ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିବି–ଜି ରାମ୍ ଜି ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ହାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କଲେ ସରକାର
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଜୁରୀ ହାର ବୃଦ୍ଧି; ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରୀ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ
୧୫%ରୁ ୨୫% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ିଲା ମଜୁରୀ; ଉପକୃତ ହେବେ ଏକାଧିକ ରାଜ୍ୟର ଶ୍ରମିକ
କେରଳ, ହରିୟାଣା, ପଞ୍ଜାବ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ମଜୁରୀ ହାର ୩୬୦ ଟଙ୍କାରୁ ୪୦୯ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ରହିବ
ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ କମ୍ ମଜୁରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି
30 JUN 2026 11:46PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର 'ବିକଶିତ ଭାରତ - ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) : ‘ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି’ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ହାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ହାରଗୁଡ଼ିକ ୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୬ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଯେଉଁ ତାରିଖରେ ଏହି ଆଇନର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ସଂଶୋଧିତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅଧିକ ମଜୁରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଆଞ୍ଚଳିକ ବୈଷମ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଶ୍ରମର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ୩୦୦ ଟଙ୍କାର ଏକ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ମୂଳ ମଜୁରୀ ହାର ଲାଗୁ କରିବା, ଯାହାକି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରୀ ୩୦୦ ଟଙ୍କା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଏ ସଂପର୍କରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି, “ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାର ପାଖରେ ବିକାଶର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଅଧିନିୟମର ଆରମ୍ଭ ସମୃଦ୍ଧ ଗ୍ରାମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକାଶ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ। ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ୧୨୫ ଦିନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ, ଆମେ ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ମଜୁରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଜୁରୀ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ କମ୍ ଥିଲା ସେଠାରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ସହାୟତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ସେମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ। ଏହି ଐତିହାସିକ ମଜୁରୀ ସଂଶୋଧନ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।"
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଐତିହାସିକ ମଜୁରୀ ବୃଦ୍ଧି
ଏହି ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ଅଧିସୂଚନାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ମଜୁରୀ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମଜୁରୀ ହାର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଅନ୍ୟତମ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଜୁରୀ ସଂଶୋଧନ ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି।
ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
• ସମସ୍ତ ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ମଜୁରୀ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମଜୁରୀ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରକୁ ନୂତନ ୩୦୦ ଟଙ୍କାର ଅନ୍ତରୀଣ ମୂଳ ମଜୁରୀ ହାର ସୀମାକୁ ଅଣାଯାଇଛି।
• ଜାତୀୟ ହାରାହାରି ଅଧିସୂଚିତ ମଜୁରୀ ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ଦୈନିକ ୨୯୮.୮ ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ତାହା ୩୨୭.୪ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଅର୍ଥାତ ହାରାହାରି ୨୮.୬ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ସାରା ଦେଶରେ ମଜୁରୀ ବୃଦ୍ଧିର ହାରାହାରି ପ୍ରତିଶତ ୧୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରହିଛି।
ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଅଧିନରେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ମଜୁରୀ ମାନଦଣ୍ଡ ୩୦୦ ଟଙ୍କା
ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦୈନିକ ୩୦୦ ଟଙ୍କାର ଏକ ଅନ୍ତରୀଣ ସର୍ବାନିମ୍ନ ମଜୁରୀ ହାର ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପୂର୍ବରୁ, ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ମଜୁରୀ ହାର ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଏପରିକି କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିଜ୍ଞାପିତ ଦୈନିକ ମଜୁରୀ ୨୪୧ ଟଙ୍କା ଥିଲା। ସଂଶୋଧିତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଏହି ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ (୩୦୦ ଟଙ୍କା) ସ୍ତରକୁ ଅଣାଯାଇଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଆୟର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବେଶ୍ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ଚାଲିଆସୁଥିବା ଆଞ୍ଚଳିକ ମଜୁରୀ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଏହି ନୂତନ ଅନ୍ତରୀଣ ମୂଳ ମଜୁରୀ ହାର ଦ୍ୱାରା ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ।
ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବେ କମ୍ ମଜୁରୀ ପାଉଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ
ଏହି ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ଗଠନକୁ ଏପରି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ବାରା ପୂର୍ବରୁ କମ ମଜୁରୀ ହାର ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମାନତା ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଶ୍ରମିକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୨୪.୫ ପ୍ରତିଶତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ମଜୁରୀ ପାଇବେ। ଏହା ସହିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଆସାମ, ତ୍ରିପୁରା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବେଶ୍ ଭଲ ପରିମାଣର ମଜୁରୀ ବୃଦ୍ଧି ଅଧିସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ମଜୁରୀ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମଜୁରୀ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଜୁରୀ ହାର ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଅନ୍ତରୀଣ ମଜୁରୀ ହାରଠାରୁ ଅଧିକ ଥିଲା, ସେଠାରେ ବି ମଜୁରୀ ହାର ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପରେ, ହରିୟାଣା (୪୦୯ ଟଙ୍କା), ଗୋଆ (୪୦୬ ଟଙ୍କା), କେରଳ (୪୦୧ ଟଙ୍କା) ଏବଂ ସିକିମ (ଉଚ୍ଚ-ଉଚ୍ଚତା ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ: ୪୫୦ ଟଙ୍କା) ରେ ସ୍ଥିର ଦୈନିକ ମଜୁରୀ ହାର ୪୦୦ ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମଜୁରୀ ଜୋନ୍ ଏହି ବର୍ଗରେ ଆସୁଥିଲା।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଉପାୟରେ ମଜୁରୀ ନିର୍ଣ୍ଣୟ
ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ବିବରଣୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଗ୍ରାମୀଣ ମଜୁରୀ ହାରରେ ଐତିହାସିକ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ମଜୁରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ସୂଚକାଙ୍କକୁ ସମ୍ପ୍ରତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ମଜୁରୀ ହାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ମଜୁରୀ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା
ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ମଜୁରୀ ହାରରେ ଥିବା ପୁରୁଣା ଆଞ୍ଚଳିକ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ମଜୁରୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ବାର୍ଷିକ ସୂଚକାଙ୍କ ଏବଂ ନୂତନ ଭାବେ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ତରୀଣ ମୂଳ ମଜୁରୀ ହାରକୁ ଏକତ୍ର ସାମିଲ କରାଯାଇଛି।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧିର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ
ଏହି ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୫ର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରୁଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ୧୨୫ ଦିନର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଯୁକ୍ତ ମଜୁରୀ ଭିତ୍ତିକ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ରୋଜଗାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ମଜୁରୀ ହାର ମିଳିତ ଭାବେ ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବ, ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ଅଧିନିୟମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ହାରର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ, ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅଟେ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।

Ministry of Rural Development
Government Notifies Revised Wage Rates under the VB–G RAM G Act, 2025
Wage Rates Enhanced Across All States and Union Territories; No Notified Wage Below ₹300; Average Increase of Over 10%
The States of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal, Assam, Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh to see an increase in the range of 15% to 25%.
