ଆୟୁଷ
କୋଲକାତାଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ; ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ’
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୬ର ୨୫ ଦିନିଆ କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ଆରମ୍ଭରେ ଖଜୁରାହୋରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ
'ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ ପୋର୍ଟାଲ', 'ଯୋଗ ପାର୍କ ପୋର୍ଟାଲ', ଏବଂ ନୂତନ 'ଯୋଗ ଟି-ସାର୍ଟ' ଉନ୍ମୋଚିତ
"ଖଜୁରାହୋରେ ଯୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି": ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ
"ଯୋଗ ଏବଂ ଖଜୁରାହୋ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ପ୍ରତୀକ": ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଯାଦବ
27 MAY 2026 11:25AM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ୨୦୨୬ର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସବ ୨୧ ଜୁନରେ କୋଲକାତାଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ ଆଜି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ", ଯାହା ଶାରୀରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରେ।
ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳ ଖଜୁରାହୋର ପଶ୍ଚିମ ମନ୍ଦିର ସମୂହରେ ଆୟୋଜିତ 'ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୬' ସମୟରେ ଏହି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ୨୫ ଦିନିଆ କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏମଡିଏନଆଇୱାଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ହଜାର ହଜାର ଯୋଗ ଉତ୍ସାହୀ ବ୍ୟକ୍ତି 'ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍'ର ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଯାଧବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା କୋଲକାତା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିବ। "ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ବିଷୟବସ୍ତୁ ବୟସ ବୃଦ୍ଧି ସମୟରେ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଯୋଗର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଯୋଗ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଜୀବନଯାପନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ଖଜୁରାହୋ, ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ, ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଯାଧବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସହର ଯୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି।
ଯୋଗ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଜନଭାଗୀଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ, ପରିବାର, ବିଦ୍ୟାଳୟ, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଯାଧବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ଆହାର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସନ୍ତୁଳିତ ପୁଷ୍ଟିସାର, ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଏହି ଅବସରରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଜନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ ପୋର୍ଟାଲ୍ ପୁନଃଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ସମର୍ପିତ ଯୋଗ ସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ ପାର୍କ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ସେ ଯୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଯୋଗ ଟି-ସାର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଯୋଗ ୩୬୫ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ଦିନିଆ ମାଗଣା ଯୋଗ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଯୋଗ ମିତ୍ର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଯାଦବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ତାଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ ଏବଂ ଖଜୁରାହୋ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ପ୍ରତୀକ। ଯୁବ ପିଢ଼ି ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସଚେତନ ସମାଜ ଗଠନରେ ଅବଦାନ ରଖୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦର ସିଂହ ପରମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ କେବଳ ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାରେ ନିହିତ ଜୀବନଶୈଳୀ। ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ଦାନ ବିଭାଗର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ଭବ ସିଂହ ଲୋଧି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନା ଏବଂ ସଭ୍ୟତା ଆଧାରିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଖଜୁରାହୋ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦତ୍ତ ଶର୍ମା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଯୋଗ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୧୯୦ ଟି ଦେଶରେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ମୋନାଲିସା ଦାଶ କହିଛନ୍ତି, ଆଜିର ଚାପପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଯୋଗ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସରଳ, ସ୍ଥାୟୀ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ 'ଯୋଗ ମିତ୍ର' ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ପାଇଁ ୧୪ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ରେ ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜନଗର ବିଧାନସଭାର ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ପାଟେରିୟା ; ବିଜାୱାରର ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଶୁକ୍ଳା ; ଛତରପୁରର ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀମତୀ ଲଳିତା ଯାଦବ ; ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଆୟୁଷର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଶୋଭିତ ଜୈନ ; ଛତରପୁରର ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ଏବଂ କଲେକ୍ଟର ଶ୍ରୀ ପାର୍ଥ ଜୟସୱାଲ (ଆଇଏଏସ୍); ଏବଂ ଛତରପୁରର ପୋଲିସ ଅଧିକ୍ଷକ ଶ୍ରୀ ରଜତ ସକଲେଚା (ଆଇପିଏସ୍) ସମେତ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସମେତ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ଏମଡିଏନଆଇୱାଇର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର (ଡକ୍ଟର) କାଶୀନାଥ ସମାଗଣ୍ଡିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏମଡିଏନଆଇୱାଇର ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରୁ ହଜାର ହଜାର ଯୋଗ ଉତ୍ସାହୀ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ (ସିୱାଇପି)ର ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ଯୋଗ-ଆଧାରିତ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ 'ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ' ହେଉଛି ସମସ୍ତ ବୟସ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀର ଲୋକଙ୍କ ଶାରୀରିକ, ମାନସିକ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ମାନକିତ କ୍ରମ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬’ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଚିହ୍ନିତ କରେ ଏବଂ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରେ।

AYUSH
Kolkata to Host International Day of Yoga 2026 Main Event; Theme Announced as “Yoga for Healthy Ageing”
Thousands Participate in Common Yoga Protocol at Khajuraho During 25-Day Countdown to IDY 2026
Yoga Sangam Portal, Yoga Park Portal and New Yoga T-Shirt Unveiled
“Khajuraho Has the Potential to Become a Global Centre for Yoga and Wellness”: Shri Prataprao Jadhav
“Yoga and Khajuraho are Integral Symbols of India’s Cultural Heritage”: CM Dr. Mohan Yadav
27 MAY 2026 11:25AM by PIB Delhi
The main celebration of the International Day of Yoga (IDY) 2026 will be held in Kolkata, West Bengal on 21 June, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Minister of State for Health & Family Welfare Shri Prataprao Jadhav announced today. He further informed that the theme for this year’s observance is “Yoga for Healthy Ageing”, highlighting the role of Yoga in promoting physical health, mental well-being and healthy ageing.
