মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা সেমিকোন 2.0গী অয়াবা পীখ্রে - সরকারনা ভারত্তা সেমিকন্দক্তরশিংদা মতম শাংনা পোলিসী সপোর্ত পীনবগীদমক পীখিবা অচেৎপা ফিরেপ অদু মপুং ফাহনখ্রে
15 JUL 2026 3:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ভারতকী সেমিকন্দক্তর দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম চাউখৎহন্নবা সেমিকোন 2.0বু অয়াবা পীখ্রে। মসিগীদমক পুন্না লুপা করোর 1,27,500গী বজেত থাদরগনি।
ভারত্তা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা তুংকোইনা অমসুং মতম শাংনা মতেং পাংবগী তঙাইফদবা অদু খঙলদুনা অমসুং সেমিকোন 1.0গী মখাদা শেমগৎলকপা মোমেন্তম অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, সেমিকোন 2.0গী পান্দমদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু সেমিকন্দক্তরগী মালেমগী মেপতা থম্নবগী সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু মখা চত্থবনি।
সেমিকোন 2.0 অসি মখাদা পীরিবা পিল্লর তরুক অসিদা বুমফম ওইরগা সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অসি হোলিস্তিক ওইনা শেমগৎনবগী পান্দম থম্লি:
অহানবা পিল্লর: দিজাইন: সেমিকোন 2.0না চিপ দিজাইনদা অহানবা মায়পাকপগী মখা পোনগনি। স্তার্তঅপ 105না হান্ননা চিপশিং শেমগৎপা হৌখিবগা লোয়ননা দিজাইন ইকোসিস্তেম হেন্না চেৎশিলহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী মথক্তা, স্ত্রেতেজিক অমসুং কম্মর্সিয়েল প্রদক্তশিং শেমগৎনবগীদমক বিল্দিং ব্লোকশিং মশক খঙদোক্লে। সেমিকোন 2.0গী মখাদা, পান্দমদি IPশিং, চিপশিং অমসুং সিস্তেমশিংগী দিজাইনশিং অসি থৌওং অসিগা লোয়ননা শেমগৎপনি। সেমিকোন 2.0গী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা ভারতপু মরুওইবা সেমিকন্দক্তর চিপ দিজাইন IP লৈবাক অমা ওইহল্লগনি।
অনিশুবা পিল্লর: মেছিনশিং অমসুং মেতরিয়েলশিং: মেছিনশিং শাবদা অমসুং R&D অমসুং সেমিকন্দক্তরশিং শাবদা তঙাইফদবা মেতরিয়েলশিং, কেমিকেলশিং অমসুং গ্যাসশিং শাবদা য়াওরিবা কম্পনীশিংদা ইন্সেন্তিব পীগনি। মসিনা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীগী তুংকোইনা চাউখৎনবগী য়ুম্ফম ওইগনি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা প্রেসিজন মেন্যুফেকচরিং ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
অহুমশুবা য়ুম্বী: ফেবশিং হেন্না লিংখৎপা: 2028দা অহানবা ফেব অসি থবক হৌনবা থৌরাং তৌরকপগা লোয়ননা মালেম অসিনা ভারতকী সেমিকন্দক্তর স্ত্রাতেজীদা থাজবা হেনগৎলক্লি। মেন্যুফেকচরর কয়া ভারত্তা লাক্নবা অমসুং চিপশিং পুথোক্নবা ফেবশিং লিংখৎনবা হোৎনগনি। মসিগী মনুংদা সিলিকোন ফেবশিং, কম্পাউন্দ সেমিকন্দক্তর ফেবশিং, দিস্ক্রিৎ কম্পোনেন্ত ফেবশিং, দিসপ্লে ফেবশিং অসিনচিংবা য়াওগনি।
মরিশুবা য়ুম্বী: ATMP/OSAT ইন্দস্ত্রীবু মখাতানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা: ATMP য়ুনিৎশিং মায় পাক্লকপগা লোয়ননা, মালেম অসিনা হৌজিক্তি ATMP/OSAT য়ুনিৎশিং লিংখৎনবগী অতোপ্পা মফম অমা ওইনা ভারতপু য়েংলি। মখোয়শিং অসি ভারত্তা খ্বাইদগী এদভান্স ওইরবা ATMP তেক্নোলোজীশিং ফংহন্নবা মীৎয়েং থমদুনা এক্তিব ওইনা থৌগৎকনি।
