PIB Backgrounder
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ
ପରିବର୍ତ୍ତନର ୧୧ ବର୍ଷ
27 JUN 2026 4:51PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାରା ଦେଶରେ ନାଗରିକମାନେ କିପରି ସଂଯୋଗ କରନ୍ତି, ଶିଖନ୍ତି, କାରବାର କରନ୍ତି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପାଇପାରିବେ ତାହା ଆକାର ଦେଇଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ସ୍କେଲ୍ ରେ ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା, କୃଷି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳରେ। ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ନବସୃଜନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହୋଇଛି। ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ବିକାଶରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବିକାଶ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ରେ ୧୧ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି, ଯାହା ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ୨୦୧୫ ପୂର୍ବରୁ, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରାୟତଃ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ି, କାଗଜପତ୍ର ଏବଂ ସୀମିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୁଝାଉଥିଲା। ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ସେବା ଆଣି ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହା ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ଏବଂ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସରକାରୀ ନିବେଶ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭାରତରେ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୁଲଭ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି। ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, UPI ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କାରବାର ପରିମାଣର ପ୍ରାୟ 49% ପରିଚାଳନା କରୁଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଭାରତର GDPର ପ୍ରାୟ 12-14% ଅବଦାନ ରଖେ। ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏହା ପ୍ରାୟ ଏକ-ପଞ୍ଚମାଂଶ ଅବଦାନ ରଖିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି। ଏହା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, କ୍ଲାଉଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷାରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି। ଭାରତ 2047 ମସିହାରେ ବିକାଶ ଭାରତ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଥିବାବେଳେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଚଳାଇ ଚାଲିଛି।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ନଅଟି ସ୍ତମ୍ଭ
ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 9ଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା।
ସ୍ତମ୍ଭ 1: ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ରାଜପଥ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭାରତନେଟ୍-1 ଏବଂ ଭାରତନେଟ୍-2 ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ 2.22 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଜାନୁଆରୀ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ପ୍ରାୟ 2.15 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ 97% ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ 7 ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ବିଛାଯାଇଛି। ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ, ଅନଲାଇନ୍ ଶିକ୍ଷା, ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି।
ସ୍ତମ୍ଭ 2: ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରବେଶ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଜରୁରୀ। ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ଶେଷରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଗ୍ରାହକ ଆଧାର 106.58 କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଶେଷ-ମାଇଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି।
ସ୍ତମ୍ଭ 3: ସାର୍ବଜନୀନ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ସୁଗମ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ପାଖରେ ସେବା ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। 6.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ 1.6 ଲକ୍ଷ ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ, ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଏବଂ ନାଗରିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି।
ସ୍ତମ୍ଭ 4: ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ: ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରରେ ସଂସ୍କାର
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଭାବରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା, ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ କାଗଜବିହୀନ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଆଜି, ଡିଜିଲକର ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକକ ସାଇନ୍-ଅନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍, ଆବେଦନ, ଦେୟ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶ ସକ୍ଷମ କରନ୍ତି, ଯାହା ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହିତ କାଗଜପତ୍ର ହ୍ରାସ କରେ।
ସ୍ତମ୍ଭ 5: ଇ-କ୍ରାନ୍ତି: ସେବାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପ୍ରଦାନ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସେବା ପ୍ରଦାନ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ, ଇ-କ୍ରାନ୍ତି ଭୌତିକରୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି। ଇ-ହସ୍ପିଟାଲ୍, ଇ-ସଂଜୀବନୀ ଏବଂ ଇ-କୋର୍ଟ ଭଳି ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳୀକରଣ କରିଛି, ଯାହା ଶାସନକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ କରିଛି।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି? ଇ-କୋର୍ଟ, ମିଶନ ମୋଡ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଭାରତର କାଗଜ-ଆଧାରିତ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ନ୍ୟାୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ କରିଛି। 660 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୃଷ୍ଠା ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ 1.07 କୋଟି ମାମଲା ଅନଲାଇନରେ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି।
ସ୍ତମ୍ଭ 6: ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୂଚନା
ଏହି ସ୍ତମ୍ଭ ସରକାରୀ ସୂଚନାକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଶାସନକୁ ମଜବୁତ କରେ। MyGov ଏବଂ ଖୋଲା ସରକାରୀ ଡାଟା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ପାଇବା ଏବଂ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ରହିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ।
ସ୍ତମ୍ଭ 7: ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାରତ ମଜବୁତ ହୋଇଛି ନୀତି ସମର୍ଥନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସହାୟତା କରିଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2014-15 ରେ ₹1.9 ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ₹12 ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏହାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସ୍ତମ୍ଭ 8: ଚାକିରି ପାଇଁ IT
ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ବଡ଼ ଧରଣର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। NASSCOM ଅନୁଯାୟୀ, IT ଏବଂ ITeS ଶିଳ୍ପ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25 ରେ 283 ବିଲିୟନ USD ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଭାରତର 2,100+ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କ୍ଷମତା କେନ୍ଦ୍ର (GCCs) ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ବିଶ୍ଳେଷଣ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ AI-ଚାଳିତ ଭୂମିକାରେ ପ୍ରାୟ 26 ଲକ୍ଷ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି।
ସ୍ତମ୍ଭ 9: ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଫସଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ଉପସ୍ଥିତି, ସୁରକ୍ଷିତ ସରକାରୀ ଇମେଲ୍, ସାର୍ବଜନୀନ Wi-Fi ହଟସ୍ପଟ୍, eBooks, SMS-ଆଧାରିତ ପାଣିପାଗ ସତର୍କତା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ଦ୍ରୁତ-ପ୍ରଭାବ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ଶାସନର ତୁରନ୍ତ ଲାଭ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
ଏହି 9ଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରେ।
ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଦଶନ୍ଧିକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ DPI ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏରେ ସେତୁ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାସନକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
JAM ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି: ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ମୂଳଦୁଆ
JAM ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି - ଜନ ଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ - ଭାରତରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି। ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଣିଛି ଏବଂ ସରକାରୀ ସେବାରେ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ପ୍ରବେଶକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ 2015ରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ 14.72 କୋଟିରୁ ଫେବୃଆରୀ 2026 ସୁଦ୍ଧା 57.78 କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜମା ପରିମାଣ ₹15,670 କୋଟିରୁ ₹2.94 ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଏହା ସହିତ, ଆଧାର ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ପରିଚୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆଧାର ପଞ୍ଜୀକରଣ ୨୦୧୦-୧୧ ରେ ୦.୪୨ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ୧୪୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସାରା ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରି JAM ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୮୫.୫% ଭାରତୀୟ ପରିବାର ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ମାଲିକ ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ୧୦୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରବେଶ ଥିଲା।
ଏକତ୍ର, JAM ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଶାସନ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ମେରୁଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଥିଲା। ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ₹୫୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସିଧାସଳଖ ୧୭୬ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥିଲା।
କେସ୍ ଷ୍ଟଡି: ଭାରତ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟକୁ କିପରି ବିପ୍ଳବ କରିଥିଲା
ଆଧାର ପୂର୍ବରୁ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ପରିଚୟର ଅଭାବ ଥିଲା, ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କିଂ, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାର ପ୍ରବେଶକୁ ସୀମିତ କରିଥିଲା। ଆଧାର ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍-ଆଧାରିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ କରିଥିଲା। ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଧ୍ୟାନକୁ ପ୍ରତୀକ କରି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ତେମ୍ଭାଲି ଗ୍ରାମର ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ଶ୍ରୀମତୀ ରଞ୍ଜନା ସୋନାୱାନେ ପ୍ରଥମ ଆଧାର ଧାରକ ହୋଇଥିଲେ। ଆଧାର କେବଳ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ସରକାରୀ ସେବାର ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା। ଆଧାର ଆଇନ, 2016 ଦ୍ୱାରା UIDAIକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଏବଂ ଆଧାରକୁ ଏକ ମୂଳ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (DPI) ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯିବା ପରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହୁରି ଗତି ପାଇଲା।
ଆଧାର ପରିମାଣରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ଏବଂ ପ୍ରମାଣୀକରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବାର ସହଜ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପୁନର୍ଗଠିତ କରିଥିଲା।
ମଧ୍ୟସ୍ଥି ବିନା କଲ୍ୟାଣ: ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଆଧାର କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। 98% ରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଧାର-ପ୍ରମାଣିତ। ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନେ 3,100 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (DBT) ଯୋଜନା ଏବଂ ଆଧାର-ଆଧାରିତ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ବ୍ୟବହାର କରି 360 ରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାରୁ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି।
ଯାଞ୍ଚ କାଗଜବିହୀନ ହୁଏ: ଆଧାର ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଚୟ ଯାଞ୍ଚକୁ ସରଳୀକରଣ କରିଛି। 30 ଏପ୍ରିଲ 2025 ସୁଦ୍ଧା ସଂଚୟିତ ଇ-କେୱାଇସି କାରବାର 2,393 କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା କାଗଜପତ୍ର ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରି।
ଏହାର ସଦ୍ୟତମ ବିକାଶ, ଆଧାର ଆପ୍, ଲଞ୍ଚ ହେବାର ପାଞ୍ଚ ମାସ ମଧ୍ୟରେ 3.1 କୋଟି ଡାଉନଲୋଡ୍ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହା ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ଏବଂ ଠିକଣାର ଡିଜିଟାଲ ଅପଡେଟ୍ ପରି ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ କାଗଜବିହୀନ ଯାଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥାଏ।
ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଥିବା ଏକ ମଡେଲ୍: ଆଜି, ଆଧାରକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ DPI ପାଇଁ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି, ଇଜିପ୍ଟ, ନାଇଜେରିଆ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନି ସମେତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏହି ମଡେଲ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଡିଜିଟାଲ ଶାସନ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି।
ଡିଜିଲକର:
ଡିଜିଲକର ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ ୱାଲେଟ୍ ସହିତ ଭୌତିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ବଦଳାଇ ସାରା ଭାରତରେ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ 70.69 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛି ଏବଂ 850+ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଜାରି କରିଛି, ଯାହା ଯାଞ୍ଚକୁ ଦ୍ରୁତ, କାଗଜବିହୀନ ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କରିଥାଏ।
ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (UPI)
ଦଶ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି ୨୦୨୬ ମସିହାରେ, UPI ନାଗରିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କାରବାର ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରୁଛି। ଏକ ସରଳ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ସାରା ଭାରତରେ ଦୈନିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ୨୦୧୬-୧୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କାରବାର ମାତ୍ର ୨ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୪,୧୬୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। UPIର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାଦଚିହ୍ନ ଏବେ ନଅଟି ଦେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି, କାମ୍ବୋଡିଆ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ବିଘ୍ନ UPI-ଆଧାରିତ ପେମେଣ୍ଟକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବଶେଷ ହୋଇଛି। ଅଧିକ ପଢିବାକୁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି? BHIM (ଭାରତ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଫର୍ ମନି) ହେଉଛି ଜାତୀୟ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ କର୍ପୋରେସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (NPCI) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ସରକାର-ସମର୍ଥିତ UPI ଆପ୍। ଏହା UPI ବ୍ୟବହାର କରି ତୁରନ୍ତ ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ସାରା ଭାରତରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନଗଦହୀନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ସରଳ ଏବଂ ସୁଗମ କରିଥାଏ।
ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ, ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଗମ କରି ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରୁଛି। ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜିକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ORS) ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଧାଡ଼ି ଏବଂ କାଗଜପତ୍ର ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ବୁକ୍ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ୨୪ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ORS ୧.୩୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅନଲାଇନ୍ ନିଯୁକ୍ତି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମର୍ଥନ କରି, କ୍ଲାଉଡ୍-ଆଧାରିତ eHospital ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହସ୍ପିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ eBloodBank ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ରକ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ପରିଚାଳନାକୁ ଉନ୍ନତ କରୁଛି।
