প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোংচুপ বেঙ্গলগী তারকেশ্বরদা পশ্চিমবঙ্গ দিবস মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
20 JUN 2026 7:47PM by PIB Imphal
বাবা তারকনাথনা য়াইফরে!
হর হর মহাদেব!
ফম্বাক্ত লেংশিল্লিবা রাজ্যপাল আর.এন রবি জি, রাজ্য অসিগী মীয়ামগী চীফ মিনিষ্টর সুবেন্দু অধিকারি জি, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং বেঙ্গলগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
বাবা তারকনাথ অমসুং পশ্চিমবঙ্গ দিবসকী পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসিদা, শেংলবা বেঙ্গল লমদম অসিদা অমসুং ঙসি অদোম মশিং য়াম্না শরুক য়ারি, মীখল অমসুং ৱাশকপা লোইখ্রবা মতুংদা অহানবা ওইনা অদোমগী মরক্ত তিনবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংলে। বেঙ্গলদা অনৌবা নুংশিৎ অমা শীৎলে, পোৎশক খুদিংমক্তগী অনৌবা মনম অমা থোক্লক্লে। হৌজিক বেঙ্গল য়োৎকী চেনশিংদগী নান্থোক্লে। বেঙ্গলগী হান্নগী মিংচৎ অমুক হঞ্জিন্নবা থবক পায়খৎপা হৌরে। ঙসি হৌদোক্লিবা থৌরমশিং অসিনা অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী বেঙ্গলগী খোঙচৎ হৌরে হায়বা তাক্লে। বেঙ্গলগী মীয়ামগী মাইথোঙ মকা লাম্লে, খুঙ্গং খুদিংমক্ত হরাওবা অমসুং থাজবা লৈরে। অদোমগী হরাওবদা শরুক য়ানবা ঐ লাকপনি। অদোমগী ভোৎ অমা, মীখল অমনা, অসুক্কী মতিক অহোংবা পুরকপা ঙম্মী, মদু বেঙ্গলদা ময়েক শেংনা উবা ফংলে।
পোরিবোর্তন ভালো লাগছে তো?
থৌরম অসিদা, পশ্চিমবঙ্গ দিবস থৌরমদা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক অমসুং বেঙ্গলগী মীয়ামদা ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
“শ্বাচ্ছতা সে শ্বাগৎ” কী অদোমগী থবক ঐনা থাগৎপা পাম্মী অমসুং তরাম্না ওকচরি। লু-নানবা অসি অদোমগী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী তৎনবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইহনগদবনি। লু-নানবা মফমদা, চাউখৎ-থৌরাং হেন্না ফজনা লংগনি। লু-নানবগা লোয়ননা তরাম্না ওকপগীদমক ঐনা অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি অসিগী পশ্চিমবঙ্গ দিবসকী নুমিৎ অসিনা অমুক্কা হেন্না অখন্নবা ওইরে। নিংতম্লবা মতুংদা, বেঙ্গলগী অফবা তুংলমচৎকীদদমক মঙ মঙখি, বেঙ্গলগী শক্নাইরবশিংগী মঙলান ওইখি- ঙসিদি অহানবা ওইনা, পশ্চিমবঙ্গ দিবসতা মঙলানশিং অদু থবক ওইনা পাংথোকপা ঐখোয়না উরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসি বেঙ্গল চাউখৎনবা ইথিল অমা ওইরসনু, ঐখোয়না অনৌবা অমসুং অফবা পুৱারি অমা শেম্বা ওইরসনু। ঙসি, বি.জে.পি-এন.দি.এ সরকারগী মখাদা, পান্দম অসিগীদমক চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা খোঙজং অমা হৌরে।
মরুপশিং,
চহি কয়া, অহানবদা লেফনা অমসুং মথংদা তি.এম.সিনা বেঙ্গলদা অরুবা কোম কয়া তৌখি। হায়রিবা কোমশিং অদু ফুঞ্জিন্নবা, য়াম্না য়াংবা খোঙজেলদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক পায়খৎপা হৌরে। ঙসি মফম অসিদা লুপা করোর কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। রেল, লম্বী, লৌউ-শিংউ, ঙা য়োকপগী প্রোজেকশিংনা বেঙ্গলগী চাউখৎপদা অনৌবা ইনোৎ পীরগনি। মখোয়না রাজ্য অসিগী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনগনি। প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা বেঙ্গলগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঙসি, পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী ২৩শুবা ইন্সতোলমেন্তসু থাদোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমী করোর ৯ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ১৯,০০০ রোম হকথেংননা হাপচিনখ্রে। কান্নবা ফংলবা লৌমী ইমুংশিংদা ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মীনাই ওইরিঙৈ মতম মনুংদা, বেঙ্গলনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি, মশিং থিঙমদ্রবা থৱায় কয়া কৎখি অমসুং মনা-মথুম কয়া হন্দোকখি। ১৯৪৬ দা কোলকাতদা হিংশা থোকখি, নাওখালিদা ইরাং থোকখি- মরাল লৈজদ্রবা বেঙ্গলগী মীচম মীয়াম কয়া, বেঙ্গলগী মীওই কয়া থৱায় মাঙখি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
বেঙ্গল ইমু-নাইমু তাবা থেংনখি, বেঙ্গল মশাগী লম মাঙখি, মশাগী মমা লৈবাক শেগাইবা বেঙ্গলনা উখি। অদুবু বেঙ্গলনা মসিগী শক্তম মাঙখিদে। মদুগী ফল ওইনা, ভারত্তগী বেঙ্গল শীনবা থুংনা তোখায় তানবা লৌতুনরকপা মতমদা, নোংচুপ বেঙ্গল শেমদুনা মখোয়গী থৌরাং অদু মাইপাকহনখিদে। চহি লিশিং কয়াগী সভেত্য অমসুং নাৎ, অচেৎপা থাজবা অমসুং চৎনবীশিং, লান্থেং কয়াগী মতুংদা হিংখি। ঙসিসু, হায়রিবা গুনশিং অমসুং চৎনবীশিং নোংচুপ বেঙ্গলদা ঙাক-শেন্দুনা থম্বা খক নত্তনা, মখোয় হিংলি অমসুং চঙ চঙ লাওরি। মরম অদুনা পশ্চিমবঙ্গ দিবস পাংথোকপা অসি, ঐখোয়না ইচম চম্না নুমিৎ অমা নিংশিংবা নত্তে, ঐখোয়না অপুনবা পুৱারি অমা নিংশিংলি। বেঙ্গলগী চহি লিশিং কয়াগী হেরিতেচদা ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎলি।
মরুপশিং,
পশ্চিমবঙ্গ দিবসকী মরুওইবা ঙসিগী মীরোলদা হঞ্জিন হঞ্জিন খঙহনবা দরকার ওই। মতম অদুদা করি থোকখিবগে হায়বা নহারোলশিংনা খঙগদবনি। বেঙ্গল পুম্নমক পাকিস্তানগী শরুক অমা ওইনবা হোৎনরকপা মতমদা, লৌতুনরিবা মীওইশিংগী মমাংদা কংগ্রেসনা কোক নোনখি। মতম অদুদা থবক অদুগী মায়োক্ত দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকর্জিনা লাউখি। এপ্রিল ১৯৪৭ দা, মহাক্না পুৱারি ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখি। বেঙ্গল শীনবা থুংনা পাকিস্তানগী শরুক অমা ওইরোইদবনি হায়না মহাক্না লাউথোকখি। মসিগীদমক, দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকর্জিনা লুচিংদুনা বেঙ্গলি হিন্দু হোমলেন্দ ইহৌ হৌদোকখি। সাইন্তিষ্ট মেঘনাদ সাহ, পুৱারি নৈনবা আর.সি মজুমদার অমসুং জাদুনাথ সরকার, লোলগী ওজা সুনিতি কুমার চেত্তরজিগুম্বা শক্নাইরবশিং অমসুং বেঙ্গলগী শক্নাইরবা মীওই কয়া ইহৌ অসিদা শরুক য়াখি। জি.দি বিরলাগুম্বা ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিংনা মসি মাঙলোমদা পুখৎখি। মাতুৱা লুচিংবা পি.আর থাকুরনা মসি শৌগৎখি। পাউচেশিংদা আর্তিকলশিং ইখি, ৱারিশিং ফোঙখি, বন্দে মাতরমগী থৌনা অমুক হিঙ্গৎলকখি। তোখায় তাবগী পান্দমশিংনা নমহৎখ্রবা বেঙ্গলগী খোঞ্জেল, মীয়ামগী ইহৌগী খুৎথাংদা অমুক হৌগৎলকখি। ফল অমা ওইনা, ভারত্তগী বেঙ্গল শীনবা থুংনা খায়দোকপা ঙম্লোই হায়বা ভারতকী মায়োক্ত লৈরিবশিংনা খঙখি। মতৌ অসুম্না, নোংচুপ বেঙ্গল ইমা ভারতকা লৈমিন্নখি।
মরুপশিং,
