କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖରିଫ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି କେନ୍ଦ୍ର: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ଭାରତୀୟ କୃଷିର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଖରିଫ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକତ୍ରିତ ହେଲା ‘ଟିମ୍ ଏଗ୍ରିକଲଚର’: କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଭିନ୍ନ କୃଷି ମଡେଲ୍; ଆଞ୍ଚଳିକ ରଣନୀତି ହିଁ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା: କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ଐତିହାସିକ ୩୭୬ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ଚୀନକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଧାନ ଉତ୍ପାଦକ ଦେଶ ହୋଇଛି : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
28 MAY 2026 5:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସା କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଖରିଫ ସମ୍ମିଳନୀ - ୨୦୨୬ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କୃଷକଙ୍କ ଜୀବିକାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ଖରିଫ ଅଭିଯାନ - ୨୦୨୬ ଉପରେ ଏକ ଦୁଇ ଦିନିଆ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୮ ଏବଂ ୨୯ ମେ’ ୨୦୨୬ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସାସ୍ଥିତ ଏନଏଏସସି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଇସିଏଆର , ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ସାରା ଦେଶର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଖରିଫ ଋତୁ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଖରିଫ ସମ୍ମିଳନୀରେ 'ଟିମ୍ ଏଗ୍ରିକଲଚର' ଏକାଠି ହୋଇଛି
ଖରିଫ ସମ୍ମିଳନୀ ସମଗ୍ର 'ଟିମ୍ ଏଗ୍ରିକଲଚର'କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତଳେ ଏକତ୍ର କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି । ଟିମ୍ ଏଗ୍ରିକଲଚରର ଅର୍ଥ କେବଳ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନୁହେଁ, ବରଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ବୈଜ୍ଞାନିକ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଅଧିକାରୀ, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର। କୃଷି ଏକ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରାଯାଏ। ଏଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏକ ସହଭାଗୀ ଏବଂ ଭାଗୀଦାରର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଫସଲ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ବୁଣିବା ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ମିଶନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା।
ସମ୍ମିଳନୀ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଭାଷୀ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇସାରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ପରାମର୍ଶ ଆଧାରରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଯୋଜନା ସହିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସାମନା କରୁଥିବା ଆହ୍ଵାନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଆଲୋଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଗୋଟିଏ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଆକାର ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ବିଚାର କରି, ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ତେଣୁ, ପ୍ରଥମ ଦିନରେ, ଅଧିକାରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଭାବରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ବିବିଧ ପ୍ରକାରର କୃଷି ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ତରରେ ଆଲୋଚନା ପ୍ରଚଳନ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିଶାଳ ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ବିବିଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ସରକାର ଜାତୀୟ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଜୟପୁର, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ତିନୋଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇସାରିଛି। ଉତ୍ତର -ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଉ ଦୁଇଟି ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଅଛି, ଯାହାର ତାରିଖ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରାଯିବ।
କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି । "ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବିଚାର କରିବା ସମ୍ଭବ ହୁଏ‘। ସରକାର ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃଷି - ଜଳବାୟୁ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି। ଆଇସିଏଆର୍ ବର୍ଗୀକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଠଟି କୃଷି - ଜଳବାୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ। "ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି କେବଳ ପାଞ୍ଚଟି ବଦଳରେ ଏହି ଆଠଟି ଜୋନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା କୃଷି ରଣନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ"। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଖରିଫ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ବିଷୟ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଗହମ, ଚାଉଳ, ମକା ଏବଂ ତୈଳବୀଜରେ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନୀତିଗତ ସମର୍ଥନ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ପୂର୍ବ ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, "କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ଏହା କହିବା ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ଦେଉଛି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୂତନ ବିକଶିତ ବିହନ କିସମ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ଏହି ବର୍ଷ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛି"।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ସୂଚନା ଅନୁସାରେ, ୨୦୨୫ -୨୬ ପାଇଁ ଭାରତର ଆନୁମାନିକ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୩୭୬.୫୬୩ ନିୟୁତ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୮.୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଧିକ । ଭାରତ ଧାନ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। "ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ୧୫୪.୦୨୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଭାରତ ଚୀନକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ୧୨୦.୬୫୭ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେତେବେଳେ କି ମକା ଉତ୍ପାଦନ ୫୫.୦୯୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ଉଭୟ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ଆନୁମାନିକ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ୪୩.୦୫୯ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ୧୩.୦୭୪ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେତେବେଳେ ରେପସିଡ୍-ସୋରିଷ ଉତ୍ପାଦନ ୧୩.୭୬୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହୋଇଛି, ଉଭୟ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ଅଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଖରିଫ୍ ରଣନୀତି ଉପରେ ଜାତୀୟ ଆଲୋଚନା
ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ପାଇଁ ପୃଥକ ମିଶନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ବିହନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା, ବିହନ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ ହାର ବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଆଲୋଚନାରେ ସମନ୍ୱିତ ଉଦ୍ୟାନ ବିକାଶ ମିଶନ ଏବଂ କପା ମିଶନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ କୃଷି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ଵାନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପାଗ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଅନିୟମିତ ବର୍ଷା କୃଷି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। "ତାପମାତ୍ରା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା ଏବଂ ତା'ପରେ ଲମ୍ବା ଶୁଷ୍କ ଚକ୍ର ହେବାର ଉଦାହରଣ ରହିଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କୃଷିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଏବଂ ସାରର ସନ୍ତୁଳିତ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ସଚେତନତା ଅଭାବରୁ ଅନେକ ଚାଷୀ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ସାର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ତେଣୁ ସନ୍ତୁଳିତ ପ୍ରୟୋଗ ଜରୁରୀ ହୋଇପଡ଼ିଛି। କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ କୃଷି ମଡେଲ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ। ଭାରତରେ ଚାଷର ଆକାର ଛୋଟ। ତେଣୁ, ସୀମିତ ଜମିରୁ ଚାଷୀମାନେ କିପରି ଅଧିକ ଆୟ କରିପାରିବେ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ସେ କୃଷି ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବିପଦ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ କୃଷି ଋଣ ବଣ୍ଟନ ଅସମାନ ରହିଛି, କିଛି ରାଜ୍ୟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍ କୃଷି ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି। "ଯଦି ଚାଷୀମାନଙ୍କର କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିବେଶ ପୁଞ୍ଜି ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଉନ୍ନତ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ," ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମିଳନୀରେ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି, ପିଏମ୍ - ଆଶା ଯୋଜନା, ଡିଜିଟାଲ୍ କୃଷି, ଚାଷୀ ପରିଚୟପତ୍ର ଏବଂ ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଗୁଡିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ। ଏହି ଆଲୋଚନା ପାଇଁ, ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଦିନସାରା ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହେବ। ପରଦିନ, ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯିବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବରେ ଖରିଫ ଫସଲ ଋତୁ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ କୃଷି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ମିଳନୀରେ 'ଖେତ ବଚାଓ ଅଭିଯାନ' ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେବ। କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବରେ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Centre Accelerates Kharif Preparedness; Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan Addresses Press Conference
‘Team Agriculture’ Unites at Kharif Conference to Shape the Future of Indian Farming: Shri Shivraj Singh Chouhan
Every State Has a Different Farming Model, Regional Strategies Are the Need of the Hour: Union Agriculture Minister
India Achieves Historic Foodgrain Output of Over 376 Million Tonnes: Shri Chouhan
India Becomes World’s Largest Rice Producer, Surpasses China: Union Agriculture Minister
Self-Reliance in Pulses and Oilseeds Is Our Top Priority: Shri Shivraj Singh
From Climate Change to Digital Farming, Kharif Conference to Shape New Agriculture Roadmap: Shri Chouhan
28 MAY 2026 5:23PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan today addressed a press conference on the Kharif Conference-2026 at the PUSA campus in New Delhi. During the briefing, the Union Minister said ensuring the country’s food security, improving farmers’ livelihoods and providing nutritious food to citizens remain the highest priorities of the Central Government. He said the Government of India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has been continuously working to strengthen the agriculture sector. A two-day Agriculture Conference on the National Kharif Campaign-2026 is being organised on May 28 and 29, 2026, at the NASC Complex, Pusa, New Delhi. Agriculture ministers, scientists and senior officials from across the country are participating in the conference, along with representatives from ICAR, states and Union Territories. Detailed discussions and reviews on preparations for the upcoming Kharif season will be held over the two days.
‘Team Agriculture’ Comes Together at Kharif Conference
Shri Chouhan said the Kharif Conference has brought together the entire 'Team Agriculture' under one platform. He clarified that Team Agriculture does not only mean the Central Government, but also state governments, scientists from the Indian Council of Agricultural Research, officials from the Centre and states, Farmer Producer Organisation representatives, and all stakeholders associated with the agriculture sector. He said agriculture is a state subject and better outcomes are achieved through active participation of states, while the Centre plays the role of a facilitator and partner. Discussions at the conference are focused on preparations for both Kharif and Rabi crops, availability of quality seeds for sowing, and effective implementation of various agricultural missions at the grassroots level.
The Union Minister informed that virtual meetings had already been held with states ahead of the conference, during which extensive discussions took place on multiple issues. Based on these consultations, states have arrived at the conference with their respective preparedness plans. He stressed the need for serious discussions on challenges being faced by states and finding practical solutions through coordinated efforts.
