প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আওতকমশিংগী লিস্ত: ১৬শুবা ভারত-জাপান চহিগী মীফমগীদমক জপানগী প্রধান মন্ত্রিনা ভারততা চৎখিবা।
02 JUL 2026 10:03PM by PIB Imphal
মথং-মনাও
আওতকম
মরিক চুম্বা ৱারোল
1
ইকোনোমিক সেক্যুরিতিগী মতাংদা ভারত-জাপান জোইন্ত দিক্লারেসন
সেমিকন্দক্তরশিং, মরুওইবা মিনরেলশিং, এ.আই., ক্লিন ইনর্জি অমসুং ফার্মাস্যুতিকেলশিং য়াওনা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্যুনিকেসন তেক্নোলোজি য়াওনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা জোইন্ত রেজিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা প্রোজেক্ত য়ুম্ফম ওইবা কোলাবোরেসন প্রমোত তৌরি। ভারত-জাপান ফেক্ত শিৎ ২.০ অসিনা মরুওইবা লম অসিদাা হেনগৎলক্লিবা ভারত-জাপান জি.২.জি. অমসুং বি.২.বি. এঙ্গেজমেন্ত অসি চাউখৎলকপা অদু কেপচর তৌই।
2.
আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্সকি লমদা তেংবাং পিনবগী মতাংদা ভারত-জাপানগী জোইন্ত স্তেতমেন্ত
ভারত-জাপানগী মরি অসি এ.আই.গী দোমেন্দা স্ত্রেতেজিক রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত পার্ত্নরশিপ অমদা হেঙ্গৎহল্লি। ভারত-জাপান এ.আই.গী ইনিসিয়েতিবতা য়ুম্ফম ওইদুনা, জোইন্ত স্তেতমেন্ত অসিনা শাফবা, সেক্যুর, থাজবা য়াবা, ইনক্লুশিব, অমসুং মীওইবদা য়ুম্ফম ওইবা এ.আই.গী সেয়র তৌরবা মীৎয়েং অদু তুং ইন্দুনা এ.আই. য়াওবা তেক্নোলোজী স্তেক পুম্নমক্তা হেন্না তেংবাং পীনবগী রোদমেপ অমা ফংহল্লি।
3.
ইনর্জি রেজিলিয়েন্সকি মতাংদা জোইন্ত স্তেতমেন্ত (এম.ও.পি.এন.জি. অমসুং এম.ই.তি.আই., জপানগী মরক্তা)
ক্রুদ ওইল অমসুং পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিংগী স্ত্রেতেজিক স্তোকপায়লিং অমসুং রিজরভর মেকানিজমশিংদা তেংবাং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মেরিতাইম ইনর্জি ত্রান্সপোর্তকি ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা অপুনবা সেন থাদবদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা শৌগৎলি।
4.
ভারত-জাপান দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিপকি ৭৫শুবা চহি পালন পাংথোকপা
দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিপ লিংখৎপগী চহি ৭৫শুবা চহি ২০২৭ অসি ভারত-জাপান ইয়র ওফ সেয়র হোরাইজন্স ওইনা পাঙথোক্নবা নিংশিংনিংঙাই ওইবা থৌরম কয়া অমা ফোঙদোক্লি।
5.
মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন ফোর ইন্দিয়া-জাপান কোওপরেতিব বাইওগ্যাস ফোর গ্রোথ (সি.বি.জি.) ইনিসিয়েতিব
দাইরি কোওপরেতিবশিংগী পাক চাওরবা নেতৱরক অসি শিজিন্নদুনা ভারত পুম্বদা বাইওগ্যাস অমসুং ওর্গানিক ফর্তিলাইজর প্লান্ত ১০০০ লিংখৎনবা পান্দম অদুগী মায়কৈদা তেংবাং পিনবা শৌগৎলি।
6.
বেত্তরিশিংগী লমদা তেংবাং পিনবগী মেমোরেন্দম
বেত্তরিগা মরি লৈনবা প্রোজেক্তশিংদা তেংবাং পিনবা শৌগৎলি অমসুং থাজবা য়াবা, লান্থেংনবা ঙম্বা অমসুং তুং কোয়না চৎকদবা বেত্তরি সপ্লাই চেন অমা শেমগৎনবা পান্দমদা বিজিনেসকি খুদোংচাবশিং পাকথোক চাওথোকহল্লি।
7.
ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল দিভাইস সেক্তরগী লমদা তেংবাং পিনবগী মেমোরেন্দম
নাকল অনিগী ইনভেস্তমেন্ত অমসুং বিজিনেশ লিঙ্কেজশিং, তেক্নিকেল কোলাবোরেসন অমসুং ইন্দস্ত্রি-একাদেমিয়া কোলাবোরেসন প্রমোত তৌদুনা এক্তিব ফার্মাস্যুতিকেল ইনগ্রিদিয়েন্তশিং (এ.পি.আই.শিং) অমসুং কি স্তার্তিং মেতরিএলশিং (কে.এস.এম.শিং) য়াওনা ফারমা সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
8.