eSanjeevani ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରବେଶ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଦୂରରୁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳରେ। ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଅପେକ୍ଷା ସମୟ ହ୍ରାସ କରୁଛି। ୨୪ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, eSanjeevani ୪୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରାମର୍ଶକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ୨.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିଛି, ଯାହା ଟେଲିମେଡିସିନ୍ କୁ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ କରିଛି।
COVID-19 ମହାମାରୀକୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ସମୟରେ, ଭାରତ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଏବଂ CoWIN ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ, ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସମ୍ପର୍କ ଟ୍ରେସିଂ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା। ଏହା ପରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆପରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା। CoWIN, ଭାରତର ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଡିଜିଟାଲ୍ ମେରୁଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଥିଲା। ଏହା 220 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଡୋଜ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ମଡେଲ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଟେଲି ମାନସ୍ 14416 ଏବଂ 1-800-891-4416 ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମାଗଣା ଟେଲି-ପାରାମର୍ଶ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଜୁନ୍ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ଏହା ସାରା ଦେଶରେ 53 ଟି ଟେଲି ମାନସ୍ ସେଲ୍, 23 ଟି ପରାମର୍ଶଦାତା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ 5 ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ 40.42 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କଲ୍ ପାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ମାନସ୍ (ମଡକ-ପଦାର୍ଥ ନିଷେଦ ଆସୋଚନା କେନ୍ଦ୍ର) ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଟୋଲ୍-ଫ୍ରି ନମ୍ବର 1933 ଏବଂ UMANG ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁପ୍ତ ଭାବରେ ନିଶା କାରବାର ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅପରାଧ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଜୁନ୍ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି 16,200 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିଶା ଚାଲାଣ ଗୁଇନ୍ଦା ଇନପୁଟ୍ ରୁ 2.16 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଶା-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଇନପୁଟ୍ ପାଇଛି।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା
ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (GeM) ସାଧାରଣ କ୍ରୟକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ କାଗଜବିହୀନ କରି ରୂପାନ୍ତରିତ କରିଛି। ଜୁନ୍ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ଏହା ₹18.4 ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକର କ୍ରମାଗତ ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ (GMV) ରେକର୍ଡ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ₹5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେତେବେଳେ 11 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ MSME ସରକାରୀ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ଓପନ ନେଟୱାର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ONDC) ଏକ ଖୋଲା ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତ ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯାହା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କ୍ରେତା ଏବଂ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରେ। ଜୁନ୍ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ONDC 20 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କ୍ରେତା, 5 ଲକ୍ଷ ବିକ୍ରେତା, 1,000 ସହରରେ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ପ୍ରାୟ 90 ଲକ୍ଷ ମାସିକ କାରବାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ONDC ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟକୁ ଏକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ସଂହତ କରିଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଇ-କମର୍ସ ବିତରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି। ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରି, ONDC ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଅଧିକ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ କ୍ରୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ କରିଛି, ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। GeM ଏବଂ ONDC ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଛି।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି? eSaras ଏବଂ Indiahandmade ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବୁଣାକାର ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଡିଜିଟାଲ୍ ବଜାର ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି, ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି। ONDC ସହିତ ସମନ୍ୱୟ 11+ କ୍ରେତା ଆପ୍ସରେ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଶ୍ୟମାନତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିଛି।
ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା
UMANG ସରକାରୀ ସେବା ପାଇଁ ଏକକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶପଥ ପାଲଟିଛି, 2017 ରେ 166 ସେବାରୁ 2026 ଜୁନ୍ ସୁଦ୍ଧା 2572 ସେବାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। କାରବାର 3.9 କୋଟିରୁ 796.69 କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ବିବିଧ ନାଗରିକ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସଂକଳନ କରି, UMANG ସାରା ଦେଶରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପାଇବାର ସୁଗମତା, ସୁବିଧା ଏବଂ ସହଜତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଟିକସ ନେଟୱାର୍କ (GSTN) ଆଧୁନିକତା ଆଣିଛି ପଞ୍ଜିକରଣ, ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲିଂ, ଟିକସ ଦେୟ ଏବଂ ଇ-ଇନଭୋଇସିଂକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ପରୋକ୍ଷ ଟିକସକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏପ୍ରିଲ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ମୋଟ GST ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରାୟ ₹2.43 ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଟିକସ ଅନୁପାଳନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି ଏବଂ GST ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦ୍ରୁତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ପ୍ରଶାସନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
POSHAN ଟ୍ରାକର ପୁଷ୍ଟିକର ସେବାର ପ୍ରକୃତ-ସମୟ ତଦାରଖକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି, 13.35 ଲକ୍ଷ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା, ସ୍ତନ୍ୟପାନକାରୀ ମାଆ, ପିଲା (0-6 ବର୍ଷ) ଏବଂ କିଶୋରୀ ବାଳିକା (ଆକାଂକ୍ଷା ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ) ସମେତ 8.9 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ। ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ତଦାରଖକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି? ପୋଷଣ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ (1515 ଡାଏଲ୍ କରନ୍ତୁ) ହେଉଛି ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ 2.0 ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା (PMMVY) ର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସରକାରୀ ସହାୟତା ଯନ୍ତ୍ର। ଏହା ୧୭ଟି ଭାଷାରେ ସୂଚନା, ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତି ସମନ୍ୱିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଏକ GIS-ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ନେଟୱାର୍କ ପ୍ଲାନିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ୧୬.୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୩୫୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟାୟନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୧ଟି ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧୬୭ଟି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ଷମ କରି, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଫାଙ୍କ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି।
