ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: ଷୋଡଶ ଭାରତ-ଜାପାନ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
02 JUL 2026 10:03PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ଫଳାଫଳ
ବର୍ଣ୍ଣନା
୧.
ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା
ଏହି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ ଏଆଇ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଔଷଧ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ମିଳିତ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ-ଆଧାରିତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଭାରତ-ଜାପାନ ତଥ୍ୟ ପତ୍ର ୨.୦ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାରତ-ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଜି୨ଜି ଏବଂ ବି୨ବି ସମ୍ପର୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପରିସରକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛି।
୨.
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ-ଜାପାନ ମିଳିତ ବୁଝାମଣା
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କକୁ ରଣନୈତିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ଉନ୍ନତ କରେ। ଭାରତ-ଜାପାନ ଏଆଇ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ, ସଂରକ୍ଷିତ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ, ସମାବେଶୀ ତଥା ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏଆଇର ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁସରଣ କରି ସମଗ୍ର ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଷ୍ଟାକରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରଦାନ କରେ
୩.
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ମିଳିତ ବୁଝାମଣା (ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ଜାପାନର ଏମ୍‌ଇଟିଆଇ ମଧ୍ୟରେ)
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ଷ୍ଟକ୍‌ପିଲିଂ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ତନ୍ତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି ପରିବହନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ମିଳିତ ନିବେଶରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ
୪.
ଭାରତ-ଜାପାନୀ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ
୨୦୨୭ରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଭାରତ-ଜାପାନୀ ସହଭାଗୀ ଦିଗନ୍ତ ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ମାରକୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନ କରେ।
୫.
ଭାରତ-ଜାପାନ କୋ-ଅପରେଟିଭ୍ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ଫର୍ ଗ୍ରୋଥ୍ (ସିବିଜି) ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ବୁଝାମଣାଚୁକ୍ତି
ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟର ବ୍ୟାପକ ନେଟୱାର୍କକୁ ଉପଯୋଗ କରି ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୧୦୦୦ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଜୈବିକ ସାର କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ
୬.
ବ୍ୟାଟେରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାଚୁକ୍ତି
ବ୍ୟାଟେରୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟାଟେରୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରେ
୭.
ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସକ୍ରିୟ ଔଷଧ ଉପାଦାନ (ଏପିଆଇ) ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସାମଗ୍ରୀ (କେଏସ୍‌ଏମ୍‌) ସମେତ ଫାର୍ମା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
୮.
ଭୂବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଖଣିଜର ଅପ୍‌ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
୯.
ଇଣ୍ଡିଆଏଆଇ ମିଶନ ଏବଂ ଜାପାନର ଅର୍ଥନୀତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‌ଇଟିଆଇ) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା
ବି୨ବି ମ୍ୟାଚ୍‌ମେକିଂ, ଏଆଇ ନୀତି ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରିବା ତଥା କମ୍ପୁୟଟିଂ ସମ୍ବଳ ଜରିଆରେ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ ମାଧ୍ୟମରେ ଇଣ୍ଡିଆଏଆଇ ମିଶନ ଏବଂ ଜାପାନର ଜେନିଏକ୍ (ଜିଇଏନ୍‌ଆଇଏସି) ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ
୧୦.
ନେକ୍ସଟ୍ ଜେନେରେସନ୍ ମୋବିଲିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ଏନ୍‌ଜିଏମ୍‌ପି) ଉପରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା
ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ଆୟୋଜିତ ୧୫ତମ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଗତିଶୀଳତା ସହଭାଗୀତା (ଏନ୍‌ଜିଏମ୍‌ପି)କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୂପରେଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥାଏ ଏନ୍‌ଜିଏମ୍‌ପି ରେଳ, ଅଟୋମୋଟିଭ ଏବଂ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ତଥା ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ସମେତ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଯାହା ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ “ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ” ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯାଇପାରିବ
୧୧.
ଭାରତର ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ସେଲ୍ୟୁଲାର ଆଣ୍ଡ୍ ମୋଲିକ୍ୟୁଲାର୍ ପ୍ଲାଟ୍‌ଫର୍ମସ୍ (ସି-କ୍ୟାମ୍ପ) ଏବଂ ଜାପାନର ରାଇକେନ୍ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ଡିପ୍‌-ଟେକ୍ ତଥା ଜୀବନ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷି ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଶୈକ୍ଷିକ, ଅନୁବାଦମୂଳକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ ମୁଖୀ ନବାଚାର ପାଇଁ ଏକ ଢ଼ାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରେ
୧୨.
ଜାତୀୟ ଜୈବିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର-ଟାଟା ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡାମେଣ୍ଟାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଜାପାନର ରାଇକେନ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା
ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ମୌଳିକ ଜୈବିକ ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋସାଇନ୍ସ ଗବେଷଣାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ
୧୩.
ଆଇଆଇଟି ମୁମ୍ବାଇ, ଭାରତଜେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଏବଂ ଜାପାନର ନ୍ୟାଶନାଲ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇନ୍‌ଫର୍‌ମେଟିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା
ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏଲ୍‌ଏଲ୍‌ଏମ୍ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ବୃହତ ଭାଷା ମଡେଲ୍ (ଏଲ୍‌ଏଲ୍‌ଏମ୍‌) ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
୧୪.
ଏଲ୍‌ଏଲ୍‌ଏମ୍ ବିକାଶ ଉପରେ ସର୍ବମ୍‌ଏଆଇ ଏବଂ ପ୍ରିଫର୍ଡ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ମଡେଲ ସମେତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଷ୍ଟାକରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ
୧୫.
