প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নিৰাপদ, দ্ৰুত আৰু দক্ষ এ আই ৰোলআউট নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত জি 7 সন্মিলনৰ অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
17 JUN 2026 9:20PM by PIB Guwahati
মহাশয়সকল,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়টো আমাৰ আলোচনাৰ অংশ কৰি তোলাৰ বাবে মই মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ক অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াত কোনো সন্দেহ নাই যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা হৈছে মানুহে সৃষ্টি কৰা আটাইতকৈ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰযুক্তিৰ ভিতৰত এটা।
আজি মানৱ জীৱনৰ এনে কোনো দিশ নাই যাক এআইয়ে স্পৰ্শ কৰা নাই। এআইয়ে বৈজ্ঞানিক গৱেষণাক অভূতপূৰ্ব গতি প্ৰদান কৰিছে। শাসনব্যৱস্থাক অধিক ফলপ্ৰসূ আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াশীল কৰি তুলিছে। ই স্বাস্থ্য, শিক্ষা, উৎপাদনৰ দৰে খণ্ডসমূহক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
অৱশ্যে, এআইৰ প্ৰকৃত পৰীক্ষাটো আমাৰ যন্ত্ৰবোৰ কিমান শক্তিশালী হ’ব সেয়া নহয়। ইয়াৰ প্ৰকৃত পৰীক্ষাটো হ’ল সাধাৰণ মানুহ কিমান শক্তিশালী হ’ব। এই বছৰ, ভাৰতে আয়োজন কৰা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰবাৱ সন্মিলনত, আমি এই চিন্তাধাৰাৰ সৈতে মানৱ-কেন্দ্ৰিক এআই সৃষ্টি কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। সন্মিলনত ভাৰতে নিজৰ মানৱ (MANAV) দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰিছিল। এই দৃষ্টিভংগীয়ে এআইৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সকলো প্ৰচেষ্টাক চালিত কৰে।
শেহতীয়াকৈ, মহামান্য পোপে, এআইৰ ওপৰত তেওঁৰ গৱেষণাপত্ৰত, মানৱীয় মূল্যবোধ, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু অৰ্থপূৰ্ণ মানৱ নিয়ন্ত্ৰণক এআইৰ বিকাশৰ আধাৰ হ'বলৈ আহ্বান জনাইছে। ভাৰতৰ মানৱ দৃষ্টিভংগী আৰু তেওঁৰ পৱিত্ৰতাৰ বাৰ্তা দুয়োটাই একেটা মূল ধাৰণা প্ৰকাশ কৰেঃ প্ৰযুক্তি যিমানেই উন্নত হওক, মানুহ ইয়াৰ কেন্দ্ৰত থাকিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এআই ৰিলআউটত শিশুৰ বাবে সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাটো সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। এআইয়ে শিশুসকলক তেওঁলোকৰ নিজৰ ভাষাত শিক্ষা দিব পাৰে, তেওঁলোকৰ সৃষ্টিশীলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে আৰু শিক্ষণক ব্যক্তিগতকৰণ কৰিব পাৰে। কিন্তু সুৰক্ষা ব্যৱস্থা অবিহনে, এই একে প্ৰযুক্তিয়ে তেওঁলোকক ভুল তথ্য, ডিপফেক আৰু শোষণৰে বিপদাপন্ন কৰিব পাৰে।
এই দুয়োটা পৰিস্থিতিৰ মাজৰ পাৰ্থক্য প্ৰযুক্তি নহয়। পাৰ্থক্যটো হৈছে মূল্যবোধ, ডিজাইন আৰু শাসনত। আমি ডিজিটেল স্পেচক শিশুৰ বাবে শিক্ষণৰ খেলপথাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব, কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ সঁজুলি হিচাপে নহয়।
বন্ধুসকল,
ফ্ৰণ্টিয়াৰ এআই মডেলসমূহে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে। কিন্তু সকলো দেশ সুৰক্ষিত নোহোৱালৈকে কোনো এখন দেশ চাইবাৰ স্পেচত সম্পূৰ্ণৰূপে সুৰক্ষিত হ’ব নোৱাৰে। সেয়েহে, ভাৰতে সদায় চাইবাৰ স্পেচক এক বিশ্বজনীন ৰাজহুৱা কল্যাণ হিচাপে গণ্য কৰি আহিছে। সেয়েহে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ এআই প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰো বিস্তৃত আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক হ’ব লাগিব। সকলো গণতান্ত্ৰিক দেশে তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আৰু বৰ্ধিত চাইবাৰ ভাবুকি প্ৰতিহত কৰিবলৈ এনে এআই মডেলসমূহ লাভ কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
সুৰক্ষা, গতি আৰু দক্ষতাৰ এক সংহত দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ মই কেইটামান পৰামৰ্শ দিব বিচাৰোঁঃ
প্ৰথমতে, আমি নিৰাপদ-ডিজাইনৰ এআই প্ৰণালীৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব। সুৰক্ষাই ডিজাইনৰ মূল অংশ গঠন কৰিব লাগিব, ই পিছত যোগ কৰা বিশেষত্ব নহয়।
দ্বিতীয়তে, আমি এআই প্ৰয়োগৰ বাবে সাধাৰণ মান, পৰীক্ষাৰ পৰিকাঠামো আৰু নিয়ন্ত্ৰক চেণ্ডবক্স বিকশিত কৰিব লাগিব, যাতে উদ্ভাৱন আৰু প্ৰশাসন একেলগে চলে। আমাৰ ওচৰত অসামৰিক বিমান পৰিবহণ আৰু সামুদ্ৰিক পৰিবহণৰ উদাহৰণ আছে য’ত আমি সফলতাৰে গোলকীয় নিয়ম বিকশিত কৰিছো আৰু সমগ্ৰ বিশ্ব দ্বাৰা পৰা উপকৃত হৈছে।
তৃতীয়তে, ডিপফেক, ভুল তথ্য আৰু চাইবাৰ জালিয়াতিৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বব্যাপী সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। ডিপফেকৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ আমি ৱাটাৰমাৰ্কৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰ কৰা উচিত।
চতুৰ্থতে, আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ’ব লাগে যে এআইৰ লাভালাভ বিশ্বৰ দক্ষিণৰ সকলো দেশলৈ উপনীত হ’ব লাগে, যাতে ই বিভাজনকাৰী নহয়, এক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক শক্তি হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
