নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা পৰিস্থিতিৰ মাজত ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে চৰকাৰে উচ্চতম সতৰ্কতা জাৰি কৰিছে
প্ৰতিজন ভাৰতীয় নাবিকৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধঃ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
11 JUN 2026 9:27PM by PIB Guwahati
উপসাগৰীয় অঞ্চল আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা জলক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰণালীৰ নিৰীক্ষণ আৰু সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে। বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ (ডিজিএছ)জৰিয়তে হৰমুজ জলপ্ৰণালী, ওমান উপসাগৰ আৰু ইয়াৰ ওচৰৰ সামুদ্ৰিক অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ ওপৰত নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ চলাই আছে।
ভাৰতীয় নাবিকসকলক সময়মতে সমৰ্থন আৰু সহায় নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় নৌবাহিনী, বিদেশত থকা ভাৰতীয় অভিযান, বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশসমূহৰ সামুদ্ৰিক প্ৰশাসন, জাহাজ পৰিবহণ কোম্পানী, নাবিক কল্যাণ সংস্থা আৰু অন্যান্য প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সমন্বয় কৰি আছে।
অঞ্চলটোত চলি থকা বাণিজ্যিক জাহাজৰ সৈতে জড়িত শেহতীয়া সুৰক্ষা ঘটনাই বাণিজ্যিক জাহাজ চলাচলৰ দ্বাৰা সন্মুখীন হোৱা বৰ্ধিত বিপদাশংকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। বিশ্ব বাণিজ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জাহাজ পৰিবহণ পথসমূহৰ কৌশলগত গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি চৰকাৰে সকলো সংশ্লিষ্ট সংস্থাক অধিক সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আৰু ভাৰতীয় নাবিক বা ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক স্বাৰ্থৰ সৈতে জড়িত যিকোনো আকস্মিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাবলৈ সাজু হৈ থাকিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ে সংঘৰ্ষ-প্ৰভাৱিত জলপথৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা ভাৰতীয় আৰু বিদেশী পতাকাবাহী জাহাজত সেৱা আগবঢ়োৱা সকলো ভাৰতীয় নাবিকক সৰ্বাধিক সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে। জাহাজ পৰিচালক, জাহাজ ব্যৱস্থাপক আৰু শ্বিপিং কোম্পানীসমূহক প্ৰচলিত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা প্ৰট’কলসমূহ কঠোৰভাৱে মানি চলিবলৈ, উন্নত পৰিস্থিতিগত সজাগতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু ভাৰত চৰকাৰ তথা সক্ষম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তৃপক্ষৰ দ্বাৰা জাৰি কৰা পৰামৰ্শসমূহ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
তাৎক্ষণিক হস্তক্ষেপ আৰু সমন্বয়ৰ সুবিধাৰ বাবে অংশীদাৰসকলক ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ সৈতে জড়িত যিকোনো ঘটনাৰ বিষয়ে জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ ওচৰত তৎক্ষণাত অৱগত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে। ভাৰতীয় নাবিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে উৎসর্গীকৃত যোগাযোগ মাধ্যম আৰু জৰুৰীকালীন সঁহাৰি ব্যৱস্থা দিন-ৰাতি কাৰ্যক্ষম হৈ থাকে।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "চৰকাৰে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰিস্থিতি ঘনিষ্ঠভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয় নাবিকৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ হৈ আছে। যেতিয়াই প্ৰয়োজন হয় সময়মতে সমৰ্থন আৰু সহায় নিশ্চিত কৰিবলৈ বিদেশৰ সকলো প্ৰাসংগিক মন্ত্ৰালয়, সংস্থা আৰু মিছনে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰে কাম কৰি আছে। "
এম টি চেটেবেলোত আক্ৰমণ আৰু ভাৰতীয় নাবিকসকলক সাহায্য
অঞ্চলটোত শেহতীয়াকৈ সংঘটিত হোৱা ঘটনাসমূহৰ ভিতৰত, এম টি চেটেবেলো (আই এম অ' ৯১৬২৯১৬), ২৪ জন ভাৰতীয় নাবিককে ধৰি ২৮জন নাবিকক লৈ যোৱা পালাউ-ফ্লেগযুক্ত মিডিয়াম ৰেঞ্জ টেংকাৰখন ২০২৬ চনৰ ১০ জুনত ওমানৰ চোহাৰৰ পৰা প্ৰায় ২০ নটিকেল মাইল উত্তৰ-পূবত কাম কৰি থকাৰ সময়ত মিছাইল আক্ৰমণৰ সন্মুখীন হৈছিল।
