প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গুজৰাটৰ চুৰাটত ১৮,৮০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আজি চুৰাটৰ পৰা পথ, শক্তি আৰু উদ্যোগ খণ্ডৰ কেইবাটাও পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে এই পদক্ষেপসমূহে উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ বাবে "জীৱনযাপনৰ সহজতা" উন্নত কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰতে "প্ৰকৃতিৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ প্ৰগতি"ৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ উন্নয়নৰ দিশে আগবাঢ়িছে
যোৱা ১২ বছৰে দেশত "আৱৰ্জনা সম্পদলৈ" পৰিৱৰ্তনৰ এক বৃহৎ গণ আন্দোলন সক্ৰিয় হৈ আছে। ই নগৰীয়া অনাময় ব্যৱস্থাত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে আৰু চহৰাঞ্চল সেউজ আৰু পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি বিশ্বই অভূতপূৰ্ব প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, কিন্তু ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ ফলত দেশখনে আত্মবিশ্বাস আৰু আশাৰে আগবাঢ়িছে
05 JUN 2026 8:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ চুৰাটত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এক বৃহৎ সমাৱেশক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ অদম্য সমৰ্থনৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "স্থানীয় সংস্থাৰ নিৰ্বাচনৰ পিছত এয়া মোৰ প্ৰথম চুৰাট ভ্ৰমণ। চুৰাটৰ পৰা সমগ্ৰ গুজৰাটৰ জনসাধাৰণক প্ৰণাম আৰু অভিনন্দন জনাইছো।"
অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা চুৰাট আৰু নৱচাৰীৰ অসংখ্য নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিক অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো অংশীদাৰক সোঁৱৰাই দিয়ে যে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে সেৱাৰ মনোভাবক সমৰ্থন কৰিছে। এই বৃহৎ বিজয়ক সেৱাৰ অভিযানক আৰু অধিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক আদেশ বুলি অভিহিত কৰি তেওঁ সকলো নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিক আৰু অধিক কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ সকলো নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আমাৰ সংকল্প হৈছে এখন উন্নত গুজৰাট আৰু এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলা। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰতিখন গাঁও, প্ৰতিখন জিলা আৰু প্ৰতিখন চহৰৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তেহে এই সংকল্প পূৰণ হ’ব।
পৰিৱেশ দিৱসৰ লগত সংগতি ৰাখি এই অনুষ্ঠানৰ শুভক্ষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোৱা ৫ জুনত দেশৰ অন্যতম স্বচ্ছ চহৰ চুৰাটত উপস্থিত থকাৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। এসময়ত প্লেগ আক্ৰান্ত চহৰখনৰ পৰা এতিয়া পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে পৰিচিত চহৰলৈ চুৰাটৰ ৰূপান্তৰৰ কথা মনত পেলাই তেওঁ যোৱা ডেৰ-দুটা দশকত নাগৰিক, বিষয়া, কৰ্মচাৰী, জনপ্ৰতিনিধিকে ধৰি সকলো অংশীদাৰে কৰা স্থায়ী প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এসময়ত প্লেগ আক্ৰান্ত চুৰাট এতিয়া পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে স্বীকৃতি লাভ কৰাটো অপৰিসীম গৌৰৱৰ বিষয়।
সেউজ ভৱিষ্যতলৈ বিশ্বজোৰা পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ অগ্ৰণী ভূমিকা সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঐতিহাসিক চৰংকা সৌৰ উদ্যান স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে, লগতে ২০০৯ চনত ভাৰতৰ প্ৰথমটো জলবায়ু পৰিৱৰ্তন বিভাগ স্থাপনৰ কথাও স্মৰণ কৰে। লগতে বছৰ বছৰ ধৰি প্ৰকৃতিৰ সৈতে প্ৰগতিৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ জাতীয় মন্ত্ৰৰ নিখুঁত উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। ভৱিষ্যতে খোৱাপানী আৰু নিষ্কাশনৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰি তেওঁ টাপি বেৰেজ প্ৰকল্পৰ অনুমোদনৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু হাজিৰা ঔদ্যোগিক অঞ্চলত বিদ্যুৎ গতিশীলতা, বৃদ্ধি পোৱা মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক আৰু আগন্তুক সেউজ তীখা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত চুৰাটৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ বাছসমূহ বিদ্যুৎ সংযোগ কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সেউজ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰি তীখা উৎপাদনলৈকে এই সকলোবোৰ পদক্ষেপে চুৰাটৰ প্ৰকৃত সেউজ চহৰ হিচাপে অনন্য পৰিচয় আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
