কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ (অ) আঁচনিৰ অধীনত হাইব্ৰিড এন্যুইটি মোডত (এইচ এ এম) ৬৯৬৯.৬৭ কোটি টকাৰ মুঠ প্ৰকল্প দৈৰ্ঘ্যৰ সৈতে দিল্লীৰ নেলছন মেণ্ডেলা মাৰ্গ, বসন্ত কুঞ্জৰ সৈতে দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে (এন এইচ ২৪৮বি বি) সংযোগ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১৪৮এ ই-ৰ বাবে ৬ লেনৰ পথ সুৰংগ নিৰ্মাণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
01 JUL 2026 3:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ (অ) আঁচনিৰ অধীনত আজি দিল্লীৰ নেলছন মেণ্ডেলা মাৰ্গ, বসন্ত কুঞ্জৰ সৈতে দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে (এন এইচ ২৪৮ বি বি) সংযোগ কৰা এন এইচ-১৪৮এ ই-ৰ বাবে ৬ লেনৰ পথ সুৰংগ নিৰ্মাণত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ মুঠ প্ৰকল্প দৈৰ্ঘ্য ৮.১ কিলোমিটাৰ আৰু হাইব্ৰিড এন্যুইটি মোড (এইচ এ এম)ৰ অধীনত মুঠ মূলধন ব্যয় ৬৯৬৯.৬৭ কোটি টকা।
প্ৰকল্পটোৱে দক্ষিণ দিল্লীৰ বসন্ত কুঞ্জৰ সৈতে ইউ ই আৰ ২/দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে'ক সংযোগ কৰি পশ্চিম আৰু দক্ষিণ দিল্লীৰ মাজত দ্ৰুত সংযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰি গুৰুগ্ৰাম, দ্বাৰকা, আই জি আই বিমানবন্দৰ আৰু পশ্চিম দিল্লীৰ পৰা দক্ষিণ দিল্লীৰ ফালে অহা যান-বাহনৰ চলাচল অধিক সূচল কৰিব। ভূগৰ্ভস্থ দুটা-টিউব সুৰংগই পৃষ্ঠত হোৱা ব্যাঘাত হ্ৰাস কৰে, দক্ষিণ ৰিজ অৰণ্য সংৰক্ষণ কৰে (১.৯৮ কিলোমিটাৰ সুৰঙ্গৰ অংশটো ৰিজৰ তলেৰে পাৰ হৈ যায়)। এন এইচ এ আই-য়ে এইমছ আৰু মহীপালপুৰৰ মাজত এলিভেটেড কৰিডৰৰো প্ৰস্তাৱ দিছে। এই সংযোগটোৱে সুৰংগটোক বাৰাপুল্লা এলিভেটেড ৰোডৰ সৈতে সংযোগ কৰিব যাৰ ফলত পশ্চিম দিল্লী, দক্ষিণ দিল্লীক পূব দিল্লী, গাজিয়াবাদ আৰু নয়ডাৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
প্ৰস্তাৱিত সুৰংগটো ৰংপুৰী (দক্ষিণ দিল্লী) ৰিজৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়, যিটো দুটা টিউব সুৰঙ্গ হিচাপে ডিজাইন কৰা হৈছে(টিবিএমৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব), শিৱমূৰ্তি ইণ্টাৰচেঞ্জৰ পৰা আৰম্ভ হয় আৰু নেলছন মেণ্ডেলা মাৰ্গ তথা মহীপালপুৰ ছত্তৰপুৰ ৰোডৰ সংযোগস্থলৰ আগতে শেষ হয়।
এই সংযোগস্থলত যানজঁট হ্ৰাস কৰিবলৈ নেলছন মেণ্ডেলা মাৰ্গৰ কাষত এটা উত্তোলিত পথ (১.৮ কিলোমিটাৰ)ৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ছত্তৰপুৰৰ পৰা মহীপালপুৰলৈ যোৱা অতিৰিক্ত উৰণ সেঁতুখন বৰ্তমানৰ উৰণ সেঁতুৰ কাষত প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। ছত্তৰপুৰৰ সোঁফালে ঘূৰা যান-বাহনৰ সুবিধাৰ বাবে এটা উত্তোলিত ইউ টাৰ্ণৰো প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
প্ৰস্তাৱিত উৰণ সেঁতু আৰু মহীপালপুৰ ছত্তৰপুৰ ৰোডৰ ওপৰেৰে এলিভেটেড ইউ টাৰ্ণৰ কথা বিবেচনা কৰি, মুঠ প্ৰকল্পৰ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ৮.১০০ কিলোমিটাৰ, যাৰ ভিতৰত আছে ৩.১৪০ কিলোমিটাৰ সুৰঙ্গ, ০.৯৮০ কিলোমিটাৰ সুৰংগলৈ প্ৰৱেশ কৰা ৰেম্প, আৰই দেৱালৰ সৈতে ০.৫৫৪ কিলোমিটাৰ প্ৰৱেশ, ২,৫৫৬ এলিভেটেড অংশ আৰু ০.৮৭০ কিলোমিটাৰ এট-গ্ৰেড পথ।
অনুমান কৰা হৈছে যে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ এটাৰ প্ৰতিটো লেন-কিলোমিটাৰৰ বিকাশে গড়ে ২৬৪ জন ব্যক্তিৰ দিন প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তি আৰু গড়ে ৫৫জন ব্যক্তিৰ দিন পৰোক্ষ নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰে। সেয়েহে, এই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰায় ৭.৫৪ লাখ লোকৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তি আৰু ৯ লাখ লোকৰ বাবে পৰোক্ষ নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰিব। প্ৰস্তাৱিত উচ্চ গতিৰ কৰিডৰৰ ওচৰত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি হোৱাৰ বাবে এই প্ৰকল্পটোৱে অতিৰিক্ত নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