ମୋ ଭାରତ (ମେରା ଯୁବ ଭାରତ) https://mybharat.gov.in/ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ DPI, ଏକ ଏକୀକୃତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଯୁବ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବା, ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା, ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍, ଚାକିରି, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ନେତୃତ୍ୱ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ୨.୨୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛି, ୧.୫୨ ଲକ୍ଷ+ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସୁଯୋଗ, ୨୮,୦୦୦+ ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ELPs) ସକ୍ଷମ କରିଛି ଏବଂ ୧.୧୯ ଲକ୍ଷ+ ସଂଗଠନକୁ ସାମିଲ କରିଛି। AI, ବହୁଭାଷୀ ସମର୍ଥନ, ମୋବାଇଲ୍-ପ୍ରଥମ ସେବା, ଗାମିଫିକେସନ୍, ଖୋଲା API ଏବଂ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ଆନାଲିଟିକ୍ସ ସହିତ ନିର୍ମିତ, MY Bharat ସରକାର ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଏକକ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା, ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ Viksit Bharat@2047 ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥାଏ।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି?
MY Bharat ୩୯୦,୮୧୨ ଜଣ ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ "ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହରେ ଅନଲାଇନ୍ କୁଇଜ୍ ନେବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଉପଭୋକ୍ତା" ପାଇଁ ଗିନିଜ୍ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରି ଭାରତର DPI ର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
AgriStack: ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା
ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ, AgriStack ହେଉଛି ଏକ ଚାଷୀ-କେନ୍ଦ୍ରିକ DPI ପାୱାରିଂ ସେବା ଯେପରିକି ଅନଲାଇନ୍ କୃଷି ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ e-NAM ଏବଂ କିଷାନ ଇ-ମିତ୍ର, ଏକ AI-ଚାଳିତ ଚାଟବଟ୍ ଯାହା ତୁରନ୍ତ କୃଷି ସୂଚନା ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଚାଷୀ, ଜମି ଏବଂ ଫସଲ ତଥ୍ୟକୁ ଏକୀକୃତ କରି, ଏହା ଋଣ, ବୀମା, ସବସିଡି, କ୍ରୟ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରାମର୍ଶଦାତା ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ସୁଦ୍ଧା, 9.20 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ID ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି? ଭାରତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 731 କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (KVK) ସ୍ଥାପନ କରିଛି। କିଷାନ ସାରଥି ଡିଜିଟାଲ ପରାମର୍ଶଦାତା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଚାଷୀମାନେ KVK, ICAR ଏବଂ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ପ୍ରକୃତ-ସମୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଆନ୍ତି, ଯାହା ଜଳବାୟୁ-ସ୍ଥାପକ ଏବଂ କୃଷକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ କୃଷି ଜ୍ଞାନକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିଥାଏ।
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରବେଶକୁ ଚାଳିତ କରୁଛି
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମା ବାହାରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାକୁ ସୁଗମ କରି ଶିକ୍ଷାଗତ ବ୍ୟବଧାନ ପୂରଣ କରୁଛି।
DIKSHA (ଜ୍ଞାନ ଅଂଶୀଦାର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି) ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶିକ୍ଷଣ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ QR-କୋଡେଡ୍ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ, ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ AI-ସକ୍ଷମ ଶିକ୍ଷା ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ଭାରତୀୟ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷା ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁଗମ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ସୁଦ୍ଧା, DIKSHA ଦେଶବ୍ୟାପୀ 2 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ଉପଭୋକ୍ତା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ, SWAYAM (YOUNG ASPIRING MINDS ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଶିକ୍ଷାର ଅଧ୍ୟୟନ ୱେବ୍ସ) ଏବଂ SWAYAM ପ୍ରଭା ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ବାହାରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। SWAYAM ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନବମ ଶ୍ରେଣୀରୁ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଅନଲାଇନ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ 4,400 ରୁ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରେ। ଏହାକୁ ପରିପୂରକ କରି, SWAYAM ପ୍ରଭା 48 ଟି ସମର୍ପିତ DTH ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣ କରେ, ସୀମିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରବେଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଆଧାରରେ, ପିଏମ୍ ଇ-ବିଦ୍ୟା ଏକକ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ଦୀକ୍ଷା, ସ୍ୱୟମ୍, ସ୍ୱୟମ୍ ପ୍ରଭା, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରେଡିଓ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଶିକ୍ଷାଗତ ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଏକୀକୃତ କରି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ବହୁ-ମୋଡ୍ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହା ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ବିଷୟବସ୍ତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି? APAAR (ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସ୍ଥାୟୀ ଏକାଡେମିକ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି) ପ୍ରଦାନ କରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶିକ୍ଷାଗତ ପରିଚୟ, ଶିକ୍ଷାଗତ ରେକର୍ଡ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରବେଶ, ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ପାଇଁ କାଗଜବିହୀନ ଯାଞ୍ଚକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଜୁନ୍ 2026 ସୁଦ୍ଧା, 33.74 କୋଟିରୁ ଅଧିକ APAAR ID ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି।
ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦକ୍ଷତା, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର୍ମଶକ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି।
PMGDISHA ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରବେଶ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ସେବାରେ ତାଲିମ ଦେଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ସୁଦ୍ଧା, ଏହା 6.39 କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛି, ଯାହା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
FutureSkills Prime ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ AI, କ୍ଲାଉଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ଏହା NASSCOM ର ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ କନେକ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ 26 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି।
Skill India Digital Hub (SIDH) ହେଉଛି ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସେବା ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ଏହା 32 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛି ଏବଂ PMKVY, PM ବିଶ୍ୱକର୍ମା, ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପାର୍ଟ ନର୍ସ ଅଧୀନରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
IndiaAI ମିଶନ୍ AI ଶିକ୍ଷା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ AI ଗ୍ରହଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଛି। ଏହା IndiaAI କୋଷ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍କୁଲ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକରେ AI ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଭାରତ AI ମିଶନ୍ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି?