মহামাৰী, বিশ্বজোৰা সংঘাত আৰু অস্থিৰ শক্তি যোগান শৃংখলকে ধৰি অভূতপূৰ্ব প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি এয়া “দুৰ্যোগৰ দশক” বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ক এই বৃহৎ বিশ্বজোৰা জোকাৰণিৰ দৃঢ়তাৰে সন্মুখীন হোৱাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ বিশেষকৈ ভাৰতৰ শক্তি স্বাৱলম্বিতাৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ বিপুল অৱদানৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে ৰাজ্যখনে দেশৰ ২৫০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ এক পঞ্চমাংশ (৫০ জি ৱাট) উৎপাদন কৰে আৰু সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু সেউজ এমোনিয়াৰ দৰে উদীয়মান খণ্ডত অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সাজু হৈছে। বিগত বাৰ বছৰত গঢ় লৈ উঠা শক্তি ক্ষমতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৌৰশক্তি, ইথানল মিশ্ৰণ, ৰেলৱে বিদ্যুৎকৰণ, পাৰমাণৱিক শক্তি, আধুনিক শক্তি সঞ্চাৰণ নেটৱৰ্ক, আৰু গেছ পাইপলাইন আৰু বন্দৰ সংৰক্ষণ ক্ষমতাৰ ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগৰ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চলি থকা বিশ্ব সংকটে শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰদৰ্শন কৰিছে, আৰু যোৱা বাৰ বছৰত দেশখনে গঢ়ি তোলা বিশাল ক্ষমতা আজি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে হাজিৰা ভ্ৰমণৰ কথা চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অঞ্চলটোক কেৱল ঔদ্যোগিক অঞ্চল নহয়, শক্তি, তীখা, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আৰু বিশ্ব সামুদ্ৰিক বাণিজ্যক সামৰি লোৱা এক ব্যাপক, সমৃদ্ধিশালী পৰিৱেশতন্ত্ৰ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ এই সামুদ্ৰিক-ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰটোক "আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত"ৰ পদক্ষেপৰ জীয়া সাক্ষ্য বুলি অভিহিত কৰি দেশৰ ভিতৰতে যি নিৰাশাবাদী গোটক আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অভিযানক উপহাস কৰে আৰু ঐতিহাসিকভাৱে দেশখনক বিদেশী সত্তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰি ৰাখিছে, তেওঁলোকক তীব্ৰ গৰিহণা দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যিসকলে অহৰহ ৰাষ্ট্ৰখনৰ সংকল্পক তুচ্ছ জ্ঞান কৰে তেওঁলোকে পাহৰি যায় যে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল দেশ এখনে কেতিয়াও নিজৰ প্ৰাপ্য উন্নয়নৰ উচ্চতা লাভ কৰিব নোৱাৰে।
আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে আধুনিক সংযোগৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ, বুলেট ট্ৰেইন আৰু বদোদৰা-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছ ৱেৰ নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা অংশৰ দৰে বৃহত্ প্ৰজেক্টক ঔদ্যোগিক আৰু ব্যৱসায়িক বিকাশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুঘটক হিচাপে অভিহিত কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে এই আন্তঃগাঁথনিগত অভিযান সৰ্বাংগীণ, পূৰ্বতে অৱহেলিত জনজাতীয় আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহলৈ দহোদ-বোডেলি-ভাপি কৰিডৰৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে প্ৰৱেশ কৰা হৈছে। জনজাতীয় অঞ্চল ছোটা উদেপুৰ, নৰ্মদা, ভাৰুচ, আৰু টাপিত চাৰিলেনযুক্ত ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰি চৰকাৰে যাত্ৰাৰ সময় আৰু মালবাহী ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ লগতে ষ্টেচু অৱ ইউনিটি আৰু সপুতৰাৰ দৰে গন্তব্যস্থানত শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, পৰ্যটনৰ অভূতপূৰ্ব সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ জনজাতীয় আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চললৈ আধুনিক সংযোগ আনি আমি তেওঁলোকৰ শিক্ষা, চিকিৎসা সেৱা আৰু উন্নত আয়ৰ সুযোগৰ বাবে উৎকৃষ্ট সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছোঁ।
আন ৰাজ্যৰ শ্ৰমিক আৰু প্ৰব্ৰজিত পৰিয়ালক উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰিব পৰা এখন আধুনিক ই এছ আই চি চিকিৎসালয় চুৰাটত উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উন্নয়নমূলক সাফল্যসমূহক চৰকাৰৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰৰ অদম্য নিৰ্বাচনী আস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সীমাহীন আশাবাদৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঢ়াৰ বাবে জনসাধাৰণৰ সামূহিক শক্তিৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত এখন অবিশ্বাস্য আকাংক্ষা আৰু সীমাহীন আশাবাদেৰে ভৰা দেশ আৰু যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰখনৰ পূৰ্ণ শক্তিক পূৰ্ণ দৃঢ়তাৰে একত্ৰিত কৰা হয়, তেতিয়া আমি লাভ কৰিব নোৱাৰা কোনো লক্ষ্য নাথাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth over ₹18,800 crore in Surat, Gujarat
A series of transformative projects in the road, power and industrial sectors are being launched from Surat today; These initiatives will drive growth and improve ‘Ease of Living’ for the people: PM
Today, India is advancing its development guided by the principle of 'progress in harmony with nature': PM
A massive 'waste to wealth' public movement has been active in the country for the past 12 years; This is significantly contributing to city sanitation and helping keep our urban areas green and clean: PM
Today, the world is facing an unprecedented set of challenges, But with the collective efforts of 140 crore Indians, the country continues to move ahead with confidence and optimism: PM
05 JUN 2026 8:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated and laid foundation stones for several development projects in Surat, Gujarat. Addressing a large gathering, the Prime Minister expressed his gratitude to the people of Gujarat for their unwavering support. "After the local body elections, I am visiting Surat for the first time. From Surat, I salute and congratulate the people of the entire Gujarat," remarked Shri Modi.
