କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏଲ୍ ନିନୋ ଆଶଙ୍କା ସତ୍ତ୍ୱେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସତର୍କତାମୂଳକ ପ୍ରସ୍ତୁତି; କୃଷକଙ୍କ ହିତକୁ ପ୍ରାଥମିକତା
ଭୟଭୀତ ହେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ; ସମୟୋଚିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜରୁରୀ : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
କମ୍ ବର୍ଷା ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସତର୍କତା ଓ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ସରକାର ବିହନ, ମାଟି ଆର୍ଦ୍ରତା, ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଫସଲ ରଣନୀତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି
02 JUN 2026 8:46PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ, ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ, ଏଲ ନିନୋର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ, ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା, ବିହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଫସଲ ରଣନୀତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସ୍ତର ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗମ୍ଭୀରତା, ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଗୁଆ ଯୋଜନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚାଷୀମାନେ ସମୟୋଚିତ ପରାମର୍ଶ, ଉପଯୁକ୍ତ ବିହନ, ବିକଳ୍ପ ଫସଲ ସୁବିଧା, ଆର୍ଦ୍ରତା ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଜଳ ପରିଚାଳନା ସହାୟତା ପାଇବେ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କତାର ସହିତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଚାଷୀମାନେ ଆଦୌ ଭୟଭୀତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ। ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କ୍ଷେତ ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ପାଣିପାଗ ସମ୍ପର୍କିତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ପ୍ରଭାବ ଯଥାସମ୍ଭବ ସର୍ବନିମ୍ନ ରହିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୃଷି ଭବନରେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଓ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଲ୍ ନିନୋର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ବୈଠକରେ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ, ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା, ଫସଲର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି, ବିହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ବୈଠକରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ୨୦୨୬ ରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ସ୍ୱାଭାବିକଠାରୁ କମ୍ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ସୂଚାଇଛି। ଏହା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଋତୁକାଳୀନ ବର୍ଷା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ହେବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ମୌସୁମୀ ଋତୁରେ ଏଲ୍ ନିନୋ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ। ତେଣୁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ତୀବ୍ର କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଚାଷୀମାନେ ଚିନ୍ତିତ ହେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ, ଉନ୍ନତ ଜଳ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି, ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର, ଜଳସେଚନ ସୁବିଧାର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ପ୍ରଭାବକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ତଥ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଜଳଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳସ୍ତର ଯଥେଷ୍ଟ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥିତି ସାଧାରଣ ସ୍ତର ଅପେକ୍ଷା ଭଲ। ଉପଲବ୍ଧ ସର୍ବଶେଷ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ସମୟ ପାଇଁ ଜଳଭଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷଣ ସାଧାରଣ ସ୍ତରର ୧୨୭.୦୧ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଖରିଫ ଋତୁରେ ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ କ୍ଷେତରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ଅଭାବର ଆଶଙ୍କାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କେବଳ ବର୍ଷା ପୂର୍ବାନୁମାନ ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ସହିତ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହିତ ମଧ୍ୟ ଜଡିତ। ସେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ କମ୍ ବର୍ଷା, ଦୀର୍ଘ ଶୁଷ୍କ କାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି କିମ୍ବା ଏଲ୍ ନିନୋର ଆପେକ୍ଷିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି, ସେଠାରେ ବିଳମ୍ବ ନକରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତଦାରଖ, ନିରନ୍ତର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆକସ୍ମିକ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ କାଗଜପତ୍ର ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି, ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ସମ୍ପଦ, ବିହନ ଉପଲବ୍ଧତା ସ୍ଥିତି, ବିହନର ଅଗ୍ରଗତି, ବର୍ଷା ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିପଦକୁ ସାବଧାନତାର ସହ ବିଚାର କରି ଏପରି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ଫସଲ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ରହିଛି। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ପରାମର୍ଶ, ବିହନ, ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ, ବିକଳ୍ପ ଫସଲ, ବିଳମ୍ବରେ ବୁଣା ପାଇଁ ରଣନୀତି ଏବଂ ମରୁଡ଼ି ପ୍ରତିରୋଧୀ କିସମଗୁଡ଼ିକୁ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ବିହନ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବୈଠକରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ବିହନର ଉପଲବ୍ଧତା ଯଥେଷ୍ଟ ରହିଛି। ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ବିହନ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରସ୍ତୁତିର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯଦି ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ତେବେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ବିକଳ୍ପ ବିହନ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ କିସମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ବିହନର ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ବିହନଗୁଡ଼ିକ ଖରାପ କିମ୍ବା ଦୁର୍ବଳ ଗୁଣବତ୍ତାର ହୋଇଥାଏ, ତେବେ କମ ବର୍ଷାର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ଗୁରୁତର ହୋଇପାରେ। ତେଣୁ, କେବଳ ପ୍ରମାଣିତ, ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ବିହନ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱ। ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅବଧି ଏବଂ କମ୍ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା କିସମଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାହ କରାଯାଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷେତରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳ ଅମଳ, କୃଷି ପୋଖରୀ ନିର୍ମାଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ଗଠନର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ବର୍ଷା ଆଶାଠାରୁ କମ୍ ହୁଏ, ତଥାପି ଆର୍ଦ୍ରତା ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜଳ ପରିଚାଳନାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ଫସଲକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇପାରିବ।
ଜଳଭଣ୍ଡାରରୁ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ପାଣି ଉପଲବ୍ଧ, ତାହାର ବ୍ୟବହାର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଯେ ପାଣି ପ୍ରକୃତରେ କେନାଲ ପ୍ରଣାଳୀର ଶେଷ ଭାଗକୁ ପହଞ୍ଚୁଛି କି ନାହିଁ, କମାଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସୀମିତ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ସତ୍ତ୍ୱେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଫସଲ ଓ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଇପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ, ତିନି କିମ୍ବା ଚାରି ସପ୍ତାହର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଶୁଷ୍କ କାଳୀନ ଅବଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଣନୀତି ରହିବା ଉଚିତ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ପୁନଃବପନ ଯୋଜନା, ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଜଳସେଚନ, ସ୍ୱଳ୍ପ ଅବଧିର ଫସଲ, ବିକଳ୍ପ ବିହନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକ ବିଳମ୍ବ ନକରି ଠିକ୍ ସମୟରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ।
ବୈଠକରେ ରୋଗ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗ ପରିଚାଳନାକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପାଣିପାଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଆର୍ଦ୍ରତା ଅସନ୍ତୁଳନ କିମ୍ବା ବର୍ଷା ବ୍ୟବଧାନ ଯୋଗୁଁ କେଉଁ ରୋଗ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଗୁଆ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଉପଯୁକ୍ତ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରାମର୍ଶ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ପଠାଯିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ତଥ୍ୟ, ବୈଷୟିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି। ତେଣୁ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ମୋବାଇଲ୍ ବାର୍ତ୍ତା, ପରାମର୍ଶ, ଚେତାବନୀ ଏବଂ ଫସଲ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, କଲ୍ ସେଣ୍ଟର, ସ୍ଥାନୀୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରି ଏକ ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସଠିକ୍ ପରାମର୍ଶ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିରନ୍ତର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ ଯେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ କେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରର ଅତିରିକ୍ତ ସମର୍ଥନ, ହସ୍ତକ୍ଷେପ କିମ୍ବା ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆବଶ୍ୟକ। ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମନ୍ଥର କିମ୍ବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସ୍ତର ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ, ସେଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସକ୍ରିୟ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବେ।
ବୈଠକ ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ପୃଥକ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ବରଂ, ସେମାନେ ଅଂଶୀଦାର ତଥ୍ୟ, ମିଳିତ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ରଣନୀତି ସହିତ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। କେବଳ ପାଣିପାଗ, ଜଳ, ବିହନ, ଫସଲ, ରୋଗ-କୀଟ ପରିଚାଳନା, ଜଳସେଚନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଇନପୁଟ୍ ମିଶ୍ରଣ କରି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ପ୍ରକୃତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଚାଷୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ଼ ରହିବ, କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ନିରନ୍ତରତା ପ୍ରଭାବିତ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଖରିଫ ଋତୁ ସୁଗମ ଓ ସଫଳ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ସେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତମ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି, ଉନ୍ନତ କୃଷି ପଦ୍ଧତି, ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନର ସମୟୋଚିତ ଉପଲବ୍ଧତା, ବିକଳ୍ପ ରଣନୀତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ, ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆହ୍ବାନର ପ୍ରଭାବକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
“El Niño concerns put centre on alert, farmers’ interests to be protected at all costs”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said: “There is no need to panic. Timely preparation is the need of the hour”
Shri Shivraj Singh Chouhan has directed special monitoring and swift action in states and districts that are likely to receive low rainfall
“The Government is focusing on seeds, moisture conservation, water management and alternative crop planning”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“At present, the water levels in reservoirs are better than normal, which is giving a major boost to Kharif crop preparations”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Shri Shivraj Singh Chouhan laid strong emphasis on delivering mobile advisories, disease and pest related information, and proper crop advice directly to the farmers
“Contingency plans should not remain only on paper but should be clearly visible on the ground,” Shri Shivraj Singh Chouhan said during the high-level review meeting
02 JUN 2026 8:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today conducted a detailed and comprehensive review in Delhi regarding the Southwest Monsoon, the possible impact of El Niño, water availability, seed arrangements, crop strategy and the level of preparedness of various states. In this important high-level meeting, Shri Shivraj Singh Chouhan gave clear directions that all concerned central departments and state governments must work with complete seriousness, better coordination and proper advance planning. The objective is to ensure that in any kind of adverse weather condition, farmers get timely advice, suitable seeds, alternative crop options, support for moisture conservation and proper water management assistance. He clearly stated that farmers do not need to panic at all because under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government is making full preparations with complete alertness. The first target is to ensure that the effect of any weather-related challenges on the fields and on the farmers should remain as minimal as possible.
In the review meeting conducted by the Department of Agriculture and Farmers’ Welfare along with all related departments held at Krishi Bhawan in New Delhi, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that the interests of farmers are of supreme importance. All necessary preparations must be completed well in time keeping in view the possible effects of El Niño. During the meeting, detailed discussions were held on weather forecasts, water availability, present condition of crops, arrangements for seeds and other agricultural inputs, the preparedness of states and the action plans to deal with any possible adverse situations.
It was informed in the meeting that the India Meteorological Department has indicated the possibility that the Southwest Monsoon in 2026 may be below normal. It has been estimated that the seasonal rainfall across the country will be around 90 per cent of the Long Period Average. It was also indicated that El Niño conditions may develop during the monsoon season. Therefore, the Central Government has already intensified its preparations and has asked all states to stay in alert mode. Shri Chouhan made it clear that weather forecasts are being taken with full seriousness, but there is no need for farmers to feel worried. He said that with the coordinated efforts of the Central and state governments, better water management practices, use of advanced technology, expansion of irrigation facilities and adoption of climate-resilient agricultural methods, the impact of possible challenges can be controlled to a very large extent.
An important and positive fact that was presented in the meeting was that at the current time the water levels in the country’s reservoirs are quite satisfactory and the overall storage position is better than normal levels. According to the latest available assessment, the reservoir storage is at 127.01 per cent of the normal level for this period. This situation will provide significant and important assistance in meeting the irrigation requirements during the Kharif season and will substantially reduce the risk of moisture deficiency in the fields.
Union Minister Shri Chouhan said that the challenge before us now is not only related to the rainfall forecast, but also to the ground-level preparation connected with it. He directed that in those states and districts where the possibility of low rainfall, long dry spells or relatively higher impact of El Niño exists, special monitoring, continuous review and swift action must be ensured without any delay. He strongly emphasised that contingency plans should be activated right up to the district level and these plans should not be treated merely as paperwork exercises. Such plans should be prepared and implemented after carefully considering local conditions, available water resources, existing crop patterns, seed availability status, progress of sowing, rainfall intervals and all district-specific risks. This will help in providing practical and timely solutions to the farmers.
The government’s main emphasis is on adopting area-specific and crop-specific strategies. Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that farmers should be provided timely advice, seeds, necessary resources and suitable options so that wherever required, alternative crops, strategies for delayed sowing and drought-resistant varieties can be promoted immediately and effectively.
On the issue of seed availability, it was informed in the meeting that the availability of seeds for both Kharif and Rabi seasons is more than sufficient as per the requirement. Arrangements for a National Seed Reserve have also been made for any emergency situations. The main objective of this preparation is to ensure that if adverse weather affects any particular area, then alternative seeds and appropriate varieties can be provided to farmers immediately. Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan gave special emphasis on the quality of seeds along with their availability. He said that if the seeds are of poor or weak quality, then the negative impact of low rainfall can become even more severe. Therefore, it is the responsibility of the states to ensure that only certified, suitable and useful seeds reach the farmers. Arrangements for short-duration and low-water requiring varieties should also be kept ready for resowing whenever needed.
Shri Chouhan also highlighted the important role being played by the rural development mechanism and related agencies. He said that immediate action should be taken for maintaining moisture in the fields, water conservation, water harvesting, construction of farm ponds, strengthening of local structures and maximum utilisation of all available resources. He added that even if the rainfall turns out to be less than expected, crops can still be saved to a large extent by adopting effective measures of moisture conservation and scientific water management.
Regarding the use of water from reservoirs, Shri Shivraj Singh Chouhan said that wherever water is available, its use should be scientific, balanced and based on proper priorities. He also stressed that states should be given clear advice on whether water is actually reaching the tail ends of the canal systems, how water is being utilised in the command areas and how the maximum number of crops and the maximum number of farmers can be protected even with limited water availability.
He instructed the officials that there should be a clear and ready strategy even for possible dry spells of two, three or four weeks. In such situations, plans for resowing, life-saving irrigation, short-duration crops, alternative sowing strategies and district-specific advisories must reach the farmers on time without any delay.
Special importance was given to disease and pest management during the meeting. Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan directed that advance identification should be made regarding which diseases and pests may increase due to weather changes, moisture imbalance or rainfall intervals. Proper monitoring systems and treatment-related advice should be prepared in advance and sent quickly to the states as well as to the farmers.
Shri Chouhan said that the government now has sufficient data, technical platforms and effective communication systems in place. Therefore, the arrangement for delivering direct mobile messages, advisories, warnings and crop-related information to farmers should be made even stronger. He said that by properly connecting state-level mechanisms, call centres, local officials and various digital mediums, a robust system should be developed so that the right advice reaches the farmer at the right time.
He also said that the preparedness of states should be reviewed on a continuous basis. It should be clearly seen which states are progressing with better preparation and which states require additional support, intervention or guidance from the Centre. In places where the response is slow or the preparation level is relatively weak, the Central Government will make efforts to strengthen the situation through active coordination and support.
During the meeting, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan also emphasised that different departments should not work in isolation. Instead, they should move forward together with shared data, joint reviews and an integrated strategy. Only by combining all inputs related to weather, water, seeds, crops, disease-pest management, irrigation and rural development can effective action be ensured at both district and state levels.
Shri Shivraj Singh Chouhan clearly stated that the objective of the Central Government is not limited to merely assessing the possible risks. The real aim is to take all necessary steps well in time so that the confidence of farmers remains strong, the continuity of farming activities is not disturbed and the Kharif season moves forward in a smooth and successful manner. He expressed full confidence that with better water management practices, technological advancements, advanced agricultural methods, timely availability of quality seeds, alternative strategies and strong coordination between all stakeholders, the impact of possible challenges can be minimised significantly and the interests of farmers will be protected completely.