ନ୍ୟାଶନାଲ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏନ୍‌ଆଇଏକ୍ସଆଇ) ଏବଂ ଜାପାନ ନେଟୱାର୍କ ଇନ୍‌ଫରମେଶନ୍ ସେଣ୍ଟର (ଜେପିଏନ୍‌ଆଇସି) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ଜାତୀୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି ପରିଚାଳନା, ଆଇପିଭି୬ ଗ୍ରହଣ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଛାତ୍ର/ବୃତ୍ତିଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ତଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫୋରମରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଶାସନ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ
୧୬.
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ) ଏବଂ
ଜାପାନର ଆର୍ଥିକ ସେବା ଏଜେନ୍ସି (ଜେଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ) ମଧ୍ୟରେ ପତ୍ର ବିନିମୟ
ଆର୍ଥିକ ସେବାର ବିକାଶ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ତଦାରଖ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବଜାର ଧାରା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ବିଶେଷକରି ଫିନ୍‌ଟେକ୍ ତଥା ରେଗ୍‌ଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୂଚନା ବିନିମୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ରୂପରେଖ ସ୍ଥାପନ କରିଥାଏ

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister of Japan’s visit to India for the 16th India-Japan Annual Summit
02 JUL 2026 10:03PM by PIB Delhi
Sl. No. Outcome Description
1. India-Japan Joint Declaration on Economic Security Promotes project-based collaboration for enhancing joint resilience in key sectors including semiconductors, critical minerals, information and communication technology including AI, clean energy and pharmaceuticals. India-Japan Fact Sheet 2.0 captures growing India-Japan G2G and B2B engagement in this crucial area.
2. India-Japan Joint Statement on Cooperation in the Field of Artificial Intelligence Elevates the India-Japan relationship to a strategic research and development partnership in the AI domain. Building on the India-Japan AI Initiative, the Joint Statement provides a roadmap for greater cooperation across the entire AI technology stack in pursuit of the shared vision of safe, secure, trusted, inclusive, and human-centric AI.
3 Joint Statement on Energy Resilience (between MoPNG and METI, Japan) Strengthens cooperation in strategic stockpiling and reserve mechanisms for crude oil and petroleum products. Promotes collaboration in joint investments across the maritime energy transport value chain.
4. Celebrating the 75th Anniversary of India-Japan Diplomatic Relations Outlines a series of commemorative events to celebrate 2027, the 75th anniversary of establishment of diplomatic relations, as the India-Japan Year of Shared Horizons
5. Memorandum of Cooperation for India-Japan Cooperative Biogas for Growth (CBG) Initiative Promotes cooperation towards the goal of establishing 1,000 biogas and organic fertilizer plants all across India, leveraging the extensive network of dairy cooperatives.
6. Memorandum of Cooperation in the Field of Batteries Promotes cooperation in battery-related projects and expands business opportunities with an aim of building a trusted, resilient and sustainable battery supply chain.
7. Memorandum of Cooperation in the Field of Pharmaceuticals and Medical Devices Sector Strengthens pharma supply chains, including in Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) and Key Starting Materials (KSMs), through promotion of bilateral investment and business linkages, technical collaboration and industry-academia collaboration.
8. Memorandum of Cooperation in the Field of Geology and Mineral Exploration Strengthens cooperation in upstream critical minerals exploration through exchange of technical expertise.
9. Memorandum of Cooperation between IndiaAI Mission and Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), Japan Promotes institutional cooperation between IndiaAI Mission and Japan’s GENIAC initiative – through B2B matchmaking, webinars on AI policies and challenges and support for joint projects through access to computing resources
10. Memorandum of Cooperation on Next Generation Mobility Partnership (NGMP) Establishes a framework for operationalizing the Next Generation Mobility Partnership (NGMP) which was announced at the 15th Annual Summit in August 2025. The NGMP would accelerate private sector-led cooperation and investment in mobility sectors including rail, automotive and road infrastructure, aviation, shipbuilding and ports, logistics, and urban development, positioning India as a hub for “Make in India for the World” exports to third countries.
11. Memorandum of Understanding between India’s Centre for Cellular and Molecular Platforms (C-CAMP) and RIKEN, Japan Establishes a framework for academic, translational research and start-up oriented innovation in deep-tech and life sciences, covering healthcare, agriculture and environment.
12. Memorandum of Understanding between National Center for Biological Sciences-Tata Institute of Fundamental Research and RIKEN, Japan Creates a framework for cooperation in basic biological and neuroscience research between the two leading research institutions
13. Memorandum of Understanding between IIT Bombay, BharatGen Technology Foundation and National Institute of Informatics, Japan Furthers collaboration on large language models (LLMs), with a focus on developing LLMs for enhanced scientific reasoning, through joint research exchanges
14. Memorandum of Understanding between SarvamAI and Preferred Network on LLM Development Creates a framework for cooperation across the full AI technology stack, including foundation models.
15. Memorandum of Understanding Between National Internet Exchange of India (NIXI) and Japan Network Information Center (JPNIC) Promotes cooperation in National Internet Registry operations, IPv6 adoption, internet security improvements, capacity building, student/professional exchanges and exchange of views on internet governance at regional and global forums.
16. Exchange of Letters Between International Financial Services Centres Authority (IFSCA) and Financial Services Agency, Japan (JFSA) Establishes a framework for cooperation in development, regulation and supervision of financial services as well as information exchange on financial-market trends and best practices, particularly in FinTech and RegTech.