ଭାରତ ଫେବୃଆରୀ 2026ରେ IndiaAI ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମିଟ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ AI ସମିଟ୍ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହୋଇଥିଲା। ଏହା 100 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିଲା
ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନ୍ଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍ଚର (DPI)ରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ଯାହା ସ୍କେଲେବଲ୍ ଏବଂ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଫେବୃଆରୀ 2026 ସୁଦ୍ଧା, ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ, ଦେୟ, ଡାଟା ବିନିମୟ ଏବଂ ସେବା ବିତରଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ୍ ଏବଂ DPI ସିଷ୍ଟମରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ 24ଟି ଦେଶ ସହିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। UPI ବର୍ତ୍ତମାନ UAE, ସିଙ୍ଗାପୁର, ଫ୍ରାନ୍ସ, ମରିସସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସମେତ ଆଠରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫିନଟେକ୍ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଛି। ଆଧାର, ଡିଜିଲକର, କୋୱିନ୍, GeM, DIKSHA, UMANG ଏବଂ eSanjeevani ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମଶଃ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାର ଦେଉଛନ୍ତି। ଭାରତ 2023 ମସିହାରେ ଏହାର G20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ DPI ରିପୋଜିଟୋରୀ ମଧ୍ୟ ଲଞ୍ଚ କରିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା। ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସହିତ, ଭାରତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି।

PIB Backgrounder
The Digital India
11 Years of Transformation
27 JUN 2026 4:51PM by PIB Delhi
Digital India Programme has shaped how citizens connect, learn, transact, and access public services across the country. Over the past 11 years, India has built one of the world’s largest Digital Public Infrastructure ecosystems at scale. Digital platforms have expanded healthcare, education, skilling, agriculture, and welfare access, especially in rural and underserved regions. India has also emerged as a global leader in digital payments and digital governance innovation. With India Stack now reaching multiple countries, Digital India is strengthening India’s global leadership in inclusive, citizen-centric, and technology-driven development.
The Evolution of Digital India
The Digital India Programme completes 11 years on 1 July 2026, marking a major milestone in India’s digital transformation journey. Before 2015, public services often meant long queues, paperwork, and limited connectivity. Digital India helped bridge the digital divide by expanding internet access and bringing services online. It strengthened digital governance and made services faster, transparent, and more accessible. Millions now use digital platforms for healthcare, education, banking, and welfare delivery. Government investments in digital infrastructure improved connectivity across rural and urban India. The programme also promoted the democratisation of digital technologies through affordable internet and digital access at population scale.
Over the last decade, Digital India has become the foundation of India’s digital economy and Digital Public Infrastructure. India now leads global real-time digital payments, with UPI handling nearly 49% of worldwide transaction volume. The digital economy contributes nearly 12–14% of India’s GDP. It is expected to contribute around one-fifth over the next decade. Digital India accelerated innovation, startup growth, and technology adoption across sectors. It also strengthened India’s capabilities in Artificial Intelligence, cloud computing, and cybersecurity. As India moves towards Viksit Bharat 2047, Digital India continues driving inclusive growth, technological self-reliance, and citizen empowerment nationwide.
The Nine Pillars of Digital India
The Digital India Programme was built around 9 pillars to provide a unified framework to expand digital access and foster innovation.
Pillar 1: Broadband Highways
Mobile connectivity is critical for bridging the digital divide nationwide. Under BharatNet-1 and BharatNet-2, a target was set to connect more than 2.22 lakh Gram Panchayats across the country. As of Jan 2026, around 2.15 lakh Gram Panchayats i.e. nearly 97% have been connected, with close to 7 lakh Km of optical fiber cable laid nationwide. This has significantly strengthened e-governance, digital payments, online education, telemedicine, and local entrepreneurship in rural India.
Pillar 2: Universal Access to Mobile Connectivity
Reliable broadband is essential for digital governance and inclusive economic growth. The broadband Internet subscriber base increased to 106.58 Cr. at the end of March 2026. This strengthened reliable last-mile digital connectivity across rural India.
