প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
G7 সম্মিত-আউৎরিচ সেসনগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল: মীপুম খুদিংমক্কীদমক চাং মান্নবা, শরুক য়ামিন্নবা অমসুং সস্তেনেবল ইকোনোমিক গ্রোথ অমা অমুক হন্না হৌদোকপা
17 JUN 2026 6:07PM by PIB Imphal
রাস্ত্রপতি মেক্রোন,
য়োর এক্সেলেন্সীশিং,
G7কী ফ্রান্সকী প্রসিদেন্সীনা ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল গ্রোথতা অখন্নবা মরুওইবা পীবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মালেম অসিনা শিংনবশিং অমসুং তংদাংবা লৈতবা ফিভম কয়া মায়োক্নরিবা মতম অসিদা, ফোরম অসিদগী পীরক্লিবা পাউজেল অসি মীওইবা জাতি খুদিংমক্কী য়াইফনবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক য়াম্না মরু ওই।
ঙসিদি, গ্রোথকী ৱাহং অসি GDP নত্রগা ত্রেদকী খুজিং খক্তদা য়ুম্ফম ওইদ্রে। অচৌবা ৱাহংদি: অসিগুম্বা শাহৌ লাকপপদগী কনানা কান্নবা ফংবগে? মসিদা কনা য়াওরিবনো? অমসুং মসিনা করম্বা মায়কৈদা চৎলিবনো?
মরুপশিং,
ভারতকী এক্সপরিয়েন্সনা তাক্লি মদুদি পুন্না চাউখৎমিন্নবা অসি অনিংবা-অপাম্বা অমদগী অশেংবা অমা ওইনা ওন্থোকপা য়াই। ভারতনা খুমাং চাউশিল্লকপা মতমদা, মীওইবা জাতিগী শরুক তরুক থোকপগী অমা খুমাং চাউশিল্লকই। মরম অদুনা, ভারতকী গ্রোথকী ৱারী অসি শেনমিৎলোন চাউখৎপগী ৱারী খক্তা নত্তে। মসি মীপুম খুদিংমক্কীদমক ইনক্লুজন, স্কেল অমসুং দেমোক্রেতিক এম্পাৱরমেন্তকী ৱারীনি।
হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, ভারতনা “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস”কী লমজিং-লমতাকপা ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইদুনা খুমাং চাউশিল্লি। মসি ঐখোয়গী মালেমগী ওইবা থৌদাংগী লমজিং-লমতাকপসু ওইরি।
ভারতনা G20গী প্রসিদেন্সী ওইরিঙৈদা ঐখোয়না মালেম পুম্বদা “ৱান অর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর”গী পাউজেল পীখি। মসি ইচম-চম্বা স্লোগান কক্তমক নত্তে; মসি মালেম পুম্ববু ইমুং অমখক্তনি হায়না লৌরিবা ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী ওইবা ইথোসপু ফোঙদোকপনি।
অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না পুৱারী ওইরবা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর (IMEC) স্ত্রেতেজিক কোরিদোর অসিনা এসিয়া, মিদল ইস্ত অমসুং য়ুরোপপু শম্নহল্লি অমসুং মসিনা ললোন-ইতিকপু খুমাং চাউশিলহল্লগনি, সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, অমসুং পার্তনর লৈবাকশিংদা ইনভেস্তমেন্ত, থবক পীবা, অমসুং ইনোবেসনগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। ঙসিদি, অসিগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিং অসি হেন্না খুমাং চাউশিলহনবগী তঙাইফদবা লৈরে - লোকেল ওনরশিপ, ত্রান্সপরেন্ত ফাইনান্সিং, অমসুং মতম শাংনা সস্তেনেবিলিতী লৈহনবগী ময়েক শেংবা ভিজন য়াওবা ইনিসিয়েতিবশিং।
মরুপশিং,
নোংচুপ থংবা এসিয়াদা ওইরিবা অৱাবা অসিনা মরম ওইদুনা পোৎ-চৈ, ফর্তিলাইজর অমসুং অচা-অথক্কী সপ্লাই চেনদা থোকহনবা অশোয়বা অসিনা মতম খরগী ওইনা গ্লোবেল সাউথতা শাথীবা শাফু অমা পীদুনা লৈগনি। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল সোলিদরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা তশেংনা থাজবা থম্লবদি, খ্বাইদগী লায়রবা লৈবাকশিং অসিবু মসিগী অৱাবা অসিগী চৈথেং অসি মখোয় মথন্তনা মাইপুননা মায়োক্ননবা থাদোক্লোইদবনি।
ঐখোয়গী ইন্তরনেস্নেল ফাইনান্সিয়েল ইনস্তিত্যুসনশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা অসিগুম্বা শোকশিং অসি লৌশিনবদা অমসুং মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংনবা মেকানিজমশিং শেমগৎকদবনি।
মরুপশিং,
IMEC ভিজনদগী ইথিল লৌরদুনা, ঐখোয়না অফ্রিকা, লেতিন অমেরিকা অমসুং পেসিফিক ইথৎ লমদমগী লৈবাকশিংগা কনেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিংদা থবক তৌমিন্নবা য়াই।
G7গী কেপিতল, ভারতকী তেলেন্ত অমসুং গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগা অমত্তা ওইনা পুনশিন্নদুনা, ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল মোবিলাইজেসন পার্তনর্শিপ ফোর এসেলরেতিং কনেক্তিবিতী এন্দ ত্রেদ (IMPACT) লিংখৎনবা কন্নবা য়াই। মসিগী পান্দমদি ললোন-ইতিক, তেক্নোলোজী, ইনর্জী অমসুং খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লিবা কোরিদোরশিং শেমগৎপনি।
মরুপশিং,
ঙসি, চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা চহি য়াম্লবা খুন্নাইগী শিংনবশিং থেংনরিঙৈদা, ভারত অমসুং গ্লোবেল সাউথকী অতোপ্পা লৈবাকশিংনা নহা ওইরিবা তেলেন্ত, এন্তর্প্রাইজ অমসুং স্কিলশিংগী মতাংদা অচৌবা পোতেন্সিয়েল অমা লৈরি।
মহৌশাগী ওইবা কম্প্লিমেন্তরিতী অসিবু শীজিন্ননবা, ঐখোয়না গ্লোবেল স্কিলস পার্তনরশিপ অমা লিংখৎনবা খনবা য়াই। মসিগী ফ্রেমৱার্ক অসিগী মখাদা ঐখোয়না স্কিল মেপ্পিং অমসুং থাজবা য়াবা স্কিল লৈরবা মোবিলিতী প্রমোৎ তৌবদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াই।
মরুপশিং,
মালেম পুম্নমক্কী নুংঙাই-য়াইফবদা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অসি ৱাহৈ খক্তদা উৎপা নত্তে; মসি ঐখোয়গী থবকশিংদা উৎলি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, মীফম অসিদা শরুক য়াখিবা লৈবাক অয়াম্বগা লোয়ননা ভারতনা ত্রেদ এগ্রীমেন্তশিং তৌনখ্রে।
