Cabinet
Cabinet approves Mobile Phone Manufacturing Scheme (MPMS)
15 JUL 2026 3:23PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Mobile Phone Manufacturing Scheme (MPMS) with a budgetary outlay of Rs 62,500 crore (Rupees Sixty-Two Thousand Five Hundred Crore Only).
Salient Features:
• To further scale up the production, deepen domestic value addition, strengthen supply chain resilience, enhance global competitiveness, the Government has launched the Mobile Phone Manufacturing Scheme (MPMS).
• MPMS scheme also aims at building Indian brands to achieve technological sovereignty, capture large economic value and create Indian patents in design and R&D.
• The scheme tenure shall be 5 Years i.e. from FY 2026-27 to FY 2030-31.
• The scheme provides incentive support on eligible sales for manufacturing of mobile phones in India at differentiated rates ranging from 2.25% to 5%. Scheme also provides additional incentive of up to 1.5% linked to domestic sourcing of key components/ sub-assemblies. For building Indian brands, an additional incentive @3% on Eligible Sales for design and R&D of the product.
Expected Outcomes:
During the scheme tenure, the cumulative mobile phone production in the country is expected to reach approximately Rs 39,00,000 crore with significant increase in exports of mobile phones. The Scheme is also expected to generate around 60,000 direct jobs thereby contributing to economic growth, employment generation and strengthening India’s position in global electronics manufacturing hub.
Context:
• Prime Minister’s Make in India vision has propelled electronics manufacturing to grow 7 times and exports to grow 11 times since FY 2014-15. Electronics manufacturing sector has also emerged as a major employer, especially for young men and women from far flung villages, with a few plant employing more than 5,000 employees at a single location.
• Mobile phone manufacturing has been the key driver of this growth and has emerged as the anchor of India’s electronics manufacturing ecosystem. India is now the world’s second-largest mobile phone manufacturer by volume, with 99.2% of mobile phones used in India being manufactured domestically.
• Smartphones have emerged as the single largest exported product category from India in 2025, surpassing traditional leading export items such as diesel fuel and cut diamonds. Mobile phones now constitute a major share of India’s electronics production and exports and are playing a critical role in strengthening India’s position in global value chains.
• The Production Linked Incentive Scheme for Large Scale Electronics Manufacturing (PLI-LSEM) has played a transformative role in establishing India as a global hub for mobile manufacturing and exports. The tenure of PLI-LSEM ended on 31st March 2026.

কেবিনেট
মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ আঁচনি (এম পি এম এছ)-ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
15 JUL 2026 3:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ আঁচনি (এম পি এম এছ)-ত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ বাবে বাজেটত ব্যয় হ’ব ১ কোটি টকা (কেৱল ৬২হাজাৰ ৫০০ কোটি টকা)।
গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈশিষ্ট্যঃ
• উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন গভীৰ কৰাৰ উপৰি যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিবেশ বৃদ্ধি কৰিবলৈ চৰকাৰে মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ আঁচনি (এম পি এম এছ) আৰম্ভ কৰিছে।
• এম পি এম এছ আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰযুক্তিগত সাৰ্বভৌমত্ব প্ৰাপ্ত কৰি বৃহৎ অৰ্থনৈতিক মূল্য আহৰণ কৰাৰ লগতে ডিজাইন আৰু গৱেষণা তথা উন্নয়নত ভাৰতীয় পেটেণ্ট সৃষ্টি কৰিবলৈ ভাৰতীয় ব্ৰেণ্ড গঢ়ি তোলা।
• আঁচনিখনৰ ম্যাদ হ’ব বছৰ অৰ্থাৎ বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৬-২০২৭ ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০৩০-৩১ লৈ।
• এই আঁচনিখনে ভাৰতত মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ বাবে যোগ্য বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ২.২৫% ৰ পৰা ৫%লৈকে পৃথক হাৰত উদগণিমূলক ধনৰ সমৰ্থন প্ৰদান কৰে। আঁচনিখনে মূল উপাদান/উপ-সমাৱেশসমূহৰ ঘৰুৱা উৎসৰ সৈতে সংযুক্ত ১.৫% লৈকে অতিৰিক্ত উদগণিমূলক ধন প্ৰদান কৰে। ভাৰতীয় ব্ৰেণ্ড নিৰ্মাণৰ বাবে, সামগ্ৰীৰ ডিজাইন আৰু গৱেষণা তথা উন্নয়নৰ বাবে যোগ্য বিক্ৰীৰ ওপৰত অতিৰিক্ত উদগণিমূলক ধন ৩ শতাংশ ধাৰ্য কৰা হৈছে।
আশা কৰা ফলাফলঃ
আঁচনিৰ কাৰ্যকালত, মোবাইল ফোনৰ ৰপ্তানি উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে দেশত মুঠ মোবাইল ফোনৰ উৎপাদন প্ৰায় ৩৯ হাজাৰ কোটি টকাত উপনীত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই আঁচনিখনে প্ৰায় ৬০ হাজাৰ প্ৰত্যক্ষ চাকৰি সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক বিকাশ, নিযুক্তি সৃষ্টি আৰু আন্তৰ্জাতিক ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাণ খণ্ডত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী হ'ব।
প্ৰসংগঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মেক ইন ইণ্ডিয়া দৃষ্টিভংগীয়ে ২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন ৭ গুণ বৃদ্ধি আৰু ৰপ্তানি ১১ গুণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰেৰিত কৰিছে। ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাণ খণ্ডটোও এক প্ৰধান নিয়োগকৰ্তা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, বিশেষকৈ দূৰৈৰ গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে, কিছুমান প্ৰকল্পই এটা স্থানত ৫হাজাৰতকৈ অধিক কৰ্মচাৰীক নিয়োগ কৰিছে।
• মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ এই বিকাশৰ মূল চালিকা শক্তি হৈ আহিছে আৰু ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত পথ প্ৰদৰ্শক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে য'ত ভাৰতত ব্যৱহৃত মোবাইল ফোনৰ ৯৯.২% ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মাণ কৰা হয়।
• ২০২৫ চনত ডিজেল ইন্ধন আৰু কটা হীৰাৰ দৰে পৰম্পৰাগত আগশাৰীৰ ৰপ্তানি সামগ্ৰীক অতিক্ৰম কৰি স্মাৰ্টফোন ভাৰতৰ পৰা একক সৰ্ববৃহৎ ৰপ্তানি সামগ্ৰী শ্ৰেণী হিচাপে বিবেচি হৈছে। মোবাইল ফোনসমূহে এতিয়া ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ গঠন কৰাৰ লগতে গোলকীয় মূল্য শৃংখলাত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
• বৃহৎ পৰিসৰৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাণৰ বাবে উৎপাদন সংযুক্ত উৎসাহমূলক আঁচনি (পি এল আই-এল এছ ই এম)-এ ভাৰতক মোবাইল নিৰ্মাণ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে এক আন্তৰ্জাতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। পি এল আই-এল এছ ই এম-ৰ কাৰ্যকাল ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চত সমাপ্ত হয়।