জিওলোজি অমসুং মিনরেল এক্সপ্লোরেসনগী লমদা তেংবাং পিনবগী মেমোরেন্দম
তেক্নিকেলগী ওইবা অখঙ-অহৈশিং পিথোক-পিশিন তৌনবগী খুত্থাংদা অপস্ত্রিম অরুবা মিনরেলশিং এক্সপ্লোরেসনদা তেংবাং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
9.
ইন্দিয়া এ.আই. মিসন অমসুং ইকোনোমি, ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রি মন্ত্রালয় (এম.ই.তি.আই.), জপানগী মরক্তা তেংবাং পিনবগী মেমোরেন্দম
ইন্দিয়াএ.আই. মিসন অমসুং জপানগী জেনিয়ক ইনিসিয়েতিবকি মরক্তা ইন্সতিক্যুস্নেল কোওপরেসন প্রমোত তৌরি – বি.২.বি.গী মেচমেকিং, এ.আই
10.
নেক্স জেনেরেসন মোবিলিতি পারতনরশিপ (এন.জি.এম.পি.)গী মতাংদা তেংবাং পিনবগী ৱারোল
২০২৫গী ওগস্ততা পাংথোকখিবা ১৫শুবা চহিগী মীফমদা লাওথোকখিবা নেক্স জেনেরেসন মোবিলিতি পার্ত্নরশিপ (এন.জি.এম.পি.) অসি ওপরেস্নেললাইজ তৌনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎলি, এন.জি.এম.পি.না লনাই সেক্তরনা লুচিংবা কোওপরেসন অমসুং রেল, ওতোমোতিব অমসুং রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর, এভিএসন, জহাজ শাবা অমসুং পোর্তশিং, লোজিস্তিক্স, অমসুং অরবান দিবেলপমেন্ত য়াওনা মোবিলিতি সেক্তরশিংদা মতেং পিনবা অমসুং শেল থাদবা য়াংশিনগনি, মসিনা ভারতপু “মালেমগীদমক ভারত শেমগৎনবা” এক্সপোর্তকি অহুমশুবা লৈবাক অমা ওইনা ভারত অসি হব অমা ওইনা থম্লগনি।
11.
ভারতকি সেন্তর ফোর শেলয়ুলর এন্দা মোলিক্যুলর প্লেৎফোর্মশিং (সি-কে.এম.পি.) অমসুং জপানগী রিকেনগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং
হেল্থকেয়র, এগ্রীকলচর অমসুং এনভাইরনমেন্ত কোনশিন্দুনা দিপ-তেক অমসুং লাইফ সাইন্সতা একাদেমিক, ত্রান্সলেস্নেলল রিসর্চ অমসুং স্তার্ত-অপ ওরিএন্তেদ ইনোবেসনগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎলি।
12.
নেস্নেল সেন্তর ফোর বাইওলোজিকেল সাইন্সেস-তাতা ইন্সতিত্যুত ওফ ফন্দামেন্তেল রিসর্চ অমসুং রিকেন, জপানগী মরক্তা য়ানখিবা ৱাফম।
মকোক থোঙবা রিসর্চ ইনসতািৎয়ুসন অনিগী মরক্তা বেশিক বাইওলোজিকেল অমসুং ন্যুরোসাইন্স রিসর্চতা তেংবাং পিনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্মি।
13.
আই.আই.তি.বোম্বে, ভারতজেন তেক্নোলোজি ফাওন্দেসন অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ইনফোর্মেতিক্স, জপানগী মরক্তা য়ানখিবা ৱাফম।
লার্জ লেঙগ্বেজ মোদেলশিং (এল.এল.এম.শিং)দা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নরি, মসিদা সাইন্তিফিক রিজনেল হেনগৎহন্নবা এল.এল.এম.শিং শেমগৎপদা মিৎয়েং থমদুনা, জোইন্ত রিসর্চ একচেঞ্জশিংগী খুৎথাংদা মখা তানা তেংবাং পীনরি।
14.
এল.এল.এম.দিবেলপমেন্তকি মতাংদা সর্বম এ.আই. অমসুং প্রিফর নেতৱারক্কি মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং
ফাওন্দেসন মোদেলশিং য়াওনা মপূঙ ওইবা এ.আই.গী তেক্নোলোজি স্তেক পুম্নমক্তা তেংবাং পিনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্মি।
15.
নেস্নেল ইন্তর্নেৎ এক্সচেঞ্জ ওফ ইন্দিয়া (এন.আই.এক্স.আই.) অমসুং জপান নেতৱার্ক ইনফোর্মেসন সেন্তর (জে.পি.এন.আই.সি.)গী মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং
নেস্নেলল ইন্তর্নেৎ রেজিস্ত্রি ওপরেসনশিং, আই.পি.ভি.6 এদোপ্ত তৌবা, ইন্তর্নেৎ সেক্যুরিতি ফগৎহনবা, কেপাসিতি বিল্দিং, মহৈরোয়শিং/প্রোফেস্নেল ওইবা এক্সচেঞ্জশিং অমসুং রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ফোরমশিংদা ইন্তর্নেৎ গবরনান্সকি মতাংদা ৱাখল্লোনশিং পিথোক-পিশিন তৌনবদা মতেং পাংনবা শৌগৎলি।
16.
ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস সেন্তর ওথোরিতি (আই.এফ.এস.সি.এ.) অমসুং ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস এজেন্সি, জপান (জে.এফ.এস.এ.)গী মরক্তা চিথিশিং পিথোক-পিশিন তৌনবা
ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিংগী দিবেলপমেন্ত, রেগুলেসন অমসুং সুপরভিজনগা লোয়ননা ফাইনান্সিএল-মার্কেৎ ত্রেন্দশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিংগী মতাংদা ইনফোর্মেসন এক্সচেঞ্জ তৌনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎলি, মরুওইনা ফিনতেক অমসুং রেগতেক্ত।

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister of Japan’s visit to India for the 16th India-Japan Annual Summit
02 JUL 2026 10:03PM by PIB Delhi
Sl. No. Outcome Description
1. India-Japan Joint Declaration on Economic Security Promotes project-based collaboration for enhancing joint resilience in key sectors including semiconductors, critical minerals, information and communication technology including AI, clean energy and pharmaceuticals. India-Japan Fact Sheet 2.0 captures growing India-Japan G2G and B2B engagement in this crucial area.
2. India-Japan Joint Statement on Cooperation in the Field of Artificial Intelligence Elevates the India-Japan relationship to a strategic research and development partnership in the AI domain. Building on the India-Japan AI Initiative, the Joint Statement provides a roadmap for greater cooperation across the entire AI technology stack in pursuit of the shared vision of safe, secure, trusted, inclusive, and human-centric AI.
3 Joint Statement on Energy Resilience (between MoPNG and METI, Japan) Strengthens cooperation in strategic stockpiling and reserve mechanisms for crude oil and petroleum products. Promotes collaboration in joint investments across the maritime energy transport value chain.
4. Celebrating the 75th Anniversary of India-Japan Diplomatic Relations Outlines a series of commemorative events to celebrate 2027, the 75th anniversary of establishment of diplomatic relations, as the India-Japan Year of Shared Horizons
5. Memorandum of Cooperation for India-Japan Cooperative Biogas for Growth (CBG) Initiative Promotes cooperation towards the goal of establishing 1,000 biogas and organic fertilizer plants all across India, leveraging the extensive network of dairy cooperatives.
6. Memorandum of Cooperation in the Field of Batteries Promotes cooperation in battery-related projects and expands business opportunities with an aim of building a trusted, resilient and sustainable battery supply chain.
7. Memorandum of Cooperation in the Field of Pharmaceuticals and Medical Devices Sector Strengthens pharma supply chains, including in Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) and Key Starting Materials (KSMs), through promotion of bilateral investment and business linkages, technical collaboration and industry-academia collaboration.
8. Memorandum of Cooperation in the Field of Geology and Mineral Exploration Strengthens cooperation in upstream critical minerals exploration through exchange of technical expertise.
9. Memorandum of Cooperation between IndiaAI Mission and Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), Japan Promotes institutional cooperation between IndiaAI Mission and Japan’s GENIAC initiative – through B2B matchmaking, webinars on AI policies and challenges and support for joint projects through access to computing resources
10. Memorandum of Cooperation on Next Generation Mobility Partnership (NGMP) Establishes a framework for operationalizing the Next Generation Mobility Partnership (NGMP) which was announced at the 15th Annual Summit in August 2025. The NGMP would accelerate private sector-led cooperation and investment in mobility sectors including rail, automotive and road infrastructure, aviation, shipbuilding and ports, logistics, and urban development, positioning India as a hub for “Make in India for the World” exports to third countries.
11. Memorandum of Understanding between India’s Centre for Cellular and Molecular Platforms (C-CAMP) and RIKEN, Japan Establishes a framework for academic, translational research and start-up oriented innovation in deep-tech and life sciences, covering healthcare, agriculture and environment.
12. Memorandum of Understanding between National Center for Biological Sciences-Tata Institute of Fundamental Research and RIKEN, Japan Creates a framework for cooperation in basic biological and neuroscience research between the two leading research institutions
13. Memorandum of Understanding between IIT Bombay, BharatGen Technology Foundation and National Institute of Informatics, Japan Furthers collaboration on large language models (LLMs), with a focus on developing LLMs for enhanced scientific reasoning, through joint research exchanges
14. Memorandum of Understanding between SarvamAI and Preferred Network on LLM Development Creates a framework for cooperation across the full AI technology stack, including foundation models.
15. Memorandum of Understanding Between National Internet Exchange of India (NIXI) and Japan Network Information Center (JPNIC) Promotes cooperation in National Internet Registry operations, IPv6 adoption, internet security improvements, capacity building, student/professional exchanges and exchange of views on internet governance at regional and global forums.
16. Exchange of Letters Between International Financial Services Centres Authority (IFSCA) and Financial Services Agency, Japan (JFSA) Establishes a framework for cooperation in development, regulation and supervision of financial services as well as information exchange on financial-market trends and best practices, particularly in FinTech and RegTech.