ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ ଏହି ଅଧିକାରୀ
୯୫,୬୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆବଣ୍ଟନ ସହ ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜୋରଦାର
19 JUN 2026 10:40AM by PIB Bhubaneswar
'ବିକଶିତ ଭାରତ-ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫର୍ ରୋଜଗାର ଆଣ୍ଡ ଆଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) (ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୫'ର ସୁଚାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆସନ୍ତା ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରୁ ଏହି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
ଏହି ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ସେମାନେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରି ଏହି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସହାୟତା କରିବେ, ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତାକୁ ସଦୃଢ଼ କରିବେ, ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବେ, ପରିଚାଳନାଗତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବେ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣେଇବାରେ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓରିଏଣ୍ଟେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଏହି ଆଇନର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପ୍ରଣାଳୀ, ପ୍ରାତିଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଆଧାରିତ ଶାସନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କଂସଲଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ରୋହିଣୀ ଆର୍. ଭାଜିଭାକରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ।
ନିଜ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରୀମାନେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ; ଯାହାଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନ ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିହେବ, ଅନୁଭୂତି ଓ ଉତ୍ତମ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସହଜ ହେବ, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରୟାସକୁ ସହାୟତା ମିଳିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ। ସେମାନଙ୍କର ଏହି ସହଭାଗିତା ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ସଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି ଆଇନକୁ ସାରା ଦେଶରେ ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାତିଷ୍ଠାନିକ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସାଂଗଠନିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନ ସୁଗମ ଓ ପ୍ରଭାବୀ ହୋଇପାରିବ।
'ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୫' ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଯୁକ୍ତ ମଜୁରି ଭିତ୍ତିକ ରୋଜଗାର ସହିତ ଜୀବିକା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଜଳବାୟୁ ସହନକ୍ଷମତା, ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଆଧାରିତ ଶାସନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସାମିଲ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ସମାବେଶୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚାଳକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। 'ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା',ଜିଆଇଏସ୍ ଆଧାରିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ଅଧିନିୟମ '୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ' ର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ସମୟରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପଦକ୍ଷେପମାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୬-୨୭ ପାଇଁ ୯୫,୬୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନ୍ତରୀଣ ଅର୍ଥ ଆବଣ୍ଟନକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେବା, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ 'ଡିବିଟି-ସ୍ପର୍ଶ' ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସାମିଲ କରିବା, ପ୍ରାୟ ୯୩ ପ୍ରତିଶତ ସକ୍ରିୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କର ଇ-କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା, ସାରା ଦେଶରେ ଚେହେରା ଚିହ୍ନଟ ଆଧାରିତ ଉପସ୍ଥାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରିବା, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବିକାଶ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୭ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ନିଜ ନିଜ ବଜେଟ୍‌ରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିସାରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ୬ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ 'ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି' ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ନିଜର ରାଜ୍ୟ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ଅଧିସୂଚିତ କରିସାରିଛନ୍ତି। ବାକି ଥିବା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଯୋଜନାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବାର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି।

Ministry of Rural Development
Over 100 Area Officers to be deployed to Support VB–G RAM G Rollout
Officers to assist States and UTs, build capacity, facilitate smooth operationalisation
Preparations for VB–G RAM G rollout gather pace; 27 States/UTs make budgetary provisions, ₹95,692 crore allocated as Central Share
19 JUN 2026 10:40AM by PIB Delhi
In a major step towards ensuring seamless implementation of the Viksit Bharat–Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB–G RAM G) Act, 2025, the Ministry of Rural Development shall be deploying more than 100 Area Officers across the country to support States and Union Territories ahead of the Act coming into force on 1 July 2026.
The Area Officers will serve as facilitators and resource persons during the rollout phase, working closely with State Governments and district administrations to support implementation, strengthen local capacities, facilitate knowledge sharing, help address operational challenges and promote the adoption of good practices.
To oriernt the officers for this role, the Department of Rural Development organised a dedicated orientation programme covering the key features of the Act, implementation framework, institutional arrangements, technology-enabled governance systems and support mechanisms available to States and districts. The programme was chaired by Secretary, Rural Development, Shri Rohit Kansal. Joint Secretary Ms. Rohini R. Bhajibhakare conducted the orientation programme.
During their visits, Area Officers will interact with State Governments, district administrations and field-level functionaries to understand implementation requirements, facilitate exchange of experiences and good practices, support capacity-building efforts and assist in resolving operational issues. Their engagement will help strengthen coordination among various stakeholders and support effective implementation during the transition to the new framework. The initiative is designed to provide institutional handholding and facilitate smooth operationalisation of the Act across the country.
BGK6.jpeg)
The Area Officer initiative is expected to play an important role in supporting States and UTs during the rollout phase by facilitating coordination, sharing implementation experiences and providing continuous institutional support, thereby helping ensure a smooth and effective transition to the VB–G RAM G framework.
The VB–G RAM G Act, 2025 seeks to transform rural employment into a driver of sustainable and inclusive rural development by integrating guaranteed wage employment with livelihood promotion, climate resilience, rural infrastructure creation and technology-enabled governance. Through Viksit Gram Panchayat Plans (VGPPs), GIS-based planning and convergence across schemes, the Act advances the vision of Viksit Bharat @2047.
The Ministry has simultaneously undertaken extensive preparatory measures to ensure readiness across the country. These include approval of an interim allocation of ₹95,692 crore for FY 2026–27, onboarding of all States and UTs onto the DBT-SPARSH platform, completion of e-KYC for nearly 93 per cent of active workers, rollout of the Face Authentication-based Attendance System nationwide, development of dedicated digital platforms and large-scale capacity-building initiatives.
Reflecting the progress achieved so far, 27 States and Union Territories have already made budgetary provisions for implementation of the Act, while six States/UTs have notified their State Schemes under the VB–G RAM G framework. The remaining States and UTs are in advanced stages of finalising their schemes.