କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବୋପରି: ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ମାମଲାରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ନନହେମ୍ସ କମ୍ପାନୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ
17 APR 2026 4:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଧାର ଏବଂ ଖାରଗୋନର ଚାଷୀଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ତୁରନ୍ତ ବିଚାର କରିଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି - "ଯେଉଁମାନେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଠକୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ"
କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଧାର ଏବଂ ଖାରଗୋନ ଜିଲ୍ଲାର ଚାଷୀମାନେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କୁ ଭେଟି ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ଏବଂ ଚାରା ଯୋଗୁଁ କଲରା ଚାଷରେ ହୋଇଥିବା ବିପୁଳ କ୍ଷତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏହାକୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବିକା ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ଆକ୍ରମଣ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ତୁରନ୍ତ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଦାୟୀ କମ୍ପାନୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପରେ, ଶୀଘ୍ର ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦର ନନହେମ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ନାମକ ସମ୍ପୃକ୍ତ କମ୍ପାନୀ ବିରୋଧରେ ଧାର ଜିଲ୍ଲାର ମାନୱାର ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ କରାଯାଇଛି। ଏହି ମାମଲାର ତଦନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥ ତାଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ଧାର ଏବଂ ଖାରଗୋନର ଚାଷୀମାନେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟି ତାଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ଏବଂ ଚାରା ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କର କଲରା ଫସଲରେ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି ହୋଇଛି। ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଶୁଣିବା ପରେ, ପ୍ରଭାବିତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ମାମଲାରେ ଦାୟୀ କମ୍ପାନୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପରେ, ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଧାର ଜିଲ୍ଲାର ମାନୱାର ଥାନାରେ ଏଫଆଇଆର ନମ୍ବର ୨୬୬ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ, ତୁରନ୍ତ ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଧାର ଜିଲ୍ଲାର ମାନୱାର ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରେ ଏଫଆଇଆର ନମ୍ବର ୨୬୬ ରୁଜୁ କରାଯାଇଛି। ବିଏନଏସ, ୨୦୨୩ ଧାରା ୩୧୮() ଏବଂ ୩୨୪(), ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଧାରା ଏବଂ ଏବଂ ବିହନ ଆଇନ, ୧୯୬୬ ଧାରା ୧୯ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ମାମଲା ରୁଜୁ କରାଯାଇଛି। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଅବସ୍ଥିତ ନନହେମ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡକୁ ଏଫଆଇଆରରେ ଅଭିଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି।
ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ ଅଭିଯୋଗ ଅନୁଯାୟୀ, ସେମାନେ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ବିଭିନ୍ନ ନର୍ସରୀ ଏବଂ କୃଷି ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କମ୍ପାନୀର ବିହନ ଏବଂ ଚାରା କିଣିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ବୁଣିବା ଏବଂ ଲଗାଯିବା ପରେ, କଲରା ଫସଲ ଆଶାନୁରୂପ ଅମଳ ଦେଇପାରିଲା ନାହିଁ। ଚାଷୀମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫଳଗୁଡ଼ିକ ଆକାରରେ ଛୋଟ ରହିଗଲା, ହଳଦିଆ ପଡ଼ିଗଲା ଏବଂ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପଡ଼ିବାକୁ ଲାଗିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ବ୍ୟାପକ ଫସଲ କ୍ଷତି ଏବଂ ଯଥେଷ୍ଟ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ହୋଇଥିଲା।
ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ତୀବ୍ର ହ୍ରାସ ପରେ, ଚାଷୀମାନେ ୧୭ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଏକ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ।ଅଭିଯୋଗ ପରେ, କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ଘଟଣାର ତଦନ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାଥମିକ ତଦନ୍ତ ସମୟରେ, ଜଣାପଡିଥିଲା ​​ଯେ ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ବିହନରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚାରାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମାଣିତ ଉତ୍ପାଦ ନାମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଗୁରୁତର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ହୋଇଥିଲା।
ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହା ଫସଲରେ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରମ, ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଥିବା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଚାଷୀମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଲେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ କେବଳ ଫସଲ ବିଫଳତାର ନୁହେଁ। ବରଂ ଚାଷୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ। ସେ ଏହି ମାମଲାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ମାମଲା ପଞ୍ଜିକୃତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହାର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ତଦନ୍ତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ନିମ୍ନମାନର କଲରା ବିହନ ପ୍ରଜାତି "ରୋବଷ୍ଟା" ଉପରେ ନିଷେଧ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ, ଅବହେଳା କିମ୍ବା ଠକେଇକୁ ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସରକାର କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହେବ। ଧାର ଏବଂ ଖାରଗୋନର ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ଘଟିଥିବା ଘଟଣା ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀଙ୍କ ଚିନ୍ତା ସିଧାସଳଖ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱୀକୃତି ସହିତ ନୁହେଁ ବରଂ କ୍ଷତିପୂରଣ ଏବଂ କଠୋର ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରାଯାଏ।
ଧାର ଏବଂ ଖାରଗୋନର ଚାଷୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ମାମଲା ସିଧାସଳଖ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଏକ ନିୟମିତ ଅଭିଯୋଗ ଭାବରେ ବିଚାର କରାଯାଇ ନଥିଲା କିମ୍ବା କେବଳ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଅବଗତ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ଏହା ବଦଳରେ, ଦୁଇଟି ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ଏକକାଳୀନ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା - ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଦାୟୀ ବୋଲି ଅଭିଯୋଗ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା। ଏହା ଚାଷୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଶୁଣାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଫଳାଫଳ-ମୁଖୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ, ନିମ୍ନମାନର ଏବଂ ନକଲି ବିହନ, କୀଟନାଶକ ଏବଂ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଳମ୍ବ ନକରି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରକୃତ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାମଲାରେ, ଚୌହାନ ବାରମ୍ବାର ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଚାଷୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଫସଲ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିପଦରେ ପକାଇବେ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ।
ଧାର-ଖାରଗୋନ ମାମଲାରେ ବର୍ତ୍ତମାନର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅବହେଳାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ କୃଷି ଇନପୁଟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏହି ମାମଲା ବିହନ ଏବଂ ରୋପଣ ସାମଗ୍ରୀରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଶ୍ଚିତତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଛି, କାରଣ ଚାଷୀମାନେ ଫସଲ ସଫଳତା, ପାରିବାରିକ ଆୟ ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକାର ଇନପୁଟ ଉପରେ ବହୁତ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି। ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ଯେକୌଣସି ସାଲିସ କେବଳ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ।