মঙাশুবা য়ুম্বী: রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত: সেমিকন্দক্তরগী খোঙচৎ অসি নোদ ওইনা 28nm-110nmগা লোয়ননা হৌখ্রে। হৌজিক্তি, ভারতকী মনুং অমসুং মপান্দা লৈবা মকোক থোংবা R&D সেন্তরশিংগা খুৎশম্নদুনা হেন্না এদভান্স নোদশিং অমসুং অতোপ্পা এদভান্স তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগনি।
তরুকশুবা পিল্লর: তেলেন্ত দিবেলপমেন্ত: খ্বাইদগী নৌবা EDA তুলশিং শীজিন্নদুনা য়ুনিভর্সিতী 315না মহৈরোইশিংবু অরুবা চিপ দিজাইন তৌবদা ত্রেনিং পীদুনা, চাউরাক্না মহৈরোই 68,000না ত্রেনিং ফংখ্রে। মসি মখাতানা চাউখৎহল্লগনি অমসুং কোলেজদা ত্রেনিংগী থাক অদু হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, ইন্দস্ত্রীনা ক্লিন রুম, ফেব কন্সত্রক্সন অমসুং অতোপ্পা ইকোসিস্তেম ত্রেনিংবু হেন্না মপুং ফাহন্নবগীদমক হকথেংননা হোৎনগনি।
মখাতানা, সেমিকোন 2.0না সেক্তর পুম্নমক্তা ইকোনোমিক গ্রোথ শৌগৎকনি, সপ্লাই চেনগী রেজিলিয়েন্স হেনগৎহন্দুনা নেস্নেল সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, অমসুং মরুওইবা সেক্তরশিংদা তেক্নোলোজীগী লুচিংবা অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী খোংথাং অসিনা ভারত্তা সেমিকন্দক্তর দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিংদা মতেং পাংগনি।
ISM 1.0গী প্রোগ্রেস:
• মেন্যুফেকচরিং: হৌজিক ফাওবদা, লুপা করোর লাখ 1.64 হেনবগী অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগা লোইননা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎ 12গী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা সিলিকোন ফেব অমা, সিলিকোন কার্বাইদ ফেব অমা, ইন্তিগ্রেতেদ গাল্লিয়ম নাইত্রাইদ মাইক্রো LED দিসপ্লে ফেব অমা অমসুং কঞ্জ্যুমর ইলেক্ত্রোনিক্স, ইন্দস্ত্রীয়েল ইলেক্ত্রোনিক্স, ওতোমোবাইল, পাৱর ইলেক্ত্রোনিক্স, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, এরোস্পেস, অসিনচিংবা সেক্তরশিংগী চিপকী মথৌ তাবশিং ফংনবা পান্দম থম্লিবা পেক্কেজিং য়ুনিৎ মাপল (9) য়াওরি। অয়াবা পীরবা প্রোপোজল 12 অসিগী মনুংদা, কম্পনী অহুম, মাইক্রোন, কেন্স অমসুং CG সেমিনা কম্মর্সিয়েল প্রদক্সন হৌখ্রে অমসুং অতোপ্পা অমগা 2026দা হৌরগনি হায়না পানরি।
• দিজাইন: স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিংদগী সেমিকন্দক্তর দিজাইন প্রোজেক্ত কুন মরি (24) ফাইনান্সিয়েল সপোর্তকীদমক অয়াবা পীখ্রে, অদুগা স্তার্ত-অপশিং/MSME 105দা ইন্দস্ত্রী স্তেন্দর্দ ইলেক্ত্রোনিক দিজাইন ওতোমেসন (EDA)গী এক্সেস পীখ্রে। হায়রিবা কম্পেনীশিং অসি সেতলাইত কম্ম্যুনিকেসন, দ্রোন, সর্ভিলেন্স কেমেরা, ইন্তরনেত ওফ থিংস (IoT) দিভাইসশিং, LED দ্রাইভরশিং, AI সিস্তেমশিং, তেলিকোম ইক্বিপমেন্ত, অমসুং স্মার্ত মিতরশিং য়াওনা স্ত্রেতেজিক অমসুং কম্মর্সিয়েল এপ্লিকেসনশিংগীদমক চিপশিং অমসুং SoCশিং দিজাইন তৌবদা য়াওরি। কম্পেনীশিং অসি দিজাইন অমসুং দিবেলপমেন্তকী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি অমসুং মায় পাক্না প্রোতোতাইপ তৌরবা মতুংদা দিপ্লোইমেন্তকী তাঙ্কক অদুদা চঙগনি।

Cabinet
Cabinet approves Semicon 2.0 - Government delivers on its commitment for a long-term policy support to Semiconductors in India
15 JUL 2026 3:09PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Semicon 2.0 for the development of India's semiconductor design and manufacturing ecosystem, with a total budget outlay of Rs.1,27,500 crore.
