ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତୃତୀୟ ଭାରତ-ନୋର୍ଡିକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମିଳିତ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତ୍ତି ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
19 MAY 2026 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତ ନର୍ଡିକ ଦେଶରୁ ନେତା ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଆଜି ତୃତୀୟ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ । ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ନରୱେର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ନର୍ଡିକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆଇନର ଶାସନ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ପ୍ରତି ଆମର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ସହଭାଗୀ କରିଥାଏ। ସେହି ସମୟରେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାରେ ଆମର ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଆମ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅପାର ସୁଯୋଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ, ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମେ ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ଫର୍ମାଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛୁ। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ଭାରତରେ ନିବେଶ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ କେବଳ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଅବଦାନ ଦେଇନାହିଁ, ବରଂ ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି, ଆମେ ସମ୍ପ୍ରତି ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ଠାରୁ, ଆମେ ନରୱେ, ଆଇସଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ୟୁରୋପୀୟ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଘ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମାପ୍ତ କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଡେନମାର୍କ, ଫିନଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ସ୍ୱିଡେନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମେ ଭାରତ-ନୋର୍ଡିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାରେ ରୂପ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହି ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇସଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଭୂତାପୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆର୍କଟିକରେ ନରୱେର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ଭାରତର ସ୍କେଲ୍ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବୁ।
ଏବଂ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅନନ୍ୟ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ସ୍ୱିଡେନର ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା, ଦୂରସଂଚାର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଫିନଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଡେନମାର୍କର ଶକ୍ତିକୁ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବୁ, ଯାହା ଫଳରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସମାଧାନ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ-ନୋର୍ଡିକ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ସମ୍ପର୍କ। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ। ଆମେ ଆର୍କଟିକ ଏବଂ ପୋଲାର ଗବେଷଣାରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବୁ। ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ନର୍ଡିକ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଛୁ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ତେଜନା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ଏହି ସମୟରେ, ଭାରତ ଏବଂ ନର୍ଡିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ। ଏହା ୟୁକ୍ରେନ ହେଉ କିମ୍ବା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ, ଆମେ ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅନ୍ତ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପୁନଃସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବୁ।
ଆମେ ସହମତ ଯେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଜରୁରୀ। ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ମଧ୍ୟ, ଆମର ଦୃଷ୍ଟି ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଏକତା - କୌଣସି ଆପୋଷ ନୁହେଁ, ଏବଂ କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ନାହିଁ।
ମହାମହିମ,
ଯଦିଓ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଷା କହୁ, କେତେକ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ। ଆଜି, ମୁଁ "ସମ୍ବନ୍ଧ" ଶବ୍ଦଟି ଅନେକ ଥର ବ୍ୟବହାର କରିଛି। ଅନେକ ନର୍ଡିକ ଭାଷାରେ, "ସମ୍ବନ୍ଧ" ଶବ୍ଦଟି ସଂଯୋଗ, ସମ୍ପର୍କ କିମ୍ବା ଏକ ବନ୍ଧନକୁ ବୁଝାଏ। ହିନ୍ଦୀରେ ମଧ୍ୟ, "ସମ୍ବନ୍ଧ" ସମାନ ଅର୍ଥ ବହନ କରେ।
ଏହା କେବଳ ଶବ୍ଦର ସମାନତା ନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାର ନିକଟତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା, ଏବଂ ଭାରତ-ନୋର୍ଡିକ୍ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ମଡେଲ କରିବା।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement at the 3rd India-Nordic Summit
19 MAY 2026 8:00PM by PIB Delhi
Leaders and delegates from all the Nordic countries,
Friends from the media,
My greetings to all of you!
I am very pleased to participate in the third India–Nordic Summit today. First of all, I sincerely thank the Prime Minister of Norway for hosting this summit. I also warmly welcome all the Nordic leaders present here.
Our shared commitment to democracy, the rule of law, and multilateralism makes us natural partners. At the same time, our shared priorities in technology and sustainability fill our relationship with immense opportunities. That is why, eight years ago, we established this format to bring greater energy and momentum to our relations with the Nordic countries.
Friends,
I am very pleased that, over the past few years, we have achieved significant progress in our relations. In the last ten years, our bilateral trade has increased nearly fourfold.
Investment funds from the Nordic countries are also becoming important partners in India’s rapid growth journey. Over the past decade, investments from the Nordic countries into India have grown by nearly 200 percent.
The rapidly growing trade and investment have not only contributed to India’s growth story, but have also played a highly positive role in the economies of the Nordic countries and created thousands of new jobs. Building upon this strong foundation, we have recently undertaken several important initiatives to take our relationship to the next level.
Friends,
Since October 2025, we have implemented the Trade and Economic Partnership Agreement with Norway, Iceland, and the other European Free Trade Association countries. And just a few months ago, we concluded the India–European Union Free Trade Agreement, in which Denmark, Finland, and Sweden are also partners. Through these ambitious trade agreements, we are ushering in a new golden era in the relations between India and the Nordic countries.
Friends,
Today, we have decided to shape India–Nordic relations into a Green Technology and Innovation Strategic Partnership. Through this Green Technology Partnership, we will combine Iceland’s expertise in geothermal energy and fisheries, Norway’s strengths in the blue economy and the Arctic, and the maritime and sustainability expertise of all the Nordic countries with India’s scale, in order to secure a better future for the entire world.
And through the formation of this unique strategic partnership between us, we will combine Sweden’s advanced manufacturing and defence capabilities, Finland’s expertise in telecommunications and digital technology, and Denmark’s strengths in cybersecurity and health-tech with India’s talent pool, in order to develop trusted solutions for the world.
Friends,
An important pillar of the India–Nordic partnership is also our extensive research and innovation ties. To strengthen these further, we will work together to enhance linkages between universities, laboratories, and startup ecosystems. We will deepen our cooperation in Arctic and polar research. We will also create new opportunities for skill development and talent mobility between India and the Nordic countries.
Friends,
Today, all of us also exchanged views on global issues. In this period of global tensions and conflicts, India and the Nordic countries will continue to work together to strengthen a rules-based global order. Whether it is Ukraine or West Asia, we will continue to support efforts aimed at the early end of conflicts and the restoration of peace.
We are in agreement that the reform of multilateral institutions is both necessary and urgent. And on terrorism as well, our stand is clear and united - no compromise, and no double standards.
Your Excellencies,
Although we all speak different languages, sometimes even a single word is enough to reflect our natural partnership. Today, I used the word "Sambandh” several times. In many Nordic languages, the word "Sambandh” signifies connection, relations, or a bond. In Hindi too, "Sambandh” carries the very same meaning.
This is not merely a similarity of words, it reflects the closeness of our thinking. Let us further deepen the bonds between us in every field, and make the India–Nordic partnership a model of shared prosperity, innovation, and a sustainable future.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.