Pillar 3: Public Internet Access Programme
Accessible digital centres help citizens access services near their homes. More than 6.5 lakh Common Service Centres and 1.6 lakh post offices now deliver digital services. These centres provide e-governance, banking, and citizen services in rural and underserved regions.
Pillar 4: e-Governance: Reforming Government through Technology
Designed to deliver services electronically, e-Governance promotes paperless, integrated, and public-centric administration. Today, platforms such as DigiLocker and the National Single Sign-On ecosystem enable seamless access to certificates, applications, payments, and public services, reducing paperwork while improving ease of living.
Pillar 5: e-Kranti: Electronic Delivery of Services
As the service delivery pillar of Digital India, e-Kranti has accelerated the shift from physical to digital governance. Integrated platforms such as e-Hospital, e-Sanjeevani, and e-Courts have simplified access to certificates, healthcare and justice services, making governance more efficient and citizen-centric.
Did You Know? The e-Courts, Mission Mode Project has transformed India’s paper-based judicial system into a digital justice ecosystem. Over 660 crore pages have been digitised, while 1.07 crore cases have been filed online.
Pillar 6: Information for All
This pillar strengthens transparent and participatory governance by making government information easily accessible and encouraging citizen engagement through digital platforms. Initiatives such as MyGov and Open Government Data enable citizens to access information and stay connected with government programmes and services in real time.
Pillar 7: Electronics Manufacturing
Digital India has strengthened India's electronics manufacturing ecosystem through policy support, innovation, and investment. Electronics production has increased from ₹1.9 lakh crore in FY 2014-15 to about 12 lakh crore as of March 2026. Today, India is the world's second-largest mobile phone manufacturer, reflecting its growing role in global electronics value chains.
Pillar 8: IT for Jobs
India's digital economy is creating large-scale employment opportunities. The IT and ITeS industry is estimated to have generated USD 283 billion in revenue in FY25, according to NASSCOM. India’s 2,100+ Global Capability Centres (GCCs) employ around 26 lakh professionals across engineering, analytics, cyber security, and AI-driven roles.
Pillar 9: Early Harvest Programmes
Quick-impact initiatives such as biometric attendance, secure government email, public Wi-Fi hotspots, eBooks, SMS-based weather alerts, and digital communication platforms demonstrated the immediate benefits of technology-led governance.
These 9 pillars provide the strategic framework for Digital India, laying the foundation for a connected and future-ready nation.
Flagship Initiatives That Powered an Inclusive Decade
Digital India Programme has evolved from an initiative to bridge the digital divide into one of the world's largest DPI ecosystems, powering governance across sectors.
JAM Trinity: The Foundation of Digital India
The JAM Trinity — Jan Dhan, Aadhaar, and mobile connectivity — revolutionised financial inclusion and welfare delivery in India. It brought millions into the formal banking system and enabled seamless access to government services.
Jan Dhan Yojana expanded banking access rapidly nationwide. Bank accounts increased from 14.72 crore in March 2015 to 57.78 crore by February 2026. Deposits rose from ₹15,670 crore to ₹2.94 lakh crore during the same period.
Additionally, Aadhaar created a trusted biometric identity platform for secure and instant digital authentication. Aadhaar enrolments increased from 0.42 crore in 2010-11 to over 144 crore by March 2026.
Mobile connectivity further strengthened the JAM ecosystem by expanding digital access across India. As of March 2026, 85.5% of Indian households owned at least one smartphone, while over 109 crore people had internet access.
Together, JAM became the backbone of Digital India’s inclusive governance architecture. As of June 2026, Direct benefits transferred worth over ₹51 lakh crore, transferred directly to 176 Crore citizens, improving transparency and digital governance nationwide.
Case Study: How India Revolutionized its Digital Identity
Before Aadhaar, millions of Indians lacked a verifiable identity, limiting access to banking, welfare schemes, and public services. Aadhaar addressed this challenge through a secure biometric-based digital identity platform. Symbolising the programme’s focus on inclusion, Smt. Ranjna Sonawane, a tribal woman from Tembhali village in Maharashtra, became the first Aadhaar holder. Aadhaar expanded access to banking, Direct Benefit Transfers, and government services not only for mainstream citizens, but also for tribal and underserved communities across India. The transformation gained further momentum after the Aadhaar Act, 2016 granted statutory authority to UIDAI and recognised Aadhaar as a foundational Digital Public Infrastructure (DPI).
Aadhaar restructured India's financial inclusion by enabling bank account opening and authentication at scale, and easy access to financial services.
Welfare Without Middlemen: Aadhaar has transformed welfare delivery by enabling secure and transparent service delivery. Over 98% of Public Distribution of food grains are now Aadhaar-authenticated. Eligible beneficiaries benefit from over 3,100 Direct Benefit Transfer (DBT) schemes and more than 360 public services using Aadhaar-based authentication.
Verification Goes Paperless: Aadhaar also simplified identity verification across sectors. Cumulative e-KYC transactions reached 2,393 crore as on 30 April 2025, reducing paperwork and enabling faster access to public services.
Its latest evolution, the Aadhaar App, has crossed 3.1 crore downloads within five months of launch. It enables services like digital updates of mobile numbers and addresses, extending paperless verification to everyday use cases.
A Model the World Is Watching: Today, Aadhaar is recognised globally as a benchmark for DPI, with countries including Egypt, Nigeria, Indonesia, and Papua New Guinea studying the model. It stands as one of the world's largest and most trusted digital identity systems, inspiring digital governance models across the globe.
