কৃষি মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণকালত আইচিএআৰ আৰু ছেচিলছৰ কৃষি বিভাগৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত
জলবায়ু-স্মাৰ্ট কৃষি, উদ্যানশস্য, পশুধন, শস্য চপোৱাৰ পাছৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ বাবে পঞ্চবার্ষিক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা(২০২৬-২০৩১)
01 JUL 2026 5:02PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ) আৰু ছেচিলছ গণৰাজ্যৰ মীনপালন, কৃষি আৰু নীলা অৰ্থনীতি মন্ত্ৰালয়ৰ কৃষি বিভাগে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ছেচিলছ গণৰাজ্য ভ্ৰমণৰ সময়ত কৃষি গৱেষণা আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত কৃষি গৱেষণা, শিক্ষা, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এই বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হয়। ই যৌথ গৱেষণা কাৰ্যসূচীৰ প্ৰচাৰ, বিজ্ঞানী, গৱেষক আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বিনিময় আৰু উন্নত কৃষি প্ৰযুক্তি তথা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে এক পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে।
চুক্তিখন কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ দুয়োপক্ষই পাঁচ বছৰীয়া কাৰ্য্য পৰিকল্পনা (২০২৬-২০৩১) ত স্বাক্ষৰ কৰে। এই কাৰ্য্য পৰিকল্পনাত জলবায়ু-স্মাৰ্ট কৃষি, উদ্যানপালন, শস্য চপোৱাৰ পিছৰ ব্যৱস্থাপনা, পশুধনৰ বিকাশ আৰু বহনক্ষম খাদ্য আৰু পুষ্টি সুৰক্ষাকে ধৰি মূল ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
এই সহযোগিতাৰ লক্ষ্য হৈছে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ দৰে উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ লগতে প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগ শক্তিশালী কৰা, কৃষি উৎপাদনশীলতা উন্নত কৰা, কাৰিকৰী ক্ষমতা গঢ়ি তোলা, বহনক্ষম কৃষি উন্নয়নত সহায় কৰা. যুটীয়া গৱেষণা কাৰ্যসূচীৰ প্ৰচাৰ কৰা, বিজ্ঞানী, গৱেষক আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বিনিময়, উন্নত কৃষি প্ৰযুক্তি আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ আদান-প্ৰদান কৰা।
সমগ্ৰ বিশ্বৰ অংশীদাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে ১০০ৰো অধিক বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ লগে লগে আইচিএআৰ-এ ভাৰতৰ গোলকীয় কৃষি অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত ৰাখিছে। ছেচিলছৰ সৈতে হোৱা এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে গোলকীয় দক্ষিণৰ সৈতে ভাৰতৰ সম্পৰ্ক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা, কৃষি প্ৰযুক্তি আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ জৰিয়তে বহনক্ষম কৃষি, উদ্ভাৱন আৰু গোলকীয় খাদ্য তথা পুষ্টি সুৰক্ষাক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক অধিক শক্তিশালী কৰে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
MoU signed between ICAR and the Agriculture Department of Seychelles during Prime Minister's visit
Five-year Work Plan (2026–2031) to focus on climate-smart agriculture, horticulture, livestock, post-harvest management and food security
01 JUL 2026 5:02PM by PIB Delhi
The Indian Council of Agricultural Research (ICAR), Government of India, and the Agriculture Department, Ministry of Fisheries, Agriculture and Blue Economy, Republic of Seychelles, signed a Memorandum of Understanding (MoU) during the official visit of the Prime Minister to the Republic of Seychelles to strengthen bilateral cooperation in agricultural research and education.
The MoU was signed to enhance collaboration in agricultural research, education, capacity building and technology transfer between the two countries. It provides a framework for promoting joint research programmes, exchange of scientists, researchers and students, and sharing of advanced agricultural technologies and best practices.
To operationalise the agreement, both sides also signed a five-year Work Plan (2026–2031). The Work Plan focuses on key areas including climate-smart agriculture, horticulture, post-harvest management, livestock development and sustainable food and nutritional security.
The collaboration aims to strengthen institutional linkages, improve agricultural productivity, build technical capacity, and support sustainable agricultural development while addressing emerging challenges such as climate change and food security.
With more than 100 Memoranda of Understanding signed with partner institutions across the world, ICAR continues to expand India's global agricultural partnerships. The MoU with Seychelles further reinforces India's engagement with the Global South and its commitment to advancing sustainable agriculture, innovation and global food and nutritional security through international cooperation.