এআইৰ ওপৰত আমাৰ চিন্তা আৰু নীতি স্পষ্ট হ'ব লাগিব। এআইয়ে মানৱীয় সম্ভাৱনা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব, মানৱীয় পচন্দক শক্তিশালী কৰিব লাগিব আৰু মানৱীয় মৰ্যাদা সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব। আমি এই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে যোগাযোগ আৰু সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the G7 Summit-Session: Ensuring a Safe, Rapid and Efficient Rollout of AI
17 JUN 2026 9:20PM by PIB Delhi
Excellencies,
I congratulate my friend President Macron for including this important subject in our discussions. There is no doubt that Artificial Intelligence is one of the most transformative technologies ever created by humanity.
Today, there is hardly any aspect of human life that remains untouched by Artificial Intelligence. AI is accelerating scientific research at an unprecedented pace. It is making governance more effective and responsive, while also empowering sectors such as healthcare, education, and manufacturing.
However, the true measure of AI is not how powerful our machines become. The real measure is how much it empowers ordinary people. With this belief, India has emphasized the development of human-centric AI at the AI Impact Summit held this year. At the summit, India presented its MANAV vision, which guides all of India's efforts in the field of AI.
Recently, His Holiness the Pope, in his message on AI, emphasized that human values, inclusivity, and meaningful human control should form the foundation of AI development. India's MANAV vision and His Holiness's message both express the same core belief: no matter how advanced technology becomes, human beings must remain at its centre.
Friends,
Ensuring the safety of children in the rollout of AI is extremely important. AI can provide education in children's native languages, enhance their creativity, and make learning more personalised. However, without proper safeguards, the same technology can expose them to risks such as misinformation, deepfakes, and exploitation.
The difference between these two scenarios does not lie in the technology itself. It lies in the values, design choices, and governance frameworks that guide its use. We must ensure that the digital space becomes a platform for learning and growth for children, not a tool for manipulation.
Friends,
Frontier AI models are creating unprecedented opportunities in the field of cybersecurity. However, no country can be truly secure in cyberspace unless all countries are secure. That is why India has always viewed cyberspace as a Global Public Good. Access to these important AI technologies should therefore be broad and inclusive. Democratic nations should have access to such AI models so that they can protect their critical information infrastructure and effectively address growing cyber threats.
Friends,
To move forward with an integrated approach that balances safety, speed, and efficiency, I would like to offer a few suggestions:
First, we should promote safe-by-design AI systems. Safety should not be treated as an afterthought or an additional feature; it must be a fundamental element of AI design from the very beginning.
Second, we should develop common standards, testing frameworks, and regulatory sandboxes for AI deployment so that innovation and governance can advance together. Civil aviation and maritime transport are good examples where the world has successfully created common global rules, benefiting all countries. We can draw similar lessons for the responsible development and deployment of AI.
Third, we must strengthen global cooperation to combat deepfakes, misinformation, and cyber fraud. We should encourage the adoption of technologies such as digital watermarking and content authentication tools to help identify AI-generated content and reduce the risks posed by deepfakes.
Fourth, we must ensure that the benefits of AI reach all countries of the Global South. AI should become a force for inclusion and shared progress, not one that widens existing divides.
Friends,
Our approach and policy on AI must be clear. AI should expand human potential, empower people to make informed choices, and protect human dignity. India will continue to engage and collaborate with all partners on this important issue.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Statement. Original Statement was delivered in Hindi.