ওমানৰ সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা কেন্দ্ৰৰ পৰা পোৱা তথ্য আৰু জাহাজখনৰ ব্যৱস্থাপনাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰতিবেদন অনুসৰি, আক্ৰমণত তিনিজন ভাৰতীয় নাবিকে দুখজনকভাৱে প্ৰাণ হেৰুৱাইছিল। এই তথ্য লাভ কৰাৰ পাছত ভাৰত চৰকাৰে সকলো সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষ, জাহাজৰ মালিক আৰু আৰ পি এছ এল-ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে সমন্বয় কৰি সকলো প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াইছিল। সন্ধানহীন হোৱা তিনিজন ভাৰতীয় নাবিকৰ মৃতদেহ দ্ৰুতগতিত উদ্ধাৰ কৰি চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু আন সকলো নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে উদ্ধাৰ কৰা হৈছে। উদ্ধাৰ কৰা নাবিকসকলক প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাৰ বাবে আৰু মৃতদেহবোৰ অতি সোনকালে তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ মৰ্য্যাদাপূৰ্ণভাৱে ঘূৰাই দিয়াটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এতিয়া প্ৰচেষ্টা দ্ৰুতগতিত চলাই থকা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে শোকসন্তপ্ত পৰিয়ালসমূহৰ প্ৰতি গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছে। সাগৰত কৰ্তব্য পালন কৰাৰ সময়ত ভাৰতীয় নাবিকসকলক হেৰুওৱাটো দেশৰ বাবে গভীৰ দুখৰ বিষয়।
এই শোকাৱহ ঘটনাত প্ৰকাশ কৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "পালাউৰ পতাকাবাহী এম টি চেটেবেলোত সংঘটিত হোৱা এই শোকাৱহ ঘটনা অতি দুৰ্ভাগ্যজনক। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে, প্ৰথমতে সন্ধানহীন হোৱাৰ বাতৰি পোৱা তিনিজন ভাৰতীয় নাবিকৰ মৃতদেহ উদ্ধাৰ কৰি চিনাক্ত কৰা হৈছে। ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা, ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক স্বাৰ্থৰ সুৰক্ষা আৰু বৈধ কাৰ্গোৰ নিৰবিচ্ছিন্ন চলাচল আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আছে। ভাৰত চৰকাৰে উন্নয়নৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে আৰু ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাৰ্থ বজাই ৰাখিবলৈ সকলো প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব। "
চৰকাৰে পুনৰ কয় যে ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ কল্যাণ আৰু নিৰাপত্তা সৰ্বোপৰি হৈ আছে। জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ অধীনত কাম কৰা চিফেয়াৰাৰ্ছ ৱেলফেয়াৰ ফাণ্ড ছ’চাইটি (এছডব্লিউএফএছ) য়ে প্ৰয়োজন সাপেক্ষে প্ৰভাৱিত নাবিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ যোগ্য কল্যাণমূলক সুবিধা, বিত্তীয় সাহায্য আৰু অন্যান্য সমৰ্থন ব্যৱস্থা আগবঢ়াবলৈ সাজু হৈ আছে। প্ৰট’কল অনুসৰি, এছডব্লিউএফএছ-এ মৃতকৰ পৰিয়াললৈ ১০ লাখ টকা মুকলি কৰি দিছে।
ইয়াৰ উপৰি সোণোৱালে কয়, "ই আমাৰ সামুদ্ৰিক পৰিয়ালৰ বাবে এক গভীৰ ক্ষতি। মোদী চৰকাৰ এই কঠিন সময়ত শোকসন্তপ্তসকলৰ সৈতে দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছে আৰু নিকট আত্মীয়সকলক সমৰ্থন কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। উদ্ধাৰ কৰা কৰ্মচাৰীসকলক তৎক্ষণাত প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰা আৰু মৃতদেহসমূহ তেওঁলোকৰ শেষকৃত্যৰ বাবে দ্ৰুতভাৱে ঘূৰাই অনাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ মই বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিছো। "
জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ লগতে সংশ্লিষ্ট নিযুক্তি সেৱা অনুজ্ঞাপত্ৰ (আৰপিএছএল) সংস্থাসমূহে আক্ৰান্ত নাবিকসকলৰ নিকট আত্মীয়ৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগত থাকে। উদ্ধাৰ কৰা নাবিকসকলৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন, মৃতদেহ পৰিবহণ আৰু সংশ্লিষ্ট পৰিয়ালসমূহক সকলো প্ৰয়োজনীয় সহায় আৰু সমৰ্থনৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে চৰকাৰে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে সমন্বয় কৰি আছে।
ভাৰত চৰকাৰে পুনৰ কয় যে ই ভাৰতীয় নাবিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সৈতে দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছে আৰু এই তীব্ৰ ভূ-ৰাজনৈতিক অনিশ্চয়তাৰ সময়ছোৱাত তেওঁলোকৰ কল্যাণ, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি থাকিব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Government on Highest Alert to Safeguard Indian Seafarers Amid Evolving Maritime Security Situation in Gulf Region
Fully committed to the safety, security & welfare of every Indian seafarer: Sarbananda Sonowal
11 JUN 2026 9:27PM by PIB Delhi
In view of the rapidly evolving security situation in the Gulf region and surrounding waters, the Government of India continue to monitor, and coordinate response mechanisms to safeguard Indian seafarers and protect India's maritime interests. The Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), through the Directorate General of Shipping (DGS), is maintaining sustained surveillance of developments in and around the Strait of Hormuz, the Gulf of Oman and adjoining maritime areas.
The Government is closely coordinating with the Ministry of External Affairs, Indian Navy, Indian Missions abroad, maritime administrations of friendly countries, shipping companies, seafarers' welfare organisations and other relevant stakeholders to ensure timely support and assistance to Indian seafarers.
Recent security incidents involving merchant vessels operating in the region have highlighted the increasing risks faced by commercial shipping. Recognising the strategic importance of these international shipping lanes to global trade and energy security, the Government has directed all concerned agencies to remain on heightened alert and maintain readiness to respond to any contingency involving Indian seafarers or Indian maritime interests.
The Directorate General of Shipping has advised all Indian seafarers serving onboard Indian and foreign-flagged vessels transiting through conflict-affected waters to exercise the highest degree of caution and vigilance. Vessel operators, ship managers and shipping companies have also been advised to adhere strictly to prevailing maritime security protocols, maintain enhanced situational awareness and continuously monitor advisories issued by the Government of India and competent international authorities.
Stakeholders have been directed to promptly report any incident involving Indian seafarers to the Directorate General of Shipping to facilitate immediate intervention and coordination. Dedicated communication channels and emergency response mechanisms remain operational round-the-clock to provide assistance to Indian seafarers and their families.
The Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal, said,”The Government is closely monitoring the evolving situation in the Gulf region and remains fully committed to the safety, security and welfare of every Indian seafarer. All relevant ministries, agencies and missions abroad are working in close coordination to ensure timely support and assistance whenever required."
Attack on MT Settebello and Assistance to Indian Seafarers
Among the recent incidents reported in the region, MT Settebello (IMO 9162916), a Palau-flagged Medium Range Tanker carrying 28 crew members, including 24 Indian seafarers, was reportedly subjected to a missile attack on 10 June 2026 while operating approximately 20 nautical miles north-east of Sohar, Oman.
According to information received from the Maritime Security Centre of Oman and subsequent reports from the vessel's management, three Indian seafarers tragically lost their lives in the attack. On receipt of this information the Government of India actively coordinated with all concerned authorities, ship owners and RPSL to provide all necessary assistance. The mortal remains of the three missing Indian seafarers have been expeditiously located and identified, and all other crew members have been rescued safely. Efforts are now being fast-tracked to repatriate the rescued seafarers and ensure the dignified return of the mortal remains to their families at the earliest.
The Government of India expresses its profound condolences to the bereaved families. The loss of Indian seafarers while performing their duties at sea is a matter of deep sorrow for the nation.
Expressing at this tragic incident, Sarbananda Sonowal said, “It is deeply unfortunate to learn of the tragic incident aboard the Palau-flagged MT Settebello. Sadly, three Indian seafarers initially reported missing are now confirmed dead after bodies have been located and identified. The safety of Indian citizens, protection of Indian maritime interests and uninterrupted movement of legitimate cargo remain our highest priorities. The Government of India is keeping a close watch on developments and will take all necessary measures to safeguard the lives of Indian seafarers and uphold the nation's interests.”
The Government has further reiterated that the welfare and security of Indian seafarers remain paramount. The Seafarers Welfare Fund Society (SWFS), functioning under the Directorate General of Shipping, stands ready to extend eligible welfare benefits, financial assistance and other support measures to affected seafarers and their families whenever required. As per protocol, SWFS is releasing Rs 10 lakhs to the families of the deceased.
Adding further, Sonowal said, “This is a profound loss to our maritime family. The Modi Govt stands firmly with the bereaved during this difficult hour and is fully committed to supporting the next of kin. I have directed officials to ensure immediate repatriation of the rescued crew members and swift return of the mortal remains of the deceased for their final rites.”
The Directorate General of Shipping, along with the concerned Recruitment and Placement Service License (RPSL) agencies, remains in constant contact with the next of kin of the affected seafarers. The Government is actively coordinating with relevant authorities for the repatriation of rescued crew members, transportation of mortal remains and provision of all necessary assistance and support to the families concerned.
The Government of India reiterates that it stands firmly with Indian seafarers and their families and will continue to take every necessary measure to ensure their welfare, security and well-being during this period of heightened geopolitical uncertainty.