Recognising the requirement for a sustained and long-term support to Semiconductor sector in India and also to build on the momentum generated under Semicon1.0, Semicon 2.0 aims to further the Government's commitment towards putting our country on the semiconductor map of the world.
Semicon 2.0 is aimed to holistically build the semiconductor ecosystem on the following six pillars:
First pillar: Design: Semicon 2.0 will build upon the initial success in chip design. With 105 startups already started developing chips, the focus is on deepening the design ecosystem. Further, building blocks have been identified for the development of strategic and commercial products. Under Semicon 2.0, the aim is to develop IPs, designs of chips and systems with this approach. The work under Semicon 2.0 will place India as a key semiconductor chip design IP country.
Second pillar: Machines and materials: Companies involved in the manufacturing and R&D of the machines and manufacturing of materials, chemicals and gases that are essential for manufacturing semiconductors will be incentivized. This will lay the foundation for the sustainable growth of the semiconductor industry. This will also help in developing the precision manufacturing industry in our country.
Third pillar: Setting up more fabs: With the first fab scheduled to be commissioned in 2028, the world is showing greater confidence in India’s semiconductor strategy. Efforts will be made to attract more manufacturers to come to India and set up fabs to manufacture chips. This will include silicon fabs, compound semiconductor fabs, discrete component fabs, display fabs, etc.
Fourth pillar: Further strengthening the ATMP/OSAT industry: With the success of ATMP units, the world is now looking at India as an alternative location for setting up ATMP/OSAT units. These will be actively encouraged with a focus on getting some of the most advanced ATMP technologies to India.
Fifth pillar: Research & Development: The semiconductor journey has started with 28nm-110nm as the node. Now, the focus will be on developing more advanced nodes and other advanced technologies in collaboration with leading R&D centres within and outside India.
Sixth pillar: Talent development: With 315 universities training students on complex chip design using the latest EDA tools, around 68,000 students have already been trained. It will be developed further and deepen the level of training while in college. Further, the industry will be actively engaged in deepening the clean room, fab construction and other ecosystem training as well.
Further, Semicon 2.0 will support economic growth across all sectors, strengthen national security through enhanced supply chain resilience, and help establish technological leadership in critical sectors. Approach of building the complete ecosystem, will catalyse semiconductor design and manufacturing in India.
Progress of ISM 1.0:
• Manufacturing: So far, twelve (12) manufacturing units have been approved with a cumulative investment of over Rs.1.64 Lakh Crore. These include one Silicon fab, one Silicon Carbide fab, an integrated Gallium Nitride Micro LED Display Fab and nine (9) packaging units expected to cater to chip requirements of sectors such as consumer appliances, industrial electronics, automobiles, power electronics, telecommunications, aerospace, etc. Out of the 12 approved proposals, three companies, Micron, Kaynes and CG Semi have started commercial production and one more are expected to start in 2026.
• Design: Twenty-four (24) semiconductor design projects from start-ups and MSMEs have been approved for financial support, while 105 start-ups/MSMEs have been granted access to industry-standard Electronic Design Automation (EDA) tools. These companies are engaged in designing chips and SoCs for a range of strategic and commercial applications, including satellite communications, drones, surveillance cameras, Internet of Things (IoT) devices, LED drivers, AI systems, telecom equipment, and smart meters. These companies are at different stages of design and development and will enter the deployment stage after successful prototyping.