ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ୨୦୩୦
15 JUN 2026 5:42AM by PIB Bhubaneswar
୧୭ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ "ବିଶେଷ ବିଶ୍ୱ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା" ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବରେ "ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷ ୨୦୨୬" ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସାଇବରସ୍ପେସ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ଅର୍ଥନୀତି, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିବିଧତା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦେଶର ହୋରାଇଜନ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ନବସୃଜନ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା, ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାହକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ଯେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ​​ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତା ଦୁଇ ଦେଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନବସୃଜନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ଵାନର ସମାଧାନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ୨୦୩୦ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଫ୍ରାନ୍ସର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ନବସୃଜନରେ ନୂତନ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରେ। ତେଣୁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହ-ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଗତିଶୀଳତାକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ଲୋକ, ଗ୍ରହ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ୨୦୩୦ କୁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ରହିଛି :
I. 'ଟ୍ରଷ୍ଟେଡ୍ ଏଆଇ' ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ : ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତ- ଫ୍ରାନ୍ସ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଘୋଷଣାନାମା ଏବଂ ୨୦୨୫ ଏବଂ ୨୦୨୬ ରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏଆଇ ଆକ୍ସନ ଆଣ୍ଡ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଉଭୟ ଦେଶ 'ଟ୍ରଷ୍ଟେଡ୍ ଏଆଇ'କୁ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ନିରାପଦ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା : ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ମାନବାଧିକାର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ନିରାପଦ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବେ, ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ। ସେମାନେ ନିୟାମକ, ମାନକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏଆଇ ଶାସନ ପାଇଁ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, ବିପଦ-ଆଧାରିତ ପଦ୍ଧତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସୀମାନ୍ତ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକ ମଡେଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶକୁ ବାଧା ନ ଦିଆଯାଏ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ।
ସେମାନଙ୍କର ଏଆଇ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସହଯୋଗ : ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବେଶରେ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ ବିଶେଷ କରି ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଆଇ - ସକ୍ଷମ ସେବାଗୁଡ଼ିକ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ତୀବ୍ର ବିପଦକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ଏଆଇ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ ରେ ଆହୂତ ଏଆଇ ଏବଂ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ନିୟୋଜିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି, ଦୁଇ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ଚାଲୁଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ ସମନ୍ୱୟ ବିକଶିତ କରିବେ। ଏଥିରେ ଗୋପନୀୟତା - ସଂରକ୍ଷଣ ବୟସ ନିଶ୍ଚିତତା, ଡିଜାଇନ୍ ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷା ସଂରଚନା ଏବଂ ଏଆଇ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଫଳାଫଳ - ଆଧାରିତ ସୁରକ୍ଷା ମାନକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ବାସ୍ତବରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥାଏ।
ଗୋପନୀୟତା - ସଂରକ୍ଷଣ ତଥ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଫ୍ରେମୱାର୍କର ଗୁରୁତ୍ଵ : ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ଏଆଇ ଏବଂ ତଥ୍ୟ - ଚାଳିତ ନବସୃଜନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନଲକ୍ କରିବା ପାଇଁ ଗୋପନୀୟତା-ସଂରକ୍ଷଣ ତଥ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଫ୍ରେମୱାର୍କର ଗୁରୁତ୍ଵକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି। ଭାରତର ଡାଟା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ଥାପତ୍ୟ (ଡିଇପିଏ) ଏବଂ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଡାଟା ସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଡାଟା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ନିଜସ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିପୂରକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଗବେଷଣା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସମ୍ମତି - ଆଧାରିତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରବାହକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ।
II. ଶୈକ୍ଷିକ ଗତିଶୀଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା : ହୋରାଇଜନ ୨୦୪୭ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ସହଭାଗୀତା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯେ ଷ୍ଟେମ୍ ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ସହଭାଗୀତା, ପ୍ରତିଭାର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗରେ ନିବେଶ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ଵାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୩୦,୦୦୦ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତି :
ଯୋଗ୍ୟତାର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି (MRQ): ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ସମନ୍ୱୟର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରନ୍ତି। ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଭାରତ ସହିତ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ଯୋଗ୍ୟତାର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି (MRQ) ଚୁକ୍ତିନାମା ସମାପ୍ତ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଏବଂ ଅଦ୍ୟତନ ଢାଞ୍ଚା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିପ୍ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶୈକ୍ଷିକ ବିଷୟ, ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବୃତ୍ତି ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ। ଏହିପରି ସହଯୋଗ ଅଧିକ ଶୈକ୍ଷିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ଦ୍ୱୈତ-ଡିଗ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଡକ୍ଟରେଟ୍ ସହ-ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହଜ କରିବ, ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୈକ୍ଷିକ ଗତିଶୀଳତାରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି
[ଅନୁବନ୍ଧରେ ଏମଓୟୁ ତାଲିକା]
III. ଶିଳ୍ପ - ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ନବସୃଜନ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା : ଉଭୟ ଦେଶ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯେ ନବସୃଜନ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର, ଶିଳ୍ପ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଜରୁରୀ ହେବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି :
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପକରଣ, ଯାହା ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ନବସୃଜନ ଏବଂ ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍କେଲିଂ ଉପରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଇଏଫଆଇପିଆରଏ)ର ଗୁରୁତ୍ଵ।
'ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ନେଟୱାର୍କ' (ଆଇଏଫଆଇଏନ୍) 'ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷ'ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ ଏବଂ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଯନ୍ତ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଉଭୟ ଦେଶ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଏଫଆଇଏନ୍ ର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ପରିଚାଳନା କମିଟି ଗଠନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ।
ଉଭୟ ଦେଶ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଏଫଆଇଏନ୍ ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ପରିଚାଳନା କମିଟି ଗଠନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ।
ଜୈବ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନବସୃଜନରେ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଏକ ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଫ୍ରାଙ୍କୋ - ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଇନ୍ ଲାଇଫ୍ ସାଇନ୍ସେସ୍ ଫର୍ ହେଲ୍ଥ (ଏଫଆଇସି - ଏଲଏସଏଚ୍)ର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଗବେଷଣା, ଶୈକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତାରେ ଏହାର ଅବଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉପାୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବା।
ଗବେଷଣାଗାର, ସିଇଏଫଆଇପିଆରଏ, ମିଳିତ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କମିଟି, ଷ୍ଟେସନ - ଏଫ୍, FRIND-X ରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ନେଟୱାର୍କର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମାଧ୍ୟମରେ, ଉଭୟ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଏହା ସହିତ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ :
ଏରୋନଟିକ୍ସ ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ୟାରିଅର ପାଇଁ ଫ୍ରାଙ୍କୋ - ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ : ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ତାଲିମ ପ୍ରଦାନକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ଏମଏସଡିଇ ସହଭାଗୀତାରେ କାନପୁରରେ ଏକ ଏରୋନଟିକାଲ୍ ତାଲିମ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ।
ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ଇନୋଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ବ୍ରିଜ୍ : ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ଇନୋଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ବ୍ରିଜ୍ ର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନ ବିନିମୟ ପଦକ୍ଷେପ। ବିଦ୍ୟମାନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି, ଇନୋଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ବ୍ରିଜ୍ ଉଭୟ ଦେଶରେ ଗବେଷଣା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ନବସୃଜନ କ୍ଲଷ୍ଟର, ନିବେଶକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଂରଚିତ, ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରବେଶକୁ ସୁଗମ କରିପାରିବ। ଏହା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ ଗବେଷଣା ବାସସ୍ଥାନ, ମିଳିତ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଏବଂ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶ - କିମ୍ବା "ନରମ ଅବତରଣ" ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ନବସୃଜନ, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏସଏମଇ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ପାଇଁ ଉପାୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ମନସ୍ଥ କରିଛନ୍ତି।
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ମହାକାଶରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍ଥାଗତ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଘରୋଇ ମହାକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ : ସେପ୍ଟେମ୍ବର 7-9 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସ୍ପେସ୍ ଏକ୍ସପୋ (BSX) ଏବଂ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 9-10 ରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ମାନବ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ମହାକାଶ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏଥିରେ ଫରାସୀ ଶୂନ୍ୟ-ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ କ୍ଷମତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ଏବଂ ନିମ୍ନ ପୃଥିବୀ କକ୍ଷପଥରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ଜଡିତ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ପ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
IV. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ଵାନ ପାଇଁ ଏଆଇ ଏବଂ ଗବେଷଣା - ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
ସମ୍ମତି-ଭିତ୍ତିକ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ: ଭାରତର ଆଇସିଏମଆର୍ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଡାଟା ହବ୍ (ଏଚଡିଏଚ୍) ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ସହଯୋଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ନିୟମାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ସମ୍ମତି-ଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଏହା ସୁରକ୍ଷିତ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ଯାହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ, ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ ଥିବା ଆଗ୍ରହୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସେୟାର କରାଯାଇପାରିବ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସେମାନଙ୍କର ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟସ୍ଥି, ବୈଷୟିକ ମାନକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ନିୟାମକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ ଯାହା ଆନ୍ତଃପରିଚାଳକ ଏବଂ ଅଧିକାର - ସୁରକ୍ଷାକାରୀ ତଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ, ଯାହା ଜନସ୍ୱାର୍ଥରେ ଏଆଇ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ, ସମାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ, ଖୋଲା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ମାନବ - କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନବସୃଜନ ପ୍ରତି ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ସହଭାଗୀତା ଭାବରେ ଅନୁସରଣ କରିବେ।
ଭାରତ ଫ୍ରାନ୍ସ ଇନୋଭେସନ୍ ରୋଡମାପ୍ ୨୦୩୦ ପାଇଁ ଅନୁବନ୍ଧ

Prime Minister's Office
India-France Innovation Roadmap 2030
15 JUN 2026 5:42AM by PIB Delhi
On 17 February 2026, Prime Minister Narendra Modi and President Emmanuel Macron elevated the bilateral relationship to a “Special Global Strategic Partnership” and jointly inaugurated the India-France Year of Innovation 2026, calling for expanded and diversified cooperation in areas such as artificial intelligence, innovation, research, technology, digital technology and cyber space, health, culture, economy, educational links and people-to-people ties.
Building upon the Horizon 2047 Roadmap and the shared innovation journey of the two countries, India and France recognize innovation as a central driver of economic resilience, sustainable development, strategic autonomy, and technological and industrial sovereignty. Both sides agree that a strengthened innovation partnership will help unlock the full innovation potential of the two countries and contribute to solutions for global challenges.
The two sides recognize that India’s vision of Viksit Bharat 2047 and France’s ambition under France 2030 provide strong convergences for building a future-oriented innovation partnership, paving the way for new investment opportunities in disruptive innovations. India and France are therefore adopting the India-France Innovation Roadmap 2030 as a framework to guide their collaborative efforts towards advancing co-development in critical and emerging technologies, strengthening trusted technology ecosystems, deepening academic and research mobility, and delivering concrete outcomes for people, the planet and shared prosperity.
This Roadmap consists of the following key elements:
I. Partnership for 'Trusted AI' a central pillar of innovation partnership: Building on the India–France Declaration on Artificial Intelligence of February 2025 and the AI Action and Impact Summits hosted by France and India in 2025 and 2026 respectively, both countries agree to make 'trusted AI' a central pillar of their innovation partnership.
● Safe, secure and trustworthy AI systems: Both sides will work together to promote safe, secure and trustworthy AI systems that are aligned with democratic values and human rights, prevent discrimination and the dissemination of misinformation, and support the 2030 Agenda for Sustainable Development. They will encourage cooperation between regulators, standards bodies, and technical experts to advance interoperable, risk-based approaches to AI governance, including for frontier and generative models, while ensuring that innovation and national development are not stifled.
● Cooperation on child safety online as a priority of their AI partnership: Recognizing the acute risks that AI-enabled services pose to vulnerable sections particularly children in the digital environment, India and France agree to deepen their cooperation on child safety online as a priority of their AI partnership. Building on the Expert Engagement Group on AI and Child Safety convened at the AI Impact Summit 2026 and India’s emerging techno-legal framework on child safety online, the two sides will develop concrete synergies between their ongoing initiatives, including privacy-preserving age assurance, safety-by-design architectures, and outcome-based safety standards for AI systems that materially interact with children.
