লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
জুন ১দগী জুন ৩০ ফাওবা লৈবাক শিনবা থুংনা "খেত বচাও অভিয়ান" পাংথোক্কনি
খুঙ্গং খুদিংমক্তা 'খেত বচাও অভিয়ান' য়ৌহন্নবা শেম-শারি: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহননা পঞ্চায়ত্তগী রাজ্য ফাওবদা পাক-শন্না অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখ্রে
ফর্তিলাইজর হন্থবা, অচুম্বা ফর্তিলাইজর, অচুম্বা এদভাইজর: ফর্তিলাইজরশিং চুনবা মওংদা শীজিন্নবদা 'কেৎ বচাও অভিয়ান'না মীৎয়েং থমগনি: কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহন
লৌমীশিংনা ঈশিং নুংশিৎ, লৈহাও অমসুং কৈথেলদা য়ুম্ফম ওইদুনা হকথেংননা পাউতাক লৌবা ঙম্নবা, 'খেত বচাও অভিয়ান'না লমজিং লমতাক ওইগনি: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহন
পঞ্চায়ৎশিং, কে.ভি.কে.শিং, আই.সি.এ.আর. অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না 'খেত বচাও অভিয়ান' চৎথগনি, স্কিমশিংগী কান্নবশিংসু অমুক্তদা মান্ননা পীরগনি: শ্রী শিবরাজ সিংহ
চীফ মিনিস্তরশিং, মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিং শরুক য়ানবা হায়গনি। 'খেত বচাও অভিয়ান' অসি জাতিগী থাক্তা লৈবা মীয়ামগী ঈহৌ অমদা ওন্থোক্কনি
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহননা দিল্লীদা এগ্রিকলচর সেক্তরগী শেম-শাবগা মরী লৈননা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাঙথোকখ্রে
30 MAY 2026 3:47PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহননা 'খেত বচাও অভিয়ান' অসি এৱেয়রনেস প্রোগ্রাম অমা খক্তা নত্তনা লৌফম, লৌমীশিং অমসুং খুঙ্গংশিংগা শম্নহল্লিবা নেস্নেল কেম্পেন অমা ওইহন্নবা পাউজেল পীখ্রে। ঙসি দিল্লীদা কেম্পেন অসিগী শেম-শারিবা অসিগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী শিবরাজ সিংহনা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসিনা ফর্তিলাইজরশিং চাং মান্ননা অমসুং ৱাখল তানা শিজিন্নবদা মীৎয়েং থম্বা অমসুং পঞ্চায়তকী থাক্তা শরুক য়াহন্নবা অমসুং স্কিম অসিগী খুদোংচাবশিং খুঙ্গংশিংদা হকথেংননা য়ৌহন্নবা পান্দম থমগনি হায়খি।
জুন ১দগী হৌগদবা থা অমা চুপ্না চৎথগদবা 'খেত বচাও অভিয়ান' অসি মপুং ফানা অমসুং ফল-পুরকপদা মীৎয়েং থম্নবা কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহননা ওফিসিএলশিংদা ফার্মশিং কনবা, শেল চঙদবা অমসুং লৌমীশিংদা মতম চানা অমসুং অচুম্বা লমজিং-লমতাক পীবদা মীৎয়েং থম্নবা খঙহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি তোপ-দাউন মোদেলদা চত্থরোই। মসিগী মহুত্তা পঞ্চায়ত্তগী রাজ্য অমসুং কেন্দ্র ফাওবা পার্তনরশিপ লৈহনগনি।
মীফম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহনা কেমিকেল ফর্তিলাইজরশিং শিজিন্নবা হন্থহনবা অসি কেম্পেন অসিগী মরুওইবা পান্দম ওইগনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী পান্দমদি ফর্তিলাইজরশিং অমসুং অতৈ লৌউ-শিংউগী ইনপুতশিংবু তূংগী চাংয়েংশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা চুনবা মওংদা শীজিন্নবগী মতাংদা লৌমীশিংদা খঙহন্নবা অমসুং মখোয়বু গ্রীন ফর্তিলাইজরশিং, ওর্গানিক অমসুং বাইও-প্রদক্তশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপনি। ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিএন্ত মেনেজমেন্ত (আই.এন.এম.) গী লাইব দেমোনস্ত্রেসনশিংসু পাংথোক্কনি।
লৌউ-শিংউ মন্ত্রী চৌহননা হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা লৌমীশিংদা ঈশিং নুংশিৎকী ফিভমগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী মতাংদা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা পাউতাকশিং পীগনি। ঈশিংগী অৱাৎপা নত্ত্রগা খুদোংথীবা লৈরকপা মতমদা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশীং, চুম্বা মহৈ-মরোংগী অপাম্বশীং, মহৈ-মরোং খেন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী মতাংদা কন্সত্রক্টিভ ওইবা সজেসনশীং পীগনি। কেম্পেন অসিগী পান্দমদি পাউজেল অমা পীবা খক্তা নত্তে, ফার্মগী থাক্তা ফার্মরশিংদা ফীভমগী মতুং ইন্না অচুম্বা পাউতাক পীবনি।
মীফম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পঞ্চায়তকী থাক্তা কেম্পেন অসিগীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা ফাউন্দেসন অমা থম্লগনি। মহাক্না ওফিসিএলশিংদা মেকানাইজেসন মেছিনশিং য়েন্থোকপা অমসুং স্কিমশিং অমসুং পঞ্চায়তকী থাক্তা সরকারগী প্রোগ্রামশিংগী কান্নবশিং অসি কেম্পেন অসিগী মখাদা য়াওহন্নবা খঙহনখি।
