গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ আৰু কয়লা তথা খনি মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে অবৈধ কয়লা খনন আৰু কয়লা চুৰিৰ সৈতে জড়িত পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে
ধনবাদ আৰু ইয়াৰ দাঁতিকাষৰীয়া অঞ্চলত অবৈধ কয়লা খনন আৰু চুৰিৰ পৰিস্থিতি অধিক ভয়াৱহ হৈ পৰাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়লা মন্ত্ৰালয় আৰু চিআইএছএফে এতিয়ালৈকে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ শলাগ লয় আৰু অবৈধ খননৰ প্ৰত্যাহ্বান ৰোধৰ বাবে অধিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
অবৈধ কয়লা খনন আৰু অকৰ্তৃত্বশীল পৰিবহণৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক আৰু সময়োপযোগী ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে "শূন্য কয়লা লিকেজ আঁচনি" কাৰ্যকৰী কৰাৰো সিদ্ধান্ত লোৱা হয়
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে চিআইএছএফ নিয়োগৰ বাবে কয়লা খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ নিৰ্দেশ দিয়ে
চিআইএছএফে "দ্ৰুত প্ৰতিক্ৰিয়াশাল দল" গঠন কৰিব লাগে আৰু স্পৰ্শকাতৰ অঞ্চলবোৰত বহুস্তৰীয় সুৰক্ষা ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা উচিত
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰযুক্তিৰ অধিক ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
ইন্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰত স্থাপন কৰা হাই-ৰিজ’লিউচন কেমেৰাৰ সহায়ত অবৈধ খনন কাৰ্যৰ সৈতে জড়িত অঞ্চল আৰু লোকক চিনাক্ত কৰিব লাগে
ৰাজহুৱা সম্পদ সুৰক্ষা আৰু আইন-শৃংখলা বজাই ৰখা, বৈধ কয়লা খনন কাৰ্যকলাপৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
05 JUL 2026 7:31PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ আৰু কয়লা তথা খনি মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে নতুন দিল্লীত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত অবৈধ কয়লা খনন আৰু কয়লা চুৰিৰ পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, কেন্দ্ৰীয় কয়লা সচিবৰ লগতে কয়লা মন্ত্ৰালয়, চি আই এছ এফ, কয়লা ইণ্ডিয়া লিমিটেড আৰু বি চি চি এলৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
বৈঠকত গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ধনবাদ আৰু ইয়াৰ দাঁতিকাষৰীয়া অঞ্চলত অবৈধ কয়লা খনন আৰু চুৰিৰ পৰিস্থিতি অধিক ভয়াৱহ হৈ পৰাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। কয়লা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীক জনাইছে যে ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহৰ প্ৰথম সপ্তাহত কৰা পৰ্যালোচনাৰ পিছত কেইবাটাও সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি কোৱা হৈছে যে চিআইএছএফ আৰু কয়লা ইণ্ডিয়া লিমিটেডৰ বিষয়াসকলক খনি আৰু খনিজ (উন্নয়ন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ১৯৫৭ৰ অধীনত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। এই অনুমোদনে তেওঁলোকক আইনগতভাৱে আদালতত গোচৰ তৰিবলৈ, অবৈধ কয়লা থকা চৌহদত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম কৰে আৰু ইয়াক সংৰক্ষণ কৰা, অনুসন্ধান আৰু জব্দকৃত অভিযান চলোৱা তথা এনে অকৰ্তৃত্বশীল কাৰ্যকলাপত ব্যৱহৃত সঁজুলি আৰু বাহনৰ লগতে অবৈধভাৱে নিষ্কাষিত খনিজ দ্ৰব্য জব্দ কৰাৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি জনোৱা হৈছিল যে ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল, য’ত কয়লা খণ্ডৰ সমন্বয় সমিতি গঠনৰ নিৰ্দেশনাকে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়লা মন্ত্ৰালয় আৰু চি আই এছ এফে এই পৰ্যন্ত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে। অৱশ্যে তেওঁ গুৰুত্ব সহকাৰে উল্লেখ কৰে যে অবৈধ খননৰ সমস্যা ৰোধৰ বাবে আৰু বহুখিনি কাম কৰিবলগীয়া আছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়লা অবৈধ খনন আৰু অকৰ্তৃত্বশীল পৰিবহণৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক আৰু সময়োপযোগী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ "শূন্য কয়লা লিকেজ আঁচনি" নিশ্চিত কৰাকে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে। তেওঁ কয় যে চিআইএছএফ আৰু ক’ল ইণ্ডিয়া লিমিটেডৰ বিষয়াসকলক এমএমডিআৰ আইনৰ অধীনত ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে যদিও এই ক্ষমতাসমূহ কঠোৰভাৱে আৰু পাৰস্পৰিক সমন্বয়ত, অনুমোদিত মানক পৰিচালনা পদ্ধতি (এছঅ’পি) অনুসৰি ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয়লা মন্ত্ৰালয়ক নিয়মীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ পুনৰীক্ষণ কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়ে। গ্ৰাহকে যাতে কেৱল বৈধভাৱে খনন কৰা কয়লাহে ব্যৱহাৰ কৰে তাৰ বাবে আৰু অবৈধ কয়লা পৰিবহণ ৰোধ কৰিবলৈ জি এছ টি কৰ্তৃপক্ষক জড়িত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি বিবেচনা কৰা হয়। সেয়েহে সৰবৰাহ কৰা সকলো কয়লাৰ ই-ৱে বিল পৰীক্ষাৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা উচিত।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলক চিআইএছএফ নিয়োগৰ বাবে কয়লা খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিক তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে, যাতে স্পৰ্শকাতৰ অঞ্চলত তৎকালীনভাৱে কৰ্মী নিয়োগ কৰিব পৰা যায়। তেওঁ লগতে চিআইএছএফক ‘দ্ৰুত প্ৰতিক্ৰিয়াশীল দল’ গঠন কৰি স্পৰ্শকাতৰ অঞ্চলত বহুস্তৰীয় নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়ে, যাতে তথ্য লাভ কৰাৰ লগে লগে অবৈধভাৱে খননকাৰ্যত জড়িতসকলৰ বিৰুদ্ধে তৎকালীন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব পৰা যায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰযুক্তিৰ অধিক ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ নিৰ্দেশ দিয়ে যে ইন্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰত স্থাপন কৰা হাই ৰিজ’লিউচন কেমেৰাৰ সহায়ত অবৈধ খনন কাৰ্যকলাপৰ সৈতে জড়িত অঞ্চল আৰু লোকসকলক চিনাক্ত কৰিব লাগে। ৰাজহুৱা সম্পদ সুৰক্ষা, আইন-শৃংখলা বৰ্তাই ৰখা, বৈধ কয়লা খননৰ স্বাৰ্থৰক্ষাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বুলি গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah and Minister for Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy reviewed situation of illegal coal mining and coal theft