● Centrality of privacy-preserving data sharing frameworks: India and France recognize the centrality of privacy-preserving data sharing frameworks to unlock the full potential of AI and data-driven innovation while safeguarding fundamental rights. India’s Data Empowerment and Protection Architecture (DEPA) and France’s own work on trusted data spaces and health data platforms offer complementary strengths that can support secure, consent-based data flows for research, healthcare, and public services.
II. Partnership for enhanced people-to-people cooperation via academic mobility: In accordance with the shared objectives under the Horizon 2047 framework, both sides recognize that investment in STEM education, research partnerships, mobility of talent, and institutional collaboration will play a critical role in preparing future generations to address global challenges. In this regard, both sides acknowledge the importance of France’s objective of welcoming 30,000 Indian students by 2030 and reaffirm their commitment to strengthening people-to-people ties as a foundation of the bilateral partnership. In this context, both sides welcome the following initiatives:
● Mutual Recognition of Qualifications (MRQ): Recognizing the central role of mobility and academic integration in sustaining long-term innovation partnerships, both sides reaffirm the importance of strengthening mutual recognition frameworks for higher education and professional qualifications. Recalling that France became the first country to conclude a Mutual Recognition of Qualifications (MRQ) agreement with India in 2018, both sides express their intention to work towards an expanded and updated framework encompassing a broader range of academic disciplines, regulated professions, and emerging technology domains. Such cooperation would support greater academic mobility, facilitate dual-degree programmes and doctoral co-supervision arrangements, and contribute significantly towards strengthening the long-term talent and knowledge partnership between India and France.
● Further, several institutions from India and France have agreed to collaborate on academic mobility through student exchanges and research collaboration [List of MoUs in annexure].
III. Partnership for technological sovereignty and innovation led growth through industry-academia linkages: Both countries recognize that closer collaboration between governments, industries, startups, universities, research institutions will be essential for fostering innovation-led growth, and building resilient and trusted supply chains in strategic sectors. In this context, both sides recognize:
● the centrality of the Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research (CEFIPRA), a flagship instrument of bilateral scientific cooperation, with an enhanced focus on innovation and the co-development and scaling of strategically relevant technologies.
● the importance of the India-France Innovation Network (IFIN), as a key achievement of the India-France Year of Innovation, and a powerful tool to connect the two countries’ innovation ecosystems. Both countries are committed to contributing to its long-term vitality including through the possible establishment of a joint Indo-French steering committee to ensure the governance of the IFIN.
● the relevance of the Franco-Indian Campus in Life Sciences for Health (FIC-LSH) as an existing platform supporting cooperation in biomedical sciences and health innovation, and express interest in continuing discussions on ways to strengthen its contribution to bilateral research, academic collaboration, and innovation partnerships in the health sector.
Through reciprocal access to research laboratories, the CEFIPRA, the Joint Science and Technology Committee, start-up collaboration at Station-F, FRIND-X and the launch of the India-France Innovation Network, both countries are committed to securing their technological sovereignty and ensuring that the next generation of researchers and entrepreneurs can independently address global challenges.
Further, both sides agreed to the following initiatives:
● Franco-Indian Campus for Aeronautics Training and Careers: France and India will establish an aeronautical training campus in Kanpur in partnership with MSDE, in order to develop and share their training offerings in this prominent and strategic sector.
● India–France InnoXchange Bridge: Both sides acknowledge the potential of the India-France InnoXchange Bridge as a bilateral startup and innovation exchange initiative aimed at establishing a dedicated research and entrepreneurship corridor between the two countries. Building on existing bilateral initiatives, the InnoXchange Bridge could provide structured and reciprocal access to research laboratories, technology platforms, innovation clusters, investors and start-up ecosystems in both countries, enabling start-ups and innovators to undertake research residencies, collaborative innovation immersion and collaboration programmes as well as soft landings across both jurisdictions.
● Acknowledging the vital role of small and medium enterprises in driving innovation, employment and inclusive economic growth, both sides intend to explore ways for further interactions between SME ecosystems.
