প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশা চৰকাৰৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে ময়ূৰভঞ্জ জিলাৰ ৰায়ৰংগপুৰত ৪৭,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
মই ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক জন্মদিনৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো, মই তেওঁৰ দীৰ্ঘায়ু আৰু সুস্বাস্থ্য কামনা কৰিছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পাহাড়পুৰ গাওঁখন এতিয়া দ্ৰুতগতিত সৌৰ গাঁও হিচাপে বিকশিত হ’ব, অৰ্থাৎ ইয়াৰ প্ৰতিখন ঘৰতে সৌৰ শক্তি নিশ্চিত কৰা হ’বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে পূব ভাৰতৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উন্নয়নঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনজাতীয় সমাজৰ উন্নতিৰ বাবে আমি জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক শিক্ষা আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰিছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই শিশুসকলে অধ্যয়নৰ বাবে উন্নত সুবিধা লাভ কৰা উচিত; ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৫০০ খন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় খোলা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 JUN 2026 4:31PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ময়ূৰভঞ্জ জিলাৰ পাহাড়পুৰ গাঁও ভ্ৰমণ কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পবিত্ৰ উপবন চাওতালী জাহেৰা আৰু হো জাহেৰা, দক্ষতা কেন্দ্ৰ আৰু পাহাড়পুৰ বিদ্যালয়ত প্ৰাৰ্থনা জনায়। ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশা চৰকাৰৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে ময়ূৰভঞ্জ জিলাৰ ৰায়ৰংগপুৰত অনুষ্ঠিত এক কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। কাৰ্যসূচীৰ বিষয় হৈছে ‘বিকাশ ৰা ধাৰা, ওড়িশা সাৰা’। শ্ৰী মোদীয়ে ৪৭,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
ওড়িশাৰ জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱা ৰাজা উৎসৱ আৰু ময়ূৰভঞ্জৰ বিখ্যাত বৰিপাড়া ৰথ যাত্ৰাকে ধৰি ভগৱান জগন্নাথৰ পবিত্ৰ ৰথ যাত্ৰাৰ প্ৰস্তুতিৰ সৈতে ৰাজ্যখন বৰ্তমান উদযাপনৰ আনন্দত নিমজ্জিত হৈ আছে। ৰাজ্যখনত বিজেপি নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে ওড়িশাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়ন যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰিছে আৰু কল্যাণমূলক আঁচনি, বিনিয়োগ, ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগৰ জৰিয়তে সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সলনি কৰিছে।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাওতালী ভাষাৰ অ’ল চিকি লিপিৰ সৃষ্টিকৰ্তা পণ্ডিত ৰঘুনাথ মুৰ্মু, ড দময়ন্তী বেছৰা আৰু শ্ৰী চৰণ হেমব্ৰমকে ধৰি ওড়িশাৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ চাওতালীত ভাৰতৰ সংবিধান উপস্থাপনকে ধৰি চাওতালী ভাষা আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ তথা সংবৰ্ধনৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক জন্মদিনৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাই শ্ৰী মোদীয়ে ময়ূৰভঞ্জৰ মাটিৰ পৰা দেশৰ সৰ্বোচ্চ সাংবিধানিক পদলৈ তেওঁৰ উত্থানক ওড়িশা আৰু দেশৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱৰ বিষয় বুলি বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ ৰাজহুৱা সেৱা, সৰল জীৱন আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতি তেওঁৰ উৎসৰ্গাক প্ৰশংসা কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে তেওঁৰ পাহাড়পুৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ নিৰ্দেশনাত স্থাপিত শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ‘ৰাষ্ট্ৰপতি মুৰ্মুৰ অনুপ্ৰেৰণামূলক উপস্থিতিয়ে শিশুসকল, বিশেষকৈ জনজাতীয়, বঞ্চিত আৰু প্রান্তীয় সম্প্ৰদায়ৰ শিশুসকলৰ মাজত আত্মবিশ্বাস আৰু উচ্চাকাংক্ষা জাগ্ৰত কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়।
এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণাত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে পাহাড়পুৰ গাঁৱক সৌৰ গাঁও হিচাপে বিকশিত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত প্ৰতিখন ঘৰতে সৌৰ শক্তি উৎপাদন নিশ্চিত হ’ব। কোনাৰ্কত থকা ওড়িশাৰ প্ৰতিষ্ঠিত সূৰ্য্য মন্দিৰৰ সৈতে সমান্তৰালভাৱে তেওঁ বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে পাহাড়পুৰ দেশৰ বাবে এক আদৰ্শ সৌৰশক্তিচালিত গাঁও হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝিৰ অধীনত ওড়িশা চৰকাৰৰ সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজ্যখনত বিভিন্ন খণ্ডত দ্ৰুত অগ্ৰগতি দেখা গৈছে। তেওঁ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ‘ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে পূব ভাৰতৰ উন্নয়ন’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ পুনৰাবৃত্তি কৰে আৰু গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ‘পূৰ্বোদয়’ নীতিয়ে পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছে। ‘কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে ৰে’লৱে আন্তঃগাঁথনি, ঘাইপথ, অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰ, বন্দৰ, শক্তি, ছেমিকণ্ডাক্টৰ, সেউজ শক্তি আৰু আধুনিক উদ্যোগসমূহত অভিলেখ বিনিয়োগৰ জৰিয়তে এই শক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ‘প্ৰায় ৪৭,০০০ কোটি টকাৰ পৰিবৰ্তনমূলক প্ৰকল্পসমূহে ওড়িশাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে সংযোগ, ৰাজহুৱা সেৱা, অৰ্থনৈতিক সুযোগ আৰু জীৱনৰ মান যথেষ্ট উন্নত কৰিব। ওড়িশা পূব ভাৰতৰ বিকাশ আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব’, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চৰকাৰে ওড়িশাৰ উভৈনদী সম্পদসমূহক বিকাশ আৰু সমৃদ্ধিৰ সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি আছে। তেওঁ উৎকৰ্ষ ওড়িশাৰ দৰে পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ ৰাজ্যখনলৈ বৃহৎ পৰিমাণৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰা আৰু ঔদ্যোগিক উন্নয়ন বৃদ্ধি কৰা। ‘এই পদক্ষেপৰ অধীনত ওড়িশাই ইতিমধ্যে প্ৰায় ২০ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ লাভ কৰিছে, আনহাতে ৩.৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও বৃহৎ প্ৰকল্প বৰ্তমান ৰূপায়ণৰ অধীনত আছে। ৰাজ্যখনৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এক উদ্যোগ-অনুকূল পৰিবেশ সৃষ্টিৰ বাবে ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে বিদ্যুৎ খণ্ডত ৬,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে, আনহাতে সমৃদ্ধি চহৰ আঁচনিৰ জৰিয়তে নগৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। অনাগত বছৰবোৰত এই পদক্ষেপসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলাফল প্ৰদান কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰশাসনক পোনপটীয়াকৈ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱা হৈছে, যাতে নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে কাৰ্যালয়ৰ পৰা কাৰ্যালয়লৈ দৌৰিব নালাগে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে যুৱক-যুৱতী, মহিলা, কৃষক আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ আকাংক্ষা ক্ৰমান্বয়ে পূৰণ হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে ওড়িশা চৰকাৰৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে কৃষকসকলৰ পৰা প্ৰতি কুইণ্টলত ৩,১০০ টকাত ধান ক্ৰয়, সুভদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত এক কোটিৰো অধিক মহিলাক বিত্তীয় সাহায্য, স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰতৰ ৰূপায়ণ, মাধো সিং হাত খৰছ যোজনাৰ জৰিয়তে জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে সমৰ্থন আৰু দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ ভাৱনা অনুসৰি শ্ৰী জগন্নাথ মন্দিৰৰ চাৰিওখন দ্বাৰ পুনৰ মুকলি কৰা। তেওঁ সমগ্ৰ অঞ্চলটোত শেহতীয়াকৈ চলোৱা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযানক প্ৰশংসা কৰি ‘পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ জৰিয়তে স্বাগতম’ৰ পদক্ষেপক অত্যন্ত প্ৰশংসনীয় বুলি বৰ্ণনা কৰে।
জনজাতীয় কল্যাণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ সৈতে তেওঁৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্কৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ মাজত ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ বছৰজোৰা সেৱাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। ‘জনজাতীয় অঞ্চলবোৰ ঐতিহাসিকভাৱে মৌলিক সেৱা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল, যাৰ ফলত জনজাতীয় উন্নয়ন তেওঁৰ চৰকাৰৰ বাবে এক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ আছিল। ধৰতী আবা জনজাতি গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযানৰ অধীনত স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পথ আৰু গৃহ নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় বিভাগসমূহে জনজাতীয় গাঁওসমূহৰ জীৱন ধাৰণৰ পৰিস্থিতি উন্নত কৰাৰ বাবে সমন্বয়ৰে কাম কৰি আছে’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতি মুৰ্মুৰ সৈতে অনুষ্ঠিত আলোচনাৰ পৰা পিএম জনমন মিছনৰ উদ্ভৱ হৈছিল আৰু বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতীয় গোটসমূহৰ (পিভিটিজি) বাবে ইয়াৰ আৰ্হি যুগুত কৰা হৈছিল, যাতে চৰকাৰী সেৱাসমূহ আনকি আটাইতকৈ প্রান্তীয় জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহলৈ পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ দুৱাৰত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে শিক্ষা আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে ইতিমধ্যে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৫০০ খন একলব্য আদৰ্শ আবাসিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, আনহাতে প্ৰায় ৭৫০ খন বিদ্যালয়ত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ১.৫ কোটিৰো অধিক জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে প্ৰাক-মেট্ৰিক আৰু মেট্ৰিক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত কেইবাশ কোটি টকাৰ বৃত্তি লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে ঘোষণা কৰে যে ময়ূৰভঞ্জ জিলাত অতিৰিক্ত জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয় স্থাপনৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহে সন্মুখীন হোৱা স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহক সম্বোধন কৰি তেওঁ চিকেল চেল এনিমিয়াৰ দৰে ৰোগৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে, যিয়ে দুৰ্গম অঞ্চলসমূহত গুৰুত্বপূৰ্ণ উদ্বেগৰ সৃষ্টি কৰিছে। ‘চৰকাৰে এই ৰোগৰ বিৰুদ্ধে দেশজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে, চাৰি কোটিৰো অধিক স্বাস্থ্য কাৰ্ড বিতৰণ কৰিছে আৰু লাখ লাখ জনজাতীয় হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰিছে যাতে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰিব পাৰি। লগতে জল জীৱন মিছনে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ পৰিয়ালসমূহলৈ সুৰক্ষিত খোৱা পানী কঢ়িয়াই আনিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিৰ কথা উল্লেখ কৰে- ২০৩৬ চনত ওড়িশা গঠনৰ ১০০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী আৰু ২০৪৭ চনত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী। ‘ওড়িশাৰ আকাংক্ষা আৰু ভাৰতৰ আকাংক্ষা একে ধৰণৰ, এক শক্তিশালী ওড়িশাই এক শক্তিশালী ভাৰতত পোনপটীয়াকৈ অৰিহণা যোগাব’, তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে মনত পেলাই দিয়ে যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২১ জুনত পালন কৰা হ’ব, য’ত ওড়িশাক জ্ঞান আৰু যোগ পৰম্পৰাৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত ভূমি হিচাপে বৰ্ণনা কৰা হয়। তেওঁ সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিশ্বৰ জনসাধাৰণক যোগ দিৱসত বৃহৎ সংখ্যাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু যোগক জীৱনশৈলী হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই অনুষ্ঠানত উদ্বোধন আৰু মুকলি কৰা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ওড়িশাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায় আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক তেওঁৰ কৰ্মভূমি ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আৰু ময়ূৰভঞ্জৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিবলৈ সুযোগ দিয়াৰ বাবে পুনৰবাৰ ধন্যবাদ জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays the foundation stone of various development projects worth over ₹47,600 crore at Rairangpur in Mayurbhanj district, marking the completion of two years of the Government of Odisha
I extend my heartfelt birthday greetings to President Smt. Droupadi Murmu Ji, I wish her long life and excellent health: PM
Pahadpur village will now be rapidly developed as a solar village, that is, solar power will be ensured in every home here: PM
The vision of the Central Government is the development of India through the development of Eastern India: PM
To uplift tribal society, we are connecting tribal youth with opportunities for education and employment: PM
