্ড গোদাবৰী-(হাভেলক দলং আৰু পুষ্কৰ ঘাট)
৯৪.৪৪
৩.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
২০২৪-২৫
পাচিঘাটত ছিয়াং এডভেঞ্চাৰ এণ্ড ইকো-ৰিট্ৰিট
৪৬.৪৮
৪.
অসম
২০২৪-২৫
গুৱাহাটীৰ অসম ৰাজ্যিক চিৰিয়াখানা তথা উদ্ভিদ উদ্যান
৯৭.১২
৫.
অসম
২০২৪-২৫
শিৱসাগৰত ৰং ঘৰৰ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন
৯৪.৭৬
৬.
বিহাৰ
২০২৪-২৫
চহৰছাত মৎস্যগন্ধা হ্ৰদৰ উন্নয়ন
৯৭.৬১
৭.
বিহাৰ
২০২৪-২৫
কৰমচাটত কৰমচাট ইকো-টুৰিজম এণ্ড এডভেঞ্চাৰ হাব
৪৯.৫১
৮.
ছত্তিশগড়
২০২৪-২৫
ৰায়পুৰত চিত্ৰোপালা ফিল্ম চিটিৰ উন্নয়ন
৯৫.৭৯
৯.
ছত্তিশগড়
২০২৪-২৫
ৰায়পুৰত জনজাতীয় আৰু সাংস্কৃতিক সন্মিলন কেন্দ্ৰৰ উন্নয়ন
৫১.৮৭
১০.
গোৱা
২০২৪-২৫
পোণ্ডাত থকা ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ সংগ্ৰহালয়
৯৭.৪৬
১১.
গোৱা
২০২৪-২৫
প'ৰৱি'ৰিমৰ টাউন স্কুৱেৰ
৯০.৭৪
১২.
গুজৰাট
২০২৪-২৫
পোৰবন্দৰৰ কেৰলী (মোকৰসাগৰ) ত পৰিৱেশ পৰ্যটন গন্তব্যস্থান
৯৯.৫০
১৩.
গুজৰাট
২০২৪-২৫
ধোৰডোৰ টেণ্ট চিটি এণ্ড কনভেনশ্যন চেণ্টাৰ
৫১.৫৬
১৪.
ঝাৰখণ্ড
২০২৪-২৫
কোডৰ্মাত তিলাইয়াৰ পৰিৱেশ-পৰ্যটন উন্নয়ন
৩৪.৮৭
১৫.
কৰ্ণাটক
২০২৪-২৫
বেংগালুৰুৰ ৰোৰিচ আৰু দেৱিকা ৰাণী ইষ্টেট টাটাগুনিত পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ
৯৯.১৭
১৬.
কৰ্ণাটক
২০২৪-২৫
বেলগাৱীত সাৱদত্তি-য়াল্লাম্মাগুড্ডাৰ উন্নয়ন
১০০.০০
১৭.
কেৰালা
২০২৪-২৫
কোল্লামত অষ্টমুদি জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু পৰিৱেশ-বিনোদনমূলক কেন্দ্ৰ
৫৯.৭১
১৮.
কেৰালাম
২০২৪-২৫
সৰ্গালয়ত মালাবাৰৰ সাংস্কৃতিক ক্ৰুচিবললৈ গোলকীয় প্ৰৱেশদ্বাৰ
৯৫.৩৪
১৯.
মধ্যপ্ৰদেশ
২০২৪-২৫
অৰছাত এক মধ্যযুগীয় চমকপ্ৰদ আশ্চৰ্য
৯৯.৯২
২০.
মধ্যপ্ৰদেশ
২০২৪-২৫
ভূপালত এম আই চি ই-ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন কেন্দ্ৰ
৯৯.৩৮
২১.
মহাৰাষ্ট্ৰ
২০২৪-২৫
সিন্ধুদুৰ্গত আই এন এছ-গুলদাৰ পানীৰ তলৰ সংগ্ৰহালয়, কৃত্ৰিম প্ৰাচীৰ আৰু ছাবমেৰিন পৰ্যটন
৪৬.৯১
২২.