শ্রী চৌহননা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি দিপার্তমেন্তেল স্কোপ খক্তদা য়ুম্ফম ওইরোই। কেম্পেন অসি এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোগ্রাম অমখক্তগী ৱাংমদা চৎতুনা মীয়ামগী শরুক য়াবগী মপাঙ্গল লৈরবা মোদেল অমা ওইহন্নবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংদা তকশিনগনি অমসুং মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং অমসুং অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং শরুক য়াহন্নবা হোৎনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী থৌওং অসিনা কেম্পেন অসিগী অহানবা নুমিৎশিংদগী হৌদুনা পোলিতিকেল, সোসিএল অমসুং লোকেল ইনর্জী পীগনি।
মীফম অদুদা, কে.ভি.কে.শিংদা শরুক য়াবা ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্কীদমক মরুওইবা কোওর্দিনেতরশিংগী থৌদাং পীখ্রে হায়না পাউদমখি। তীম ১৬০০ হেন্না শেমখ্রে। মপুং ওইনা দিস্ত্রিক্ত ১০০দা ফর্তিলাইজর য়াম্না শিজিন্নরিবা মফমশিংগীদমক তীম ৫০০ শেমখ্রে। তীমশিং অসিদা কে.ভি.কে.শিং, আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুৎশিং, এ.আই.সি.আর.পি. সেন্তরশিং অমসুং এগ্রিকলচর দিপার্তমেন্তকী ওফিসিএলশিং য়াওগনি। মসিগী মথক্তা, আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং কে.ভি.কে.শিংদগী মল্তিদিসিপ্লিনরী তীম ১১৫০ হেনবনা অমত্তা ওইনা থবক তৌগনি।
শ্রী শিবরাজ সিংহনা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি ফর্তিলাইজর মেনেজমেন্ত খক্তদা য়ুম্ফম ওইরোই। তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবশিংসু ফার্মদা য়ৌহল্লগনি। কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী কান্নবা ফংলবশিং অমসুং পি.এম.-কিসান, পলস-ওইলসেদ মিসন, ওল পাম, কতন মিসন, বেলেন্সদ ন্যুত্রিসন, সোইল হেল্থ, ৱাতর কঞ্জার্বেসন অমসুং লমদমগী ওইবা লৌউ-শিংউগী এদভাইজরীশিং অসিগা শম্নহন্নবা ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচনা কেম্পেন অসি মল্তি-পরপজ অমসুং ইফেক্তিব ওইহল্লগনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি মাই পাক্নবগী মরুওইবা মরমদি মেসেজ অসি থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং লমদম অসিদা উবা ফংহনগদবনি অমসুং লোকেল স্ত্রকচর অসি মসিগা মরী লৈনহনগদবনি। কেম্পেন অসিগী মনুংদা নীংশিংগদবা মরুওইবা ৱাফমশিংদি ফর্তিলাইজরশিং য়াম্না হন্থনা অমসুং চুনবা মওংদা শিজিন্নবা, ঈশিং নুংশিৎকী ফীভমগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউবগী মতাংদা পাউতাক পীবা, পঞ্চায়তকী থাক্তা থবক পায়খৎপা, মেছিনরী অমসুং স্কিমশিংগী কান্নবশিং য়াওহনবা অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াবা অসিনি। কেম্পেন অসিগী মায়কৈ অসি ময়েক শেংলে: ফার্মশিং অসি শেন্থং পীবা, শেল-থুমগী চাং য়েংশিনবা, লৈহাউ ফগৎহনবা, লৌমীশিংদা খঙহনবা অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা লৌউ-শিংউগী মেনেজমেন্তকী অনৌবা চৎনবী অমা শেমগৎপা অসিনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
‘Khet Bachao Abhiyan’ to be carried out across the country from June 1 to June 30
Preparations underway to take the ‘Khet Bachao Abhiyan’ to every village; Shri Shivraj Singh Chouhan stresses on widespread coordination right from Panchayat to State
Less fertiliser, right fertiliser, right advice: Balanced use of fertilisers will be the focus of ‘Khet Bachao Abhiyan’ - Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
Farmers to get direct advice based on weather, soil and market, ‘Khet Bachao Abhiyan’ will be the guiding light - Shri Shivraj Singh Chouhan
Panchayats, KVKs, ICAR and state governments will jointly run ‘Khet Bachao Abhiyan’, benefits of schemes will also be delivered simultaneously - Shri Shivraj Singh
Chief Ministers, Ministers, MPs, MLAs and public representatives will be urged to participate, ‘Khet Bachao Abhiyan’ to be transformed into a national mass movement
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan chairs a high-level meeting in Delhi regarding the preparations
30 MAY 2026 3:47PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan conveyed a message of making “Khet Bachao Abhiyan” not just an awareness program but a comprehensive national campaign connecting farms, farmers and villages. Charing a high level meeting regarding the preparations of the campaign in Delhi today, Shri Shivraj Singh said that the focus of the campaign will be on balanced and judicious use of fertilisers, timely advice to famers in the view of weather related challenges, active participation at panchayat level and delivering the benefits of the schemes directly to the villages.