Kerala, Haryana, Punjab, Karnataka to have wage rates of over Rs 360 up to Rs 409
Largest wage increases directed towards historically lower-wage States, strengthening livelihoods of millions of rural workers
30 JUN 2026 11:46PM by PIB Delhi
The Government of India has notified the revised wage rates payable under the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB- G RAM G (विकसित भारत - जी राम जी) Act, 2025, with effect from 1 July 2026, coinciding with the nationwide commencement of the Act.
The revised notification marks a landmark step towards strengthening rural livelihoods by ensuring higher wages, reducing regional disparities and reinforcing the dignity of labour. A defining feature of the notification is the introduction of a ₹300 interim base wage rate, ensuring that no notified wage under the programme is below ₹300 per day.
Hon'ble Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, said:
"Under the leadership of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, our Government is committed to ensuring that the benefits of development reach every poor family. The commencement of the VB–G RAM G Act is a historic step towards building a Viksit Bharat through prosperous villages. Along with expanding the employment guarantee to 125 days, we have ensured better wages for rural workers. The largest increase has been provided to States where wages were historically lower, so that those who need the greatest support benefit the most. This historic wage revision will strengthen rural livelihoods, increase purchasing power and accelerate inclusive development across rural India."
Historic Wage Enhancement Across the Country
The revised wage notification provides for an increase in wage rates across all States, Union Territories and wage regions, making it one of the most significant wage revisions under the national rural employment programme.
The key highlights are:
• Wage rates increased across all 34 States/UTs and wage regions.
• 21 States/UTs and administrative units have been brought up to the new ₹300 interim base wage rate.
• The national average notified wage has increased from ₹298.8 per day under MGNREGA to ₹327.4 per day under VB–G RAM G, representing an average increase of ₹28.6 per day.
• The average percentage increase across the country exceeds 10 per cent.
₹300 Becomes the New National Benchmark for Rural Wages under VB- G RAM G.
For the first time under the national rural employment programme, an interim base wage rate of ₹300 per day has been introduced.
Prior to this notification, wage rates in several States were below ₹300, with the lowest notified wage being ₹241 per day. Under the revised notification, every such State has been brought up to the new benchmark, significantly improving income security for rural workers while narrowing long-standing regional wage disparities. The new interim base wage rate directly benefits 21 States and administrative units.
Largest Benefits Reach Historically Lower-Wage States
The revised wage structure has been designed to ensure that the greatest gains accrue to States that historically had lower wage rates, thereby promoting equity and balanced regional development.
Workers in Arunachal Pradesh and Nagaland receive the highest percentage increase of nearly 24.5 per cent, while substantial increases have also been notified for Uttar Pradesh, Uttarakhand, Bihar, Jharkhand, Assam, Tripura, West Bengal, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and several other States.
Higher-Wage States Also Receive Upward Revision
States that already had wage rates above the interim base wage have also received revisions based on the prescribed methodology.
Following the notification, Haryana (₹409), Goa (₹406), Kerala (₹401) and Sikkim (High Altitude Gram Panchayats) (₹450) now have notified wage rates exceeding ₹400 per day, compared to only one wage region under the previous wage structure.
Transparent and Scientific Wage Determination
The revised wages have been notified under the provisions of the VB–G RAM G Act, 2025 based on a transparent and objective methodology. The notification combines annual indexation with the newly introduced interim base wage rate to ensure fair wages while reducing historical disparities in rural wage rates.
Strengthening Rural Prosperity under Viksit Bharat
The revised wage notification complements the transformative provisions of the VB–G RAM G Act, 2025, which provides 125 days of guaranteed wage employment to every eligible rural household. Together, the expanded employment guarantee and enhanced wage rates are expected to strengthen rural incomes, improve purchasing power, create durable rural assets and contribute to inclusive and sustainable rural development.
The commencement of the Act and the notification of revised wage rates mark another significant milestone in the Government's commitment to Garib Kalyan, Antyodaya and the vision of Viksit Bharat @2047, ensuring that the benefits of India's growth reach every village and every rural family.