প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদ বিবৃতিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ ইংৰাজী অনুবাদ
07 JUL 2026 12:37PM by PIB Guwahati
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো,
আমাৰ দুয়োখন দেশৰ বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
চেলামত ছিয়াং!
সৰ্বপ্ৰথমে, উষ্ম আৰু অনুগ্ৰহপূৰ্ণ আদৰণিৰ বাবে মই মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
যোৱা বছৰ, আমি ভাৰতৰ গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোক আদৰণি জনোৱাৰ সন্মান লাভ কৰিছিলো। আজি তেওঁৰ উষ্ম আৰু অনুগ্ৰহপূৰ্ণ আমন্ত্ৰণত ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণ কৰাটো মোৰ বাবে অতি আনন্দৰ বিষয়।
আজি পুৱা মই অতি আন্তৰিকতা আৰু সন্মানৰ সৈতে ইণ্ডোনেছিয়াৰ সৰ্বোচ্চ বঁটা লাভ কৰি গভীৰভাৱে সন্মানিত হৈছিলো। এই সন্মান কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ। ই ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ সদিচ্ছাক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত ঐতিহাসিক আৰু স্থায়ী বন্ধুত্বৰ বান্ধোনৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই বিশিষ্ট সন্মানৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো, ইণ্ডোনেছিয়া চৰকাৰ আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজৰ সম্পৰ্কই নতুন শক্তি, অধিক আত্মবিশ্বাস আৰু গভীৰ কৌশলগত গভীৰতা লাভ কৰিছে।
২০১৮ চনত স্থাপিত আমাৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই আজি নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে। আমি উন্নয়ন, নিৰাপত্তা, প্ৰযুক্তি, সংস্কৃতি আৰু শিক্ষাকে ধৰি সহযোগিতাৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো।
মই আত্মবিশ্বাসী যে আজি ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া অংশীদাৰিত্বৰ এক সোণালী নতুন অধ্যায়ৰ আৰম্ভণি। এই নতুন অধ্যায়ে একবিংশ শতিকাৰ পৃথিৱী আৰু সমগ্ৰ মানৱতাৰ ওপৰত গভীৰ আৰু ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা বিশ্বাসে প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আজি আমি প্ৰতিৰক্ষা বিনিময়, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত সম্পৰ্ক আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হৈছো।
আমাৰ দুয়ো দেশৰ উপকূলৰক্ষী বাহিনীয়ে এতিয়া ভাৰত মহাসাগৰত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব। দুটা ঘনিষ্ঠ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, আমি নীল অৰ্থনীতি, বন্দৰ উন্নয়ন আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যত আমাৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া দুয়োৰে বাবে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকক কল্যাণমূলক সুবিধাৰ ফলপ্ৰসূ প্ৰদান নিশ্চিত কৰাটো সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আছে। আমি ইণ্ডোনেছিয়াৰ সৈতে মধ্যাহ্ন ভোজন আঁচনি আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আমাৰ অভিজ্ঞতা আৰু সমাধানসমূহ ভাগ বাটোৱাৰা কৰিছো। আমি এতিয়া এই সহযোগিতাক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ গৈছো।
স্বাস্থ্য খণ্ডত আমাৰ সহযোগিতাই আমাৰ দুয়োখন দেশত মানসম্পন্ন স্বাস্থ্য সেৱা নিশ্চিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব। আজি সম্পন্ন হোৱা এই চুক্তিয়ে ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ভাৰতৰ উচ্চ মানৰ আৰু সুলভ মূল্যৰ ঔষধসমূহৰ অধিক প্ৰৱেশাধিকাৰ সহজ কৰি তুলিব।
আমি ইণ্ডোনেছিয়াৰ চিকিৎসক আৰু স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিতো অৰিহণা যোগাম। ভাৰতত বিকাশ ঘটোৱা ঘেঁহুৰ বীজৰ যোগানৰ ফলত ইণ্ডোনেছিয়াৰ খাদ্য সুৰক্ষা অধিক শক্তিশালী হ’ব। ইয়াৰ উপৰি, আমি বহনক্ষম কৃষি আৰু কৃষি-প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত উভয়ৰ সৈতে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ আদান-প্ৰদান কৰিম।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাটো এক প্ৰযুক্তি চালিত শতিকা। ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া দুয়োখনেই তেওঁলোকৰ যুৱশক্তিৰ দ্বাৰা চালিত দেশ। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি এক স্বাভাৱিক আকৰ্ষণ আছে।
আজি আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, দূৰসংযোগ আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত প্ৰযুক্তি সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি সম্পন্ন কৰিছো। আমি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মাজত সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবেও সন্মত হৈছো।
আমি ইণ্ডোনেছিয়াত সন্মানীয় ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্ট (আইআইএম) বাংগালোৰৰ বিদেশত এটা চৌহদ স্থাপন কৰিবলৈ লৈছো। ই আছিয়ান অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব।
