গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ আহমেদাবাদ পৌৰ নিগম, স্বেচ্ছাসেৱকসকল আৰু গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ জনসাধাৰণক মিয়াৱাকি পদ্ধতিত এঘণ্টাৰ ভিতৰত লাখ লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰি গীণিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰাৰ বাবে অভিনন্দন
গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিত মিয়াৱাকি পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি এঘণ্টাৰ ভিতৰত এক লাখতকৈও অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰি গীণিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড সৃষ্টি
গণ গছপুলি ৰোপণ অভিযানৰ অধীনত গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ জনসাধাৰণে ৰোপণ কৰে এক কোটি ২৬ লাখতকৈও অধিক গছপুলি
এই অভিযানৰ অধীনত নাগৰিকসকলৰ ৪০৪ টা ৰাজহুৱা স্থানত ১ কোটিৰো অধিক আৰু ব্যক্তিগত পৰিসৰত ১১ লাখৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত 'এক পেড় মা কে নাম' অভিযানে পৰিৱেশ সংৰক্ষণক জন আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত পালন কৰিছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা
12 JUL 2026 7:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী তথা গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ সাংসদ শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি আহমেদাবাদ পৌৰ নিগম, অভিযানটোৰ সৈতে জড়িত ২৫,০০০ ৰো অধিক স্বেচ্ছাসেৱক আৰু গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ জনসাধাৰণক মিয়াৱাকি পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি মাত্ৰ এঘণ্টাৰ ভিতৰতে ৩.৬১ লাখতকৈ অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰি গীণিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰাৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত পৰিৱেশ সংৰক্ষণ বিষয়টোৱে আজি জন আন্দোলনৰ ৰূপ ধাৰণ কৰিছে। 'এক পেড় মা কে নাম' অভিযানে সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি নাগৰিকক প্ৰকৃতি সুৰক্ষাৰ এই মহান অভিযানৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। তেওঁ কয় যে গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিয়ে পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰি এই আন্দোলনত নতুন শক্তি প্ৰয়োগ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মিয়াৱাকি কৌশলৰ জৰিয়তে মাত্ৰ এঘণ্টাৰ ভিতৰতে ৩.৬১লাখতকৈও অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰি গীণিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰাটো জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, নিখুঁত পৰিকল্পনা আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ প্ৰতি সমাজৰ দায়বদ্ধতাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। তেওঁ আহমেদাবাদ পৌৰ নিগম, এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো বিভাগ, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠন ২৫ হাজাৰতকৈও অধিক স্বেচ্ছাসেৱক আৰু সমষ্টিৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাই এই উল্লেখযোগ্য সাফল্যত তেওঁলোকৰ অমূল্য অৱদানক প্ৰশংসা কৰে।
গান্ধীনগৰৰ জনসাধাৰণে সমগ্ৰ গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ গণ গছপুলি ৰোপণ অভিযানৰ অধীনত ১.২৬ কোটিতকৈও অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৪০৪ টা ৰাজহুৱা স্থানত গছ ৰোপণ কৰাৰ উপৰি নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত পৰিসৰত ১১ লাখতকৈও অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰে। ৰাজহুৱা স্থানত, সানন্দ বিধানসভা সমষ্টিৰ ১৮৬ টা স্থানত ৫৩,৬৪,৫০৪ টা, গান্ধীনগৰ উত্তৰ বিধানসভা সমষ্টিৰ ৯৭ টা স্থানত ১৮,০৯,৮৫০, কালোল বিধানসভা সমষ্টিৰ ৭৭টা স্থানত ১৬,৬৪,৬৭৫, ঘাটলোদিয়া বিধানসভা সমষ্টিৰ ১৮টা স্থানত ৮,৩২,৩৭০ টা, বেজলপুৰ বিধানসভা সমষ্টিৰ ১০ টা স্থানত ১৭,৫৪,০০০ টা আৰু সবৰমতী বিধানসভা সমষ্টিৰ ৬টা স্থানত ৮২,৩১৪ টা ৰোপণ কৰা হয়। এই ব্যাপক প্ৰচাৰ অভিযানে জন অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ এক দৃষ্টান্তমূলক আৰ্হি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ "প্ৰকৃতিৰ সৈতে প্ৰগতি" আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগী গান্ধীনগৰ লোকসভা অঞ্চলত অক্সিজেন পাৰ্কৰ উন্নয়ন, বৃহৎ পৰিমাণৰ গছপুলি ৰোপণ, পুখুৰীৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ বাবে উৎসর্গীকৃত বিভিন্ন ৰাজহুৱা অভিযানৰ জৰিয়তে বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টি আজি পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু সেউজ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গছপুলি ৰোপণৰ দায়িত্ব কেৱল গছ ৰোপণৰ সৈতেই শেষ নহয়; সেইবোৰৰ সুৰক্ষা আৰু লালন-পালনো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ সকলো নাগৰিকক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'এক পেড় মা কে নাম' অভিযানত যোগদান কৰি অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকে ৰোপণ কৰা গছ-গছনিৰ যত্ন লোৱাৰ দায়িত্ব ল'বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এনে প্ৰচাৰ অভিযানসমূহে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এক পৰিষ্কাৰ, সেউজ আৰু সন্তুলিত পৰিৱেশ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে এক বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি থাকিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah congratulates the Ahmedabad Municipal Corporation, all volunteers, and the people of the Gandhinagar Lok Sabha constituency for creating a Guinness World Record by planting over 3.61 lakh saplings in one hour using the Miyawaki method
