|
প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আওতকমশিংগী লিস্ত: প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসিএল ওইনা ন্যু জিলেন্দদা চৎখিবা খোংচৎ
11 JUL 2026 8:03AM by PIB Imphal
দোকুমেন্তশিং
মথং-মনাও
তাইতল
অকুপ্পা মরোল
১
ভারতকি ঙাকশেল মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জিলেন্দ দিফেন্স ফোর্সকি মরক্তা মেরিতাইম কোওপরেসনগী মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্ত
ৱারি শান্নবা, কোওর্দিনেসন, ইনফোর্মেসন এক্সচেঞ্জ, অমসুং অপুনবা থবক থৌরমশিংগী খুত্থাংদা ইন্দো-পেসিফিক্তা মেরিতাইম কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎলি।
২
ভারত অমসুং ন্যু জিলেন্দগী মরক্তা হায়দ্রোগ্রাফি অমসুং নৌতিকেল কারতোগ্রাফিগী হিরমশিংদা তেংবাং পিনবগা মরি লৈনবা ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্ত
নেভিগেসন চার্তশিং পুন্না পুথোকপা, হায়দ্রোগ্রাফিক দেতা সেয়র তৌবা, ত্রেনিং, অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী খুত্থাংদা হায়দ্রোগ্রাফিক কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
৩
ইন্দিয়ন নেভি অমসুং ন্যু জিলেন্দ দিফেন্স ফোর্সকি মরক্তা ম্যুচুএল লোজিস্তিক্স সপোর্ত পিবগা মরি লৈনবা থৌরাং
অয়াবা পিরবা থবক থৌরমশিং অমসুং ওপরেসনশিংগী মনুংদা ইন্দিয়ন নেভি অমসুং ন্যু জিলেন্দ দিফেন্স ফোর্সকি মরক্তা রেসিপ্রোকেল লোজিস্তিক্স সপোর্ত্তা খুদোংচাবা পিরি।
৪
ভারত অমসুং ন্যু জিলেন্দগী মরক্তা কাওন্তর-তেরোরিজমগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎনবা থৌরাং তৌবা
তেরোরিজম থেংননবা মতেং পিনবা, ইনফোরমেসন পিথোক-পীশিন তৌনবা, অমসুং তেরোরিজম থেংননবা হোৎনরিবশিং কোওর্দিনেৎ তৌনবা কাওন্তর-তেরোরিজমগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎলি।
৫
ভারতকি নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি অমসুং ন্যু জিলেন্দগী নেস্নেল ইমরজেন্শি মেনেজমেন্ত এজেন্শি (এন.ই.এম.এ.)গী মরক্তা তেংবাং পিনবগী মেমোরেন্দম।
আরথক্বেক রেজিলিয়েন্স, সুনামিগীদমক্তা থৌরাং শেম-শাবা, কোস্তেল হেজার্দ মিতিগেসন, নোলেজ এক্সচেঞ্জ, পোলিসি দাইলোগ, অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংদা অকনবা মিৎয়েং থমদুনা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ততা পুন্না থবক তৌমিন্নবদা মতেং পাংই।
৬
ভারতকি ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরি অমসুং দাইরিগী মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জিলেন্দগী প্রাইমরি ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়গী মরক্তা এনিমেল হজবেন্দরি অমসুং দাইরিগী লমদা তেংবাং পিনবগী মেমোরেন্দম
তেক্নিকেল কোলাবোরেসন, নোলেজ এক্সচেঞ্জ, অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিংগী খুত্থাংদা এনিমেল হজবেন্দরি অমসুং দাইরিগী লমদা মতেং পিনবা হেনগৎহন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্মি।
৭
ভারতকি তুরিজম মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জিলেন্দগী বিজিনেস, ইনোবেসন অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়গী মরক্তা তুরিজমগী লমদা মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্ত
