প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিমবংগ দিৱস উপলক্ষ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন, স্মৰণ কৰিলে ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ অৱদানৰ কথা
20 JUN 2026 8:30AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পশ্চিমবংগৰ ৰাইজক পশ্চিমবংগ দিৱস উপলক্ষে উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই দিৱসত সাহিত্য, সংগীত, শিল্প, আধ্যাত্মিকতা, বিজ্ঞান, ব্যৱসায়-বাণিজ্য , সমাজ সংস্কাৰ আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰত আগবঢ়োৱা অৱদানৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ ইতিহাসক অনন্য ৰূপত গঢ় দিয়া এখন ৰাজ্যক উদযাপন কৰা হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পশ্চিমবংগই ভাৰতৰ জাতীয় চেতনাক নানান ধৰণে সমৃদ্ধ কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০ জুন তাৰিখটো পশ্চিমবংগৰ ইতিহাসত অপৰিসীম তাৎপৰ্য আছে । কাৰণ সেইদিনাই পশ্চিমবংগ ভাৰতৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ থকাটো নিশ্চিত হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ক্ষেত্ৰত ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ভূমিকা অমূল্য বুলি উল্লেখ কৰাৰ লগতে কয় যে ২০২৬ চনত ড° মুখাৰ্জীৰ ১২৫ সংখ্যক জয়ন্তী পালন কৰা হৈছে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পশ্চিমবংগ চৰকাৰৰ সৈতে মিলি জনসাধাৰণৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে পশ্চিমবংগৰ প্ৰগতি আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক্সত এনেদৰে লিখিছে;
পশ্চিমবংগ দিৱস উপলক্ষে পশ্চিমবংগৰ মোৰ ভগ্নী-ভাইসকললৈ উষ্ম শুভেচ্ছা।
সাহিত্য, সংগীত, শিল্প, আধ্যাত্মিকতা, বিজ্ঞান, ব্যৱসায়- বাণিজ্য, সমাজ সংস্কাৰ আদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত যোগোৱা অৱদানৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ ইতিহাসক গভীৰভাৱে গঢ় দিয়া এখন ৰাজ্যক এই দিৱসত উদযাপন কৰা হয়। বাৰে বাৰে পশ্চিমবংগই ভাৰতৰ জাতীয় চেতনাক নানান ধৰণে সমৃদ্ধ কৰি তুলিছে।
পশ্চিমবংগৰ ইতিহাসত আজি ২০ জুন তাৰিখটোৰ অপৰিসীম তাৎপৰ্য আছে। এইটোৱেই আছিল সেই দিনটো যিটো দিনে পশ্চিমবংগক ভাৰতৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিছিল। ইয়াত ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ অমূল্য ভূমিকা আছিল। এইবাৰ অৰ্থাৎ ২০২৬ বৰ্ষত আমি ড° মুখাৰ্জীৰ ১২৫ সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন কৰিছো।
পশ্চিমবংগ চৰকাৰৰ সৈতে মিলি ৰাইজৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কাম কৰি যাব। পশ্চিমবংগৰ প্ৰগতি আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা জনাইছোঁ।”

Prime Minister's Office
Prime Minister extends greetings on Paschimbanga Divas, recalls contribution of Dr. Syama Prasad Mookerjee
20 JUN 2026 8:30AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has extended warm greetings to the people of West Bengal on the occasion of Paschimbanga Divas.
The Prime Minister said that the day celebrates a state that has profoundly shaped India’s history through its contributions to literature, music, art, spirituality, science, trade and commerce, social reform and other fields. He noted that West Bengal has enriched India’s national consciousness in countless ways.
Shri Modi stated that 20th June is of immense significance in West Bengal’s history as it was the day which ensured that West Bengal remains an integral part of India. The Prime Minister said that the role of Dr. Syama Prasad Mookerjee in this regard was invaluable and noted that 2026 marks the 125th Jayanti of Dr. Mookerjee.
The Prime Minister said that the Central Government will work with the West Bengal Government to fulfil the dreams and aspirations of the people.
Shri Modi prayed for the progress of West Bengal and the prosperity of its people.
The Prime Minister wrote on X;
“Warm greetings to my sisters and brothers of West Bengal on the occasion of Paschimbanga Divas.
This day celebrates a state that has profoundly shaped India's history through its contributions to diverse areas be it literature, music, art, spirituality, science, trade and commerce, social reform and more. Time and again, West Bengal has enriched India's national consciousness in countless ways.
Today, 20th June is of immense significance in West Bengal’s history. This was the day which ensured that West Bengal remains an integral part of India. The role of Dr. Syama Prasad Mookerjee was invaluable in the same. This year, 2026, we are also marking the 125th Jayanti of Dr. Mookerjee.
The Central Government will work with the West Bengal Government to fulfil the dreams and aspirations of the people. I pray for the progress of West Bengal and the prosperity of its people.”