শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারমননা ফ্রান্সতা ওফিসিএল ওইবা নুমিৎ মরিনিগী খোঙচৎ অমা চৎখ্রে
সীতারমননা ইন্দিয়া-ফ্রান্স ইকোনোমিক এন্দ ফাইনান্সিএল দাইলোগ (ই.এফ.দি.) গী কো-চেয়র তৌগনি; অমসুং অৱাংবা থাক্কী ইকোনোমিক এঙ্গেজমেন্তশিংদা শরুক য়াগনি অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংগা ৱারী শানগনি
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীগী খোঙচৎ অসিনা ফ্রান্সকা লোয়ননা স্ত্রেতেজিক ইকোনোমিক পার্তনরশিপ হেন্না চেৎশিলহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি
01 JUL 2026 12:56PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারমন ঙসি ফ্রান্সতা ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎ অমদা চৎখ্রে। মহাক্না ভারত-ফ্রান্স স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ইকোনোমিক কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, তেক্নোলোজী কোলাবোরেসন অমসুং ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থম্লিবা অৱাংবা থাক্কী বাইলেতরেল এঙ্গেজমেন্তশিংদা শরুক য়াগনি।
খোঙচৎ অসিগী মনুংদা মরুওইবা এঙ্গেজমেন্ত অসি এক্স-এন-প্রোভান্সতা পাংথোক্কদবা ভারত-ফ্রান্স ইকোনোমিক এন্দ ফাইনান্সিএল দাইলোগ (ই.এফ.দি.)দা শ্রীমতি সিতারমন অমসুং সোভরেন্তী ওফ ফ্রান্সকী ইকোনোমী, ফাইনান্স অমসুং ইন্দস্ত্রীএল অমসুং ইনর্জীগী মন্ত্রী, মিস্তর রোলেন্দ লেস্ক্যুরনা কো চিয়র তৌবা অসি ওইগনি। ই.এফ.দি.গী শরুক অমা ওইনা, লৈবাক অনিমক্না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা হেন্না চাউনা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবগী ওইথোকপা য়াবা লমশিং অমসুং ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্তা লৈরিবা শেন্মিৎলোনগী মরীশিং মখা তানা হেনগৎহন্নবা খন্ন-নৈনগনি।
খোঙচৎ অসিগী মনুংদা, কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা মালেমগী সি.ই.ও.শিংগা লোয়ননা ৱান-তু-ৱান মীফমশিং পাংথোক্কনি অমসুং ভারতকী মপাঙ্গল কনবা মেক্রোইকোনোমিক ফন্দামেন্তেলশিং, চত্থরিবা স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং, ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং মতম শাংবা গ্রোথ প্রোস্পেক্তিবশিং উৎনবগীদমক মমিং লৈরবা বিজিনেস একজিক্যুতিবশিংগা লোয়ননা রাউন্দ তেবলদা শরুক য়াগনি।
এফ.এম. শ্রীমতী সিতারমননা মালেমগী ইকোনোমিক অমসুং পব্লিক পোলিসীগী ইসুশিংদা দাইলোগ তৌনবা য়ুরোপকী মকোক থোংবা চহিগী ওইবা ফোরম অমা ওইরিবা লেস রেনকোন্ত্রেস ইকোনোমিকস দি এক্স-এন-প্রোভেন্সতা হীরম অসিগী মতাংদা পেনেল দিস্কসন্দা শরুক য়াগনি। লে সর্কেল দেস ইকোনোমিস্তসনা শিন্দুনা ফোরম অসিনা হৌজিক্কী মতমগী শেন্মিৎলোনগী শিংনবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগীদমক্তা সরকারগী মকোক থোংবশিং, মন্ত্রীশিং, সেন্ত্রেল বেঙ্করশিং, বিজিনেস লুচিংবশিং, ইকোনোমীস্তশিং, একাদেমিকশিং অমসুং মালেম শিনবা থুংবদগী ইন্তর্নেস্নেল ওর্গানাইজেসনশিংগী মীহুৎশিংবু পুনশিল্লি।
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা কাদরাচেদা লৈবা ইন্তর্নেস্নেল থর্মোন্যুক্লিয়র এক্সপরিমেন্তেল রিএক্তর (আই.তি.ই.আর.)দা চৎকনি। আই.তি.ই.আর. অসি ন্যুক্লিয়র ফ্যুজন ইনর্জীদা পার্তনর লৈবাক ৩০ হেনবনা শরুক য়াবা, ভারত অমসুং ফ্রান্স য়াওনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইন্তর্নেস্নেল সাইন্তিফিক কোলাবোরেসনশিংগী মনুংদা অমনি। মহাক্না সাইবর সেক্যুরিতী ইন্নোবেসন, রিসর্চ, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং সরকার, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা কোলাবোরেসনগীদমক কৎথোকপা ফ্রান্সকী নেস্নেল হব কেম্পস সাইবরদসু চৎকনি। খোঙচৎ অসিনা সাইবর রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং দিজিতেল ইকোনোমীদা ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎপদা এক্সপরিয়েন্স অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং এক্সচেঞ্জ তৌবদা মতেং পাংগনি হায়না পানরি।
