পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না গুৱাহাতিদা রিজনেল ৱার্কসোপ ‘সেবা সে সমৃদ্ধী’ পাঙথোক্লি; মকোক থোঙবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং অমসুং চেম্পিয়ন কমন সর্ভিস সেন্তরশিংদা ফেলিসিৎ তৌখি
কেন্দ্র মন্ত্রী প্রোফেসর এস.পি. সিংহ বাঘেলনা ৱার্কসোপ অমগী থৌরম মপু ওইখি; বিকসিত ভারত ২০৪৭কি মীৎয়েং অদু থুংহন্নবা সি.এস.সি.শিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী মরক্তা হেন্না কনভরজেন্স তৌনবা হায়খ্রে
29 MAY 2026 4:15PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না ঙসি গুৱাহাতিদা সেবা সে সমৃদ্ধী: পঞ্চায়ৎনা লুচিংবা সর্ভিস দেলিবরি হায়বা রিজনেল ৱার্কসোপ অমা পাংথোকখ্রে। ৱার্কসোপ অসি কমন সর্ভিস সেন্তর স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (সি.এস.সি.-এস.পি.ভি.) অমসুং অসাম সরকারগী পঞ্চায়ৎ অমসুং খুঙ্গংগী চাওখৎ-থৌরাং বিভাগকা খুৎশম্নদুনা পাংথোকখিবনি। মসি শক্তি লৈবা, একাওন্তেবল ওইবা, অমসুং রেসপোন্সিবল ওইবা পঞ্চায়তি রাজ ইনসতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শিং) অমসুং খুঙ্গংগী লোকেল বোদিশিংগী খুত্থাংদা সর্ভিশ দেলিবরি ফগৎহন্নবা অমসুং গ্রামিন ভারত্তা ইজ ওফ লিভিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না পায়খৎলিবা লেংদবা থৌরাংশিংগী শরুক অমনি। ৱার্কসোপ অসিনা পঞ্চায়ৎকি ফঙ্কসনরিশিং অমসুং মীখলদা মায় পাক্লবা মীহুৎশিং, ভিলেজ লেভেল ওন্তরপ্রিনরশিং (ভি.এল.ই.শিং)গা লোয়ননা রাজ্য ৭কি রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিং পুন্সিল্লি।
ৱার্কসোপ অসি পঞ্চায়তি রাজগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফেসর এস.পি. সিংহ বাঘেলনা চেয়রমেন ওইখি। মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রোফেসর বাঘেলনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি জাতিগী য়াইফনবা লম্বি অসি খুঙ্গংশিং, লৌমিশিং, অমসুং খুঙ্গংগী হিংনবগী লম্বিদা চৎলি, অমসুং মিওই অমমমগী অচুম্বা শক্তি পিবা অসি শক্তি লৈবা খুঙ্গংশিং, শক্তি লৈরবা রাজ্যশিং, অমসুং অরোয়বদা চাওখৎপা অমসুং মশানা মশাবু থাজজবা জাতি অমগী য়ুম্ফম ওইরি।
মন্ত্রীনা পনখি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা সি.এস.সি.শিংনা, নাগরিক কোতি কয়াদা পেন্সন, সর্তিফিকেৎ, ইন্সুরেন্স স্কিম, অমসুং ৱেলফেয়র প্রোগ্রামশিং য়াওনা তঙাই ফদবা সর্ভিশশিং খুদোংচাদবা ফংহনদুনা অচৌবা খুঙ্গংগী থবক ফংহনখ্রে। মহাক্না আধার, বেঙ্ক, অমসুং লমগী রেকোরদশিংদা দেতা এক্যুরেসি ফগৎহনবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি, অপিকপা খেৎনবশিং ফাওবা অয়াম্বনা ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরিশিংনা পি.এম.-কিসানগুম্বা ত্রান্সফোর্মেতিব স্কীমশিং এক্সেস তৌবদা অথিংবা থম্লি হায়না ফোঙদোকখি।
সি.এস.সি.গী ওপরেতরশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং হেঙ্গৎহন্নবা কৌরদুনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা চেৎনা হায়খি মদুদি সি.এস.সি.শিং অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগা ইফেক্তিব ওইনা ইন্তিগ্রেৎ তৌবা মতমদা মখোয় অসি নাগরিক খুদিংমক্কি য়ুমথোঙদা পব্লিক সর্ভিস দেলিবরিগী শক্তি লৈবা অমসুং রেসপোন্সিবল হব ওইরকই। মহাক্না স্তেকহোলদর পুম্নমক্তা দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং অমসুং লোকেল গবর্নান্স ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা কনভরজেন্স হেন্না চেৎশিলহন্নবা তকশিনখি মদুনা মরম ওইরগা ইলিজিবল ওইবা নাগরিক খুদিংমক্না মতম চানা কান্নবা ফংগনি, মদুনা সেবা সে সমৃদ্ধীগী মীৎয়েং অদু তশেঙনা থুংলগনি অমসুং বিকসিত ভারত ২০৪৭তা অকনবা কন্ত্রীব্যুসন অমা পিগনি।
থৌরম অসিদা ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং দিবেলপমেন্ত, লেবর ৱেলফেয়র, অমসুং অসাম সরকারগী চা ত্রাইব্স অমসুং আদিবাসি ৱেলফেয়রগী মন্ত্রী শ্রী রামেস্বর তেলিনা পঞ্চায়তি রাজ ইনসতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা লাস্ত মায়ল সর্ভিস দেলিবরি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারগী পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ৱাখল্লোন অদু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না পনখি মদুদি চা ত্রাইব অমসুং আদিবাসি কম্ম্যুনিতিশিংগী য়াইফনবা অসি রাজ্য সরকারগী সেন্ত্র্রেল প্রাইওরিতি অমা ওইদুনা লৈরি, মসিদা হৌজিক চত্থরিবা থৌরাংশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবা, য়াইফ-থৌরাংগী স্কীমশিং ফংহনবা, এজুকেসন, হকশেল, অমসুং খুন্নাইগী সেক্যুরিতি, চাওখৎ-থৌরাংগী কাননবা অসি খুন্নাইগী শরুক খুদিংদা য়ৌহনবা ঙমহল্লি। ইফেক্তিব ওইবা স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা এম্পাৱর তৌরবা লোকেল গবরনান্সকি তঙাই ফদবা থৌদাং অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং লেংদবা ইন্তর-দিপার্তমেন্ত কোওরদিনেসন্না অসামগী চাওখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ অসি হেন্না খোঙজেল য়াংশিনহনগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
ৱার্কসোপ অসিনা শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংগী মশক নাইবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং অমসুং ভিলেজ লেবেল ওন্তরপ্রিনরশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। পায়ওনিয়র দিজিতেল সর্ভিস দেলিবরিগীদমক নেস্নেল ই-গবরনান্স এৱার্দ ২০২৫দা জুরি এৱার্দ ফংলবা সুয়াকাতি গ্রাম পঞ্চায়ৎ, কেন্দুঝার দিস্ত্রিক্ত, ওরিশানা ওরিশাৱান অমসুং সেভা ওরিশা প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা তঙাই ফদবা সর্ভিশশিং দিজিতাইজ তৌবগীদমক শকখঙখি, খুদম ওইনা গ্রাশরুত্তা নুপীশিংগী লুচিংবগী খুদম অমসুং ইনক্লুসিব সর্ভিশ দেলিবরিগী রিএল-তাইম ত্রেকিংগা লোয়ননা নাগরিকশিংদা ২৪x৭ খুদোংচাবা পিখি।
নেস্নেল ই-গবরনান্স অৱরদা ২০২৫দা মকোক থোঙবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী মনুংদা শকখঙলবা সিবরেদ্দিগুদেম গ্রাম পঞ্চায়ৎ, য়াদাদ্ৃ ভুবনাগীরি দিস্ত্রিক্ত, তেলঙ্গানা অসি ত্রান্সপরেন্ত, নাগরিকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, অমসুং তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইবা গ্রাশরুৎ গবরনান্সকি রিপ্লিকেবল মোদেল অমা ওইনা থাগৎখি।
ৱার্কসোপ অসিদা চেম্পিয়ন ভিলেজ লেভেল ওন্তরপ্রিনরশিংনা থাগৎপা ফোঙদোকখিবশিং অদুদি: শ্রীমতি এম. গীরিজা নাথ (অসাম), শ্রীমতি এম. সুমিত্র দাস (ওরিশা), শ্রী অমনদিপ সিংহ (পঞ্জাব), অমসুং শ্রীমতি এম. সুর্তা দেবী সাইনি (রাজস্থান), অমমমনা খুঙ্গংগী থাক্তা দিজিতেল সর্ভিস দেলিবরিদা মখোয়গী খুদম ওইবা কন্ত্রীব্যুসনগীদমক ইকায় খুম্নবা উৎখি।
শ্রীমতি এম. পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী মুক্তা সেখরনা হৌদোকপগী ৱারোল পিরদুনা হায়খি মদুদি গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং সি.এস.সি.শিংগী কনভরজেন্স অসি খুঙ্গংগী ত্রান্সফোর্মেসনগী অচেৎপা য়ুম্বী অমা ওইনা থোরক্লে, মফম অদুগী লৌশিং অসি দিজিতেল কেপেবিলিতিগা পুনশিন্নদুনা, অমসুং দিজিতেল গবরনান্স অসি, মসিগী মরুমদা, খুঙ্গংগী নাগরিক খুদিংমক্কি ইকায়খুম্নবা, এক্সেসিবিলিতি, অমসুং ইনক্লুজন শোয়দনা লৈহনবনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না শরুক য়ারিবশিংদা খঙহনখি মদুদি নেস্নেল ই-গবরনান্স এৱার্দকি মখাদা গ্রাশরুৎ লেভেলদা এক্সেলেন্স শকখঙবা অমসুং সেলেব্রেত তৌনবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ সর্ভিস দেলিবরি ইনোবেসনশিংগীদমক কত্থোক্লবা কেতেগোরি অমা হৌদোকখ্রে।