These children should get better facilities for studies; for this, around 500 Eklavya Model Schools have been opened across the country: PM
20 JUN 2026 4:31PM by PIB Delhi
The President, Smt. Droupadi Murmu and the Prime Minister, Shri Narendra Modi visited Pahadpur village in Mayurbhanj district today. The President and the Prime Minister offered prayers at the sacred groves Santhali Jahera and Ho Jahera, Skill Centre and Pahadpur School. The President and Prime Minister participated in a programme at Rairangpur in Mayurbhanj district, marking the completion of two years of the Government of Odisha. The theme of the programme is “Vikas ra Dhara, Odisha Sara”. Shri Modi inaugurated and laid the foundation stone of various development projects worth over ₹47,600 crore.
Greeting the people of Odisha, the Prime Minister, Shri Narendra Modi noted that the state is currently immersed in the spirit of celebration, with the recently concluded Raja Festival and preparations underway for the sacred Rath Yatra of Lord Jagannath, including the renowned Baripada Rath Yatra in Mayurbhanj. Congratulating the people of Odisha on the completion of two years of the BJP-led government in the state, Prime Minister Modi said, “The double-engine government is accelerating the state's development journey and transforming the lives of ordinary citizens through welfare schemes, investments, industrial growth, and employment opportunities”.
The Prime Minister paid tribute to eminent personalities of Odisha, including Pandit Raghunath Murmu, creator of the Ol Chiki script for the Santhali language, Dr. Damayanti Besra, and Shri Charan Hembram. He highlighted the Government of India's efforts to promote and preserve the Santhali language and culture, including the presentation of the Constitution of India in Santhali.
Extending heartfelt birthday greetings to President Droupadi Murmu, Shri Modi described her rise from the soil of Mayurbhanj to the highest constitutional office of the nation as a matter of immense pride for Odisha and the country. He praised her dedication to public service, humility, and commitment to nation-building. Recalling his visit to Pahadpur along with the President, the Prime Minister spoke about interacting with students at educational institutions established under her guidance. “President Murmu's inspiring presence is instilling confidence and ambition among children, particularly those from tribal, underprivileged, and marginalized communities”, Shri Modi emphasized.
In a major announcement, Prime Minister Modi stated that Pahadpur village will be developed as a Solar Village, ensuring solar power generation in every household. Drawing a parallel with Odisha's iconic Sun Temple at Konark, he expressed confidence that Pahadpur would emerge as a model solar-powered village for the nation. Highlighting the achievements of the Odisha Government under Chief Minister Mohan Charan Majhi, the Prime Minister noted that the state is witnessing rapid progress across sectors. He reiterated the Central Government's vision of "Development of Eastern India for the Development of India" and emphasized that the "Purvodaya" policy is unlocking the immense potential of eastern states. “Centre and State Governments are working together to fully harness these strengths through record investments in railway infrastructure, highways, economic corridors, ports, energy, semiconductors, green energy, and modern industries”, Shri Modi underscored. “Transformative projects worth approximately ₹47,000 crore would significantly improve connectivity, public services, economic opportunities, and quality of life for the people of Odisha. Odisha is emerging as a gateway to growth and prosperity in eastern India and will play a pivotal role in India's journey toward becoming a developed nation”, Shri Modi added.
