ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ୱିଡେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ସହଭାଗୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରୁଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପହାର ବିନିମୟ କରିଥିଲେ
17 MAY 2026 11:18PM by PIB Bhubaneswar
ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସ୍ୱିଡେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଉଲ୍ଫ କ୍ରିଷ୍ଟରସନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ମାରକୀ ଉପହାର ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଟରସନଙ୍କ ଉପହାରରେ ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହସ୍ତଲିଖିତ ଏପିଗ୍ରାମର ଦୁଇଟି ପ୍ରତିକୃତି ଥିବା ଏକ ବାକ୍ସ ଥିଲା, ଯାହା ସହିତ ଏକ ଛୋଟ ବ୍ୟାଖ୍ୟାତ୍ମକ ପାଠ୍ୟ ଏବଂ ୧୯୨୧ ରେ ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋରଙ୍କ ଉପସଲା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଏକ ଫଟୋ ଥିଲା । ନିକଟରେ ସ୍ୱିଡେନ୍ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାରରେ ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଥିବା ମୂଳଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୯୨୧ ଏବଂ ୧୯୨୬ ରେ ସ୍ୱିଡେନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଟରସନଙ୍କୁ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ସଂଗୃହୀତ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ସେଟ୍ ସହିତ ଶାନ୍ତିନିକେତନରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବ୍ୟାଗ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଗୁରୁଦେବ ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବାଛିଥିଲେ। ବ୍ୟାଗଟି ଟାଗୋରଙ୍କ ଦର୍ଶନର ପ୍ରତୀକ ଯେ କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ବସ୍ତୁରେ ଜୀବନ ନିଃଶ୍ୱାସ ନେବା ପାଇଁ, ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାତ୍ମକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ଯଦିଓ ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋର ୧୯୧୩ ରେ ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସ୍ୱିଡେନ ଯାତ୍ରା କରିପାରିନଥିଲେ, ୧୯୨୧ ରେ ସ୍ୱିଡେନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ରାଜା ଗୁସ୍ତାଭ ପଞ୍ଚମ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଉପହାରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱିଡେନ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥାଏ। ୧୯୨୬ ମସିହାରେ ସ୍ୱିଡେନକୁ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଐତିହାସିକ ଗସ୍ତର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉପହାର ବିନିମୟ ହୋଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
Prime Minister and Prime Minster of Sweden exchange special gifts celebrating the shared cultural legacy of Rabindranath Tagore
17 MAY 2026 11:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister of Sweden, H.E. Mr. Ulf Kristersson and Prime Minister Shri Narendra Modi exchanged special commemorative gifts to celebrate the legacy of Nobel Laureate Gurudev Rabindranath Tagore.
The gift from Prime Minister Kristersson comprised a box containing two replicas of hand-written epigrams by Gurudev Rabindranath Tagore, accompanied by a small explanatory text and a photograph of Gurudev Tagore taken in 1921 during his visit to Uppsala University. The originals, recently discovered in the Swedish National Archives, were created by Gurudev Tagore during his visits to Sweden in 1921 and 1926.
Prime Minister Modi presented to Prime Minster Kristersson a set of collected works of Rabindranath Tagore, along with a specially handcrafted bag from Shantiniketan with motifs that Gurudev chose to empower local artisans. The bag symbolizes Tagore’s philosophy that art is not meant to be confined to galleries, but to breathe life into everyday objects, bridging the gap between the intellectual and the functional.
Although Gurudev Tagore could not travel to Sweden in 1913 to receive the Nobel Prize, he was received by King Gustav V when he visited Sweden in 1921. These gifts symbolize the shared cultural and intellectual heritage between India and Sweden, and pay tribute to the enduring legacy of Rabindranath Tagore. The exchange of gifts also coincides with the centenary of Gurudev’s historic visit to Sweden in 1926.