মহাৰাষ্ট্ৰ
২০২৪-২৫
নাছিকত ৰাম-কাল পথৰ উন্নয়ন
৯৯.১৪
২৩.
মণিপুৰ
২০২৪-২৫
লোকটকত লোকটক হ্ৰদৰ অভিজ্ঞতা
৮৯.৪৮
২৪.
মেঘালয়
২০২৪-২৫
মাউখানুত এম আই চি ই আন্তঃগাঁথনি
৯৯.২৭
২৫.
মেঘালয়
২০২৪-২৫
শ্বিলঙত উমিয়াম হ্ৰদৰ পুনৰ বিকাশ
৯৯.২৭
২৬.
ওড়িশা
২০২৪-২৫
হিৰাকুণ্ডৰ উন্নয়ন
৯৯.৯০
২৭.
ওড়িশা
২০২৪-২৫
সাতকোছিয়াৰ বিকাশ
৯৯.৯৯
২৮.
পঞ্জাব
২০২৪-২৫
এছবিএছ নগৰৰ খাটকাৰ কলানত শ্বহীদ-ই-আজম, চৰ্দাৰ ভগত সিঙৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে হেৰিটেজ ষ্ট্ৰীটৰ উন্নয়ন
৫৩.৪৫
২৯.
ৰাজস্থান
২০২৪-২৫
জয়পুৰৰ আম্বেৰ-নাহৰগড় আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ উন্নয়ন
৪৯.৩১
৩০.
ৰাজস্থান
২০২৪-২৫
জয়পুৰৰ জল মহলত উন্নয়ন
৯৬.৬১
৩১.
ছিকিম
২০২৪-২৫
নামচিৰ ভালেধুঙ্গা, য়াংগাঙত স্কাইৱাক
৯৭.৩৭
৩২.
ছিকিম
২০২৪-২৫
নাথুলাত সীমান্তৰ অভিজ্ঞতা
৬৮.১৯
৩৩.
তামিলনাডু
২০২৪-২৫
মামল্লপুৰমত নন্দৱনম ঐতিহ্য উদ্যানৰ উন্নয়ন
৯৯.৬৭
৩৪.
তামিলনাডু
২০২৪-২৫
উটিৰ ৰেচ ক’ৰ্চৰ ইকো পাৰ্ক
৭০.২৩
৩৫.
তেলেংগানা
২০২৪-২৫
ৰামাপ্পাত ৰামাপ্পা অঞ্চল বহনক্ষম পৰ্যটন চাৰ্কিট
৭৩.৭৪
৩৬.
তেলেংগানা
২০২৪-২৫
নল্লামালাত সোমচিল্লা কল্যাণ আৰু আধ্যাত্মিক ৰিট্ৰিত
৬৮.১০
৩৭.
ত্ৰিপুৰা
২০২৪-২৫
গোমতীৰ বান্দুৱাৰ শক্তি পীঠ উদ্যান
৯৭.৭০
৩৮.
উত্তৰ প্ৰদেশ
২০২৪-২৫
আগ্ৰা জিলাৰ বটেশ্বৰৰ উন্নয়ন
৭৪.০
৩৯.
উত্তৰ প্ৰদেশ
২০২৪-২৫
শ্ৰাৱস্তীত সমন্বিত বৌদ্ধ পৰ্যটন উন্নয়ন
৮০.২৪
৪০.
ঝাৰখণ্ড
২০২৪-২৫
আইকনিক চিটি ঋষিকেশঃ ঋষিকেশৰ ৰাফটিং বেছ ষ্টেচন
১০০.০০
মুঠ
৩২৯৫.৭৬

Ministry of Tourism
Tourism Ministry Sanctions 117 Projects Worth ₹5,756.62 Crore to Develop Tourism Infrastructure
21 JUL 2026 12:13PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism has undertaken several initiatives during the last two years to promote tourism through infrastructure development, digital promotion and expansion of basic amenities across the country.