DigiLocker:
DigiLocker is replacing physical documents with a secure digital wallet, and transforming document storage and verification across India. As of March 2026, the platform has registered over 70.69 crore users and issued more than 850+ Cr documents, making verification faster, paperless, and more reliable.
Unified Payments Interface (UPI)
Completing ten years in 2026, UPI is transforming digital payments through instant and secure transactions for citizens and businesses. What began as a simple payment platform now powers daily digital commerce across India. Transactions increased from just 2 crore in FY 2016-17 to over 24,162 crore in FY 2025-26. UPI’s global footprint now extends to nine countries, with Cambodia becoming the latest to enable seamless UPI-based payments for travellers.Click here to read more
Did You Know? BHIM (Bharat Interface for Money) is the Government-backed UPI app developed by the National Payments Corporation of India (NPCI). It enables instant money transfers using UPI, making secure and cashless digital payments simple and accessible for millions of users across India.
Digital Platforms Powering Public Health
Over the last decade, Digital India is transforming public healthcare by making services faster, connected, and more accessible. The Online Registration System (ORS) enables patients to book appointments digitally while reducing queues and paperwork. As of 24 June 2026, ORS has recorded over 1.37 crore online appointments. Supporting this ecosystem, the cloud-based eHospital platform is digitising hospital operations, while eBloodBank is improving blood availability and management across healthcare institutions.
Healthcare access is expanding further through eSanjeevani. The telemedicine platform is connecting patients with doctors remotely, especially in rural and underserved regions. It is reducing travel costs and waiting time while expanding specialist healthcare access nationwide. As of 24 June 2026, eSanjeevani has facilitated over 48 crore consultations and onboarded more than 2.3 lakh healthcare providers, making telemedicine a major pillar of public healthcare delivery.
While responding to the COVID-19 pandemic, India expanded its digital health ecosystem through platforms such as Aarogya Setu and CoWIN. Aarogya Setu, initially supported contact tracing and health advisories. It later evolved into a National Health App under the Ayushman Bharat Digital Mission. CoWIN, became the digital backbone of India’s vaccination programme. It managed over 220 crore vaccine doses and emerged as a global model for digital public health systems.
Tele MANAS provides free tele-counselling and mental health support nationwide through 14416 and 1-800-891-4416. As of June 2026, it has received over 40.42 lakh calls, with 53 Tele MANAS cells, 23 mentoring institutes, and 5 Regional Coordinating Centres across the country. Additionally, MANAS (Madak-Padarth Nished Asoochna Kendra) enables citizens to anonymously report drug trafficking and related offences through the toll-free number 1933 and the UMANG app. The platform also provides counselling and rehabilitation support. As of June 2026, it has received over 2.16 Lakh Drug-Related Inputs over 16,200 Actionable Drug Trafficking Intelligence Inputs, strengthening the nationwide Drug-Free Bharat campaign.
Empowering Commerce Through Technology
Government e-Marketplace (GeM) has transformed public procurement by making it transparent, efficient and paperless. As of June 2026, it has recorded a cumulative Gross Merchandise Value (GMV) of over ₹18.4 lakh crore, including 5 lakh crore in FY 2025–26, while enabling over 11 lakh MSMEs to access government markets.
Open Network for Digital Commerce (ONDC) is creating an open and interoperable digital commerce ecosystem that connects buyers and sellers across platforms. By June 2026, ONDC had expanded to over 20 crore buyers, 5 lakh sellers, presence in 1,000 cities, and nearly 90 lakh monthly transactions. ONDC has also integrated India Post as a logistics service provider, strengthening reliable and wider e-commerce delivery across the country. By promoting interoperability and reducing platform dependency, ONDC is enabling greater market access for small businesses and fostering inclusive growth in digital commerce.
These platform has streamlined procurement processes, market access for small businesses and promoting competitive pricing. GeM and ONDC have also strengthened ease of doing business and advanced the broader digitalisation of public service delivery in India.
Did You know? eSaras and Indiahandmade are enabling Self-Help Groups, weavers and artisans to directly access digital markets, supporting rural livelihoods and preserving traditional crafts. Integration with ONDC has further expanded their visibility across 11+ buyer apps.
Technology-Enabled Public Services for Social Welfare
UMANG has become a single digital gateway for government services, expanding from 166 services in 2017 to 2572 services by June 2026. Transactions have grown from 3.9 crore to 796.69 crore, reflecting widespread digital adoption. By integrating diverse citizen services onto one platform, UMANG has improved accessibility, convenience and ease of availing public services across the country.
Goods and Services Tax Network (GSTN) has modernised indirect taxation by integrating registration, return filing, tax payments and e-invoicing. As of April 2026, gross GST collections reached nearly ₹2.43 lakh crore. The platform has enhanced tax compliance, improved transparency and enabled faster, technology-driven administration of the GST regime.
POSHAN Tracker enables real-time monitoring of nutrition services, connecting 13.35 lakh Anganwadi Centres and caters to over 8.9 Cr beneficiaries, including pregnant women, lactating mothers, children (0-6 years), and adolescent girls (in Aspiration districts and NE States). The digital platform has enabled data-driven monitoring and helped improve the efficiency of nutrition and welfare programmes for women and children.
Did You Know? The Poshan Helpline (dial 1515) is a dedicated government support mechanism designed for beneficiaries of Mission Saksham Anganwadi & Poshan 2.0 and the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY). It provides instant access to information, grievance redressal, and technical support in 17 languages
PM GatiShakti has created a GIS-based platform for integrated infrastructure planning. As of February 2026, the Network Planning Group had evaluated 352 projects worth ₹16.10 lakh crore, with 201 sanctioned and 167 under implementation. By enabling coordinated planning across sectors and ministries, the platform has improved efficiency, reduced logistics gaps and accelerated infrastructure development.