● France and India remain committed to strengthening the existing strong partnership between the two countries in space at an institutional level as well as between the French and Indian private space ecosystems. India and France will host two international space events during the same week: the Bengaluru Space Expo (BSX) on 7-9 September in Bengaluru, and the International Space Summit on 9-10 September in Paris. These major events will contribute to lay the foundations for a structured common ambition to deepen our bilateral space cooperation in the fields of Earth observation and human exploration including joint activities related to French Zero-G capabilities and expertise and to Indian future space station in Low Earth Orbit and to bring together the French and Indian eco-systems.
IV. Partnership for building AI and research-based solutions for global challenges in health
● Consent based data sharing: Building on ongoing collaborations such as the pilot project involving India's ICMR and France’s Health Data Hub (HDH), the two sides will work on consent-based architectures, in compliance with national legal frameworks, for secure data sharing that can be scaled, adapted to additional sectors and shared with interested partners, including in the Global South. India and France will encourage joint work between their data intermediaries, technical standard bodies and regulators to advance interoperable, rights-protecting data infrastructures that underpin AI innovation and public-interest research.
India and France will pursue this Roadmap as a partnership guided by mutual trust, shared democratic values, strategic autonomy, and a common commitment to trusted, open, inclusive and human-centric innovation.
ANNEX TO INDIA FRANCE INNOVATION ROADMAP 2030
Agreements
1.
Amendment to existing Memorandum of Understanding to add cooperation in translation, incubation and acceleration between IIT Bombay and Institut Polytechnique de Paris (IPP), France
2.
Amendment to existing Memorandum of Understanding to add cooperation in translation, incubation and acceleration between IIT Bombay and Paris-Saclay university, France.
3.
Cooperation between faculty, administrative staff, departments and research institutions between IIT Bombay and Université Côte d’Azur, Nice, France.
4 .
Academic and scientific exchange and collaboration in education and research between IIT Delhi and Institut Mines-Télécom, France
5.
Innovation and entrepreneurship partnership, especially Energy, Sustainability and Climate Change between IIT Delhi and Foundation for Innovation and Technology Transfer (FITT) and Racines de France, France.
6.
Innovation and entrepreneurship partnership, focused on Energy, Sustainability and Climate Change between IIT Delhi and Foundation for Innovation and Technology Transfer (FITT) and DDI (Descartes Développement & Innovation) incubator
7.
Innovation and entrepreneurship partnership to address global challenges and accelerate research into market-ready products and solutions between IIT Delhi and Foundation for Innovation and G2i Venture Management Private Limited (Represented by its French entity SC Conseil)
8.
Expression of Interest to explore academic, innovation, entrepreneurship and research collaboration in mobility, AI, digital platforms, sustainability, smart transportation systems and innovation ecosystems between IIT Gandhinagar and Comuto SA / BlaBlaCar, France
9.
Strategic academia-industry partnership in Positioning, Navigation and Timing (PNT), with focus on building a national ecosystem in India between IIT Tirupati and Safran Electronics & Defense, France
10.
Declaration of Intention between the IITs, IISC and UDICE networks to promote academic, scientific and research collaboration in areas of mutual interest
11.
Memorandum of Understanding for collaboration on 3D computing systems between IIT Hyderabad and Crimson Energy Experts and Dassault Systeme
12.
Memorandum of Understanding between CYRAN AI and Safran Aircraft Engines
13.
Renewal of the Student Exchange Agreement between IIT Madras and Université de Limoges (UNILIM)
14.
Student Exchange Agreement between IIT Madras and ESCP Business School
15.
Student Exchange Agreement between IIT Madras and Clermont Auvergne Institut National Polytechnique (Clermont Auvergne INP)
16.
Student Exchange Agreement between IIT Madras and Université de Technologie de Compiégne (UTC)
17.
Renewal of the Student Exchange Agreement between IIT Madras and CentraleSupélec Univesrsité Paris-Saclay
18.
Memorandum of understanding between Université Grenoble Alpes (UGA), France and Indian Institute of Science, Bengaluru (IISc), India
19.
Academic Collaboration and Student Exchange Agreement between IIT Madras and Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint-Etienne