ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହିନ୍ଦୀର ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ; ହିନ୍ଦୀ ପରାମର୍ଶଦାତା ସମିତି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ
29 MAY 2026 6:37PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ଟାରେ, ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ହିନ୍ଦୀ ପରାମର୍ଶଦାତା ସମିତିର ଏକ ବୈଠକ ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସଂସଦ ଭବନର ସମନ୍ୱୟ-୫ କକ୍ଷରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ତିୱାରୀ, ଲୋକସଭା ସାଂସଦ ଶ୍ରୀମତୀ ଅପରାଜିତା ଷଡଙ୍ଗୀ, ଲୋକସଭା ସାଂସଦ, ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ (ରାଜ୍ୟସଭା) ସଙ୍ଗୀତା ଯାଦବ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣସରକାରୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଡଭୋକେଟ ପ୍ରବୀରକୁମାର ଗୁହରାୟ, ପ୍ରଫେସର ରାମକିଶୋର ଶର୍ମା, ପ୍ରଫେସର କମଲେଶ କିଶୋର, ଡ଼ା. ପ୍ରକାଶ କୁମାର ପଟେଲ, ଶ୍ରୀ ଅନୁଭବ ଚକ୍ର, ଡ଼ା. ରାମଚନ୍ଦ୍ର ରମେଶ ଆର୍ଯ୍ୟ, ଶ୍ରୀ ପ୍ରବୀଣ ଶ୍ରୀରାମ ଦେଶମୁଖ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ପାଣ୍ଡେୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରି ଶ୍ରୀ ନିକୁଞ୍ଜ ବିହାରୀ ଧଳ (ସଚିବ), ଡକ୍ଟର ସତ୍ୟ ପ୍ରକାଶ (ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସହକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିଲେ। ରାଜଭାଷା ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସହାୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମଧ୍ୟ ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନିକୁଞ୍ଜ ବିହାରୀ ଧଳ ରାଜ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସମିତିର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ରାଜଭାଷା ହିନ୍ଦୀ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପରେ ସେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ସହିତ ବୈଠକର କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସମିତିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସମିତିର ବିଶିଷ୍ଟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସମେତ ମୋଟ ୨୦ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ବୈଠକ ସମୟରେ ୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ଆୟୋଜିତ ପୂର୍ବତନ ବୈଠକର ବିବରଣୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସଦସ୍ୟମାନେ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସରକାରୀ ଭାଷା ହିନ୍ଦୀର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଶେଷରେ ଡ଼ା. ସତ୍ୟ ପ୍ରକାଶ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ବୈଠକରେ ଆସିଥିବା ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ବୋଲି ଆଶ୍ୱାସନ ଦେଇଥିଲେ।

Ministry of Parliamentary Affairs
Arjun Ram Meghwal Chairs Meeting of Hindi Salahkar Samiti of Ministry of Parliamentary Affairs
29 MAY 2026 6:37PM by PIB Delhi
Today, on May 29, 2026, at 11:00 AM, a meeting of the Hindi Salahkar Samiti of the Ministry of Parliamentary Affairs was held at Samanvay 5, Parliament House, New Delhi, under the chairmanship of Shri Arjun Ram Meghwal, Minister of State of Law and Justice (Independent Charge) and Minister of State of Parliamentary Affairs.
In addition to Shri Manoj Tiwari, Member of Parliament (Lok Sabha), Smt. Aparajita Sarangi, Member of Parliament (Lok Sabha), and Smt. Sangeeta Yadav, Member of Parliament (Rajya Sabha), the meeting was also attended by non-governmental members: Advocate Pravirkumar Guharay, Prof. Ramkishore Sharma, Prof. Kamlesh Kishore, Dr. Prakash Kumar Patel, Shri Anubhav Chak, Dr. Ramchandra Ramesh Arya, Shri Praveen Shriram Deshmukh, and Shri Sunil Pandey.
Representing the Ministry of Parliamentary Affairs, Shri Nikunj Bihari Dhal (Secretary), Dr. Satya Prakash (Additional Secretary), and other officials participated in the meeting, while the Assistant Director represented the Department of Official Language.
Shri Nikunj Bihari Dhal, Secretary, welcomed the Minister of State and all members of the Hindi Salahkar Samiti present, highlighted the efforts undertaken by the Ministry regarding the Official Language, Hindi, and requested the Minister to commence the proceedings of the meeting with his address. Addressing the Samiti, the Minister of State invited the distinguished members of the Samiti to present their views. A total of 20 members, including the Minister and Members of Parliament, participated in the meeting. During the meeting, deliberations were held regarding the action taken on the items of the minutes of the Samiti's previous meeting held on August 22, 2025; furthermore, members offered their valuable suggestions concerning the promotion of the progressive use of Hindi, the Official Language, in the functioning of the Ministry of Parliamentary Affairs. Finally, Dr. Satya Prakash, Additional Secretary, extended his vote of thanks to the Minister and the members, assuring them that appropriate action would be taken regarding the suggestions that were put forth during the meeting.