ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
୧୦,୯୯୮.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବରୁଣା ନଦୀ କୂଳରେ ଏଲିଭେଟେଡ୍ କରିଡର ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ
15 JUL 2026 3:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀ ସହରର ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ବରୁଣା ନଦୀ କୂଳରେ ଏନଏଚ୍-୩୧ ବାରଣାସୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୪୩.୨୧୮ କିଲୋମିଟର ଲିଙ୍କ୍/କନେକ୍ଟର କରିଡରର ବିକାଶକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ୬/୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଉଚ୍ଚ କରିଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ମୁଖ୍ୟ ଗାଡ଼ି ରାସ୍ତା, ଫ୍ଲାଏଓଭର, ଲୁପ୍, ରାମ୍ପ ଏବଂ ସେବା ରାସ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ଏହାକୁ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଚଏଆଇ) ଦ୍ୱାରା ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆନୁଇଟି ମଡେଲ୍ (ଏଚଏଏମ୍) ଅଧୀନରେ ୧୦,୯୯୮.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୪୫୬୫.୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଭିଲ୍ ନିର୍ମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ୯୩୪.୯୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି କରିଡର ବାରଣାସୀ ଡିକୋଞ୍ଜେସନ୍ ଯୋଜନାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଏବଂ ଏହା ଏନଏଚ୍-୩୧ ଏବଂ କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ବାରଣାସୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍, ବାରଣାସୀ ବିମାନବନ୍ଦର, କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବାରଣାସୀ ସହର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବାରଣାସୀ ଜଙ୍କସନ, ଦୀନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ, ରାମନଗର ବନ୍ଦର, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣାନନ୍ଦ ସଂସ୍କୃତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ବାରଣାସୀର ଘାଟ ଏବଂ ସଂଲଗ୍ନ ଚନ୍ଦୌଲି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପହଞ୍ଚରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
୮୦-୧୦୦ କିଲୋମିଟର/ଘଣ୍ଟା ଗତି ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏନଏଚ୍-୩୧ ଏବଂ କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ୪୦ ମିନିଟରୁ ୨୦ ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ସହରର ରାସ୍ତା ନେଟୱାର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବ, ରାସ୍ତା ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାନବାହାନ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ତଥା ମାଲ ପରିବହନର ଦ୍ରୁତ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗତିକୁ ସହଜ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୋଟିଏ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୋଡ୍ (ଚନ୍ଦୌଲି ସାମାଜିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର), ଗୋଟିଏ ସାମାଜିକ ନୋଡ୍ (ଚନ୍ଦୌଲି) ଏବଂ ଛଅଟି ପ୍ରମୁଖ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୋଡ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରି ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ସହିତ ବହୁମୁଖୀ ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା କୃଷି ଉତ୍ପାଦ, ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ, ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଦକ୍ଷ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ଆଧୁନିକ, ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ କରିଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ବହୁମୁଖୀ ପରିବହନ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଓ ବାରଣାସୀର ବାସିନ୍ଦା ତଥା ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ଜୀବନର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
କରିଡରର ମାନଚିତ୍ର:

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of 6/4 lane Elevated Corridor along Varuna River Bank & its Ramps/Loops in Uttar Pradesh on Hybrid Annuity Model at total Capital Cost of Rs.10,998.32 Crore
15 JUL 2026 3:04PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the development of a 43.218 km Link/Connector Corridor connecting NH-31 and the Varanasi Ring Road along the River Varuna for decongestion of Varanasi city in Uttar Pradesh. The project comprises a 6/4-lane predominantly elevated corridor, including main carriageway, flyovers, loops, ramps and service roads, and will be implemented by the National Highways Authority of India (NHAI) under the Hybrid Annuity Model (HAM) at a total capital cost of Rs.10,998.32 crore, including a civil construction cost of Rs.4,565.33 crore and land acquisition cost of Rs.934.91 crore.
The corridor is a major component of the Varanasi Decongestion Plan and will provide seamless connectivity between NH-31 and Kashi Railway Station, while substantially improving access to Varanasi Ring Road, Varanasi Airport, Kashi Railway Station, Varanasi City Railway Station, Varanasi Junction, Deen Dayal Upadhyaya Junction, Ramnagar Port, Sampurnanand Sanskrit University, the ghats of Varanasi and the adjoining Chandauli region.
Designed for an operating speed of 80–100 km/h, the project will reduce travel time between NH-31 and Kashi Railway Station from approximately 40 minutes to 20 minutes, representing a reduction of nearly 50 per cent. It will significantly decongest the city’s road network, improve road safety, reduce vehicle operating costs and facilitate faster, uninterrupted movement of passenger and freight traffic.
The project will also strengthen regional connectivity by improving access to one Economic Node (Chandauli Social Economic Zone), one Social Node (Chandauli) and six major Logistics Nodes, thereby enhancing multimodal integration in line with the PM Gati Shakti National Master Plan. It will facilitate efficient movement of agricultural produce, industrial goods, construction materials and minerals, improving logistics efficiency and supporting sustainable economic growth across eastern Uttar Pradesh.
Overall, the project will create a modern, access-controlled urban transport corridor that enhances connectivity, strengthens multimodal transport integration, promotes tourism and economic development, and improves the quality of life for residents and visitors to Varanasi.
Map of Corridor: