PIB Backgrounder
Index of Services Production:
Measuring the Pulse of India's Services Economy
14 JUL 2026 8:57PM by PIB Delhi
Index of Services Production: A Window into Services Sector Performance
India has significantly strengthened its statistical and administrative data ecosystem over the past decade. Some key developments include availability of high-frequency GST data, launch of Annual Survey of Incorporated Services Sector Enterprises (ASISSE), and the expansion of digital administrative databases, enabling more robust evidence-based policymaking.
Building on these reforms, the Government has introduced the Index of Services Production (ISP), a new macroeconomic indicator to capture the performance of the services sector. The ISP is India's first high-frequency indicator dedicated to measuring services sector output. It tracks short-term changes in the volume of output produced by the formal services sector relative to a specified base year.
As services account for the largest share of India's economy, the ISP is expected to strengthen economic monitoring, improve national accounts estimation, and support more informed policy decisions.
First Release: Trial Index of Services Production
The Government has released the first sub-sectoral trial ISP for 19 sub-sectors for April 2026, covering ~60% of the services sector.
Out of the 19 sub-sectors, 14 recorded double-digit growth in April, 2026 as compared to April, 2025.
Top 5 sub–sectors with strong monthly growth include accommodation and food (37.2%), retail trade (30.8%), administrative & support services (28.7%), real estate (27.7%) and telecommunications (22.8%).
The yearly top 5 sub-sectors for 2025-26 include accommodation and food (35.6%), retail trade (30.5%), repair services (25.1%), wholesale trade (23.6%) and road transport (22.6%).
Key Features of the Index
With the introduction of ISP, India is advancing its statistical system with global standards. Some of the key features of the index include:
• The base year of ISP has been selected as 2024-25. This is well aligned with other sub-sectors that use the new Consumer Price Index (CPI) series, also 2024-based.
• Key users of the ISP include national accounts, economic ministries and departments, researchers, and domain experts.
• Regular monthly trial indices will be released with a lag of ~60 days. Data will be available on the 29th of each month or the next working day if 29th is a holiday.
• Currently, different price deflators are used for ISP compilation.
• The Wholesale Price Index (WPI) is used for wholesale trade.
• For most other sectors, the relevant Consumer Price Index (CPI) or the closest matching CPI is used.
• CPI–General is applied to repair & maintenance, banking, and insurance
• CPI–Services is used for sectors where a specific CPI is not available.
Need for Deflator
The ISP tracks short-term changes in the volume of services produced. Since primary service data is usually collected in value terms, it captures the effects of both the prices and value addition. A price deflator is therefore required to remove the effects of change in prices from nominal service revenue.
A price deflator transforms "value-based" (nominal) data into "volume-based" (real) data, providing accurate measurement of actual changes over time.
Building India’s ISP Framework
The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) constituted a Technical Advisory Committee (TAC) in May 2025 to develop the ISP's conceptual and methodological framework. TAC comprised experts from academia, industry associations, ministries and departments representing the services sector. The proposed framework has been developed with reference to international best practices.
The OECD Compilation Manual for Index of Services Production (2007) is the most comprehensive set of guidelines on ISP compilation. Eurostat, the statistical office of the European Union is another key global guide for ISP.
Notably, several advanced economies regularly publish an ISP or equivalent indicators, such as France, Spain, and Slovenia. Beyond the EU, South Korea publishes a monthly Service Industry Activity Index while the United Kingdom compiles a comprehensive Monthly Index of Services.
Sectoral Coverage of the Index of Services Production
The ISP initially covers service sub-sectors where reliable, high-frequency data is available.
Excluded services sub-sectors from the ISP are- public administration and defence, financial services excluding banking and insurance (such as activities of the central bank, money market funds), social work activities without accommodation, services of membership organisations, personal services, activities of private households with employed persons, activities of extraterritorial organisations, health and education services provided by Government and gambling and betting activities.
These sectors are either related to core government activities or are dominated by non – market activities and the informal sector.
The Data Ecosystem Powering ISP
Three main data sources are used for compiling the ISP- administrative data, GST and ASISSE-
• Administrative/secondary data for ISP of air transport, railway transport, banking and insurance.
• ASISSE data (once available) for health and education (excluding Government) sectors. Launched in April 2026, it aims to develop a comprehensive database of the incorporated services sector.
DID YOU KNOW?
GST data will be used for the first time in statistical applications.
GST data for wholesale trade, retail trade, repair and maintenance, accommodation and food, road transport, water transport, warehousing and support activities for transportation, postal & courier, telecommunications, information and broadcasting, real estate, information and computer related services, professional, scientific & technical services including R & D, administrative & support services and arts, entertainment & recreation, etc.
Why ISP Matters?
India's economy has undergone a significant structural transformation over the past few decades. It is driven by economic reforms, technological advancements, and increasing integration with global markets. The services sector has become a key driver of economic growth and employment generation.
• It is the largest contributor to India’s GDP, contributing over 50% of the Gross Value Added (GVA) since 2013-14. In 2024 -25, share of services GVA stood close to 52.9%.
• The sector accounts for ~30% of total employment across India and generated ~40 million jobs over the past six years.
• India’s services exports maintained strong momentum in FY2026-27. Across April-June 2026-27, services exports are estimated at USD 103.41 billion, registering a 6.16% Y-o-Y growth.
• The Government aims to position India as a world leader in services, targeting a 10% share in global services by 2047.
As the services sector is central to India's growth, a dedicated short-term indicator to track its performance has become essential. The Index of Industrial Production (IIP) measures only industrial activity and does not capture short-term trends in the services sector. To address this gap, the Government has introduced the ISP.
A New Milestone in India's Economic Measurement
The launch of the ISP reflects India's commitment to modernising its statistical framework in line with a rapidly evolving economy. By bringing high-frequency data and robust methodology together, the ISP offers timely insights into India’s largest economic sector. As a monthly indicator, it strengthens economic monitoring, improves policy responses and deepens the understanding of India's growth trajectory.
References
Ministry of Statistics & Programme Implementation
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2284450&reg=48&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2277392&reg=3&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2255933&reg=3&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2269286&reg=48&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2249336&reg=3&lang=1
Ministry of Commerce & Industry
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2284139&reg=3&lang=1
PIB Archives
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=157804&ModuleId=3&reg=48&lang=2
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
সরভিসেস প্রদক্সনগী ইন্দেক্স:
ভারতকী সর্ভিস ইকোনোমীগী ইথিল ওনবা
14 JUL 2026 8:57PM by PIB Imphal
সর্ভিসেস প্রদক্সনগী ইন্দেক্স: সর্ভিসেস সেক্তরগী পর্ফোমেন্সকী মীৎয়েং অমা
ভারতনা হৌখিবা চহী তরা অসিদা স্তেতিস্তিক অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব দেতা ইকোসিস্তেম অসি মশক থোক্না মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। মরুওইবা চাউখৎ-থৌরাং খরগী মনুংদা হাই ফ্রিক্বেন্সি জি.এস.তি.গী দেতা ফংহনবা, ইন্কোর্পোরেতেদ সর্বিসেস সেক্তর এন্তরপ্রাইজশিংগী চহিগী ওইবা সর্ভে হৌদোকপা অমসুং দিজিতেল এদমিনিস্ত্রেতিব দেতাবেজশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, মসিনা হেন্না মপাঙ্গল লৈরবা এভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা পোলিসী শেম্বা ঙমহনগনি।
অসিগুম্বা রিফোর্মশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা সরকারনা সর্ভিসেস সেক্তরগী থবকশিং পাংথোক্নবগীদমক্তা অনৌবা মেক্রোইকোনোমিক ইন্দিকেতর অমা ওইরিবা সর্ভিসেস প্রদক্সন ইন্দেক্স (আই.এস.পি.) আই.এস.পি. অসি সর্ভিস সেক্তরগী পোত্থোক চাংয়েং তৌবদা পুক্নিং চঙবা ভারতকী অহানবা হাই ফ্রিক্বেন্সি ইন্দিকেতরনি। মসিনা অকক্নবা বেজ চহি অমদা ফোর্মেল সর্ভিসেস সেক্তরনা পুথোকপা পোৎথোক্কী ভোল্যুমদা অতেনবা মতমগী অহোংবশিংবু ত্রেক তৌই।
ভারতকী শেন্মিৎলোনদা সর্ভিসশিংনা খ্বাইদগী চাউবা শরুক অমা ওইবনা, ISPনা শেন্মিৎলোনগী মোনিতরিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, নেস্নেল একাউন্তশিংগী এষ্টিমেসন ফগৎহল্লগনি, অমসুং হেন্না খঙনা পোলিসীগী ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংগনি হায়না পানরি।
অহানবা রিলিজ: সর্ভিস প্রদক্সনগী ত্রাইএল ইন্দেক্স
সরকারনা সর্ভিস সেক্তরগী ~ ৬০% কোনশিন্দুনা এপ্রিল ২০২৬কীদমক সব-সেক্তর ১৯গীদমক অহানবা সব-সেক্তর ত্রাইএল আই.এস.পি. ফোংখ্রে।
সব-সেক্তর ১৯গী মনুংদা, ২০২৫গী এপ্রিলগা চাংদম্নবদা এপ্রিল, ২০২৬দা সব-সেক্তর ১৪দা দিজিৎ অনিগী গ্রোথ থেংনখি।
থাগী ওইনা মপাঙ্গল কনবা মওংদা হেনগৎলকপা খ্বাইদগী মকোক থোংবা সবসেক্তর মঙাগী মনুংদা লৈফম অমসুং চিঞ্জাক (৩৭.২%), রিতেল ত্রেদ (৩০.৮%), এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং সপ্পোর্ত সর্ভিস (২৮.৭%), রিয়েল ইস্তেৎ (২৭.৭%) অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন (২২.৮%) য়াওরি।
২০২৫-২৬গী ওইনা চহিগী ওইনা খ্বাইদগী মরুওইবা সব-সেক্তর মঙাগী মনুংদা লৈফম অমসুং চিঞ্জাক (৩৫.৬%), রিতেল ত্রেদ (৩০.৫%), শেম্বগী সর্ভিস (২৫.১%), হোলসেল ত্রেদ (২৩.৬%) অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত (২২.৬%) য়াওরি।
ইন্দেক্সকী মরুওইবা ফিচরশিং
আই.এস.পি. হৌদোকপগা লোইননা, ভারতনা মালেমগী থাক্তা লৈরিবা স্তেতিস্তিক সিস্তেম অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। ইন্দেক্স অসিগী মরুওইবা মগুন খরগী মনুংদা মখাগীসি চল্লি:
• আই.এস.পি.গী বেজ চহি অসি ২০২৪-২৫ ওইনা খনখ্রে। মসি ২০২৪দা য়ুম্ফম ওইবা অনৌবা কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স (সি.পি.আই.) সেরিজ শীজিন্নরিবা অতোপ্পা সব-সেক্তরশিংগা য়াম্না চান্নৈ।
• ISPগী মরুওইবা য়ুজরশিংগী মনুংদা নেসনেল একাউন্তশিং, ইকোনোমিক মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিং, রিসর্চ তৌবা মীওইশিং, অমসুং দোমেন এক্সপর্তশিং য়াওরি।
• চাং নাইবা থাগী চাংয়েং ইন্দেক্সশিং অসি নুমিৎ~ ৬০ কী লেগ অমগা লোয়ননা থাদোক্কনি। দেতা অসি থা খুদিংগী ২৯শুবা নুমিত্তা নত্ত্রগা করিগুম্বা ২৯শুবা নুমিত্তা ছুটি লৈরবদি মথংগী থবক তৌরিবা নুমিত্তা ফংলগনি।
• হৌজিক্কী ওইনা, ISP কম্পাইল তৌনবগীদমক্তা তোঙান তোঙানবা প্রাইস দিফ্লেক্তরশিং শীজিন্নরি।
• হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (WPI) অসি হোলসেল ত্রেদকীদমক্তা শীজিন্নৈ।
• অতোপ্পা সেক্তর অয়াম্বগীদমক্তা, মরি লৈনবা কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স (CPI) নত্ত্রগা খ্বাইদগী নক্নবা চান্নবা CPI শিজিন্নৈ।
• সি.পি.আই. - জেনরেল অসি রিপেয়র অমসুং মেনতেন্সন, বেঙ্কিং অমসুং ইন্সুরেন্সতা শীজিন্নৈ
• CPI - সর্ভিসেস অসি অখন্নবা CPI অমা ফংদ্রিবা সেক্তরশিংদা শিজিন্নৈ।
দিফ্লেতর মথৌ তাবা
ISPনা পুথোকপা সর্ভিসশিংগী ভোল্যুমদা অতেনবা মতমগী ওইবা অহোংবশিংবু ত্রেক তৌই। প্রাইমরী সর্ভিস দেতা অসি মহৌশানা ভেল্যুগী মওংদা খোমজিনবনা মরম ওইদুনা, মসিনা মমল অমসুং ভেল্যু এদিসন অনিমক্কী ইফেক্তশিং অদু লৌই। মরম অদুনা মমল হোংলকপগী ইফেক্তশিং অসি নোমিনেল সর্ভিস রেভিন্যুদগী লৌথোক্নবা প্রাইস দিফ্লেতর অমা মথৌ তাই।
প্রাইস দিফ্লেক্তর অমনা "ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা" (নোমিনেল) দেতাবু "ভোল্যুমদা য়ুম্ফম ওইবা" (রিএল) দেতাদা ওন্থোকই, মসিনা মতমগী মতুং ইন্না তশেংবা অহোংবশিং চুম্না চাংদম্নবা ঙমহল্লি।
ভারতকী ই.এস.পি. ফ্রেমৱার্ক শেমগৎপা
স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় (এম.ও.এস.পি.আই.) না আই.এস.পি.গী ৱাখল্লোন অমসুং পাম্বৈগী ফ্রেমৱার্ক শেমগৎনবা মে ২০২৫দা তেক্নিকেল এদভাইজরী কমিতী (তি.এ.সি.) অমা শেমখি। TAC অসিদা একাদমিক, ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং, মিনিস্ত্রীশিং অমসুং সর্ভিস সেক্তরগী দিপার্তমেন্তশিংদগী এক্সপর্তশিং য়াওরি। প্রোপোজ তৌরিবা ফ্রেমৱার্ক অসি ইন্তর্নেস্নেল বেস্ত প্রেক্তিসতা রিফরেন্স তৌদুনা শেমগৎখ্রে।