MY Bharat (Mera Yuva Bharat) https://mybharat.gov.in/ is India's largest DPI for youth, providing a unified, secure, and scalable platform that connects young citizens with opportunities for volunteering, experiential learning, internships, jobs, skill development, leadership, innovation, and national initiatives. Launched on 31 October 2023, the platform has registered over 2.21 crore youth, enabled 1.52 lakh+ volunteer opportunities, 28,000+ Experiential Learning Programmes (ELPs), and onboarded 1.19 lakh+ organizations. Built with AI, multilingual support, mobile-first services, gamification, open APIs, and real-time analytics, MY Bharat enables governments and partner organizations to engage, recognize, and empower millions of youth through a single national digital ecosystem, advancing the vision of Digital India and Viksit Bharat@2047.
Did you know?
MY Bharat showcased the strength of India's DPI by setting a Guinness World Record for the "Most Users to Take an Online Quiz in One Week," with 390,812 verified participants.
AgriStack: Empowering Farmers Through Technology
Developed under the Digital Agriculture Mission, AgriStack is a farmer-centric DPI powering services such as e-NAM for online agricultural trading and Kisan e-Mitra, an AI-powered chatbot providing instant farming information and government scheme support. By integrating farmer, land, and crop data, it enables seamless access to credit, insurance, subsidies, procurement, and personalized advisory services. As of March 2026, over 9.20 crore Farmer IDs have been generated.
Did You Know? India has established 731 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) to promote scientific and technology-driven agriculture. Through the Kisan Sarathi digital advisory platform, farmers receive real-time guidance from KVKs, ICAR and agricultural universities, making agricultural knowledge more accessible while supporting climate-resilient and farmer-centric farming practices.
Digital Platforms Driving Educational Access
Digital India is bridging educational gaps by making quality learning accessible beyond classrooms and geographical boundaries.
DIKSHA (Digital Infrastructure for Knowledge Sharing) is transforming school education through curriculum-linked digital learning resources and teacher training. The platform provides QR-coded textbooks, interactive content, and AI-enabled learning tools for students and educators. It is also supporting inclusive education through Indian Sign Language resources and accessible digital content. As of March 2026, DIKSHA has crossed over 2 crore registered users nationwide.
Additionally, SWAYAM (Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds) and SWAYAM Prabha are expanding access to quality education beyond classrooms. SWAYAM offers free online courses from Class IX to postgraduate level through leading institutions and, as of January 2026, hosts over 4,400 courses across disciplines. Complementing this, SWAYAM Prabha broadcasts educational content through 48 dedicated DTH channels, ensuring learning access even in areas with limited internet connectivity.
Building on these initiatives, PM e-Vidya integrates DIKSHA, SWAYAM, SWAYAM Prabha, community radio and dedicated educational television channels under a single framework to provide uninterrupted, multi-mode learning. It is expanding access to quality education while promoting inclusive learning through specially designed content for differently-abled learners.
Did You Know? APAAR (Automated Permanent Academic Account Registry) provides every student with a unique digital academic identity, securely storing academic records and enabling paperless verification for admissions, scholarships and other services. As of June 2026, over 33.74 crore APAAR IDs have been generated.
Powering India's Digital Workforce
Digital India is building a future-ready workforce by expanding digital skills, emerging technologies, and employment opportunities nationwide.
PMGDISHA bridged the rural digital divide by training citizens in smartphone usage, internet access, digital payments and online services. By March 2024, it had trained 6.39 crore rural citizens, surpassing its target.
FutureSkills Prime is preparing learners for emerging technologies such as AI, cloud computing, cybersecurity and data analytics. It has registered over 26 lakh candidates and connects learners with jobs through NASSCOM’s Talent Connect.
Skill India Digital Hub (SIDH) is a unified platform for skilling, certification and employment services. As of March 2026, it h ad enrolled over 32 lakh candidates and offers courses under PMKVY, PM Vishwakarma, government schemes and Digital Learning Partners.
IndiaAI Mission is strengthening AI education, infrastructure and responsible AI adoption. It is promoting AI skilling across schools, higher education institutions and professional training programmes through initiatives such as IndiaAI Kosh. Read More About India AI Mission
Did you know?
India hosted the IndiaAI Impact Summit in February 2026, becoming the 1st country in the Global South to host a global AI summit. It brought together participants from over 100 countries.
India's Digital Leadership and the Road Ahead
India is emerging as a global leader in Digital Public Infrastructure (DPI), driven by scalable and citizen-centric digital governance platforms. As of February 2026, India has signed MoUs with 24 countries for cooperation on India Stack and DPI systems, covering digital identity, payments, data exchange, and service delivery. UPI is now live in over eight countries, including the UAE, Singapore, France, Mauritius, and Sri Lanka, strengthening India’s global fintech presence. Platforms such as Aadhaar, DigiLocker, CoWIN, GeM, DIKSHA, UMANG, and eSanjeevani are increasingly shaping international digital governance models. India also launched India Stack Global and the Global DPI Repository during its G20 Presidency in 2023, expanding global access to Indian digital solutions. As Digital India enters its next decade, India is positioning technology as a tool for inclusive growth, digital empowerment, and global cooperation.
References
Ministry of Communications
Ministry of Finance
Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Electronics & IT
Ministry of Commerce & Industry
Ministry of Law and Justice
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Rajya Sabha
Others:
Click here for pdf file.