In order to make the month-long “Khet Bachao Abhiyan”, starting from June 1, effective and result-oriented, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan directed the officials to focus on saving the farms, balancing the costs and providing timely and right guidance to farmers. He said that the campaign will not run on top-down model. Instead, partnership from Panchayat to State and Centre will be ensured.
In the meeting, the Union Minister Shri Shivraj Singh emphasized that minimizing the reckless use of chemical fertilisers would be the prime objective of the campaign. The aim is to sensitize the farmers about the balanced use of fertilisers and other agricultural inputs based on soil tests, motivating them to increase the use of green manures, organic and bio-products. Live demonstrations of Integrated Nutrient Management (INM) will also be held.
Agriculture Minister Chouhan said that farmers will be provided practical advice in the view of weather related concerns in coming days. Constructive suggestions will be given on dos and don’ts, correct crop options, crop diversification and farming in case of water scarcity or risk. The purpose of the campaign will not be just to deliver a message, but to give right advice to the farmers at the farm level as per the situation.
During the meeting, the Union Minister also said that a strong foundation will be laid for the campaign at the panchayat level. He directed the officials to include the distribution of mechanisation machines and the benefits of schemes and government programs at the panchayat level under this campaign.
Shri Chouhan also said that the campaign will not be confined to departmental scope only. Chief Ministers of States will be urged and efforts will be made to ensure participation of ministers, MPs, MLAs and other public representatives so that the campaign goes beyond the ambit of an administrative programme and become a robust model of public participation. He said this approach will give political, social and local energy to the campaign from its early days.
It was informed, in the meeting , that KVKs have been assigned the role of key coordinators for all participating institutions. Over 1600 teams have been formed. Total 500 teams have been constituted for 100 districts of excessive fertiliser use. The teams will include scientists from KVKs, ICAR institutes, AICRP centres and officials from Agriculture Department. Besides, more than 1150 multidisciplinary teams from ICAR institutes and KVKs will also work simultaneously.
Shri Shivraj Singh said that the campaign will not be limited to fertiliser management only. The benefits of various schemes will also be taken to the farm. The integrated approach of activities like linking the left out beneficiaries of Kisan Credit Card and PM-KISAN, Pulses-Oilseeds Mission, Oil Palm, Cotton Mission, balanced nutrition, soil health, water conservation and region-specific agricultural advisories will make the campaign multipurpose and effective.
The Union Minister said that the key to the success of the campaign is that the message should be practical and visible on the ground and the local structure are associated with it. The basic points to be kept in mind during the campaign are low and balanced use of fertilisers, advice on farming according to the weather, panchayat-level activism, inclusion of benefits of machinery and schemes and participation of public representatives. The direction of the campaign is quite clear: save the farms, manage the costs, improve the soil, make farmers aware and develop a new culture of agricultural management at the village level.