এফ.এম. শ্রীমতী সিতারমননা প্রোভেন্স-আল্পস-কোৎ দি'জুর (পি.এ.সি.এ.) রিজনগী প্রসিদেন্ত রেনোদ মুসিলিয়রগা উনদুনা ইনভেস্তমেন্ত, ইন্নোবেসন, ক্লিন ইনর্জী, তেক্নোলোজী অমসুং রিজনেল ইকোনোমিক পার্তনরশিপ য়াওনা নাকল অসিগী কান্নগদবা লমশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা লম্বীশিং খন্নখি।
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা মহাক্কী ওফিসিএল খোঙচৎ অদু ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা কম্ম্যুনিতীগী থৌরম অমা পাংথোক্তুনা লোইশিনগনি।

Ministry of Finance
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman embarks on official 4-day visit to France
FM Smt. Sitharaman to co-chair India–France Economic & Financial Dialogue (EFD); and participate in high-level economic engagements and interact with industry leaders
Union Finance Minister's visit underscores India's commitment to deepening strategic economic partnership with France
01 JUL 2026 12:56PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman embarked on an official visit to France today. She will participate in a series of high-level bilateral engagements aimed at further strengthening the India–France Strategic Partnership, enhancing economic cooperation and promoting investment, technology collaboration and innovation.
A key engagement during the visit will be the India–France Economic & Financial Dialogue (EFD), which will be co-chaired by Smt. Sitharaman and Mr. Roland Lescure, Minister of Economy, Finance and Industrial and Energy Sovereignty of France, at Aix-en-Provence. As part of the EFD, both countries will discuss potential areas for greater bilateral cooperation in various sectors, and further enhance the economic relations between India and France.
During the visit, the Union Finance Minister will hold one-to-one meetings with select global CEOs and also participate in a roundtable interaction with leading business executives to showcase India's robust macroeconomic fundamentals, ongoing structural reforms, expanding investment opportunities and long-term growth prospects.
FM Smt. Sitharaman will participate in a panel discussion on the theme “How to Promote the Growth of a New Middle Class” at the Les Rencontres Économiques d'Aix-en-Provence, one of Europe's leading annual forums for dialogue on global economic and public policy issues. Organised by Le Cercle des économistes, the forum brings together Heads of Government, Ministers, Central Bankers, business leaders, economists, academics and representatives of international organisations from across the world to deliberate on contemporary economic challenges.
The Union Finance Minister will visit the International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) project at Cadarache. ITER is one of the world's largest international scientific collaborations on nuclear fusion energy, involving more than 30 partner countries, including India and France. She will also undertake a visit to Campus Cyber, France's national hub dedicated to cybersecurity innovation, research, skill development and collaboration among government, industry and academia. The visit is expected to facilitate exchange of experiences and best practices in strengthening cyber resilience and fostering innovation in the digital economy.
FM Smt. Sitharaman will also meet Mr. Renaud Muselier, President of the Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) Region, and discuss avenues for enhancing cooperation in areas of mutual interest, including investment, innovation, clean energy, technology and regional economic partnerships.
The Union Finance Minister will conclude her official visit with a community event with the members of the Indian diaspora.