মসিনা ভারতকী থাজবা অদু তাক্লি মদুদি মচেৎ-মচেৎ খায়দোকপদা নত্তে পুনশিন্নবদা, প্রোতেক্সনিজমদা নত্তে পার্তনরশিপতা, অমসুং তংদাংবা লৈতবা নত্তে পুন্না চাউখৎমিন্নবদা থাজবা থম্লি।
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, ভারতনা ময়াম পুম্নমক্কা লোয়ননা ঐখোয়গী শেয়র ইকোনোমিক রিজিলিয়েন্সপু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না স্তেবল, থাজবা য়াবা অমসুং চাউখৎপা গ্লোবেল ইকোনোমী অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎমিন্নগনি।
মবাম পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the G7 Summit-Outreach Session: Reviving a Balanced, Shared and Sustainable Economic Growth for All
17 JUN 2026 6:07PM by PIB Delhi
President Macron,
Your Excellencies,
I am pleased that France's G7 Presidency has given special importance to inclusive and sustainable growth. At a time when the world faces many challenges and uncertainties, the message emerging from this forum is important for the well-being and future of all humanity.
Today, the question of growth is not limited to GDP or trade figures alone. The real question is: Who benefits from this growth? Who is included in it? And what direction is it taking?
Friends,
India's experience shows that shared development can be transformed from an aspiration into reality. When India progresses, one-sixth of humanity progresses with it. Therefore, India's growth story is not just about economic development—it is a story of inclusion, scale, and democratic empowerment for all.
Over the past twelve years, India has progressed based on the guiding principle of "Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas." This is also the guiding principle of our global engagement.
During India’s G20 Presidency, we shared with the world the message of “One Earth, One Family, One Future.” This was not merely a slogan; it was an expression of our civilizational ethos that views the entire world as one family.
It was in this spirit that we launched the historic India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC). This strategic corridor connects Asia, the Middle East, and Europe, and will accelerate trade, strengthen supply chains, and create new opportunities for investment, employment, and innovation across partner countries. Today, there is a need to further advance such initiatives - ones that are characterized by local ownership, transparent financing, and a clear vision for long-term sustainability.
Friends,
The disruptions to fuel, fertilizer, and food supply chains caused by the crisis in West Asia will continue to have a significant impact on the Global South for some time. If we are truly committed to strengthening international solidarity, the most vulnerable countries should not be left to bear the burden of these crises alone.
Our International Financial Institutions should develop support mechanisms that help developing countries absorb such shocks and sustain their economic resilience.
Friends,
Drawing inspiration from the IMEC Vision, we can work on connectivity projects with countries in Africa, Latin America, and the Pacific Island region.
By bringing together the capital of the G7, the talent of India, and the ownership of countries across the Global South, we may consider establishing the International Mobilisation Partnership for Accelerating Connectivity and Trade (IMPACT). Its objective should be to create corridors that connect trade, technology, energy, and opportunity.
Friends,
Today, while developed countries are confronting the challenge of ageing societies, India and other countries of the Global South possess immense potential in terms of young talent, enterprise, and skills.
To harness this natural complementarity, we may consider establishing a Global Skills Partnership. Under this framework, we can work together on skill mapping and promoting trusted skilled mobility.
Friends,
India’s commitment to shared global prosperity is not confined to words alone; it is also reflected in our actions. Over the past few years, India has concluded Trade Agreements with most of the countries represented at this meeting.
This reflects India’s belief not in fragmentation, but in integration, not in protectionism, but in partnership, and not in uncertainty, but in shared prosperity.
In the years ahead, India will continue to work together with all of you to strengthen our Shared Economic Resilience and to build a more stable, reliable, and prosperous global economy.
Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Statement. Original Statement was delivered in Hindi.