মহাকাশ খণ্ডত আমাৰ সহযোগিতা বহু দশকৰ বিশ্বাস আৰু অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠা হৈছে। এই শক্তিশালী ভেটিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আমি আজি মহাকাশ খণ্ডত যুটীয়া গৱেষণা, প্ৰযুক্তিৰ আদান-প্ৰদান আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ বিশ্বত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত "যোগান শৃংখলৰ সহনশীলতা" অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। আমি গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ আৰু ইস্পাতৰ ক্ষেত্ৰত যোগান শৃংখলৰ সহনশীলতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি সম্পন্ন কৰিছো। ইয়াৰ উপৰি, আমাৰ কোম্পানীসমূহে ষ্টেইনলেছ ষ্টীল আৰু বিৰল ভূ চুম্বকৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন পৰ্যায় আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক আমাৰ সম্পৰ্কৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। আমি আনন্দিত যে ভাৰতৰ ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেচ (ইউ পি আই) অতি সোনকালেই ইণ্ডোনেছিয়াৰ পেমেণ্ট প্ৰণালীৰ সৈতে একত্ৰিত হ'ব। ই আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা আৰু ভ্ৰমণৰ সূচলতা দুয়োটাই বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
কাইলৈ মই যোগ্যকাৰ্তাত ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ সৈতে প্ৰম্বানন মন্দিৰৰ সংৰক্ষণ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিম। এহেজাৰ বছৰতকৈও অধিক পুৰণি প্ৰম্বানন মন্দিৰটো ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ অংশীদাৰী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ এক কালজয়ী প্ৰতীক হিচাপে থিয় হৈছে।
আমাৰ দুয়োখন দেশে গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰৰ ইণ্ডোনেছিয়াৰ ঐতিহাসিক ভ্ৰমণৰ শতবাৰ্ষিকী অতি উৎসাহেৰে উদযাপন কৰিব। ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ উল্লেখযোগ্য যাত্ৰা দূৰদৰ্শী শিক্ষাবিদ আৰু ইয়াৰ প্ৰথম শিক্ষামন্ত্ৰী কি হাজাৰ দেৱন্তৰাৰ ওচৰত বহুখিনি ঋণী। তেওঁৰ শৈক্ষিক দৰ্শন গুৰুদেৱ ঠাকুৰৰ ধাৰণাৰ দ্বাৰা গভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত হৈছিল। এই অংশীদাৰী বৌদ্ধিক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে, ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই এই শতবাৰ্ষিকী উৎসৱ "সাংস্কৃতিক আৰু শৈক্ষিক কূটনীতিৰ ঠাকুৰ-দেৱন্তৰা বৰ্ষ" হিচাপে উদযাপন কৰিব।"
বন্ধুসকল,
গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত ঐক্য দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ অংশীদাৰী শক্তি হৈ আহিছে। আজি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিয়ে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই গোলকীয় বিষয়সমূহতো সহযোগিতা গভীৰ কৰি আহিছে। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ওপৰত আমাৰ নিজ দৃষ্টিভংগীৰ মাজত শক্তিশালী সমন্বয় আছে। ভাৰতে সদায় আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাক বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে।
গোলকীয় অস্থিৰতাৰ এই সময়ছোৱাত ভাৰতে বিশ্বাস কৰে যে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ ভূমিকা পূৰ্বতকৈ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। পেলেষ্টাইনৰ বিষয়ত আমি দ্বি-ৰাষ্ট্ৰীয় সমাধান আৰু স্থায়ী শান্তিৰ অন্বেষণৰ প্ৰতি সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছো।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আমাৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে এক সোণালী যুগ আহি পৰিছে।
আমাৰ ইতিহাস এক অংশীদাৰী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত আধাৰিত
আমাৰ বৰ্তমান পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ ওপৰত আধাৰিত,
আৰু আমাৰ ভৱিষ্যত অংশীদাৰী সমৃদ্ধিৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত।
মই আত্মবিশ্বাসী যে আমি একেলগে ইণ্ডোনেছিয়া "ইমাছ"ৰ দৃষ্টিভংগী আৰু "বিকশিত ভাৰত" গঢ়ি তোলাৰ আমাৰ সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰিম।
আপোনালোকক বহুত ধন্যবাদ।
ঘোষণা-এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্যৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল মন্তব্যবোৰ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Press Statement during the Joint Press Statement with the President of Indonesia
07 JUL 2026 12:37PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Prabowo,
Distinguished delegates from both our countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Selamat Siang!
First of all, I would like to express my heartfelt gratitude to my friend, President Prabowo, for the warm and gracious welcome.
Last year, we had the honour of welcoming President Prabowo as the Chief Guest at India’s Republic Day celebrations. Today, it is a great pleasure for me to visit Indonesia on his warm and gracious invitation.
