ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି
17 JUN 2026 6:07PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍,
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଜି୭୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ସହଭାଗୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅନେକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ଏହି ଫୋରମର ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଆଜି, ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରଶ୍ନ କେବଳ ଜିଡିପି କିମ୍ବା ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, କାହା ସହିତ ଏବଂ ଏହା କେଉଁ ଦିଗରେ ଯାଉଛି?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ସହଭାଗୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷାରୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ, ମାନବଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ।
ତେଣୁ, ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଶକ୍ତିକରଣର କାହାଣୀ।
ଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ "ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସ" ର ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଏହା ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ନୀତି ମଧ୍ୟ।
ଭାରତର ଜି୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ, ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ" ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ। ଏହା କେବଳ ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ନଥିଲା; ଏହା ଆମର ସଭ୍ୟତାର ଏକ ବିସ୍ତାର ଥିଲା ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ପରିବାର ଭାବରେ ଦେଖେ।
ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଆମେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମଇସି) ଭଳି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହି ରଣନୈତିକ କରିଡର ଏସିଆ, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ୟୁରୋପକୁ ସଂଯୋଗ କରେ; ଏହା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆଜି, ସ୍ଥାନୀୟ ମାଲିକାନା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ବର୍ଣ୍ଣିତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଇନ୍ଧନ, ସାର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବାଧା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ। ଯଦି ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଏହି ସଙ୍କଟର ଭାର ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆମର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ସମର୍ଥନ ତନ୍ତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଆଘାତଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
'ଆଇ ମେକ୍ ଭିଜନ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଆମେ ଆଫ୍ରିକା, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସହଯୋଗ କରିପାରିବା।
ଜି୭ ପୁଞ୍ଜି, ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ମାଲିକାନାକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି, ଆମେ 'ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ମୋବିଲାଇଜେସନ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଫର୍ ଆକ୍ସିଲରେଟିଂ କନେକ୍‌ଟିଭିଟି ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରେଡ୍' - କିମ୍ବା ଇମ୍ପାକ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିପାରିବା। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା କରିଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବୃଦ୍ଧ ସମାଜର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି, ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛନ୍ତି।
ଏହି ପ୍ରାକୃତିକ ପରିପୂରକତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଏକ 'ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସ୍କିଲ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍' ଗଠନ କରିବା ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିପାରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଦକ୍ଷତା ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଦକ୍ଷ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ କେବଳ ଶବ୍ଦରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଏହା ଆମର କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତ ଏହି ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି।
ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଭାରତ ଖଣ୍ଡନ ବଦଳରେ ସମନ୍ୱୟ, ସୁରକ୍ଷାବାଦ ବଦଳରେ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତା ବଦଳରେ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ।
ଆଗକୁ ବଢ଼ି, ଭାରତ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ସହଭାଗୀ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ଥିର, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବ।
ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the G7 Summit-Outreach Session: Reviving a Balanced, Shared and Sustainable Economic Growth for All
17 JUN 2026 6:07PM by PIB Delhi
President Macron,
Your Excellencies,
I am pleased that France's G7 Presidency has given special importance to inclusive and sustainable growth. At a time when the world faces many challenges and uncertainties, the message emerging from this forum is important for the well-being and future of all humanity.
Today, the question of growth is not limited to GDP or trade figures alone. The real question is: Who benefits from this growth? Who is included in it? And what direction is it taking?
Friends,
India's experience shows that shared development can be transformed from an aspiration into reality. When India progresses, one-sixth of humanity progresses with it. Therefore, India's growth story is not just about economic development—it is a story of inclusion, scale, and democratic empowerment for all.
Over the past twelve years, India has progressed based on the guiding principle of "Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas." This is also the guiding principle of our global engagement.
During India’s G20 Presidency, we shared with the world the message of “One Earth, One Family, One Future.” This was not merely a slogan; it was an expression of our civilizational ethos that views the entire world as one family.
It was in this spirit that we launched the historic India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC). This strategic corridor connects Asia, the Middle East, and Europe, and will accelerate trade, strengthen supply chains, and create new opportunities for investment, employment, and innovation across partner countries. Today, there is a need to further advance such initiatives - ones that are characterized by local ownership, transparent financing, and a clear vision for long-term sustainability.
Friends,
The disruptions to fuel, fertilizer, and food supply chains caused by the crisis in West Asia will continue to have a significant impact on the Global South for some time. If we are truly committed to strengthening international solidarity, the most vulnerable countries should not be left to bear the burden of these crises alone.
Our International Financial Institutions should develop support mechanisms that help developing countries absorb such shocks and sustain their economic resilience.
Friends,
Drawing inspiration from the IMEC Vision, we can work on connectivity projects with countries in Africa, Latin America, and the Pacific Island region.
By bringing together the capital of the G7, the talent of India, and the ownership of countries across the Global South, we may consider establishing the International Mobilisation Partnership for Accelerating Connectivity and Trade (IMPACT). Its objective should be to create corridors that connect trade, technology, energy, and opportunity.
Friends,
Today, while developed countries are confronting the challenge of ageing societies, India and other countries of the Global South possess immense potential in terms of young talent, enterprise, and skills.
To harness this natural complementarity, we may consider establishing a Global Skills Partnership. Under this framework, we can work together on skill mapping and promoting trusted skilled mobility.
Friends,
India’s commitment to shared global prosperity is not confined to words alone; it is also reflected in our actions. Over the past few years, India has concluded Trade Agreements with most of the countries represented at this meeting.
This reflects India’s belief not in fragmentation, but in integration, not in protectionism, but in partnership, and not in uncertainty, but in shared prosperity.
In the years ahead, India will continue to work together with all of you to strengthen our Shared Economic Resilience and to build a more stable, reliable, and prosperous global economy.
Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Statement. Original Statement was delivered in Hindi.