থৌরম অসিদা দোক্তর বল্লেপু কল্যান চক্রবর্তি, এদ. পঞ্চায়ৎ অমসুং খুঙ্গংগী চাওখৎ-থৌরাংগী চিফ সেক্রেতরী, সরকারগী এম. ওফ আশামনা রাজ্য অসিনা ইনক্লুসিব অমসুং দিজিতেল গবরনান্সকি ৱাশক অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি, মসিদা কেপাসিতী বিল্দিং, শক্তিশিং য়েন্থোকপা, অমসুং গ্রাশরুৎকি থাক্তা ইফিসিয়েন্ত অমসুং নাগরিকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সর্ভিস দেলিবরি শোয়দনা ফংহনবদা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী থৌদাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না রাজ্যশিংগী মরক্তা কোলাবোরেতিবা লর্নিংগী মরুওইবা অমসুং খুঙ্গংগী লৈঙাক হোঙদোকপদা দিজিতেল প্লেৎফোরমশিংগী থৌদাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। সেবা সে সমৃদ্ধীগী পাক চাওরবা মীৎয়েংদা অসামনা থম্লিবা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি মদুদি ৱার্কসোপ অসিগী খন্ন-নৈনবশিং অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা পঞ্চায়তি রাজ সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎপা য়াবা আউকমশিং লৈহল্লগনি।
সি.ই.ও., সি.এস.সি.-এস.পি.ভি. অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী অখীল কুমারনা ফোংদোকখি মদুদি সি.এস.সি. অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা ‘লাস্ত মাইল সর্ভিশ দেলিভরি নেতৱর্ক’ কী মনুংদা অমা ওইখ্রে। মসিগী থোংদগী অরাপাপা মফমশিংদা লৈরিবা নাগরিক্নসু আধার, পান, বেঙ্কিং, ইন্সুরেন্স, পেন্সন অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী স্কীমশিংগী কান্নবা অসি থোইদোক্না লাপ্না চৎলগা তৌবা অৱাবা অদু লৈররোই। মহাক্না সি.এস.সি. মোদেল অসিনা সোসিও-ইকোনোমিক ওইবা য়াম্না লুবা শাফু অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, মশক থোকপা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা মশিং য়াম্লবা নুপী ওন্তরপ্রিনরশিং য়াওনা ভি.এল.ই. লাখ কয়াবু শক্তি লৈহনখ্রে অদুগা লোয়ননা গ্রাশরুত লেভেলদা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিবুসু কনগখৎহনখ্রে।
ৱার্কসোপ অসিনা পঞ্চায়ৎনা লুচিংবা সর্ভিশ দেলিবরিদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিংগী মতাংদা পিয়র লর্নিং অমসুং ক্রোস-স্তেত নোলেজ সেয়র তৌনবগী ইনাক খুল্লবা প্লেৎফোরম অমা পিখি। খ্বাইদগী ইহান হানবা ৱা খন্নবা, পোলিসি তু পিপল: ত্রান্সলেতিং গবরনান্স ইন এক্সন হায়বা অহানবা পেনেল দিসকসন অসিনা পঞ্চায়ৎ অমসুং খুঙ্গংগী চাওখৎ-থৌরাং, অসাম সরকারগী কম্মিসনর কির্থি জল্লিনা মোদরেত ওইবা সি.এস.সি.-এস.পি.ভি. গা কোন্ননা ফ্লেগশিপ স্তেত সর্ভিশ দেলিবরি প্লেৎফোর্মশিংগী মীহুৎশিংবু পুনশিন্নরকই, মখোয় অদুদি ই-মিত্র (রাজশ্থান), ই-সেৱা (পঞ্জাব), লোক সেবা গরেন্তি পোর্তেল (মধ্য প্রদেশ), পঞ্চায়ৎ সেক্রেতরীএত (অন্ধ্র প্রদেশ), মী সেবা (তেলঙ্গানা), অমসুং ওরিশাৱান(ওরিশা)গী মীহুৎশিং পুনশিন্নরকই।