ইকোনোমিক মরি চেৎশিলহন্নবা, তুরিস্তশিংগী চত্থোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক খুদিংমক্কি কলচরগী মতাংদা অমগা অমগা লৌশিং হেনগৎহন্নবা তুরিজমদা তেংবাং পিনবা য়োকখৎলি।
৮
শান্ন-খোৎনবগী মতাংদা ভারত-ন্যু জিলেন্দ জোইন্ত এক্সন প্লান
হায়-পর্ফোরমেন্স স্পোর্ত, স্পোর্তস সাইন্স, স্পোর্তস মেদিসিন অমসুং এথলেৎ দিবেলপমেন্ত য়াওনা শান্ন-খোৎনবশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ফ্রেমৱার্ক অমা পিরি।
৯
এন.এম.ঐচ.সি. অমসুং ন্যু জিলেন্দ মেরিতাইম ম্যুজিয়মগী মরক্তা গুজরাত্তা লৈবা নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্স (এন.এম.ঐচ.সি.), লোথাল শেমগৎনবা থৌরাংগী মেমোরেন্দম।
কোলাবোরেসন অমসুং নাকল অনিনা য়ান্নরবা প্রোজেক্তাশিংগী খুত্থাংদা লোথালদা এন.এম.ঐচ.সি. দিভেলপ তৌবদা তেংবাং পিনবগী ফ্রেমৱার্ক ফংহল্লি।
১০
ভারতকি কলচর মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জিলেন্দগী কলচর অমসুং হেরিতেজ মন্ত্রালয়গী মরক্তা কলচরেল কোওপরেসনগী থৌরাং
অমগা অমগা ৱাখল তামিন্নবা অমসুং মীশিংগা মরি লৈনবা মরিশিং চেৎশিলহন্নবা আর্ত, হেরিতেজ, অমসুং কলচরেল ইনিসিয়েতিবশিংদা একচেঞ্জ তৌবগী খুত্থাংদা কলচরেল কোওপরেসন প্রমোত তৌই।
লাওথোকখিবশিং:
মথং-মনাও
তাইতল
অকুপ্পা মরোল
১
ভারত-ন্যু জিলেন্দ স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ অমসুং ২০৩০ ফাওবগী রোদমেপ
ভারত অমসুং ন্যু জিলেন্দনা মখোয়গী মরি অসি স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ অমদা হেঙ্গৎহল্লে, লল্লোন-ইতিক, ঙাকশেল, শমুদ্রগী ঙাকশেল, তুরিজম, কলচর, শান্ন-খোৎনবা, এগ্রী-তেক, মীয়াম-মীয়ামগী মরিদা তেংবাং পিনবগা লোয়ননা ইন্দো-পেসিফিক প্রাইওরিতিশিং অমসুং মল্তিলেতরেল ইসুশিংদা কোওর্দিনেসন হেন্না চেৎশিলহল্লে। ২০৩০ ফাওবগী রোদমেপ অসিনা মথংগী চহি মরিগী ওইনা মরি লৈনবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা ইন্দিয়া–ন্যু জিলেন্দ স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপকি স্ত্রকচরেল ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা লমজিংনবা স্ত্রেতেজিক রোদমেপ অমা পিরি।
২
২০৩০ ফাওবদা বাইলেতরেল ত্রেদ অসি এন.জেৎ.দোলর বিলিয়ন ৭ নত্রগা লুপা করোর ৩৫,০০০দা শরুক অনি হেনগৎহনবা
ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তকি মতুং ইন্না, শেন্মীৎলোনগী মরি ফগৎহন্নবা অমসুং কৈথেলদা য়ৌবা ঙম্নবা, ২০৩০ ফাওবদা লৈবাক অনিগী লল্লোন-ইতিক অসি এন.জেৎ.দোলর বিলিয়ন ৭ (লুপা করোর ৩৫,০০০)দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
৩
মেরিতাইম সেক্যুরিতি দাইলোগ তৌনবা থৌরাং শেমগৎপা
কোওপরেসন, কোওর্দিনেসন অমসুং ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মেরিতাইম সেক্যুরিতি দাইলোগ তৌনবা থৌরাং অমা ভারত অমসুং ন্যু জিলেন্দনা য়ান্নবা পুরক্লে।
৪
ইন্দো-পেসিফিক ওশিন ইনিসিয়েতিব (আই.পি.ও.আই.)গী মখাদা মেরিতাইম সেক্যুরিতিবু মরু ওইবা য়ুম্বী ওইনা ন্যু জিলেন্দনা নোমিনেৎ তৌরে
আই.পি.ও.আই.গী য়ুম্বী ৭কি মখাদা ন্যু জিলেন্দনা আইন্না য়াদবা, রিপোর্ত তৌদবা অমসুং রিগুলেৎ তৌদবা (আই.য়ু.য়ু.) ঙা ফাবা থেংনবদা মিৎয়েং থম্বা অকক্নবা কোওপরেসনগী থবক থৌরমশিং পায়খৎনবা মেরিতাইম সেক্যুরিতিগী য়ুমখোংদা য়াওরে।
