ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବେଆଇନ କୋଇଲା ଖନନ ଏବଂ ଚୋରିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ
05 JUL 2026 7:31PM by PIB Bhubaneswar
- ଧାନବାଦ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ବେଆଇନ କୋଇଲା ଖନନ ଏବଂ ଚୋରି ପରିସ୍ଥିତି ନେଇ ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ
- ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଦ୍ୱାରା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ବେଆଇନ ଖନନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ
- ବେଆଇନ ଖନନ ଏବଂ ଅନଧିକୃତ କୋଇଲା ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମୟବଦ୍ଧ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ "ଶୂନ କୋଇଲା ଲିକ୍ ଯୋଜନା" ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି
- ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ନିୟୋଜନ ପାଇଁ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ତାଲିକାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
- ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ତ୍ୱରିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦଳ ଗଠନ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ବହୁସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ
- ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ
- ବେଆଇନ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଡିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ଥାପିତ ହାଇ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ କ୍ୟାମେରା ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ
- ସାର୍ବଜନୀନ ସମ୍ବଳର ସୁରକ୍ଷା, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବୈଧ କୋଇଲା ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏବଂ କୋଇଲା ଓ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ବେଆଇନ କୋଇଲା ଖନନ ଏବଂ କୋଇଲା ଚୋରି ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ସଚିବ, କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସିଆଇଏସଏଫ, କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ ଏବଂ ବିସିସିଏଲର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଧାନବାଦ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ବେଆଇନ କୋଇଲା ଖନନ ଏବଂ ଚୋରି ସ୍ଥିତି ଖରାପ ହେବା ନେଇ ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ର ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ହୋଇଥିବା ସମୀକ୍ଷା ପରଠାରୁ ଅନେକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ସିଆଇଏସଏଫ ଏବଂ କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଖଣି ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ (ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୭ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରାଧିକରଣ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଦାଲତରେ ମାମଲା ଦାୟର କରିବାକୁ, ବେଆଇନ କୋଇଲା ଗଚ୍ଛିତ ଥିବା ସନ୍ଦେହ କରାଯାଉଥିବା ପରିସରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ, ତଦନ୍ତ ଏବଂ ଜବତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହିପରି ଅନଧିକୃତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ବ୍ୟବହୃତ ଉପକରଣ ଏବଂ ଯାନ ସହିତ ବେଆଇନ ଭାବେ ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଥିବା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଜବତ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ୨୦୨୫ ଡିସେମ୍ବରରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ସମନ୍ୱୟ କମିଟି ଗଠନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା ସହିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଦ୍ୱାରା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ତେବେ ବେଆଇନ ଖନନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବେଆଇନ ଖନନ ଏବଂ କୋଇଲା ଅନଧିକୃତ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମୟବଦ୍ଧ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ "ଜିରୋ କୋଇଲା ଲିକ୍ ଯୋଜନା" ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଏମ୍. ଏମ୍. ଡି. ଆର୍. ଅଧିନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଏବଂ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଛି, ତଥାପି ଏହି କ୍ଷମତାକୁ ଅନୁମୋଦିତ ମାନକ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁଯାୟୀ କଠୋର ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ କେବଳ ଆଇନଗତ ଭାବେ ଖନନ କରାଯାଉଥିବା କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବେଆଇନ କୋଇଲା ପରିବହନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ତେଣୁ, ପରିବହନ କରାଯାଉଥିବା ସମସ୍ତ କୋଇଲା ପାଇଁ ଇ-ୱେ ବିଲ୍ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୁରନ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. କୁ ତ୍ୱରିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦଳ ଗଠନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ବହୁସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବେଆଇନ ଖଣି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବେଆଇନ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଡିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ କମାଣ୍ଡ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ଥାପିତ ହାଇ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ କ୍ୟାମେରା ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରୀ ସମ୍ବଳର ସୁରକ୍ଷା, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବୈଧ କୋଇଲା ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah and Minister for Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy reviewed situation of illegal coal mining and coal theft
Home Minister expressed concern over worsening situation of illegal coal mining and theft in Dhanbad and nearby areas
Shri Amit Shah appreciated steps taken so far by the Ministry of Coal and CISF, also emphasised need to do much more to curb menace of illegal mining
Decision taken for adoption of “Zero Coal Leakage Plan” to ensure a comprehensive and time-bound response to illegal mining and unauthorised transportation of coal
Ministry of Home Affairs directed to include coal sector in priority list for CISF deployment
CISF should form Quick Response Teams and establish a multi-layered security arrangement in vulnerable areas
Home Minister stressed need to use technology more effectively
High-resolution cameras installed at Integrated Command and Control Centres should be used to identify areas and persons involved in illegal mining activities
Government remains committed to taking all necessary measures to protect public resources, maintain law and order, and safeguard interests of legitimate coal mining operations
05 JUL 2026 7:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah and Minister for Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy reviewed situation of illegal coal mining and coal theft in a high-level meeting in New Delhi. The meeting was attended by the Union Home Secretary, the Union Coal Secretary, senior officials from the Ministry of Coal, CISF, Coal India Limited and BCCL.
During the meeting, the Home Minister expressed concern over the worsening situation of illegal coal mining and theft in Dhanbad and nearby areas. Officials from the Ministry of Coal informed the Home Minister that several concrete steps had been taken since the review held in the first week of October 2025. It was also informed that officials of CISF and Coal India Limited had been authorised to take action under the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957. This authorisation legally enables them to file cases in court, enter premises where illegal coal is suspected to be stored, conduct search and seizure operations, and seize illegally extracted minerals along with the tools, equipment, and vehicles used in such unauthorised activities. It was also informed that Union Home Secretary had chaired a high-level meeting in December 2025 wherein several important decisions were taken including direction to constitute a Coal Sector Coordination Committee which has since been constituted.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah appreciated the steps taken so far by the Ministry of Coal and CISF. However, he emphasised that much more needs to be done to curb the menace of illegal mining. Home Minister issued several important directions including adoption of “Zero Coal Leakage Plan” to ensure a comprehensive and time-bound response to illegal mining and the unauthorised transportation of coal. He noted that although powers had been entrusted to CISF and Coal India Limited officials under the MMDR Act, these powers must be exercised rigorously and in a coordinated manner, in line with the approved Standard Operating Procedure.
Shri Amit Shah also instructed the Ministry of Coal to review the action taken on a regular basis. To ensure that consumers use only legally mined coal and to deter the transportation of illegal coal, it was considered necessary to involve GST authorities. A mechanism should, therefore, be put in place to verify e-way bills for all coal being transported.
Union Home Minster directed officials of the Ministry of Home Affairs to include coal sector in the priority list for CISF deployment, so that personnel can be deployed immediately in vulnerable areas. He further directed CISF to form Quick Response Teams and establish a multi-layered security arrangement in vulnerable areas, enabling prompt action against illegal miners to take immediate action whenever information is received.
Union Home Minister and Minister of Cooperation also stressed the need to use technology more effectively. He directed that high-resolution cameras installed at Integrated Command and Control Centres should be used to identify areas and persons involved in illegal mining activities. Home Minister said that the Government remains committed to taking all necessary measures to protect public resources, maintain law and order, and safeguard the interests of legitimate coal mining operations.