sws

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
‘Farmers’ interests are paramount’: Action ordered by Shri Shivraj Singh Chouhan in substandard seed case, FIR registered against Nunhems company
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan takes immediate cognisance of the plight of farmers from Dhar and Khargone
Union Minister Shri Shivraj Singh gives clear message — “Those who cheat farmers will not be spared”
Zero-tolerance policy of Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan in matters concerning farmers’ interests
17 APR 2026 4:05PM by PIB Delhi
Farmers from the Dhar and Khargone districts of Madhya Pradesh met Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan in New Delhi and apprised him of the severe losses they had suffered in their bitter gourd crop due to the supply of substandard seeds and saplings. Taking the issue seriously and describing it as a direct attack on the livelihood of farmers, Shri Chouhan immediately directed officials to ensure that affected farmers receive proper compensation and that stringent legal action be taken against the company found responsible.
Following the directions of the Union Minister, swift administrative action was initiated. An FIR has been registered at Manawar police station in Dhar district against the concerned company, Nunhems India Private Limited, Hyderabad, Telangana. Investigation into the matter has commenced.
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan has once again reiterated that the welfare and interests of farmers remain his highest priority. Farmers from Dhar and Khargone, while meeting him in New Delhi, informed him that they had incurred serious losses in the bitter gourd crop because of substandard seeds and saplings. On hearing their grievances, Shri Chouhan immediately instructed the concerned officials that the affected farmers must receive justice and that prompt steps be taken to secure adequate compensation for them.
He also clearly directed that strict statutory and legal action must be ensured against the company whose role has emerged in the matter. After these directions, action at the administrative level gathered pace and FIR No. 266 was registered at Manawar police station in Dhar district.
The FIR has been registered under Sections 318(4) and 324(5) of the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023, Sections 3 and 7 of the Essential Commodities Act, 1955, and Section 19 of the Seeds Act, 1966. Nunhems India Private Limited, Hyderabad, Telangana, has been named as the accused company in the case.
According to the complaint submitted by the farmers, they had purchased seeds and saplings of the concerned company in November 2025 from various nurseries and agricultural service centres. However, after sowing and plantation, the bitter gourd crop failed to deliver the expected yield. Farmers stated that the fruits remained small in size, turned yellow, and began falling prematurely, resulting in major crop damage and substantial financial losses.
After witnessing a steep fall in production, the farmers formally lodged a complaint on February 17, 2026. Following the complaint, agricultural scientists and departmental officials conducted an inquiry into the matter. During the preliminary investigation, it was reportedly found at first sight that substandard seeds, as well as saplings prepared from substandard seeds, had been sold to farmers while being represented as certified material.
This, according to the complaint and preliminary findings, caused serious economic loss to cultivators who had invested their labour, resources and money in the crop.
When the affected farmers came to Delhi and personally informed Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan about the entire matter, Shri Chouhan said that the issue was not merely one of crop failure. He observed that the matter involved damage to the trust, hard work and capital of farmers, and therefore deserved immediate and serious intervention.
Acting on his directions, the entire case was treated with urgency and seriousness, and an FIR was registered under the relevant legal provisions. Further investigation has been set in motion so that responsibility may be fixed and appropriate action taken in accordance with law.
Along with this, directions have also been issued to impose a ban on the substandard bitter gourd seed variety known as “Rubasta”, so that farmers in future are protected from similar losses and no further damage is caused due to poor-quality agricultural inputs. Shri Shivraj Singh Chouhan, after hearing the grievances of the farmers, gave a firm and unambiguous message that injustice, negligence or fraud against farmers would not be tolerated under any circumstances. He asserted that the government stands strongly and fully with affected farmers and remains committed to protecting their interests.
The developments concerning the farmers of Dhar and Khargone indicate that when the matter reached Union Minister Shri Chouhan directly, it was not treated as a routine complaint or met with merely formal cognisance. Instead, concrete steps were initiated simultaneously on two fronts — ensuring compensation for farmers and pursuing strict legal action against those allegedly responsible. This has further strengthened confidence among farmers that their concerns are being heard at the highest level and that effective, result-oriented action is being taken on their complaints.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan has in the past also consistently issued clear and firm directions in favour of speedy redressal of farmers’ grievances, strict action against substandard and fake seeds, pesticides and agricultural inputs, and ensuring that genuine relief reaches affected cultivators without delay. In matters related to poor-quality seeds and other agricultural inputs, Chouhan has repeatedly made it clear that those who endanger the hard work, crops and future of farmers will not be spared under any circumstances.
The present action in the Dhar-Khargone case is being seen as another example of the government’s stated commitment towards safeguarding farmers from malpractice and ensuring accountability in the agricultural input supply chain. The case has also highlighted the importance of quality assurance in seeds and planting material, as farmers depend heavily on such inputs for crop success, household income and livelihood security. Any compromise in quality not only affects production but can deeply impact rural families economically.