The Ministry provides Central Financial Assistance to State Governments and Union Territory Administrations under the schemes of Swadesh Darshan 2.0, Challenge Based Destination Development, Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Heritage Augmentation Drive (PRASHAD), Assistance to Central Agencies for Tourism Infrastructure Development and Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DA JUGA) for development of tourism infrastructure and augmentation of basic amenities, subject to the scheme guidelines and availability of funds. Further, under the Government of India initiative Special Assistance to States for Capital Investment – Development of Iconic Tourist Centres to Global Scale, financial assistance was provided to States during 2024-25 for tourism projects.
In the last two years, the Ministry has sanctioned 117 projects worth Rs. 5756.62 crores, under the afore-mentioned Schemes. The State/UT-wise details of Central Financial Assistance sanctioned under these schemes during the last two financial years are given at Annexure.
The Ministry promotes tourism through the Incredible India Digital Platform, comprising the website and mobile application, which serves as a one-stop digital interface for domestic and international travellers. The revamped portal, launched in September 2024, is available in multiple languages and offers curated travel content, essential information, and seamless booking of flights, hotels, cabs, buses, and ASI monument tickets through partnerships with Online Travel Agents (OTAs) and other stakeholders. Promotion is further supported through official social media platforms, digital campaigns, and collaborations with social media influencers.
The Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB) initiative is implemented by the Ministry of Education, Government of India, the nodal Ministry for the EBSB. However, under the EBSB initiative, the Ministry of Tourism is also implementing several programmes through tourism events and institutional activities. The Ministry organises its flagship event Bharat Parv every year as part of the Republic Day celebrations with participation from all States and Union Territories to showcase India's cultural heritage, tourism potential and diverse traditions. Under this initiative, the Ministry also participated in Rashtriya Ekta Diwas 2025 at Ekta Nagar, Gujarat.
Further, the Ministry's Central Autonomous Bodies, including 21 Institutes of Hotel Management (IHMs), the Indian Institute of Tourism and Travel Management (IITTM), the Indian Culinary Institute (ICI) and India Tourism Offices regularly organise student exchange programmes, familiarisation visits, tour operator networking sessions, cultural programmes, regional cuisine festivals, language-learning activities and other activities highlighting the culture, traditions, cuisine and heritage of paired States and Union Territories under the EBSB initiative. These initiatives promote cultural tourism, foster people-to-people connect, strengthen national integration and reinforce the spirit of national pride.
The Ministry has taken several measures to enhance international tourist arrivals, improve ease of travel and promote niche tourism products. India is promoted in key international source markets through tourism roadshows, trade meetings, familiarisation visits, media and social media campaigns, food festivals and participation in major international tourism fairs and exhibitions in collaboration with Indian Missions, States/UTs and tourism stakeholders.
To improve ease of travel, the Government has liberalised and simplified the visa regime through the e-Visa facility, which is currently available under nine sub-categories for nationals of 174 countries. The Ministry also provides a 24x7 Multi-lingual Tourist Helpline and has also introduced the Incredible India Tourist Facilitator Certification (IITFC) Programme to create a pool of professionally trained tourist facilitators and guides, while existing Regional Level Guides have been integrated into the Incredible India Tourist Guide (IITG) system with pan-India recognition. Further, the Ministry is working with the Ministry of Civil Aviation to improve connectivity to tourist destinations under the Regional Connectivity Scheme (RCS-UDAN), under which 53 tourism routes have been identified, and regularly coordinates with the Ministry of Home Affairs on measures relating to travel in Restricted and Protected Areas to facilitate seamless travel for tourists.
The Ministry promotes niche tourism products such as spiritual, eco, adventure, rural, tribal, wellness, medical, MICE, wedding and heritage tourism through policy initiatives, infrastructure development and promotional activities. It has formulated National Strategies for Sustainable Tourism, Rural Tourism, Rural Homestays, MICE, Adventure Tourism, Eco-tourism and Medical & Wellness Tourism for implementation by States/UTs. The Ministry has also launched the "Meet in India" sub-brand for MICE tourism, the "India Says I Do" campaign for destination weddings and issued the Model Adventure Tourism Safety Framework for safe and sustainable adventure tourism.
The written reply was given by the Minister of Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in the Lok Sabha on 20.07.2026.