This morning, I was deeply honoured to receive Indonesia’s highest award with great warmth and respect. This honour belongs to the crores of Indians. It reflects the goodwill of the people of Indonesia and stands as a tribute to the historic and enduring bonds of friendship between India and Indonesia. I extend my heartfelt gratitude to President Prabowo, the Government of Indonesia, and the people of Indonesia for this distinguished honour.
Friends,
In recent years, the relationship between India and Indonesia has acquired renewed energy, greater confidence, and deeper strategic depth.
Our Comprehensive Strategic Partnership, established in 2018, is reaching new heights today. We are making significant strides across every domain of cooperation, including development, security, technology, culture, and education.
I am confident that today marks the beginning of a golden new chapter in the India–Indonesia partnership. This new chapter will have a profound and positive impact on the world of the twenty-first century and on humanity as a whole.
Friends,
The growing trust between our two countries is strengthening our cooperation in defence, security, and the maritime domain. Today, we agreed to further enhance collaboration in defence exchanges, disaster management, and industrial cooperation.
Our two Coast Guards will now work together to enhance maritime safety and security in the Indian Ocean. As two close maritime nations, we have also decided to deepen our cooperation in the blue economy, port development, and maritime trade.
Friends,
For both India and Indonesia, eradicating poverty and ensuring the effective delivery of welfare benefits to every citizen remain highest priorities. We have shared with Indonesia our experience and solutions relating to the Mid-Day Meal Scheme and the Public Distribution System. We are now taking this cooperation to the next level.
Our cooperation in the health sector will make a significant contribution to ensuring quality healthcare services in both our countries. The agreement concluded today will facilitate greater access for the people of Indonesia to India’s high-quality and affordable medicines.
We will also contribute to the capacity building of Indonesia’s doctors and healthcare professionals. The supply of wheat seeds developed in India will further strengthen Indonesia’s food security. In addition, we will share best practices with each other in sustainable farming and agri-technology.
Friends,
The twenty-first century is a technology-driven century. India and Indonesia are both nations powered by the energy of their youth. Our young people have a natural affinity for technology.
Today, we concluded an important agreement to strengthen technology cooperation between our young people in areas such as artificial intelligence, telecommunications, and Digital Public Infrastructure. We also agreed to further deepen collaboration between the start-up ecosystems of our two countries.
We are going to establish an overseas campus of the prestigious Indian Institute of Management (IIM) Bangalore in Indonesia. This will greatly benefit young people across the ASEAN region.
Our cooperation in the space sector has been built on decades of trust and partnership. Building on this strong foundation, we have taken important decisions today to advance joint research, technology sharing, and capacity building in the space sector.
Friends,
In today’s world, “supply chain resilience” in technology has become critically important. We have also concluded an important agreement to strengthen supply chain resilience in the areas of critical minerals and steel. In addition, our companies are embarking on a new phase of partnership in stainless steel and rare earth magnets.
Friends,
People-to-people ties are the greatest strength of our relationship. We are delighted that India’s Unified Payments Interface (UPI) will soon be integrated with Indonesia’s payment system. This will further enhance both the ease of doing business and the ease of travel between our two countries.
Friends,
Tomorrow, I will have the privilege of joining President Prabowo in Yogyakarta to launch the conservation project for the Prambanan Temple. More than a thousand years old, the Prambanan Temple stands as a timeless symbol of the shared cultural heritage of India and Indonesia.
Our two countries will also celebrate, with great enthusiasm, the centenary of Gurudev Rabindranath Tagore’s historic visit to Indonesia. Indonesia’s remarkable journey of nation-building owes much to the visionary educator and its first Minister of Education, Ki Hajar Dewantara. His educational philosophy was profoundly influenced by the ideas of Gurudev Tagore. In recognition of this shared intellectual and cultural legacy, India and Indonesia will commemorate this centenary as the “Tagore–Dewantara Year of Cultural and Educational Diplomacy.”
Friends,
Democratic values and unity in diversity have long been the shared strengths of India and Indonesia. The Memorandum of Understanding signed today between the Election Commissions of our two countries will further strengthen our democratic cooperation.
Friends,
India and Indonesia continue to deepen their cooperation on global issues as well. There is strong synergy in our respective outlooks on the Indo-Pacific. India has always attached special importance to ASEAN centrality.
In this period of global turbulence, India believes that the role of dialogue and diplomacy has become more important than ever before. On the issue of Palestine, we continue to support a Two-State Solution and the pursuit of lasting peace.
Friends,
A golden era is now at the threshold for our two nations.
Our history is rooted in a shared cultural heritage,
Our present is anchored in mutual trust,
And our future is defined by shared prosperity.
I am confident that, together, we will realize the vision of Indonesia “Emas” and our resolve to build a “Viksit Bharat.”
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.