Extending congratulations to the many elected representatives from Surat and Navsari present at the event, the Prime Minister reminded all stakeholders that the people of Gujarat have endorsed the spirit of service. Emphasizing that this massive victory is a mandate to further expand the mission of service, he called upon all elected representatives to work even harder. He underscored the significant role that all elected public representatives must play in realizing this vision. "Our resolve is to build a Viksit Gujarat and Viksit Bharat. This resolve will be fulfilled only by developing every village, every district, every city of the country," asserted Shri Modi.
Drawing attention to the auspicious coincidence of the event taking place on Environment Day, the Prime Minister expressed pride in being in Surat, one of the cleanest cities of the country, on June 5. Recalling Surat's transformation from a city once affected by the plague epidemic to being recognized today for its cleanliness, he lauded the continuous efforts made over the past two and a half decades by all stakeholders, including citizens, officers, employees, and public representatives. "What a matter of great pride it is, this very Surat, which was once affected by the plague epidemic, is today being recognized for cleanliness," remarked Shri Modi.
Tracing Gujarat’s pioneering role in the global transition toward a green future, the Prime Minister recalled the state's foresight in establishing India's first Climate Change Department in 2009 alongside the historic Charanka Solar Park. He detailed how Surat perfectly exemplifies the national mantra of balancing progress with nature through its innovative 'Circular Water Economy', treating wastewater for industrial use, and the nationwide 'waste to wealth' movement of the past twelve years. Ensuring future drinking water and drainage security, he highlighted the approval of the Tapi Barrage Project, while also anticipating Surat's rapid expansion into electric mobility, the growing metro network, and the Hazira Industrial Area's upcoming green steel production powered entirely by renewable energy. '“All these steps, from ensuring our buses are electric to producing steel using green energy, will further empower Surat's distinct identity as a truly green city,”' noted Shri Modi.
Addressing the unprecedented challenges of what he termed a 'decade of disasters', spanning the pandemic, global conflicts, and volatile energy supply chains, the Prime Minister praised the 140 crore Indians for firmly withstanding these massive global shocks. He specifically credited Gujarat for its heavy contribution to India’s energy self-reliance, noting the state produces one-fifth (50 GW) of the nation's 250 GW renewable energy capacity and is poised to lead in emerging sectors like Green Hydrogen and Green Ammonia. Underscoring the critical importance of the energy capabilities built over the last twelve years, he outlined historic investments in solar power, ethanol blending, railway electrification, nuclear energy, modernized electricity transmission networks, and the massive expansion of gas pipelines and port storage capacities. '“This ongoing global crisis shows how absolutely necessary self-reliance is in terms of energy, and the vast capacity the country has built over the last twelve years holds immense importance today,”' observed Shri Modi.
Reflecting on his visit to Hazira prior to the event, the Prime Minister described the region not merely as an industrial zone, but as a comprehensive, thriving ecosystem encompassing energy, steel, defense production, and global maritime trade. He positioned this Maritime-Industrial Hub as a living testament to the 'Aatmanirbhar Bharat' (Self-Reliant India) initiative, strongly condemning pessimistic factions within the country who mock the self-reliance campaign and who historically kept the nation dependent on foreign entities. '“Those people who continuously demean the nation's resolve forget that a country dependent on others can never achieve the great heights of development which it rightfully deserves,”' emphasized Shri Modi.
Outlining the government's intense focus on modern connectivity to drive self-reliance, the Prime Minister cited mega-projects like the Dedicated Freight Corridor, the Bullet Train, and the newly inaugurated section of the Vadodara-Mumbai Expressway as vital catalysts for industrial and trade growth. He emphasized that this infrastructure drive is inherently inclusive, reaching previously underserved tribal and remote regions through initiatives like the Dahod-Bodeli-Vapi corridor. By bringing four-lane highways to the tribal belts of Chhota Udepur, Narmada, Bharuch, and Tapi, the government is reducing travel time and freight costs while simultaneously unlocking unprecedented access to education, healthcare, and tourism at destinations like the Statue of Unity and Saputara. '“By bringing modern connectivity to our tribal and rural areas, we are ensuring they receive excellent facilities for education, medicine, and enhanced earning opportunities,”' affirmed Shri Modi.
Inaugurating a modern ESIC hospital in Surat to provide better healthcare for workers and migrant families from other states, the Prime Minister connected these developmental milestones to the overwhelming electoral trust the nation continues to place in the government. Concluding with a resounding call to action, he celebrated the limitless optimism of the Indian citizens, expressing absolute confidence in the collective power of the people to build a fully developed nation. '“India is a country equipped with incredible aspirations and limitless optimism, and when the manpower of the nation is completely resolved, there is no goal we cannot achieve,” said Shri Modi.