A Guinness World Record created in the Gandhinagar Lok Sabha constituency by planting over 3.61 lakh saplings in one hour using the Miyawaki method
More than 1.26 crore saplings planted by the people of the Gandhinagar Lok Sabha constituency under the Public Plantation Campaign
Under the campaign, citizens planted over 1.15 crore saplings at 404 public sites and over 11 lakh saplings in private premises
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign is playing a significant role in transforming environmental conservation into a people's movement
12 JUL 2026 7:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation and an Member of Parliament from the Gandhinagar Lok Sabha constituency, Shri Amit Shah, today extended his heartfelt congratulations to the Ahmedabad Municipal Corporation, more than 25,000 volunteers associated with the campaign, and the people of the Gandhinagar Lok Sabha constituency for creating a Guinness World Record by planting over 3. 61 lakh saplings in just one hour using the Miyawaki method.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, environmental conservation has today assumed the form of a people's movement. The 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign has connected crores of citizens across the country with this great mission of protecting nature. He said that the Gandhinagar Lok Sabha constituency has infused new energy into this movement by achieving a historic milestone in the field of environmental conservation.
Shri Amit Shah said that creating a Guinness World Record by planting over 3.61 lakh saplings in just one hour through the Miyawaki technique is an outstanding example of public participation, meticulous planning, and society's commitment to environmental conservation. He congratulated the Ahmedabad Municipal Corporation, all departments associated with the campaign, voluntary organisations, more than 25,000 volunteers, and the people of the constituency, while appreciating their invaluable contribution to this remarkable achievement.
The people of Gandhinagar planted more than 1.26 crore saplings under the Public Plantation Campaign across the Gandhinagar Lok Sabha constituency. Of these, 11,593,513 saplings were planted at 404 public sites, while citizens planted over 11 lakh saplings in their private premises. At public sites, 53, 64,504 saplings were planted at 186 locations in the Sanand Assembly constituency, 18,09,850 saplings at 97 locations in Gandhinagar North Assembly constituency, 16,64,675 saplings at 77 locations in Kalol Assembly constituency, 8,32,370 saplings at 18 locations in Ghatlodia Assembly constituency, 17,54,000 saplings at 10 locations in Vejalpur Assembly constituency, and 82,314 saplings at 6 locations in the Sabarmati Assembly constituency. This extensive campaign has emerged as an exemplary model of environmental conservation driven by public participation.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of "Progress with Nature" and Sustainable Development is being translated into reality in the Gandhinagar Lok Sabha constituency through the development of oxygen parks, large-scale tree plantation, restoration of ponds, and various public campaigns dedicated to environmental conservation. He said that the Gandhinagar Lok Sabha constituency has today emerged as an inspiration for the nation in the fields of environmental protection and green development.
Shri Amit Shah said that tree plantation does not end with planting saplings; their protection and nurturing are equally important. He appealed to all citizens to join Prime Minister Shri Narendra Modi's 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign, plant more trees, and take responsibility for caring for the saplings they plant. He expressed confidence that such campaigns, driven by public participation, will continue to play a vital role in building a Viksit Bharat while ensuring a clean, green, and ecologically balanced environment for future generations.