ANNEXURE
1. The details of sanctioned projects under Swadesh Darshan 2.0 scheme in financial years 2024-25 and 2025-26 in the country are as under:
Sn
State
Destination
Name of the Experience
Sanction Date
Sanctioned Cost (in ₹ Crore)
1.
Andhra Pradesh
Bapatala
Development of Suryalanka Beach Experience
29.03.2025
97.52
1.
Bihar
Bodh Gaya
Development of the Buddhist Meditation & Experience Centre, Bodh Gaya
29.03.2025
165.44
1.
Chhattisgarh
Kawardha
Bhoramdeo Corridor Development, Kawardha
29.03.2025
146.00
1.
DNHDD
Daman
Daman Convention Centre
29.03.2025
147.13
1.
Goa
Porvorim
Porvorim Creek Experience
20.08.2024
24.07
1.
Goa
Colva
Colva Beach Experience
20.08.2024
19.88
1.
Haryana
Panchkula
Development of Adventure Tourism Hub at Tikkar Taal and Adventure Park
29.03.2025
26.68
1.
Haryana
Panchkula
Rejuvenation of Yadavindra Garden
29.03.2025
65.82
1.
Himachal Pradesh
Chintpurni
Development of Maa Chintpurni Devi Temple, Una
04.07.2025
56.26
1.
Kerala
Alappuzha
Alappuzha: A Global Water Wonderland
29.03.2025
93.18
1.
Kerala
Malampuzha
Enhancement of Tourist Experience at Malampuzha Garden and Leisure Park
29.03.2025
75.87
1.
Lakshadweep
Bangaram
Development of Eco-Retreat, Adventure, Beach and Mice Experience at Bangaram
29.03.2025
81.18
1.
Madhya Pradesh
Datia
Development of Pitambara Peeth Datia
14.07.2025
44.24
1.
Maharashtra
Pune
Shivshrusthi Theme Park
21.09.2024
75.47
1.
Mizoram
Champhai
Eco Resort Experience at Keilungliah, Zote, Ngur & Mualbuhvum, Champhai
29.03.2025
38.85
1.
Mizoram
Champhai
Heritage and Cultural Centre, Champhai
29.03.2025
33.87
1.
Mizoram
Aizawl
Construction of Conference Centre
10.11.2025
99.71
1.
Nagaland
Chumoukedima
Adventure Tourism Experience at Jacob Village, Chumoukediema
29.03.2025
32.54
1.
Nagaland
Chumoukedima
Eco-Tourism Exp at Chumoukedima viewpoint
20.08.2024
7.87
1.
Punjab
Amritsar
Border Tourism Experience at Attari
20.08.2024
25.91
1.
Rajasthan
Sikar
Development works at Shri Khatu Shyam Ji Temple (Sikar)
29.03.2025
87.87
1.
Rajasthan
Bikaner dist.
Development Works at Shri Karni mata mandir, Bikaner
14.07.2025
22.58
1.
Rajasthan
Malaseri Dungari (District Bhilwara)
Development of Malaseri Dungri, Bhilwara District
14.07.2025
48.73
1.
Tripura
Agartala
Tripura Heritage Village & Sangeet Experience at Agartala (Phase-1 &2)
29.03.2025
48.95
Total
1565.62
2. The details of sanctioned projects under Challenge Based Destination Development Scheme, in financial years 2024-25 and 2025-26 in the country are as under:
Sn
State
Destination/ Category
Name of the Experience
Sanction Date
Sanctioned Cost
(in ₹ Crore)
1.
Andhra Pradesh
Nagarjuna Sagar
(Culture & Heritage)
Enriching Buddhist Heritage and Cultural Experiences at Nagarjuna Sagar
17.03.2025
25.00
1.
Andhra Pradesh
Ahobilam Temple
(Spiritual Tourism)
Development of Abhobilam as a Spiritual Odyssey
17.03.2025
25.00
1.
Arunachal Pradesh
Kibitho
(Vibrant Village Programme)
Kibhito Frontier Tourism – Gateway to Serenity
27.03.2025
4.96
1.
Arunachal Pradesh
Bichom Dam Site
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Bichom Dam Adventure & Eco-Tourism Project
27.03.2025
9.90
1.