নেলছন মেণ্ডেলা মাৰ্গ/বসন্ত কুঞ্জৰ সৈতে শিৱ মূৰ্তি ইণ্টাৰচেঞ্জ/দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে 'ৰ মাজত প্ৰস্তাৱিত সুৰঙ্গৰ বাবে প্ৰকল্প সংৰেখনৰ মানচিত্ৰ

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Construction of 6 Lane Road Tunnel For NH-148AE connecting Dwarka Expressway (NH 248 BB) with Nelson Mandela Marg, Vasant Kunj in Delhi with a Total Project Length of 8.1 Km worth Rs. 6969.67 crore on Hybrid Annuity Mode (HAM) under NH (O) scheme
01 JUL 2026 3:06PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the construction of 6 Lane Road Tunnel For NH-148AE connecting Dwarka Expressway (NH 248 BB) with Nelson Mandela Marg, Vasant Kunj in Delhi with a total project length of 8.1 Km and total capital cost of Rs.6969.67 crore on Hybrid Annuity Mode (HAM) under NH (O) scheme.
Project will provide faster connectivity between West and South Delhi connecting UER 2/ Dwarka Expressway with Vasant Kunj in South Delhi. Further benefiting traffic from Gurugram, Dwarka, IGI Airport, and West Delhi towards South Delhi. Underground twin-tube tunnel minimizes surface disruption, preserving Southern Ridge Forest (1.98 km tunnel section passes beneath the Ridge). NHAI is also proposing Elevated Corridor between AIIMS and Mahipalpur. This link will connect Tunnel with Barapullah elevated road thereby connecting West Delhi, South Delhi with East Delhi, Ghaziabad and NOIDA.
The proposed tunnel passes through Rangpuri (Southern Delhi) Ridge, designed as a twin-tube tunnel (to be constructed through TBM), takes off from Shivmurti Interchange and terminates before the intersection of Nelson Mandela Marg and Mahipalpur Chhatarpur Road.
To mitigate congestion at this intersection an elevated road is also proposed (1.8 Km) along the Nelson Mandela Marg. Additional flyover from Chhatarpur towards Mahipalpur is also proposed along the existing flyover. For facilitating right turn traffic from towards Chhatarpur, an elevated U Turn is also proposed.
Length of the Main Carriageway is 6.3 Km. Considering proposed flyover and elevated U Turn along Mahipalpur Chhatarpur Road, the total project length is 8.100 km, including 3.140 km of tunnel, 0.980 km of tunnel approach ramp, 0.554 km Approach with RE Wall, 2.556 Elevated Portion and 0.870 km of at-grade road.
It has been estimated that development of each lane-kilometer of a National Highway generates average 264 person-days/ day of direct employment and average 55 person-days/ day of indirect employment. Therefore, the project will generate close to 7.54 lakh person-days of direct employment and 9.80 lakh person-days of indirect employment. The project will also induce additional employment opportunities due to increase in economic activity in the vicinity of the proposed high-speed corridor.
Project Alignment Map for Proposed Tunnel between Shiv Murti Interchange/ Dwarka Expressway with Nelson Mandela Marg/ Vasant Kunj