"তেক্নোলোজি-ইনেবল পঞ্চায়তি রাজ অমসুং সর্ভিস দেলিবরি"গী মতাংদা অহানবা তেক্নিকেল সেসন অসি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজি, গুৱাহাতিগী এসিস্তেন্ত প্রোফেসর দা. সিদ্ধার্থ সিংহনা তৌখি। অনিশুবা তেক্নিকেল সেসন অসিনা ভাষীনিগী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব নাগনা ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা লোলঃ ভিশীনিদগী লাস্ত-মাইল গবর্নান্স অসি রিইমেজিং তৌবা অসিদা শেংনা এসেস তৌবা ঙমহনবা অমসুং ইনক্লুসিব গবর্নান্সতা মল্তিলিঙ্গুএল দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ত্রান্সফোর্মেতিব পোটেন্সিয়েল অদু উৎখি মদুনা তশেঙনা এক্সেসিবল অমসুং ইনক্লুসিব গবরনান্স ওইহনবা ঙমহল্লি হায়বসিদা তৌখি।

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj holds Regional Workshop ‘Seva Se Samriddhi’ in Guwahati; Top Gram Panchayats and Champion Common Services Centres Felicitated
Union Minister Prof. S. P. Singh Baghel chairs workshop; calls for stronger convergence between CSCs and Gram Panchayats to realize vision of Viksit Bharat 2047
29 MAY 2026 4:15PM by PIB Guwahati
The Ministry of Panchayati Raj (MoPR) organised a Regional Workshop titled Seva Se Samriddhi: Panchayat-led Service Delivery at Guwahati today. The workshop was organised in collaboration with the Common Services Centre Special Purpose Vehicle (CSC-SPV) and the Department of Panchayat and Rural Development, Government of Assam. It is part of a sustained series of initiatives by the Ministry of Panchayati Raj aimed at improving service delivery and strengthening Ease of Living in Grameen Bharat through empowered, accountable, and responsive Panchayati Raj Institutions (PRIs) and Rural Local Bodies. The workshop brings together Panchayat functionaries and elected representatives, Village Level Entrepreneurs (VLEs) along with State Government officials from seven States: Assam (host State), Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Odisha, Punjab, Rajasthan, and Telangana.
The workshop was chaired by Prof. S. P. Singh Baghel, Union Minister of State for Panchayati Raj. Addressing the gathering Prof. Baghel emphasised that the path to national prosperity flows through villages, farmers, and rural livelihoods, and that the true empowerment of individuals is the bedrock of empowered villages, empowered States, and ultimately a developed and self-reliant nation.
The Minister highlighted that CSCs across the country, have generated large-scale rural employment while providing crores of citizens seamless access to essential services including pensions, certificates, insurance schemes, and welfare programmes. He underscored the importance of improving data accuracy in Aadhaar, bank, and land records, noting that even minor discrepancies often prevent eligible beneficiaries from accessing transformative schemes such as PM-Kisan.
Calling for enhanced training and capacity building of CSC operators, the Union Minister affirmed that when CSCs are effectively integrated with Gram Panchayats, they become powerful and responsive hubs of public service delivery at the doorstep of every citizen. He urged all stakeholders to deepen convergence between digital platforms and local governance institutions so that every eligible citizen receives timely benefits, thereby truly realising the vision of Seva Se Samriddhi and making a decisive contribution to Viksit Bharat 2047.