Assam
Sivasagar
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Panidhing Bird Sanctuary
27.03.2025
9.99
1.
Bihar
Saran Dist. (Sonepur Fair) (Culture & Heritage)
Development of Sonepur Fair Site
27.03.2025
24.29
1.
Chhattisgarh
Mayali Bagicha
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Development of Mayali Bagicha as Eco Tourism Destination
27.03.2025
9.97
1.
Goa
Mayem Village
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Beautification and Development of Harvalem Waterfall
17.03.2025
9.81
1.
Gujarat
Vadnagar
(Culture & Heritage)
Transformation of Sharmishtha Lake: Light & Culture
27.03.2025
17.29
1.
Gujarat
Porbandar
(Spiritual Tourism)
The Sacred Ocean Retreat at Harsiddhi Shore
27.03.2025
24.66
1.
Himachal Pradesh
Kaza
(Culture & Heritage)
Tourism Infrastructure development at Kaza
27.03.2025
24.82
1.
Himachal Pradesh
Rakchham
(Vibrant Village Programme)
Tourism Infrastructure Development at Rakcham – Vibrant Village
27.03.2025
4.96
1.
Jharkhand
Ramrekha Dham
(Spiritual Tourism)
Tourism Infrastructure Development at Ramrekha Dham
27.03.2025
18.87
1.
Karnataka
Bidar
(Culture & Heritage)
Development of Bidar as a Heritage Tourism Destination
21.01.2026
25.00
1.
Kerala
Varkala
(Culture & Heritage)
Varkala-Dakshin Kashi
27.03.2025
25.00
1.
Kerala
Thalassery
(Spiritual Tourism)
Thalassery: The Spritiual Nexus
27.03.2025
25.00
1.
Ladakh
Mushkoo Village
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Advancing Mushkoo as a Sustainable Tourism Hub: Integrating Wildlife Sightings and Community Progress
27.03.2025
9.78
1.
Madhya Pradesh
Orchha
(Spiritual Tourism)
Orchha A Medieval Splendour 2.0
17.03.2025
25.00
1.
Madhya Pradesh
Mandu
(Culture & Heritage)
Mandu-A Medieval Wonder
21.01.2026
24.88
1.
Maharashtra
Ahmednagar
(Culture & Heritage)
Development of Ahmednagar Fort
17.03.2025
25.00
1.
Manipur
Langthabal Konug, Imphal
(Culture & Heritage)
Development of Ancient Capital of Manipur, Langthabal Konug
17.03.2025
24.69
1.
Meghalaya
Nartiang Village
(Spiritual Tourism)
Nartiang Spiritual & Cultural Centre
17.03.2025
24.87
1.
Meghalaya
Mawphlang Village
(Culture & Heritage)
Mawphlang Cultural & Heritage Centre
17.03.2025
24.87
1.
Nagaland
Impur Village
(Spiritual Tourism)
Soulful Trails: The Impur Heritage Experience
17.03.2025
24.94
1.
Nagaland
Doyang Reservoir
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Wings Over Doyang: An Eco-Tourism Haven
17.03.2025
9.99
1.
Puducherry
White Town
(Culture & Heritage)
Development of White Town
27.03.2025
22.19
1.
Punjab
Rupnagar (Anandpur Sahib)
(Spiritual Tourism)
Heritage Street –A Symbol of Peace and Harmony at Sri Anandpur Sahib
27.03.2025
24.90
1.
Punjab
Ferozpur (Hussainiwala Border)-
(Culture & Heritage)
Cultural and Heritage Strech at Hussainiwala Border
27.03.2025
25.00
1.
Sikkim
Kabi
(Spiritual Tourism)
Kabi Chronicles: A journey through Unity and Heritage
17.03.2025
24.96
1.
Sikkim
Gnathang Village
(Vibrant Village Programme)
Echoes of Valor: The Gnathang Valley Experience
17.03.2025
5.00
1.
Tamil Nadu
Rameswaram Island
(Spiritual Tourism)
Iconic transformation of Rameswaram
27.03.2025
20.01
1.