Home Minister expressed concern over worsening situation of illegal coal mining and theft in Dhanbad and nearby areas
Shri Amit Shah appreciated steps taken so far by the Ministry of Coal and CISF, also emphasised need to do much more to curb menace of illegal mining
Decision taken for adoption of “Zero Coal Leakage Plan” to ensure a comprehensive and time-bound response to illegal mining and unauthorised transportation of coal
Ministry of Home Affairs directed to include coal sector in priority list for CISF deployment
CISF should form Quick Response Teams and establish a multi-layered security arrangement in vulnerable areas
Home Minister stressed need to use technology more effectively
High-resolution cameras installed at Integrated Command and Control Centres should be used to identify areas and persons involved in illegal mining activities
Government remains committed to taking all necessary measures to protect public resources, maintain law and order, and safeguard interests of legitimate coal mining operations
05 JUL 2026 7:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah and Minister for Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy reviewed situation of illegal coal mining and coal theft in a high-level meeting in New Delhi. The meeting was attended by the Union Home Secretary, the Union Coal Secretary, senior officials from the Ministry of Coal, CISF, Coal India Limited and BCCL.
During the meeting, the Home Minister expressed concern over the worsening situation of illegal coal mining and theft in Dhanbad and nearby areas. Officials from the Ministry of Coal informed the Home Minister that several concrete steps had been taken since the review held in the first week of October 2025. It was also informed that officials of CISF and Coal India Limited had been authorised to take action under the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957. This authorisation legally enables them to file cases in court, enter premises where illegal coal is suspected to be stored, conduct search and seizure operations, and seize illegally extracted minerals along with the tools, equipment, and vehicles used in such unauthorised activities. It was also informed that Union Home Secretary had chaired a high-level meeting in December 2025 wherein several important decisions were taken including direction to constitute a Coal Sector Coordination Committee which has since been constituted.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah appreciated the steps taken so far by the Ministry of Coal and CISF. However, he emphasised that much more needs to be done to curb the menace of illegal mining. Home Minister issued several important directions including adoption of “Zero Coal Leakage Plan” to ensure a comprehensive and time-bound response to illegal mining and the unauthorised transportation of coal. He noted that although powers had been entrusted to CISF and Coal India Limited officials under the MMDR Act, these powers must be exercised rigorously and in a coordinated manner, in line with the approved Standard Operating Procedure.
Shri Amit Shah also instructed the Ministry of Coal to review the action taken on a regular basis. To ensure that consumers use only legally mined coal and to deter the transportation of illegal coal, it was considered necessary to involve GST authorities. A mechanism should, therefore, be put in place to verify e-way bills for all coal being transported.
Union Home Minster directed officials of the Ministry of Home Affairs to include coal sector in the priority list for CISF deployment, so that personnel can be deployed immediately in vulnerable areas. He further directed CISF to form Quick Response Teams and establish a multi-layered security arrangement in vulnerable areas, enabling prompt action against illegal miners to take immediate action whenever information is received.
Union Home Minister and Minister of Cooperation also stressed the need to use technology more effectively. He directed that high-resolution cameras installed at Integrated Command and Control Centres should be used to identify areas and persons involved in illegal mining activities. Home Minister said that the Government remains committed to taking all necessary measures to protect public resources, maintain law and order, and safeguard the interests of legitimate coal mining operations.