Earlier the conference used to be a one-day event, but considering the scale and diversity of the country, comprehensive deliberations could not be completed within a single day. Therefore, on the first day, officials are holding detailed discussions in groups with different states, while on the second day state agriculture ministers will also participate in the deliberations.
Regional-Level Discussions Introduced for Diverse Agricultural Conditions
The Union Agriculture Minister said that given India’s vast geographical and climatic diversity, the government has expanded the consultation process beyond the National Agriculture Conference and has now started organising Regional Conferences as well. He informed that three regional conferences have already been held in Jaipur, Lucknow and Bhubaneswar. Two more conferences are proposed for the North-East and southern India, with dates to be finalised soon.
Shri Chouhan said agricultural practices and climatic conditions vary significantly from one state to another, making regional-level discussions more practical and effective. “When discussions are held in smaller groups with states, it becomes possible to deliberate in detail on the specific issues and requirements of each state,” he said. The Minister further stated that the government is also considering organising regional conferences based on agro-climatic zones in the future. Referring to the ICAR classification, he said the country can broadly be divided into eight agro-climatic zones. “Our effort is to organise regional conferences based on these eight zones instead of only five, so that agricultural strategies and schemes can effectively reach the grassroots level,” he added. He also informed that a detailed presentation linked to the Kharif Conference has been prepared, covering extensive discussions on various agricultural subjects.
Record Production in Wheat, Rice, Maize and Oilseeds
Highlighting the achievements of the agriculture sector, Shri Chouhan said that due to the hard work of farmers, policy support from the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, scientific research, and cooperation from states, India has surpassed all previous records in foodgrain production this year. “As Agriculture Minister, it gives me immense satisfaction to say that because of farmers’ hard work, government schemes and newly developed seed varieties, the country has achieved record production this year,” he said. The Minister stated that India’s estimated total foodgrain production for 2025-26 has reached 376.563 million tonnes, nearly 18.8 million tonnes higher than the previous year. India has also set a new benchmark in rice production. “Rice production has reached 154.024 million tonnes and India has now become number one in the world, surpassing China,” he said. According to the Minister, wheat production has reached 120.657 million tonnes, while maize production stands at 55.092 million tonnes - both record levels.
Shri Shivraj Singh Chouhan further said the country has achieved significant milestones in oilseed production as well. The estimated oilseed production for the year is projected at 43.059 million tonnes. Groundnut production has reached 13.074 million tonnes, while rapeseed-mustard production has climbed to 13.768 million tonnes, both at record levels. He added that pulse production has also registered growth and there remains strong potential for further increases in the coming years.
National Deliberations on Kharif Strategy
The Union Minister said separate missions have been created for pulses and oilseeds, and extensive discussions will be held with states on improving seed quality, increasing seed replacement rates, demonstrations and strengthening processing infrastructure. Shri Chouhan said the horticulture sector is witnessing rapid growth in the country and holds immense potential. Discussions during the conference will also cover the Mission for Integrated Development of Horticulture and the Cotton Mission. Describing climate change as a major challenge for agriculture, the Minister said changing weather patterns and erratic rainfall are rapidly altering farming conditions. “Temperatures are continuously rising, there are instances of excessive rainfall at one time followed by long dry spells. In such a scenario, discussions are necessary on measures to make agriculture safe and sustainable,” he said.
He informed that special focus will be placed on natural farming, Soil Health Cards and balanced use of fertilisers. The Minister pointed out that due to lack of awareness, many farmers use fertilisers in excess, making balanced application essential. He also said discussions would be held on integrated farming models to increase the income of small and marginal farmers. “Farm sizes in India are small. Therefore, emphasis will be placed on how farmers can earn higher income from limited landholdings,” he said.
He underlined the importance of adequate financing for agriculture, stating that farmers require support not only for crop production but also for post-harvest management and risk protection. He noted that agricultural credit distribution remains uneven across states, with some states receiving significantly lower agricultural credit than others. “If farmers have access to Kisan Credit Cards and sufficient investment capital, they will be able to undertake better farming practices,” he said.
The Union Minister informed that the conference will also deliberate on issues related to the Agriculture Infrastructure Fund, PM-AASHA scheme, digital agriculture, Farmer ID and strengthening Farmer Producer Organisations (FPOs). For these discussions, states have been divided into different groups where detailed deliberations will take place throughout the day. On the following day, presentations on various agricultural themes will be made in the presence of state agriculture ministers, and a joint agricultural roadmap for the Kharif crop season will be prepared by the Centre and states together. Shri Chouhan also said that the conference will hold extensive discussions on the 'Khet Bachao Abhiyan.' He added that the Centre and states will work in close coordination to achieve the targets collectively decided upon.