Telangana
Nalgonda
(Culture & Heritage)
Development of digital experience centre at Bhuddhavanam
17.03.2025
24.85
1.
Telangana
Kamareddy (Kalki Cheruvu)
(Ecotourism and Amrit Dharohar Sites)
Development of Eco-Tourism Project at Nizam Sagar
17.03.2025
9.98
1.
Uttar Pradesh
Mahoba
(Culture & Heritage)
Development of Cultural Landscape at Mahoba
27.03.2025
24.98
1.
Uttarakhand
Jadung (Vibrant Village Programme)
Development of Jadung Festive Ground, Jadung
27.03.2025
4.99
1.
Uttarakhand
Kainchidham
(Spiritual Tourism)
Development of Kainchi Dham Campus
27.03.2025
17.60
1.
Uttarakhand
Mana Village (Vibrant Village Programme)
Mana Haat
29.03.2025
4.99
Total
687.99
3. The details of projects sanctioned under PRASHAD Scheme in financial years 2024-25 and 2025-26 in the country are as under:
Sn
State
Sanction Year
Project Name
Sanction Amount
(in ₹ Crore)
1.
Andhra Pradesh
2024-25
Development of Pilgrimage Tourism Infrastructure in Annavaram Temple Town
25.33
1.
Bihar
2024-25
Development of Ambika Bhawani Temple, Saran
13.29
1.
Goa
2024-25
Development of Bom Jesus Basilica
16.46
1.
Karnataka
2024-25
Development of Renuka Yallama Devi temple
18.37
1.
Karnataka
2024-25
Development of Basic Amenities at Papnash Temple, Bidar dist.
22.25
1.
Mizoram
2024-25
Development of Basic Amenities under PRASHAD scheme in Vangchhia, Champhai District
5.47
1.
Puducherry
2024-25
Development of Pilgrim Facilites & Tourist attractions for Sri Dharbaranyeswara Temple
25.94
1.
Tamil Nadu
2024-25
Development of 8 Navagraha Temples
40.94
1.
Telangana
2024-25
Development of Basic Amenities at goddess Renuka Yellama Devasthanam
4.22
Total
172.27
4. Details of Projects sanctioned under ACA Scheme in financial years 2024-25 and 2025-26 in the country are as under:
Sn.
Agency
Name of Project
State
Sanction Year
Amount sanctioned
(in ₹ Crore)
1.
ITDC
Illumination and allied works at Gangaikonda Cholapuram Temple, District - Ariyalur
Tamil Nadu
2024-25
11.47
2.
BECIL
3D Mapping with Aqua Screen Projection and Sound Show at Buxar, Bihar and Dynamic Lighting & Motif at Ram Rekha Ghat, Bihar
Bihar
2024-25
5.99
TOTAL
17.46
5. Details of Projects sanctioned under 'Development of Homestays in Tribal Areas’ under DA-JUGA a Sub-Scheme of Swadesh Darshan 2.0, in financial years 2024-25 and 2025-26 in the country are as under:
Sn.
State
Sanction Year
Project Name
Sanction Amount
(in ₹ Crore)
1.
Andhra Pradesh
2025-26
Development of Tribal Homestays in Maredumili cluster, Andhra Pradesh
1.23
1.
Ladakh
2025-26
Development of Tribal Homestays in Sham, Suru and Aryan valley clusters, Ladakh
4.59
1.
Madhya Pradesh
2025-26
Development of Tribal Homestays in Karanjiya and Pushparajgarh clusters, Madhya Pradesh
5.00
1.
Mizoram
2025-26
Development of Tribal Homestays in Central and Southern clusters, Mizoram
5.00
1.
Uttarakhand
2025-26
Development of Tribal Homestays in Chakrata cluster, Uttarakhand
1.70
Total
17.52
6. The details of projects sanctioned Under Special Assistance to States for Capital Investment Scheme (SASCI) in financial years 2024-25 and 2025-26 in the country are as under:
Sn
State
Year of Sanction
Name of the Project
Sanctioned Cost (in ₹ Crore)
1.
Andhra Pradesh
2024-25
Enriching the Fort and Gorge Experience in Gandikota
77.91
1.