On this occasion Shri Rameswar Teli, Minister of Transformation and Development, Labour Welfare, and Tea Tribes and Adivasi Welfare, Government of Assam, appreciated the collaborative spirit of the Government of India and the Government of Assam in strengthening last-mile service delivery through Panchayati Raj Institutions. He highlighted that the welfare of Tea Tribe and Adivasi communities remains a central priority of the State government, with ongoing initiatives directed at improving livelihoods, access to welfare schemes, education, health, and social security for these communities, ensuring that the benefits of development reach every section of society. He emphasised the indispensable role of empowered local governance in effective scheme implementation and expressed confidence that sustained inter-departmental coordination would further accelerate Assam’s development journey.
The workshop felicitated outstanding Gram Panchayats and Village Level Entrepreneurs from the participating States. Suakati Gram Panchayat, Kendujhar District, Odisha, winner of the Jury Award at the National e-Governance Awards 2025 for Pioneering Digital Service Delivery, was recognised for digitising essential services through the OdishaOne and Seva Odisha platforms, providing 24x7 citizen access with real-time tracking while exemplifying women’s leadership and inclusive service delivery at the grassroots.
Shivareddygudem Gram Panchayat, Yadadri Bhuvanagiri District, Telangana, recognised among the top-performing Gram Panchayats at the National e-Governance Awards 2025, was felicitated as a replicable model of transparent, citizen-centric, and technology-enabled grassroots governance.
Champion Village Level Entrepreneurs felicitated at the workshop were: Smt. Girija Nath (Assam), Smt. Sumitra Das (Odisha), Shri Amandeep Singh (Punjab), and Smt. Surta Devi Saini (Rajasthan), each honoured for their exemplary contribution to digital service delivery at the village level.
Smt. Mukta Shekhar, Joint Secretary, Ministry of Panchayati Raj, while delivering the inaugural address stated that the convergence of Gram Panchayats and CSCs has emerged as a strong pillar of rural transformation, combining local understanding with digital capability, and underlined that digital governance is, at its core, about ensuring dignity, accessibility, and inclusion for every rural citizen. She informed participants that a dedicated category for Gram Panchayat Service Delivery Innovations has been introduced under the National e-Governance Awards to recognise and celebrate excellence at the grassroots level.
On this occasion Dr. Ballepu Kalyan Chakravarthy, Addl. Chief Secretary, Panchayat & Rural Development, Govt. of Assam underscored the State’s commitment to inclusive and digital governance, emphasizing capacity building, devolution of powers, and the role of Panchayati Raj Institutions in ensuring efficient and citizen-centric service delivery at the grassroots level. He emphasised the importance of collaborative learning among States and the role of digital platforms in transforming rural governance. Reaffirming Assam’s commitment to the broader vision of Seva Se Samriddhi, he expressed confidence that the deliberations of the workshop would lead to actionable outcomes for strengthening Panchayati Raj systems across the country.
Shri Akhil Kumar, Managing Director and CEO, CSC-SPV, highlighted that CSC has grown into one of the world’s largest last-mile service delivery networks, enabling citizens even in the most remote areas to access services such as Aadhaar, PAN, banking, insurance, pensions, and welfare schemes without the burden of long-distance travel. He spoke of the profound socio-economic impact of the CSC model, noting that lakhs of VLEs, including a significant and inspiring number of women entrepreneurs, have been empowered while simultaneously strengthening digital infrastructure at the grassroots level.
The workshop provided a rich platform for peer learning and cross-State knowledge sharing on best practices in Panchayat-led service delivery. The first panel discussion, titled From Policy to People: Translating Governance into Action, brought together representatives of flagship State service delivery platforms, namely e-Mitra (Rajasthan), e-Sewa (Punjab), Lok Seva Guarantee Portal (Madhya Pradesh), Panchayat Secretariat (Andhra Pradesh), Mee Seva (Telangana), and OdishaOne (Odisha), along with CSC-SPV, moderated by Smt. Keerthi Jalli, Commissioner, Panchayat and Rural Development, Government of Assam.
The first technical session on Technology-enabled Panchayati Raj and Service Delivery was delivered by Dr. Siddhartha Singha, Assistant Professor, Indian Institute of Technology Guwahati. The second technical session, delivered by Shri Amitabh Nag, CEO, BHASHINI, titled Language as Infrastructure: Reimagining Last-mile Governance through BHASHINI, presented the transformative potential of multilingual digital infrastructure in enabling truly accessible and inclusive governance.