ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହିତ ଡ. ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 JUN 2026 8:30AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାହିତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ, କଳା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ବିଜ୍ଞାନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ, ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଜରିଆରେ ଭାରତର ଇତିହାସକୁ ଗଭୀର ରୂପ ଦେଇଥିବା ରାଜ୍ୟକୁ ଏହି ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚେତନାକୁ ଅଗଣିତ ଉପାୟରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଇତିହାସରେ ଜୁନ୍‍ ୨୦ ତାରିଖର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି, କାରଣ ଏହି ଦିନ ହିଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ଭାରତର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଡ. ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଅମୂଲ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଡ. ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଏଠାକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ୍ସ ରେ ଲେଖିଛନ୍ତି;
"ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମୋର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ସାହିତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ, କଳା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ବିଜ୍ଞାନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ, ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନ ଦେଇ ଭାରତର ଇତିହାସକୁ ଗଭୀର ରୂପ ଦେଇଥିବା ରାଜ୍ୟକୁ ଏହି ଦିନ ପାଳନ କରାଯାଏ । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ବାରମ୍ବାର ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚେତନାକୁ ଅସଂଖ୍ୟ ଉପାୟରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି।
ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଇତିହାସରେ ଜୁନ୍‍ ୨୦ ତାରିଖର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ଏହି ଦିନ ହିଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ଭାରତର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଏଥିରେ ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଅମୂଲ୍ୟ ଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷ, ୨୦୨୬ରେ, ଆମେ ଡ. ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରୁଛୁ।
ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ମୁଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି । "

Prime Minister's Office
Prime Minister extends greetings on Paschimbanga Divas, recalls contribution of Dr. Syama Prasad Mookerjee
20 JUN 2026 8:30AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has extended warm greetings to the people of West Bengal on the occasion of Paschimbanga Divas.
The Prime Minister said that the day celebrates a state that has profoundly shaped India’s history through its contributions to literature, music, art, spirituality, science, trade and commerce, social reform and other fields. He noted that West Bengal has enriched India’s national consciousness in countless ways.
Shri Modi stated that 20th June is of immense significance in West Bengal’s history as it was the day which ensured that West Bengal remains an integral part of India. The Prime Minister said that the role of Dr. Syama Prasad Mookerjee in this regard was invaluable and noted that 2026 marks the 125th Jayanti of Dr. Mookerjee.
The Prime Minister said that the Central Government will work with the West Bengal Government to fulfil the dreams and aspirations of the people.
Shri Modi prayed for the progress of West Bengal and the prosperity of its people.
The Prime Minister wrote on X;
“Warm greetings to my sisters and brothers of West Bengal on the occasion of Paschimbanga Divas.
This day celebrates a state that has profoundly shaped India's history through its contributions to diverse areas be it literature, music, art, spirituality, science, trade and commerce, social reform and more. Time and again, West Bengal has enriched India's national consciousness in countless ways.
Today, 20th June is of immense significance in West Bengal’s history. This was the day which ensured that West Bengal remains an integral part of India. The role of Dr. Syama Prasad Mookerjee was invaluable in the same. This year, 2026, we are also marking the 125th Jayanti of Dr. Mookerjee.
The Central Government will work with the West Bengal Government to fulfil the dreams and aspirations of the people. I pray for the progress of West Bengal and the prosperity of its people.”