Andhra Pradesh
2024-25
Akhanda Godavari- (Havelok Bridge & Pushkar Ghat) in Raja Mahendravaram
94.44
1.
Arunachal Pradesh
2024-25
Siang Adventure & Eco-Retreat in Pasighat
46.48
1.
Assam
2024-25
Assam State Zoo Cum Botanical Garden in Guwahati
97.12
1.
Assam
2024-25
Beautification of Rang Ghar in Sivasagar
94.76
1.
Bihar
2024-25
Development of Matsyagandha Lake in Saharsa
97.61
1.
Bihar
2024-25
Karamchat Eco-Tourism and Adventure Hub in Karamchat
49.51
1.
Chhattisgarh
2024-25
Development of Chitrotpala Film City in Raipur
95.79
1.
Chhattisgarh
2024-25
Development of Tribal & Cultural Convention Centre in Raipur
51.87
1.
Goa
2024-25
Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum in Ponda
97.46
1.
Goa
2024-25
Townsquare in Porvorim
90.74
1.
Gujarat
2024-25
Ecotourism Destination at Kerly (Mokarsagar) in Porbandar
99.50
1.
Gujarat
2024-25
Tented City and Convention Centre in Dhordo
51.56
1.
Jharkhand
2024-25
Eco-Tourism Development of Tilaiyya” in Koderma
34.87
1.
Karnataka
2024-25
Ecotourism & Cultural Hub at Roerich and Devika Rani Estate Tataguni in Bengaluru
99.17
1.
Karnataka
2024-25
Development of SavadattiYallammagudda in Belgavi
100.00
1.
Kerala
2024-25
Ashtamudi Biodiversity and Eco-recreational Hub in Kollam
59.71
1.
Kerala
2024-25
Global Gateway to Malabar’s Cultural Crucible in Sargaalayaa
95.34
1.
Madhya Pradesh
2024-25
Orchha A Medieval Splendour in Orchha
99.92
1.
Madhya Pradesh
2024-25
International Convention Centre for MICE in Bhopal
99.38
1.
Maharashtra
2024-25
INS-Guldar Underwater Museum, Artificial Reef, and submarine Tourism in Sindhudurg
46.91
1.
Maharashtra
2024-25
Development of RAM-KAL PATH in Nashik
99.14
1.
Manipur
2024-25
Loktak Lake Experience in Loktak
89.48
1.
Meghalaya
2024-25
MICE Infrastructure in Mawkhanu
99.27
1.
Meghalaya
2024-25
Redevelopment of Umiam Lake in Shillong
99.27
1.
Odisha
2024-25
Development of Hirakund
99.90
1.
Odisha
2024-25
Development of Satkosia
99.99
1.
Punjab
2024-25
Development of Heritage Street as a tribute to Shaheed-e-Azam, Sardar Bhaghat Singh at Khatkar Kalan in SBS Nagar
53.45
1.
Rajasthan
2024-25
Development at Amber-Nahargarh and Surrounding Area in Jaipur
49.31
1.
Rajasthan
2024-25
Development at Jal Mahal in Jaipur
96.61
1.
Sikkim
2024-25
Skywalk, Bhaleydhunga, Yangang in Namchi
97.37
1.
Sikkim
2024-25
Border Experience in Nathula
68.19
1.
Tamil Nadu
2024-25
Development of Nandavanam Heritage Park in Mammallapuram
99.67
1.
Tamil Nadu
2024-25
Eco Park at Race Course in Ooty
70.23
1.
Telangana
2024-25
Ramappa Region Sustainable Tourism Circuit in Ramappa
73.74
1.
Telangana
2024-25
Somasilla Wellness & Spiritual Retreat in Nallamala
68.10
1.
Tripura
2024-25
Shakti Peethas Park at Banduar in Gomati
97.70
1.
Uttar Pradesh
2024-25
Development of Bateshwar in District-Agra
74.05
1.
Uttar Pradesh
2024-25
Integrated Buddhist Tourism Development in Shrawasti
80.24
1.
Uttarakhand
2024-25
Iconic City Rishikesh: Rafting Base Station in Rishikesh
100.00
Total
3295.76