কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
ওড়িশা আৰু ঝাৰখণ্ডৰ ৪খন জিলা সামৰি দুটা মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্পৰ অনুমোদন কেবিনেটৰ; ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্ক প্ৰায় ১৪৫ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি পাব
প্ৰকল্পসমূহৰ আনুমানিক সৰ্বমুঠ ব্যয় ৩,৯০৭ কোটি টকা (প্ৰায়) আৰু ২০৩০-৩১ বৰ্ষৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব
15 JUL 2026 3:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটিয়ে আজি ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ ৩,৯০৭ কোটি টকা (প্ৰায়) ব্যয়সাপেক্ষ দুটা প্ৰকল্পৰ অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে:
ক। পাৰাদ্বীপ– হৰিদাসপুৰ-দ্বৈতকৰণ
খ। ৰাজখাৰছাৱান–ডাংগোপোচি-চতুৰ্থ লাইন
বৰ্ধিত লাইন ক্ষমতাৰ ফলত যাতায়ত ব্যৱস্থা লক্ষণীয়ভাৱে সুগম হ’ব, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু সেৱাৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা উন্নত হ’ব। এই মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰস্তাৱসমূহে ৰে’ল চলাচল সুশৃংখলিত কৰিব আৰু ভিৰ হ্ৰাস কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘নতুন ভাৰত’ৰ সপোনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি যুগুত কৰা হৈছে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ সৰ্বাংগীণ উন্নয়নৰ জৰিয়তে স্থানীয় ৰাইজক নিয়োগ তথা আত্ম-নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰি "আত্মনিৰ্ভৰশীল" কৰি তুলিব।
সংহত পৰিকল্পনা আৰু অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনাৰ মাধ্যমেৰে মাল্টি-মডেল সংযোগ আৰু লজিষ্টিক কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পিএম-গতি শক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনৰ অধীনত এই প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ আহ-যাহৰ বাবে এক মসৃণ সংযোগ ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিব।
ওড়িশা আৰু ঝাৰখণ্ড ৰাজ্যৰ ৪খন জিলাক সামৰি ল’বলগীয়া এই দুটা প্ৰকল্পই ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্ক প্ৰায় ১৪৫ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰস্তাৱিত মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্পটোৱে প্ৰায় ১৪ লাখ জনসংখ্যা থকা প্ৰায় ১,৫২৬খন গাঁৱৰ সংযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰিব।
ক্ষমতাৰ এই প্ৰস্তাৱিত বৃদ্ধিয়ে দেশৰ কেইবাটাও প্ৰধান পৰ্যটনস্থলী যেনে ললিতগিৰি বৌদ্ধ কমপ্লেক্স, শ্ৰী বলদেৱজিউ মন্দিৰ, মেঘাহাটুবুৰু পাহাৰ আদিলৈ ৰে’ল সংযোগ উন্নত কৰিব।
প্ৰস্তাৱিত প্ৰকল্পসমূহ কয়লা, লোৰ আকৰিক, ড’ল’মাইট, চূণশিল, জিপচাম আদিৰ দৰে সামগ্ৰী পৰিবহনৰ বাবে একো একোটা অপৰিহাৰ্য পথ। এই ক্ষমতা বৃদ্ধিয়ে বাৰ্ষিক অতিৰিক্ত ৪৪ মেট্ৰিক টন মালবাহী পৰিবহনৰ সৃষ্টি কৰিব। ৰে’লৱে পৰিৱেশ অনুকূল আৰু শক্তি সক্ষম পৰিবহন মাধ্যম হোৱাৰ বাবে ই জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আৰু দেশৰ লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। তদুপৰি, ই তেল আমদানি (০৬ কোটি লিটাৰ) আৰু কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন (২৯ কোটি কিলোগ্ৰাম) হ্ৰাস কৰিব, যিটো এক কোটি গছ ৰোপণৰ সমকক্ষ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves two multitracking projects covering Four Districts across Odisha and Jharkhand, increasing the existing network of Indian Railways by about 145 Kms
The total estimated cost of the projects is Rs 3,907 crore (approx.) and will be completed up to 2030-31
15 JUL 2026 3:40PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved 02 (Two) projects of Ministry of Railways with total cost of Rs.3,907 crore (approx.). These projects include:
1. Paradeep – Haridaspur - Doubling
2. Rajkharsawan – Dangoaposi - 4th Line
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The 02 (Two) projects covering 04 Districts across the States of Odisha and Jharkhand will increase the existing network of Indian Railways by about 145 Kms.
The proposed multi-tracking project will enhance connectivity to approx. 1,526 villages, which are having a population of about 14 lakhs.
The proposed capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Lalitgiri Buddhist Complex, Shree Baladevjew Temple, Meghahatuburu Hills, etc.
The proposed projects are essential routes for transportation of commodities such as coal, iron ore, dolomite, limestone, gypsum, etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 44 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (06 Crore Litres) and lower CO2 emissions (29 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 01 (One) Crore trees.