৫
ন্যু জিলেন্দনা গ্লোবেল বাইওফ্যুএল এলাইন্সতা য়াওরে
ন্যু জিলেন্দনা গ্লোবেল বাইওফ্যুএল এলাইন্সতা য়াওরকপনা হেন্না সেংলবাা ইনর্জি ত্রাঞ্জিসনগীদমক তুং কোয়না চৎকদবা বাইওফ্যুএলশিং শেমগৎপা অমসুং সিজিন্নবা য়ানবা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
৬
কিৱিফ্রুইত এক্সন প্লান হৌদোকপা অমসুং নাগালেন্দ অমসুং উত্তরাখন্দদা কিৱিফ্রুৎকিদমক্তা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ২ লিংখৎপা
ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তকি মখাদা এগ্রীকলচরেল প্রদক্তিবিতি পার্ত্নরসিপকি মখাদা নাগালেন্দ অমসুং উত্তরাখন্দদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অনি লিংখৎপগা লোয়ননা কিৱিফ্রুৎ এক্সন প্লান অমা হৌদোক্লি, মসিদা এজুকেসন, স্কীল দিবেলপমেন্ত, অমসুং এগ্রীকলচরেল ইনোবেসন্দা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা প্রদক্তিবিতি হেঙ্গৎহন্নবা মতেং পাংলি।
৭
নেস্নেল সেন্তর ফোর পোলর এন্দ ওশিন রিশর্চ (এন.সি.পি.ও.আর.), গোৱা অমসুং য়ুনিভর্সিতি ওফ কেন্তরবেরি, এন.জেৎ. কী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং তৌনবা
অন্তার্কতিক রিশর্চতা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎলি। মসিনা জোইন্ত রিশর্চ, একাদেমিক এক্সচেঞ্জ, কেপাসিতি বিল্দিং, অমসুং অতোপ্পা নাকল অনিগী কান্নবা সাইন্তিফিক অমসুং এজুকেসনগী থবক থৌরমশিং য়োকখত্তুনা পার্ত্নরসিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
৮
নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফুদ তেক্নোলোজি, ওন্তর্প্রিনরসিপ অমসুং মেনেজমেন্ত, কুন্দলি (এন.আই.এফ.তি.ই.এম.-কে.) & মেসে য়ুনিভর্সিতি, ন্যু জিলেন্দগী মরক্তা এম.ও.য়ু. তৌনবা
রিশর্চ, একাদেমিক এক্সচেঞ্জ, মহৈরোয়শিংগী মোবিলিতি, অমসুং অতোপ্পা নাকল অনিমকনা য়ান্নরবা এজুকেসনগী থবক থৌরমশিংদা তেংবাং পিনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্মি।

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Official Visit of Prime Minister to New Zealand
11 JUL 2026 8:03AM by PIB Delhi
Documents
S. No. Title Brief description
1
Memorandum of Arrangement on Maritime Cooperation between the Ministry of Defence of India and the New Zealand Defence Force
Establishes a framework for enhanced maritime cooperation in the Indo-Pacific through dialogue, coordination, information exchange, and joint activities.
2
Implementation Arrangement concerning cooperation in matters of Hydrography and Nautical Cartography between India and New Zealand
Strengthens hydrographic cooperation through joint production of navigational charts, hydrographic data sharing, training, and capacity building.
3
Arrangement concerning the provision of Mutual Logistics Support between the Indian Navy and the New Zealand Defence Force
Facilitates reciprocal logistics support between the Indian Navy and the New Zealand Defence Force during approved activities and operations.
