কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
উত্তৰপ্ৰদেশত হাইব্ৰীড এনুইটি মডেলৰ অধীনত বৰুণা নদীৰ পাৰে পাৰে ৬/৪ লেনযুক্ত এলিভেটেড কৰিডৰ আৰু ইয়াৰ ৰেম্প/লুপ নিৰ্মাণৰ বাবে ১০,৯৯৮.৩২ কোটি টকাৰ সৰ্বমুঠ মূলধনী ব্যয়ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
15 JUL 2026 3:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটিয়ে আজি উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাৰাণসী চহৰৰ যান-জঁট হ্ৰাস কৰাৰ উদ্দেশ্যে বৰুণা নদীৰ পাৰে পাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১ আৰু বাৰাণসী ৰিং ৰোডক সংযোগ কৰিবলগীয়া ৪৩.২১৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এটা সংযোগকাৰী কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পটোৰ অধীনত মূলত এটা ৬/৪ লেনযুক্ত এলিভেটেড কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, য’ত মূল কেৰিজৱে, উৰণ সেতু, লুপ, ৰেম্প আৰু চাৰ্ভিচ ৰোড অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰাধিকৰণৰ দ্বাৰা হাইব্ৰীড এনুইটি链 মডেলৰ অধীনত ১০,৯৯৮.৩২ কোটি টকাৰ সৰ্বমুঠ মূলধনী ব্যয়ৰে এই প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণ কৰা হ’ব, য’ত ৪,৫৬৫.৩৩ কোটি টকাৰ অসামৰিক নিৰ্মাণ ব্যয় আৰু ৯৩৪.৯১ কোটি টকাৰ ভূমি অধিগ্ৰহণ ব্যয় অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে।
এই কৰিডৰটো বাৰাণসী যান-জঁট মুক্তকৰণ পৰিকল্পনাৰ এটা প্ৰধান অংশ। ই ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১ আৰু কাশী ৰেলৱে ষ্টেচনৰ মাজত এক মসৃণ সংযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ লগতে বাৰাণসী ৰিং ৰোড, বাৰাণসী বিমানবন্দৰ, কাশী ৰেলৱে ষ্টেচন, বাৰাণসী চিটি ৰেলৱে ষ্টেচন, বাৰাণসী জংচন, দীন দয়াল উপাধ্যায় জংচন, ৰামনগৰ বন্দৰ, সম্পূৰ্ণানন্দ সংস্কৃত বিশ্ববিদ্যালয়, বাৰাণসীৰ ঘাটসমূহ আৰু ইয়াৰ সংলগ্ন চান্দৌলী অঞ্চললৈ যাতায়ত ব্যৱস্থা উল্লেখনীয়ভাৱে উন্নত কৰিব।
ঘণ্টাত ৮০-১০০ কিলোমিটাৰ বেগত গাড়ী চলাব পৰাকৈ ডিজাইন কৰা এই প্ৰকল্পটোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১ আৰু কাশী ৰেলৱে ষ্টেচনৰ মাজৰ ভ্ৰমণ সময় প্ৰায় ৪০ মিনিটৰ পৰা ২০ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰিব, যাৰ অৰ্থ হ’ল প্ৰায় ৫০ শতাংশ সময় হ্ৰাস পাব। ই চহৰখনৰ পথ নেটৱৰ্কৰ যান-জঁট বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব, পথ সুৰক্ষা উন্নত কৰিব, বাহন চলোৱাৰ খৰচ কমাব আৰু যাত্ৰী তথা মালবাহী গাড়ীৰ দ্ৰুত আৰু বাধাহীন চলাচল সুচল কৰিব।
এই প্ৰকল্পই এটা অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰ (চান্দৌলী সামাজিক অৰ্থনৈতিক মণ্ডল), এটা সামাজিক কেন্দ্ৰ (চান্দৌলী) আৰু ছয়টা প্ৰধান লজিষ্টিক কেন্দ্ৰলৈ যাতায়তৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰি আঞ্চলিক সংযোগ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ ফলত পিএম গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মাল্টি-মডেল সংহতি অধিক শক্তিশালী হ’ব। এই কৰিডৰে কৃষিজাত সামগ্ৰী, উদ্যোগিক সামগ্ৰী, নিৰ্মাণ সামগ্ৰী আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ কাৰ্যক্ষম চলাচলত সুবিধা প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত লজিষ্টিক কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি পাব আৰু সমগ্ৰ পূব উত্তৰ প্ৰদেশৰ বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় হ’ব।
সামগ্ৰিকভাৱে, এই প্ৰকল্পটোৱে এটা আধুনিক, প্ৰৱেশ-নিয়ন্ত্ৰিত চহৰীয়া পৰিবহন কৰিডৰ গঢ়ি তুলিব, যিয়ে সংযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰিব, মাল্টি-মডেল পৰিবহন সংহতি শক্তিশালী কৰিব, পৰ্যটন আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশক প্ৰসাৰিত কৰিব আৰু বাৰাণসীৰ বাসিন্দা তথা দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰিব।
কৰিডৰৰ মেপ:

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of 6/4 lane Elevated Corridor along Varuna River Bank & its Ramps/Loops in Uttar Pradesh on Hybrid Annuity Model at total Capital Cost of Rs.10,998.32 Crore
15 JUL 2026 3:04PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the development of a 43.218 km Link/Connector Corridor connecting NH-31 and the Varanasi Ring Road along the River Varuna for decongestion of Varanasi city in Uttar Pradesh. The project comprises a 6/4-lane predominantly elevated corridor, including main carriageway, flyovers, loops, ramps and service roads, and will be implemented by the National Highways Authority of India (NHAI) under the Hybrid Annuity Model (HAM) at a total capital cost of Rs.10,998.32 crore, including a civil construction cost of Rs.4,565.33 crore and land acquisition cost of Rs.934.91 crore.
The corridor is a major component of the Varanasi Decongestion Plan and will provide seamless connectivity between NH-31 and Kashi Railway Station, while substantially improving access to Varanasi Ring Road, Varanasi Airport, Kashi Railway Station, Varanasi City Railway Station, Varanasi Junction, Deen Dayal Upadhyaya Junction, Ramnagar Port, Sampurnanand Sanskrit University, the ghats of Varanasi and the adjoining Chandauli region.
Designed for an operating speed of 80–100 km/h, the project will reduce travel time between NH-31 and Kashi Railway Station from approximately 40 minutes to 20 minutes, representing a reduction of nearly 50 per cent. It will significantly decongest the city’s road network, improve road safety, reduce vehicle operating costs and facilitate faster, uninterrupted movement of passenger and freight traffic.
The project will also strengthen regional connectivity by improving access to one Economic Node (Chandauli Social Economic Zone), one Social Node (Chandauli) and six major Logistics Nodes, thereby enhancing multimodal integration in line with the PM Gati Shakti National Master Plan. It will facilitate efficient movement of agricultural produce, industrial goods, construction materials and minerals, improving logistics efficiency and supporting sustainable economic growth across eastern Uttar Pradesh.
Overall, the project will create a modern, access-controlled urban transport corridor that enhances connectivity, strengthens multimodal transport integration, promotes tourism and economic development, and improves the quality of life for residents and visitors to Varanasi.
Map of Corridor: