ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫ୍ରାନ୍ସର ଏଭିଆନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ସହଭାଗୀ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର" ଶୀର୍ଷକ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
18 JUN 2026 5:00AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଫ୍ରାନ୍ସର ଏଭିଆନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ସହଭାଗୀ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର " ଶୀର୍ଷକ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ସାଧାରଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଗୁରୁତ୍ଵକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବାର୍ତ୍ତା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେବଳ ଜିଡିପି କିମ୍ବା ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେ "ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସ" (ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର 'ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି' ମନ୍ତ୍ର ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ, ଯାହା 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ' ନୀତି ସହିତ ଏହାର ଜି୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ 'ଭାରତ – ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ - ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର' (ଆଇଏମଇସି) ଧାରଣାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲା, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵ ଉପରେ ସଙ୍କଟ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ସେ ସେମାନଙ୍କର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଆଇଏମଇସି ଧାରାରେ ଆଫ୍ରିକା, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ 'ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗତିଶୀଳତା ସହଭାଗୀତା' (ଇମ୍ପାକ୍ଟ) ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଜି୭ ପୁଞ୍ଜି, ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ମାଲିକାନାକୁ ଏକତ୍ର କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ଥିର, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମନ୍ୱୟ, ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଭାଗୀଦାରୀ ପ୍ରଗତିରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ ଏହାକୁ ଜି୭ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the session on “Reviving a Balanced, Shared and Sustainable Economic Growth for All” at G7 Summit in Evian, France
18 JUN 2026 5:00AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the Outreach Session on “Reviving a Balanced, Shared and Sustainable Economic Growth for All”, at the G7 Summit in Evian, France.
Appreciating the Summit’s focus on shared and sustainable growth, Prime Minister noted that, at a time when the world is impacted by uncertainties, the message on sustainable growth would be meaningfully received across the world. He stated that growth should not be just about GDP or trade numbers, but its real impact on inclusion and well-being of people. In this regard, he highlighted India’s inclusive growth story based on the principles of “Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas” [Together with all, Development for all, Trust of All, and effort of All].
Prime Minister noted that India’s mantra of inclusive growth also guided its international engagements, as duly reflected in its G 20 presidency with the motto of “One Earth, One Family, One Future”. He further added that a similar approach guided the conceptualization of the India Middle East Europe Economic Corridor [IMEC] to strengthen supply chains, create investment and employment opportunities, and foster innovation. Highlighting that crises and conflicts have had a debilitating impact on the Global South, he called for international solidarity to ameliorate their burdens. He suggested that international financial institutions should develop support mechanisms which can impart economic resilience to developing countries. He also called for considering connectivity projects linking Africa, Latin America and the Pacific Island countries on the lines of IMEC. To realize this vision, Prime Minister suggested the creation of an International Mobilization Partnership for Accelerating Connectivity and Trade or IMPACT, in which G7’s capital, India’s talent and the Global South’s ownership could be combined.
Prime Minister reaffirmed India’s commitment to a stable, trusted and prosperous world economy, noting that its belief in integration, partnership and shared progress had inspired it to pursue trade agreements with G7 members and several other countries.