4
Arrangement on establishing a Joint Working Group on Counter-Terrorism between India and New Zealand
Establishes a Joint Working Group on Counter-Terrorism to strengthen cooperation, exchange information, and coordinate efforts to combat terrorism.
5
Memorandum of Cooperation between the National Disaster Management Authority of India and the National Emergency Management Agency (NEMA) of New Zealand
Promotes collaboration in disaster risk management, with emphasis on earthquake resilience, tsunami preparedness, coastal hazard mitigation, knowledge exchange, policy dialogue, and capacity building.
6
Memorandum of Cooperation in the fields of Animal Husbandry and Dairying between the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying of India and the Ministry of Primary Industries of New Zealand
Creates a framework for enhanced cooperation in animal husbandry and dairying through technical collaboration, knowledge exchange, and best practices.
7
Memorandum of Arrangement in the field of Tourism between the Ministry of Tourism of India and the Ministry of Business, Innovation and Employment of New Zealand
Promotes cooperation in tourism to strengthen economic ties, increase tourist flow, and enhance mutual understanding of each country's culture.
8
India-New Zealand Joint Action Plan on Sport
Provides a framework for collaboration in sports, including high-performance sport, sports science, sports medicine and athlete development
9
Memorandum of Arrangement for development of National Maritime Heritage Complex (NMHC), Lothal at Gujarat between NMHC and New Zealand Maritime Museum
Provides a framework for cooperation in developing NMHC at Lothal through collaboration and mutually agreed projects.
10
Arrangement on Cultural Cooperation between Ministry of Culture of India and Ministry of Culture and Heritage of New Zealand
Promotes cultural cooperation through exchanges in arts, heritage, and cultural initiatives to strengthen mutual understanding and people-to-people ties.
Announcements:
S. No. Title Brief description
1
India-New Zealand Strategic Partnership and Roadmap to 2030
India and New Zealand have elevated their relationship to a Strategic Partnership, strengthening cooperation in trade, defence, maritime security, tourism, culture, sports, agri-tech, people-to-people ties, as well as coordination on Indo-Pacific priorities and multilateral issues. The Roadmap to 2030 provides a strategic roadmap to guide structured implementation of the India–New Zealand Strategic Partnership across relevant ministries and stakeholders for the next four years.
2
Doubling Bilateral Trade to NZ$7 billion or ₹35,000 crore by 2030
Both sides have set a target to double bilateral trade to NZ$7 billion (₹35,000 crore) by 2030 to boost economic ties and expand market access, in the context of the Free Trade Agreement.
3
Establishing Maritime Security Dialogue
India and New Zealand have agreed to establish a Maritime Security Dialogue to strengthen cooperation, coordination and information exchange.
4
New Zealand nominates Maritime Security as priority pillar under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI)
Under the seven pillars of the IPOI, New Zealand has joined the maritime security pillar to undertake specific cooperation activities focused on combating Illegal, Unreported and Unregulated (IUU) Fishing.
5
New Zealand Joining Global Biofuels Alliance
New Zealand’s joining of the Global Biofuels Alliance strengthens international cooperation to accelerate the development and adoption of sustainable biofuels for cleaner energy transition.
6
Launch of the Kiwifruit Action Plan and Establishment of 2 Centres of Excellence for Kiwifruit in Nagaland and Uttarakhand
Under the Agricultural Productivity Partnership under the Free Trade Agreement, a Kiwifruit Action Plan is being launched along with the establishment of two Centres of Excellence in Nagaland and Uttarakhand, supported by collaboration in education, skills development, and agricultural innovation to boost productivity.
7
MoU between the National Centre for Polar and Ocean Research (NCPOR), Goa and University of Canterbury, NZ
Establishes a framework for collaboration in Antarctic research. It aims to strengthen partnership by promoting joint research, academic exchange, capacity building, and other mutually beneficial scientific and educational activities.
8
MoU between National Institute of Food Technology, Entrepreneurship and Management, Kundli (NIFTEM-K) & Massey University, New Zealand
Establishes a framework for cooperation in research, academic exchange, student mobility, and other mutually agreed educational activities.