Prime Minister further emphasized that the Government is transforming Odisha's abundant resources into opportunities for growth and prosperity. He highlighted initiatives such as Utkarsh Odisha, aimed at attracting large-scale investments and fostering industrial development across the state. “Under the initiative, Odisha has already received investment proposals worth nearly ₹20 lakh crore, while several mega projects exceeding ₹3.5 lakh crore are currently under implementation. Sustained efforts are being made to create an industry-friendly environment by focusing on the state's holistic development”, Shri Modi noted.
The Prime Minister informed that more than ₹6,000 crore is being invested in the power sector, while urban development is being accelerated through the Samruddha City Scheme. He expressed confidence that these initiatives would deliver significant results in the years ahead. Highlighting the strength of the double-engine government, Prime Minister Modi said that governance is being taken directly to the people, ensuring that citizens do not have to run from office to office for solutions to their problems. As a result, the aspirations of youth, women, farmers, and ordinary citizens are increasingly being fulfilled.
Shri Modi highlighted several key welfare initiatives of the Odisha Government, including paddy procurement at ₹3,100 per quintal for farmers, financial assistance to over one crore women under the Subhadra Yojana, implementation of Ayushman Bharat to expand healthcare access, support for tribal students through the Madho Singh Haat Kharcha Yojana, and the reopening of all four gates of the Shri Jagannath Temple in line with devotees' sentiments. He also commended the recent cleanliness campaign conducted across the region, describing the initiative of "Welcoming through Cleanliness" as highly praiseworthy.
Speaking about tribal welfare, Prime Minister Modi recalled his long association with tribal regions and acknowledged President Droupadi Murmu's years of service among tribal communities. “Tribal areas had historically remained deprived of basic services and infrastructure, making tribal development a top priority for his government. The Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, under which departments related to health, education, roads, and housing are working in coordination to improve living conditions in tribal villages”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister stated that the PM JANMAN Mission emerged from discussions held with President Murmu and is specifically designed for Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), ensuring that government services reach even the most marginalized tribal communities directly at their doorsteps.
Underscoring the importance of education and employment opportunities for tribal youth, he said that nearly 500 Eklavya Model Residential Schools have already been established across the country, while approximately 750 schools have been sanctioned. More than 1.5 crore tribal students have received scholarships worth hundreds of crores at pre-matric and post-matric levels. Shri Modi also announced that approval has been granted for the establishment of an additional Jawahar Navodaya Vidyalaya in Mayurbhanj district.
Addressing healthcare challenges faced by tribal communities, he pointed to diseases such as Sickle Cell Anaemia, which have posed significant concerns in remote regions. “The Government has launched a nationwide campaign against the disease, distributed more than four crore health cards, and provided Ayushman Cards to millions of tribal beneficiaries to ensure access to free treatment. Also Jal Jeevan Mission is bringing safe drinking water to households across the country, including tribal regions”, Shri Modi highlighted.
Looking ahead, the Prime Minister referred to two important milestones: the 100th anniversary of Odisha's formation in 2036 and the 100th anniversary of India's Independence in 2047. “Odisha's aspirations and India's aspirations are aligned, emphasizing that a stronger Odisha would contribute directly to a stronger India”, he stated. Shri Modi also reminded that International Day of Yoga would be observed on 21 June, describing Odisha as a land deeply connected with knowledge and yoga traditions. He appealed to people across India and around the world to participate in Yoga Day in large numbers and embrace yoga as a way of life.
Concluding his address, Prime Minister Modi congratulated the people of Odisha on the development projects inaugurated and launched during the event and once again thanked President Droupadi Murmu for allowing him to visit her karmabhoomi and interact with the people of Mayurbhanj.