ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ସ୍ଲୋଭାକିଆ ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରସ୍ଥାନ ବିବୃତ୍ତି
13 JUN 2026 10:05AM by PIB Bhubaneswar
ଫ୍ରାନ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନ ଏବଂ ସ୍ଲୋଭାକର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବର୍ଟ ଫିକୋଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ମୁଁ ୧୩ରୁ ୧୮ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ସ୍ଲୋଭାକ ଗସ୍ତ କରିବି ।
ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଥିଲୁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନିସ୍‌ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍‌ଙ୍କୁ ଭେଟିବି, ଆମେ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବୁ ଏବଂ ଆମର ସହଯୋଗରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବୁ । ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉପରେ ଆମର ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛି।
ନିସ୍‌ରେ ମୁଁ ୧୪ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନଙ୍କ ସହ ‘ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସ’ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବାଚାର ବର୍ଷର ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌ରୁ ଉବଦ୍ଭ ହେଉଥିବା ନବାଚାର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ନିସ୍‌ରୁ, ମୁଁ ୧୪-୧୫ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଲୋଭାକିଆକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଯାତ୍ରା କରିବି, ଯାହା ୧୯୯୩ରେ ସ୍ଲୋଭାକିଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ । ଏହି ଐତିହାସିକ ଗସ୍ତ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହ ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ କରାଇବ । ମୁଁ ବ୍ରାଟିସ୍‌ଲାଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପେଲେଗ୍ରୀନି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫିକୋଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ରହିଛି । ମୋତେ ସ୍ଲୋଭାକିଆରେ ବ୍ୟାବସାୟିକ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ କରିବା ସହ ଏହି ଗସ୍ତ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଆମର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ, ଯାହାର ସ୍ଲୋଭାକିଆ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ ।
ସ୍ଲୋଭାକିଆରୁ ମୁଁ ଏଭିଆନ୍ ଯାତ୍ରା କରିବି, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ୧୬ ଏବଂ ୧୭ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବି । ଜି୭ରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଆମର ସହଯୋଗୀ ଦେଶମାନେ ଆମ ଉପରେ ରଖିଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହା ଲଗାତାର ୮ମ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି । ଜି୭ରେ, ଭାରତ କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌ର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱର ଦେବ ।
ମୁଁ ୧୮ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ରେ ପ୍ୟାରିସ୍‌ରେ ମୋର ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ଶେଷ କରିବି ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍‌ଙ୍କ ସହିତ ଭିଭାଟେକ୍ ୨୦୨୬ରେ ଯୋଗଦେବି । ଭିଭାଟେକ୍ ହେଉଛି ୟୁରୋପର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବାଚାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମାବେଶ । ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଜାତୀୟ ପାଭିଲିୟନ୍ ରହିବ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ନବାଚାର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାର ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରତୀକ । ମୁଁ ପ୍ୟାରିସ୍‌ରେ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସେତୁ ।
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ସ୍ଲୋଭାକିଆକୁ ମୋର ଗସ୍ତ ୟୁରୋପ ଏବଂ ଜ୭ ସହିତ ଭାରତର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ମହାଦେଶ ତଥା ବାହାରେ ଆମର ସହଭାଗୀତାର ଦିଗନ୍ତକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Departure statement ahead of his visit to France and Slovakia
13 JUN 2026 10:05AM by PIB Delhi
At the invitation of H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of the French Republic and H.E. Mr. Robert Fico, Prime Minister of the Slovak Republic, I will be undertaking a visit to France and the Slovak Republic from 13 to 18 June 2026.
France occupies a special place in India’s strategic vision. Earlier this year, President Macron visited India and we elevated our relationship to a Special Global Strategic Partnership. When I meet President Macron in Nice, we will review the progress made since February, and chart the next steps in our cooperation. I look forward to our discussions on pressing global issues of mutual interest as well.
In Nice, I also eagerly look forward to inaugurating ‘Bharat Innovates’ along with President Macron on 14 June 2026. This landmark event, being held against the backdrop of the India-France Year of Innovation, will connect India’s most promising start-ups with global investment and serve as a major accelerator for innovations emerging from India's higher education ecosystem.
From Nice, I will travel to the Slovak Republic for a State Visit from 14-15 June 2026, the first ever visit by an Indian Prime Minister since Slovakia’s independence in 1993. This historic visit builds on the strong momentum in our bilateral relationship. I look forward to holding discussions with President Pellegrini and Prime Minister Fico in Bratislava. I will also have the opportunity to interact with Slovak business leaders. Building on the momentum of the India-EU Free Trade Agreement, the visit will further energize our Strategic Partnership with the European Union, of which Slovakia is an important and valued member.
From Slovakia, I will travel to Evian, where I will participate in the G7 Summit on 16 and 17 June 2026. India’s presence at the G7 reflects the trust our partners place in us and our growing global profile. This is the 8th consecutive G7 Summit to which India has been invited. At the G7, India will not only speak for itself, but it will also give voice to the aspirations of the Global South.
I will conclude my visit to France in Paris on 18 June 2026 where I will attend the VivaTech 2026 alongside President Macron. VivaTech is Europe’s foremost gathering of technology and innovation, and India will have the largest national pavilion at this edition, a fitting symbol of the enormous potential for partnership between Indian and European innovation ecosystems. I also look forward to meeting the members of the vibrant Indian community in Paris, who have been a living bridge between our two nations.
I am confident that my visits to France and the Slovak Republic will reinforce India’s deepening engagement with both Europe and the G7, and showcase our steadfast commitment to expanding the horizon of our partnerships with the continent and beyond.