ইন্দেক্স ওফ সর্ভিসেস প্রদক্সন (2007) গীদমক ও.সি.ই.দি. কম্পাইলেসন মেনুএল অসি ISP কম্পাইলেসনগী খ্বাইদগী মপুং ফাবা গাইদলাইনশিংগী সেত অমনি। য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী স্তেতিস্তিক ওফিস, য়ুরোস্তাত অসি ISPশিংগী অতোপ্পা মরু ওইবা মালেমগী গাইদ অমনি।
মরুওইনা, ফ্রান্স, স্পেন অমসুং স্লোভেনিয়াগুম্বা চাউখৎলবা ইকোনোমী কয়ানা ISP নত্ত্রগা মান্নবা ইন্দিকেতরশিং চাং নাইনা ফোঙই। EUগী মপান্দা, খা কোরিয়ানা থাগী ওইবা সর্ভিস ইন্দস্ত্রী এক্তিবিতী ইন্দেক্স অমা ফোঙই অদুগা য়ুনাইতেদ কিংদমনা কম্পাইল তৌরিবা সর্ভিসকী মোন্তেল ইন্দেক্স অসি মপুং ফাদবনি।
সর্ভিস প্রদক্সন ইন্দেক্সকী সেক্তরেল কভরেজ
ISPনা অহানবদা থাজবা য়াবা, অৱাংবা ফ্রিক্বেন্সিগী দেতা ফংলিবা সর্ভিস সব-সেক্তরশিং কোনশিল্লি।
ISPদগী লৌথোকপা সর্ভিস সব-সেক্তরশিংদি- পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং দিফেন্স, বেঙ্কিং অমসুং ইন্সুরেন্স নত্তবা শেল-থুমগী সর্ভিসশিং (সেন্ত্রেল বেঙ্ককী থবকশিং, মনী মারকেত ফন্দশিংগুম্বা), লৈফম য়াওদবা সোসিএল ৱার্ককী থবকশিং, মেম্বরশিপ ওর্গনাইজেসনশিংগী সর্ভিসশিং, পর্সনেল সর্ভিসশিং, থবক শুবা মীওইশিং য়াওবা প্রাইবেত হাউসশিংগী থবকশিং, এক্সত্রাতেরিতোরিএল ওর্গনাইজেসনশিংগী থবকশিং, গবর্নমেন্তনা পীবা হেল্থ অমসুং এজুকেসন সর্ভিসশিং অমসুং বেতিংগী থবকশিংনি।
হায়রিবা সেক্তরশিং অসি সরকারগী মরুওইবা থবকশিংগা মরী লৈনৈ নৎত্রগা নন-মার্কেত এক্তিবিতীশিং অমসুং ইনফোর্মেল সেক্তরনা দোমিনেৎ তৌই।
দেতা ইকোসিস্তেম পাৱরিং ISP
ISP কম্পাইল তৌবদা মরুওইবা দেতা সোর্স অহুম শিজিন্নৈ- এদমিনিস্ত্রেতিব দেতা, GST অমসুং ASISSE-
• এয়র ত্রান্সপোর্ত, রেলৱে ত্রান্সপোর্ত, বেঙ্কিং অমসুং ইন্সুরেন্সকী ISPগী এদমিনিস্ত্রেতিব/সেকেন্দরী দেতা।
• হেল্থ অমসুং এজুকেসন (গবর্নমেন্ত নত্তনা) সেক্তরশিংগী এ.এস.আই.এস.ই.এস.ই. দেতা (মতম অমদা ফংলবা মতুংদা) ২০২৬গী এপ্রিলদা হৌদোকখিবা অসিনা ইন্কোর্পোরেতেদ সর্ভিস সেক্তরগী মপুং ফাবা দেতাবেজ অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
অদোম্না খঙবীরব্রা?
জি.এস.তি.গী দেতাশিং অসি স্তেতিস্তিক্সকী এপ্লিকেসনশিংদা অহানবা ওইনা শিজিন্নরগনি।
হোলসেল ত্রেদ, রিতেল ত্রেদ, রিপেয়র অমসুং মেনতেন্সন, লৈফম অমসুং চিঞ্জাক, লম্বীদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা, ঈশিংগী লম্বীদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা, পোৎ-চৈ থম্নবা অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগী সপোর্তকী থবকশিং, পোস্তেল অমসুং কোরিয়র, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, রিয়েল ইস্তেত, ইনফোর্মেসন অমসুং কম্প্যুতরগা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং, আর অমসুং দি য়াওনা প্রোফেস্নেল, সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নিকেল সর্ভিসশিং, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং সপোর্ত সর্ভিসশিং অমসুং আর্তশিং, এন্তর্তেন্মেন্ত অমসুং রিকরেসন, অসিনচিংবগী জি.এস.তি.
করিগীদমক্তা ISPনা মরু ওইরিবনো?
ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি হৌখিবা চহী তরাগী খুজিং খরা অসিদা মশক থোকপা স্ত্রকচরেল ত্রান্সফোর্মেশন অমা থোকখ্রে। মসিনা শেন্মিৎলোনগী রিফোর্মশিং, তেক্নোলোজিগী খুমাং চাওশিল্লকপা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংগা লোয়ননা পুন্সিনবা হেনগৎলকপদগী লাকপনি। সর্ভিস সেক্তর অসি শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং থবক পীবগী মরুওইবা মওংদা ওইরক্লি।
• মসিনা ভারতকী জি.দি.পি.দা খ্বাইদগী চাউনা মতেং পাংলি। ২০১৩-১৪দগী হৌদুনা অপুনবা ভেল্যু এদেদ (জি.ভি.এ.) গী ৫০% হেন্না মতেং পাংলি। ২০২৪-২৫দা, সর্ভিসশিংগী জি.ভি.এ.গী শরুক অসি ৫২.৯%রোম ওইখি।
• সেক্তর অসিনা ভারত শিনবা থুংনা অপুনবা ইমপ্লোয়মেন্তকী চাউরাক্না ৩০% ওইরি অমসুং হৌখিবা চহি তরুক অসিদা চাউরাক্না থবক মিলিয়ন ৪০ পুথোকখ্রে।
• ভারতকী সর্ভিস এক্সপোর্ত অসি এফ.ৱাই. ২০২৬-২৭দা মপাঙ্গল কন্না লৈখি। এপ্রিল-জুন ২০২৬-২৭ ফাওবদা সর্ভিস এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ১০৩.৪১ ওইগনি হায়না পানরি, মসি চহী অমদা চাদা ৬.১৬ হেনগৎলগনি।
• সরকারনা ২০৪৭ ফাওবদা মালেমগী সর্বিসশিংদা চাদা ১০গী শেয়র লৈহন্নবা পান্দম থমদুনা সর্বিসশিংদা ভারতপু মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা থম্নবা পান্দম থম্লি।
সর্ভিস সেক্তর অসি ভারতকী গ্রোথকী সেন্ত্রেল ওইবনা মসিগী পর্ফোমেন্স ত্রেক তৌনবা অতেনবা মতমগী ইন্দিকেতর অমা শেম্বা অসি তঙাইফদে। ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন (আই.আই.পি.) গী ইন্দেক্সনা ইন্দস্ত্রিএল এক্তিবিতী খক্তমক মেৎলি অমসুং সর্ভিস সেক্তরদা অতেনবা মতমগী ওইবা ত্রেন্দশিং য়াওদে। মসিগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা, সরকারনা ISP হৌদোক্লে।
ভারতকী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা মাইলস্তোন অমা
আই.এস.পি. হৌদোকপা অসিনা ভারতনা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনগা চুনবা মওংদা স্তেতিস্তিক ফ্রেমৱার্ক মোদর্নাইজ তৌনবা হোৎনরিবা অদু উৎলি। হাই ফ্রিক্বেন্সি দেতা অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা মেথোদোলোজী পুন্সিন্নদুনা, আই.এস.পি.না ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোনগী সেক্তরদা মতম চানা ইনসাইৎ পীরি। থাগী ওইবা ইন্দিকেতর অমা ওইনা, মসিনা ইকোনোমিক মোনিটরিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, পোলিসি রেস্পোন্সশীং ফগৎহল্লি অমসুং ভারতকী গ্রোথ ত্রেজেক্তরীগী মতাংদা হেন্না খঙহল্লি।
রিফরেন্সশিং
স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসনগী মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID=2284450&reg=48&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID=2277392&reg=3&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID=2255933&reg=3&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID=2269286&reg=48&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID=2249336&reg=3&lang=1
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx? PRID=2284139&reg=3&lang=1
পি.আই.বি. আর্কাইব
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx? NoteId=157804&ModuleId=3&reg=48&lang=2
pdf য়েংনবগীদমক মফমসিদা নমবীয়ু