গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত ভাৰত আৰু ম্যানমাৰৰ ২৩ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বৈঠকৰ সামৰণি
ভাৰত আৰু ম্যানমাৰে সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্ব, ঘনিষ্ঠ অংশীদাৰিত্ব আৰু ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দায়বদ্ধতাৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে
দুয়োপক্ষই দ্বিপাক্ষিক নিৰাপত্তা সহযোগিতাৰ বিষয়ত এক বিস্তৃত আৰু গঠনমূলক আলোচনাত মিলিত হোৱাৰ লগতে বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভত দ্বিপাক্ষিক আলোচনাৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে
08 JUL 2026 8:53PM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু ম্যানমাৰৰ মাজত ২৩ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বৈঠক ২০২৬ চনৰ ০৭-০৮ জুলাই তাৰিখে ভাৰতৰ নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হয়। এই বৈঠকত ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলটোৰ নেতৃত্ব দিয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰীযুত গোবিন্দ মোহনে আৰু ম্যানমাৰৰ প্ৰতিনিধি দলৰ নেতৃত্ব দিয়ে ম্যানমাৰ গণৰাজ্য চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ উপ-মন্ত্ৰী মেজৰ জেনেৰেল মিন থুয়ে ।
বৈঠকত দুয়োখন দেশৰ দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্ব আৰু ঘনিষ্ঠ অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্ব তথা উভয় দেশৰ পাৰস্পৰিক লাভৰ বাবে সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰা হয়। ভাৰতীয় পক্ষই এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ নেইবাৰহুড ফাৰ্ষ্ট, এক্ট ইষ্ট আৰু মহাসাগৰ (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions) নীতিত ম্যানমাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰি আছে।
দুয়োপক্ষই দ্বিপাক্ষিক নিৰাপত্তা বিষয়ক সহযোগিতা সন্দৰ্ভত এক বিস্তৃত তথা গঠনমূলক আলোচনাত মিলিত হয়। দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিয়ে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাৰ ভিত্তিত বিভিন্ন বিষয়ৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। সন্ত্ৰাসবাদ, বিদ্ৰোহ, নিচাযুক্ত দ্ৰব্য সৰবৰাহ, অস্ত্ৰ সৰবৰাহ, মানৱ সৰবৰাহ, বন্যপ্ৰাণী সৰবৰাহ, চাইবাৰ অপৰাধ আৰু অন্যান্য সংগঠিত অপৰাধকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে চোৰাংচোৱাৰ তথ্য বিনিময় তথা কাৰ্য্যকৰী সমন্বয় বৃদ্ধি কৰিবলৈও সন্মত হয়, লগতে সুৰক্ষা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈও সন্মত হয়।
দুয়োপক্ষই ভাৰত-ম্যানমাৰ সীমান্তৰ বৰ্তমানৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰি ভাৰত-ম্যানমাৰ সীমান্তত শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু নিৰাপত্তা বজাই ৰখাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই উভয় দেশৰ নিৰাপত্তাৰ স্বাৰ্থত শত্ৰুতাপূৰ্ণ কাৰ্য্যকলাপৰ পৰা বিৰত থকা আৰু সাৰ্বভৌম ভূখণ্ডৰ ওপৰত আঘাত ৰোধ কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। ম্যানমাৰৰ প্ৰতিনিধিসকলে আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকৰ ভূখণ্ড ভাৰতৰ নিৰাপত্তাক বিপন্ন কৰিব পৰা কাৰ্যৰ বাবে ব্যৱহাৰৰ অনুমতি দিয়া নহ’ব।
কালাডান মাল্টি-মডাল ট্ৰেনজিট পৰিবহণ প্ৰকল্প আৰু ভাৰত-ম্যানমাৰ-থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিশত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ বিষয়ত দুয়োপক্ষই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বৈঠকৰ ফলাফলকলৈ দুয়োপক্ষই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক ব্যৱস্থা, নিয়মীয়া আদান-প্ৰদান, প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰু পাৰস্পৰিক সহমতৰ জড়িয়তে সিদ্ধান্ত ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ মাজত নিৰাপত্তা বিষয়ক ঘনিষ্ঠ সংযোগ আৰু সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সহমত প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Home Affairs
23rd National Level Meeting between India and Myanmar concludes in New Delhi
India and Myanmar reaffirmed the importance to longstanding friendship, close partnership and shared commitment to further strengthen cooperation
The two sides held a comprehensive and constructive discussion on bilateral security cooperation and reviewed progress under bilateral dialogue mechanisms
08 JUL 2026 8:53PM by PIB Delhi
23rd National Level Meeting between India and Myanmar was held on 07-08 July 2026 in New Delhi, India. The Indian delegation was led by Shri Govind Mohan, Secretary, Ministry of Home Affairs, Government of the Republic of India and the Myanmar delegation was led by Major General Min Thu, Deputy Minister, Ministry of Home Affairs, Government of the Republic of the Union of Myanmar.
The meeting reaffirmed the importance attached by both countries to their longstanding friendship and close partnership and their shared commitment to further strengthen cooperation for the mutual benefit of the two countries. The Indian side underscored that Myanmar occupies an important place in India's Neighbourhood First, Act East and MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions) policies.
The two sides held a comprehensive and constructive discussion on bilateral security cooperation and reviewed progress under bilateral dialogue mechanisms. They discussed cooperation in combating transnational crimes, including terrorism, insurgency, narcotics trafficking, arms smuggling, human trafficking, wildlife trafficking, cybercrime and other forms of organised crime. They also agreed to enhance intelligence sharing and operational coordination, and undertake capacity-building initiatives to address shared security challenges effectively.
The two sides reviewed the prevailing security situation along the India-Myanmar border and reaffirmed the importance of maintaining peace, stability and security along the India-Myanmar border. Both sides underscored the importance of preventing the misuse of sovereign territory for activities inimical to their security interests. The Myanmar side assured that its territory would not be permitted to be used against India’s security interests.
The two sides shared the importance of working closely towards the completion of Kaladan Multi-Modal Transit Transport project and the India-Myanmar-Thailand trilateral highway.
The two sides expressed satisfaction with the outcomes of the meeting and agreed to continue close engagement and cooperation on security matters among relevant agencies through existing bilateral mechanisms, regular exchanges, training programmes and implementation of mutually agreed decisions.