নিংতগম্বা মতমদা লৈখিবা নোংচুপ বেঙ্গলগী থৌনা অদু নিংতম্লবা মতুংদা মাঙলোমদা পুখৎকদবনি। লাইবক থিবদি, ওন্ন-তৈনবা থোকখি। পশ্চিমবঙ্গ দিবস অমসুং মসিগী অশেংবা ৱাহন্থোক কাউথোক্নবা হোৎনখি। রাজনিতিগী পান্দমশিংগীদমক, পুৱারি মুৎথৎখি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
লৈবাক অনি থোক্না খায়দোকপা মতমদা, বেঙ্গল পীথোকখিবা কংগ্রেসনা পামখি। লৈবাক খায়দোক্নরবা মতুংদা, নোংচুপ বেঙ্গল লেমহৌরবা মতুংদা ফাওবা, দল অসিনা অতোপ্পা পেনহল্লবা শান্নবা হৌরকখি। নোংচুপ বেঙ্গলগী পুৱারি নমশিনখি। মরম অদুনা শ্যাম প্রসাদ মুকর্জি জন শঙঘ লিংখৎপা মীওই অমা ওইরকখি, মহাক্না পাংথোকখিবা থবক মীরাইখি। বেঙ্গলগীদমক মহাক্না হোৎনখিবা থবক খুদিংমক মখা তানা খুৎ থাখি। গুরদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোর, বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়, স্বামী বিবেকানন্দ, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস অমসুং ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর পোক্লিবা মফম অসিদা, মপান লৈবাক্কী ৱাখল্লোনশিং নমদুনা পুশিল্লকখি। অহানবদা কংগ্রেস, মথংদা লেফ অমসুং তি.এম.সি- চহি কয়া, নোংচুপ বেঙ্গল য়োকখৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মহুত্ত, রাজ্য অসি আইন্না য়াদনা চঙলকপা মীওইশিংগী মফম অমা ওইহনখি। ভারতকী চাউখৎপদা মাঙজিল থাগদবা বেঙ্গলনা মাংলোমদা চঙশিনবগী মহুত্ত মনিংদা লৈহৌখি।
মরুপশিং,
পশ্চিমবঙ্গ দিবসদা, পুৱারিগী অরানবশিং অমুক হন্না থোকহন্দনবা ৱাশক অমা লৌবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। পশ্চিমবঙ্গ দিবসতগী ইথিল ফংদুনা, অনৌবা পুৱারি অমা ইরগনি।
মরুপশিং,
চহি কয়া অরানবা লৈঙাক লৈরকপদগী নোংচুপ বেঙ্গলনা মাইল কয়া মনিংদা লৈহৌবনি। মমাঙগী সরকারশিংগী মখাদা কমদৌনা ফিবমশিং শোকপগে হায়বা অদোম উরে। অচৌবা উদ্যোগশিং চেনখি, অপীকপা ললোন-ইতিকশিং তুখি, নহারোলশিং থবক মুনখি অমসুং নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংনা কান্নবশিং লৌখি। মতম অমদা খুদোংচাবশিংগী মফম অমা ওইরম্বা বেঙ্গল অদু খুল হোংখিবগী মফম অমা ওইখি। ফিবম অসিদা, অদোম্না ৱাশক অমা শকখি, তি.এম.সি সরকারনা ইন্থুনবা। সিত মশিং য়াম্না কাহন্দুনা অদোমনা বি.জে.পিদা থৌজাল পীখি অমসুং কমদৌনা বেঙ্গলদা খুদক্ত ফলশিং ফংবগে হায়বা ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা উরে। চহি কয়া মৎতুনা লাকখিবা অদোমগী হকশিং অদু হৌজিক অদোমগী থোঙজিলদা থুংলরে। মীখল মনুংদা, অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী ঐনা অদোমদা থাজবা পীখি। হৌজিক, বেঙ্গলদা লায়রবা মীওই খুদিংমক মসিগী কান্নবা ফংলগনি। ইমুং খুদিংমক্ত অফবা ঈশিং ফংহন্নবা, জল জিবন মিসনগী মখাদা নোংচুপ বেঙ্গল সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মরক্ত এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনরে। থবক চঙবগী চহি কোমথোক্কনি হায়না মীখল মনুংদা ঐখোয়না বেঙ্গলগী নহারোলশিংদা ৱাশকখি- হায়রিবা ৱাশক অদু ঙাক্লে। নুপীশিং লেম্না বস তোংহন্নবা ৱাশক অদুসু ঙাক্লে।
মরুপশিং,
চহি কয়া, রাজনিতিগী য়েংথিনবনা স্কিক কয়া পন্দুনা লৈহনখি। ঙসিদি অথিংবা খুদিংমক নমখায়রে, জন কলয়ান সিবিরশিংগী খুৎথাংদা, সরকারগী স্কিম খুদিংমক অদোমগী মনাক্ত য়ৌরক্লে। ময়াই চাবী অমতা লৈতে, অথিংবা লৈতে- অদোমগী হকশিং, বেঙ্গল চাউখৎপা অমসুং বেঙ্গল অমসুং লৈবাক অসিগী সেকুরিতি খক্তদা মীৎয়েং চঙলি। অদোম উরে, মমাংগী সরকারশিংনা চহি কয়া ঙমখৈগী শম্বল খানবা লম পীদনা লৈরকখি- অনৌবা সরকার হেক শেম্বগা, মসিগী থবক হৌরে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
নোংচুপ বেঙ্গলদা উদ্যোগ চাউখৎনবা য়ুম্ফম থোনবা অমুক হৌরকপদা ঐ হরাওই। য়ুম্ফম অসি মরুওইবা য়ুম্বী অনি- পুকচেল শেংবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা লৈঙাক অমসুং নিয়মগী মতুংইন্না থবক তৌবগী মথক্ত তোংলি। নোংচুপ বেঙ্গল খক নত্তনা, ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা অহোংবা লাকপা উরে। অদোম শগুন তৌখিবা মীওইশিংনা হৌজিক মখোয় মশানা হুরানখিবা শেনফমশিং হঞ্জিল্লক্লে। অচৌবা হুরানবশিং জেলদা থাজিল্লে। সিন্দিকেত মেম্বরশিংনা মীয়ামদা হায়জরে। তোল গেতশিংদা শেন মুনবা হুরানবশিং চেনখ্রে। অথিংবা অমতা লৈতনা বেঙ্গলগী মীয়াম চৎথোক-চৎশিন তৌরে। ইখোন কাতমানি সেস, কজ সুরু হোয়ে গেছে।
মরুপশিং,
ফত্তবা লম্বীশিং অমসুং অমনবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিংগা লোয়ননা অৱাবা থেংনরকখিবা বেঙ্গলনা হৌজিক পন্দুনা লৈরকপা প্রোজেকশিং য়াংনা পায়খৎপা উরে। পন্দুনা লাকপা কোলকাতা মেত্রোগী ওরেঞ্জ লাইন চিনগ্রিঘাতা ক্রোসিংদা লোইশিল্লে। হাওরাদা, লুপা করোর ১০০ রোমগী অনৌবা দিবিজনেল রেলৱে হোস্পিতাল অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিনা অরুবা লাইনাশিং লাইয়েংনবা অমসুং খুদক্তগী অনাবশিং লাইয়েংনবা খুদোংচাবা পীগনি। ইষ্ট মেদিনাপুরদা, হৌর অমসুং রাধামোহানপুরগী মরক্ত রোদ ওভরব্রিজগুম্বা প্রোজেকশিং অমসুং শঙ্করাইল–সান্ত্রাগাছি লিঙ্ক লাইন্না মীয়ামদা খুদোংচাহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমী করোর ৯ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা পি.এম সম্মান নিধিগী মখাদা শেন হাপচিনখ্রে। নোংচুপ বেঙ্গলগী লৌমীশিংগী অতোপ্পা নুংঙাইবা লাউথোকপা অমা লৈরে-ঙসিদগী, রাজ্য অসিদা পি.এম ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম হৌদোক্লগনি। স্কিম অসিনা অৱাবা তারবা মতমদা লৌমীশিংগী ইমুংশিংদা মতেং পাংগনি। করিগুম্বা মহৈ-মরোংশিং মাঙলবদি লৌমীশিংনা পোৎলুম পুররোই।
মরুপশিং,
হৌজিক নোংচুপ বেঙ্গলসু দিজিতেল এগ্রিকলচরেল মিসন শরুক য়ারে। এগ্রি-ষ্টেক্কী খুৎথাংদা, লৌমীশিংগী রেজিষ্ট্রি অমা শেমগনি। খুঙ্গংগী মেপশিং অমসুং মহৈ-মরোংগী ই-পাউ দিজিতেল ওইনা ফংহনগনি। হার লৈবা, লৌমীশিংগী ক্রেদিৎ কার্দশিং, দি.বি.তি অমসুং এম.এস.পিদা লৈবগী থবকশিং হেন্না লাইরগনি।
মরুপশিং,
লৌউ-শিংউদা খ্বাইদগী শোৎথবা জিলাশিংগী ফিবম ফগৎনবা, সরকারনা পি.এম ধন-ধন্যা কৃষি য়োজনা হৌদোক্লে। নোংচুপ বেঙ্গলগী জিলা মরি- পুরুলিয়া, দর্জিলিং, অলিপুরদুৱার অমসুং ঝারগ্রাম য়াওরে। পোৎথোক হেনগৎনবা থবক পায়খৎকনি, মহৈ-মরোংশিং থম্ফম শাগনি অমসুং লৌমীশিংদা য়াম্না লাইনা লোনশিং ফংহনগনি। নোংচুপ বেঙ্গলদা, ঙা য়োকপগা লৌমীশিং, ঙামীশিং অমসুং ললোনবশিংগা শম্নরে। মরম অদুনা, সাউথ ২৪ পরগানাসতা ফ্রাসেরগঞ্জ ফিসিং হর্বরগী থবক পাকথোক-চাউথোক্লে। বিরভুমদা অনৌবা ঙাগী কৈথেল অমসু শারে। হৌজিক বেঙ্গল লেপ্লরোই- একবার বাংলা থাম্বে না, একোন ইতিহাস গোরবে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী চীফ মিনিষ্টরশিং, রাজ্যপালশিং অমসুং মিনিষ্টরশিংগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়া থৌরম অসিদা শরুক য়ারে। মফম খুদিংমক্কী লৌমীশিং থৌরম অসি শরুক য়ারি। লৌমীশিং অসি পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী বেনিফিসরিশিংনি। ঐগী লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংদা, ঐনা থম্মোয় শেংনা হায়জরি। পুক্নিং চঙনা তাবীয়ু।
ঐগী খুৎ লোন্নদুনা অদোমদা ঐনা হায়জরি- ঐখোয়না ঐখোয়গী অঙাংশিংদা শীজিন্নবা য়াদ্রবা লৌবুকশিং পীরম্লোইদবনি, ঐখোয়না মখোয়দা লৈহাও লৈরবা লৌবুকশিং পীরমগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মালেম ইমা কনগদবনি। ভারত সরকারনা “লৌবুক কনসি” খোঙজং পায়খৎলি। মসিদা লৈবাক লৈহাও ঙাক-শেন্নবা, কেমিকেলগী হার শীজিন্নবা হন্থহন্নবা অমসুং মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎনবা তকশিল্লি। খোঙজং অসি শরুক য়ানবা ঐনা অদোমদা হায়জরি, অদোমগী লৌবুকশিং কন্নবা ৱাশক অমা শকপীয়ু, চপ মান্নবা থবকশিং পাংথোক্নবা অনকপগী লৌমীশিংদা ইথিল পীয়ু অমসুং অপুনবা ওইনা মালেম ইমা ঙাক-শেনসি। মহাক ঐখোয়গী ইমানি- কেমিকেলশিংনা মহাক হাৎতুনা ঐখোয় পাপ লংশিল্লোইসি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মালেম ইমা কনগদবনি।
মরুপশিং,
২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। ৱাশক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফমদি নোংপোক ভারত চাউখৎহনবনি। মসিগীদমক, মিসন পুরভোদয়াদা ঐখোয় থবক পায়খৎলি। মসিদা নোংচুপ বেঙ্গলগী থৌদাং য়াম্না মরুওই। নোংচুপ বেঙ্গল চাউখৎপনা নোংপোক ভারত চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
চাউখৎপগী খোঙজং অসিদা, থবক অমা ঐখোয়না নিংশিংগদবনি-অহানবা ফিবমনা চাউখৎপনি, মসিদা ঐখোয়না শান্তি, পুন্না নুংশিন্না হিংমিন্নবা অমসুং খুন্নাইগী তুংদু-লৈতাবা কাউরোইদবনি। ঐখোয়না নোংচুপ বেঙ্গলগী নাৎকী শক্তম অমসুং খুন্নাইগী অপুনবা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। ঐখোয় অমতা ওইনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
মরুপশিং,
হয়েং, লৈবাক অসিদা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্কনি। ঐসু নোংচুপ বেঙ্গলদা য়োগ নুমিৎ শরুক য়াগনি। শ্বামী বিবেকানন্দা অমসুং মহর্ষি অরবিন্দগুম্বা য়োগীশিংগী লমদম অসিনা মালেম অপুম্বা লমজিংনবা পাউজেল অমা পীগনি। নোংচুপ বেঙ্গল শীনবা থুংনা য়োগ নুমিৎ পাংথোকপা ঐনা পাম্মী। য়োগগী নুমিৎ অসিদা, অদোম য়োগ শান্নগদবনি। মসিগী হায়জবা অসিগা লোয়ননা, চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক ঐনা অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঙসি ঐখোয়না হরাওনা পশ্চিমবঙ্গ দিবস পাংথোক্লি, অদোমগী ফোনশিং পায়খৎলু অমসুং ফ্লাসলাইতশিং ঙানহল্লু অমসুং ঐখোয় পুন্না পশ্চিমবঙ্গ দিবস হরাওবা ফোঙদোক্লসি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি- ভারত মাতা কি জয়। ভারত মাতা কি জয়। ভারত মাতা কি জয়।
বন্দে মাতারম।
বন্দে মাতারম।
বন্দে মাতারম।
বন্দে মাতারম।
বন্দে মাতারম।
বন্দে মাতারম।
বন্দে মাতারম।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Paschimbanga Divas celebrations at Tarakeswar in West Bengal
20 JUN 2026 7:47PM by PIB Delhi
Jai Baba Taraknath! Har Har Mahadev!
On this stage, with Governor R. N. Ravi ji, the popular and energetic Chief Minister Suvendu Adhikari Ji, other distinguished dignitaries, and my brothers and sisters of Bengal - this sacred land of Baba Taraknath, on the historic date of West Bengal Day, and in the presence of such a large gathering, I feel honored to be among you for the first time after the elections and oath-taking. The air of Bengal now carries a new freshness, every particle seems to radiate a new fragrance. It feels as though Bengal has been freed from shackles, as though the pride of Bengal has begun to return. Today’s program, the inauguration of these projects, is witness to Bengal’s commitment to building a new future. The glow on the faces of the people, the joy and trust in every village - I have come here to share in your happiness. One vote, one election, how much transformation it can bring - this is clearly visible in Bengal.
Poriborton bhalo lagchhe to?
On this occasion, I extend my heartfelt congratulations to the people of Bengal and to all citizens of the country on this celebration of West Bengal Day.
Friends,
I also want to commend and warmly appreciate your initiative of “Swachhata Se Swagat.” Cleanliness must be an integral part of our daily lives. Where there is cleanliness, development will shine even more beautifully. I congratulate you wholeheartedly for welcoming with cleanliness.
Friends,
This year’s date of West Bengal Day is even more special. After independence, the dream envisioned for Bengal’s bright future, the vision of Bengal’s great souls - today, for the first time, we are seeing those dreams turning into reality on West Bengal Day. May this historic date become an inspiration for Bengal’s development, may we create a new and glorious history. Today, under the BJP-NDA government, a grand campaign of development is beginning for this very purpose.
Friends,
For decades, first the Left and then the TMC dug deep pits in Bengal. To fill those pits, the double-engine government has begun working at super-fast speed. Decisions are being taken with lightning speed, stalled projects are moving forward. In this series, today, development projects worth hundreds of crores have been inaugurated and foundation stones laid here. Rail, road, agriculture, fisheries - these projects will give new momentum to Bengal’s development. They will strengthen the rural economy here. I congratulate the people of Bengal for these projects. Today, the 23rd installment of PM Kisan Samman Nidhi has also been released. Nearly 19,000 crore rupees have been directly transferred into the bank accounts of more than 9 crore farmers across the country. I extend my best wishes to all beneficiary farmer families.
Friends,
During the era of slavery, Bengal endured immense suffering, countless sacrifices, and immense renunciation. The violence in Kolkata in 1946, the riots in Noakhali - how many innocent Bengali people, how many lives of Bengal were lost.
Brothers-sisters,
Bengal endured bloodshed, Bengal lost its own, Bengal saw its motherland torn apart. Yet Bengal did not allow its identity and essence to be destroyed. As a result, when there was a conspiracy to separate all of Bengal from India, the creation of West Bengal prevented those designs from succeeding. Thousands of years of civilization and culture, the core faith and traditions here, survived after many struggles. And today, those values and traditions are not only preserved in West Bengal, they are alive and vibrant. Therefore, in celebrating West Bengal Day, we are not merely remembering a date - we are remembering an entire history. We are paying homage to Bengal’s thousands of years of heritage.
Friends,
It is necessary to repeatedly remind today’s generation of the importance of West Bengal Day. The youth must know what was happening during that time. When attempts were being made to make all of Bengal a part of Pakistan, the Congress was bowing before those conspirators. And it was then that Dr. Syama Prasad Mookerjee raised his voice against it. In April 1947, he passed a historic resolution. He declared that the whole of Bengal would not become part of Pakistan. For this, the Bengali Hindu Homeland Movement was launched, led by Dr. Syama Prasad Mookerjee. Eminent personalities like scientist Meghnad Saha, historians R. C. Majumdar and Jadunath Sarkar, linguist Suniti Kumar Chatterjee, and many other intellectuals of Bengal joined this movement. Entrepreneurs like G. D. Birla advanced it. Matua leader P. R. Thakur supported it. Articles were written in newspapers, stories were published, the spirit of Vande Mataram was rekindled. The voice of Bengal, suppressed by sectarian agendas, rose again through this people’s movement. As a result, anti-India forces realized that breaking all of Bengal away from India was impossible. And thus, West Bengal remained with Mother India.
Friends,
The spirit with which West Bengal was saved at the time of independence should have been carried forward after independence. Unfortunately, the opposite happened. There was an attempt to forget West Bengal Day and its true meaning. For political agendas, history was “whitewashed.”
Brothers-sisters,
At the time of partition, the Congress wanted to abandon Bengal. After partition, even in the remaining West Bengal, it began playing the game of appeasement. This history of West Bengal was suppressed. Because Syama Prasad Mookerjee became the founder of the Jan Sangh, his contribution was denied. The very spirit with which he fought for Bengal was continuously targeted. On the land that gave birth to Gurudev Rabindranath Tagore, Bankim Chandra Chattopadhyay, Swami Vivekananda, Netaji Subhas Chandra Bose, and Ishwar Chandra Vidyasagar, foreign ideologies were imposed. First Congress, then the Left, then TMC - for decades, instead of nurturing and strengthening West Bengal, they allowed it to become a hub for illegal infiltrators. The Bengal that could have led India’s development kept falling behind instead of moving forward.
Friends,
On West Bengal Day, our duty is to take a pledge that those mistakes of history will not be repeated. From the inspiration of West Bengal Day, a new history will be written.
Friends,
Decades of misrule pushed West Bengal miles behind. You have seen how conditions deteriorated under previous governments. Large industries fled, small businesses collapsed, youth lost employment, and resources were taken over by infiltrators. The Bengal that was once a land of opportunities became a center of exodus. In this environment, you took a pledge - to remove the TMC government. You blessed the BJP with record seats, and today the whole country is witnessing how Bengal is immediately reaping the results. The rights that were denied to you for years are now reaching your doorstep. During the elections, I guaranteed you the Ayushman Bharat scheme. Now, every poor person in Bengal will receive its benefits. Mothers and sisters have begun receiving direct benefits from the Annapurna Yojana. To ensure clean water reaches every household, an MoU has been signed between the West Bengal government and the central government under the Jal Jeevan Mission. We had promised Bengal’s youth during the elections that the age limit in jobs would be relaxed - that promise has been fulfilled. The promise of free bus travel for women has also been fulfilled.
Friends,
For years, political rivalry kept many schemes stuck and delayed. Today, breaking all those barriers, through Jan Kalyan Shivirs, every government scheme is reaching you directly. No middlemen, no obstacles - only focus on your rights, on Bengal’s development, and on the security of Bengal and the nation. You must have seen, the land transfer for border fencing that previous governments had blocked for decades - as soon as the new government was formed, work on it has begun.
Brothers and sisters,
I am glad that the foundation of industrial progress in West Bengal has begun to be rebuilt. This foundation rests on two essential pillars - honest and transparent governance, and the rule of law. Not only West Bengal, but the entire nation is witnessing this change today. Those who looted you are now returning the stolen money themselves. Big looters are being sent to jail. Syndicate members are apologizing to the people. The thugs who extorted money at toll gates have fled. People of Bengal are moving freely without obstruction. Ekhon katmani shesh, kaj shuru hoye gechhe.
Friends,
The Bengal that was struggling with poor roads and dilapidated infrastructure is now seeing long-stalled projects moving forward rapidly. Look - the halted work on Kolkata Metro’s Orange Line at Chingrighata Crossing has been completed. In Howrah, the foundation has been laid for a new divisional railway hospital at a cost of nearly 100 crore rupees. It will provide emergency services and treatment for serious illnesses. In East Medinipur, projects like the road overbridge between Haur and Radhamohanpur, and the Sankrail–Santragachi link line will bring convenience to the people.
Friends,
Today, under PM Kisan Samman Nidhi, money has been transferred to the bank accounts of more than 9 crore farmers across the country. And for the farmers of West Bengal, there is another happy announcement - from today, the PM Crop Insurance Scheme is being launched in the state. This scheme will support farmers’ families in difficult times. If crops are damaged, the burden will not fall on the farmer.
Friends,
Now West Bengal is also joining the Digital Agriculture Mission. Through Agri-Stack, a farmer registry will be created. Village maps and crop information will be available digitally. Services like fertilizer purchase, farmer credit cards, DBT, and procurement at minimum support price will become easier.
Friends,
To uplift the most backward districts in agriculture, the government has launched the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana. Four districts of West Bengal - Purulia, Darjeeling, Alipurduar, and Jhargram - are included. Work will be done to increase productivity, build storage facilities, and make loans easier for farmers. In Bengal, fish farming connects farmers, fishermen, and traders. Therefore, the capacity of the Fraserganj Fishing Harbor in South 24 Parganas has been expanded. A modern fish market has also been built in Birbhum. Now Bengal will not stop - Ebar Bangla thambe na, ekhon itihash gorbe.
Friends,
Today, millions of farmer companions from across the country are connected to this program, along with chief ministers, governors, and ministers from different states. Farmers everywhere are participating in this celebration. All these farmers are beneficiaries of PM Kisan Samman Nidhi. To all my farmer brothers and sisters, I want to make a heartfelt request. Please listen carefully. I fold my hands before you - we must not leave barren fields to our children, we must leave them fertile fields. We must save our Mother Earth. The Government of India is running the “Save the Fields” campaign. It emphasizes protecting soil health, reducing chemical fertilizer use, and adopting natural farming. I urge you to join this campaign in large numbers, take a pledge to save your fields, inspire nearby farmers to do the same, and together protect our Mother Earth. She is our mother - we cannot commit the sin of killing her with chemicals. We must save our Mother Earth.
Friends,
India is working towards the goal of becoming a developed nation by 2047. The biggest foundation of this resolve is the development of Eastern India. For this, we are working on Mission Purvodaya. Bengal’s role in this mission is crucial. The progress of Bengal will accelerate the progress of Eastern India.
Brothers and sisters,
In this campaign of development, we must remember one more thing - the first condition of development, which we must never forget, is peace, harmony, and social stability. We must strengthen Bengal’s cultural identity and social fabric. We must move forward together.
Friends,
Tomorrow, the nation and the world will celebrate International Yoga Day. This time, I will participate in Yoga Day here in Bengal. This land of yogis like Swami Vivekananda and Maharshi Aurobindo will send a message that will guide the entire world. I want Yoga Day celebrations to be organized across Bengal, in every corner. All of you should practice yoga, be part of Yoga Day. With this request, I once again congratulate you all on the development projects. Today, as we celebrate West Bengal Day with enthusiasm and joy, I urge you - take out your mobile phones, turn on the flashlight, and together let us celebrate this Bengal Day. Let all mobile lights shine, and with me say - Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram.
Thank you very much.