The announcement was made during Yoga Mahotsav 2026 organised at the UNESCO World Heritage Site, Western Group of Temples, Khajuraho, marking the commencement of the 25-day countdown to IDY 2026. The event, organised by the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), Ministry of Ayush, witnessed participation of thousands of yoga enthusiasts in the mass demonstration of the Common Yoga Protocol.
Addressing the gathering, Shri Prataprao Jadhav said that Kolkata, steeped in India’s traditional heritage and spiritual consciousness, will host the main celebration of IDY 2026. He noted that the theme “Yoga for Healthy Ageing” reflects the growing importance of Yoga in promoting holistic well-being in advancing age. The Minister emphasised that Yoga represents India’s ancient wisdom and plays a vital role in preventive healthcare and balanced living.
Shri Jadhav also noted that Khajuraho, with its rich cultural and spiritual heritage, represents the harmony between India’s ancient traditions and wellness practices. He stated that the city has the potential to emerge as a global centre for Yoga and wellness.
The Minister emphasised that Yoga should become a part of daily life and said the Ministry of Ayush, under the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, is continuously working to take Yoga to every village, household, school, office and community through sustained outreach and public participation. Highlighting the importance of preventive healthcare, Shri Jadhav noted that Yoga and initiatives such as Ayush Aahar promote balanced nutrition, disciplined living and overall well-being.
On the occasion, the Union Minister relaunched the Yoga Sangam Portal to facilitate online registrations and strengthen public participation for IDY 2026, and launched the Yoga Park Portal to support the development of dedicated yoga spaces across states and institutions. He also unveiled a newly designed Yoga T-shirt promoting the message of yoga, health and wellness, and informed that over two lakh individuals have participated in the 100-day free Yoga training programme under the Yoga 365 Campaign, receiving Yog Mitra certification.
Chief Minister of Madhya Pradesh Dr. Mohan Yadav joined the programme virtually and stated in his video message that Yoga and Khajuraho are integral symbols of India’s cultural heritage. He noted that the younger generation is increasingly embracing Yoga as part of daily life, contributing towards a healthier and more aware society.
Shri Inder Singh Parmar, Cabinet Minister of Higher Education, Technical and, Ministry of Ayush, Govt. of Madhya Pradesh, said that Yoga and Ayurveda are not merely practices but a way of life rooted in India’s rich traditions. He emphasised that education and Yoga together can contribute towards building a healthier society.
Shri Dharmendra Bhav Singh Lodhi, Minister of State (Independent Charge) for Culture, Tourism and Religious Trust & Endowment, Government of Madhya Pradesh, highlighted that the programme reflected India’s cultural consciousness and civilisational values while promoting holistic wellness among the masses.
Shri Vishnu Datt Sharma, Member of Parliament, Khajuraho Lok Sabha Constituency, stated that Yoga has emerged as a global movement for health and wellness under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and is now practised in nearly 190 countries worldwide.
Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush, said yoga offers a simple, sustainable path to holistic health in today’s stressful lifestyle. She urged citizens to become ‘Yoga Mitras’ and appealed for participation in the Guinness World Record attempt on 14 June 2026 to unite the world through yoga.
The event was graced by dignitaries including MLA Rajnagar Vidhan Shaba Sh. Arvind Pateriya; MLA Bijawar Shri Rajesh Shukla; MLA Chhatarpur Smt. Lalita Yadav; Principal Secretary of Ayush, Madhya Pradesh Shri Shobhit Jain; District Magistrate and Collector, Chhatarpur Shri Parth Jaiswal (IAS); Superintendent of Police, Chhatarpur Shri Rajat Saklecha IPS, along with senior officials from the Ministry of Ayush and the State Government.
A major highlight of the programme was the large-scale demonstration of the Common Yoga Protocol led by Prof. (Dr.) Kashinath Samagandi, Director, MDNIY, along with Yoga instructors from MDNIY. Thousands of Yoga enthusiasts from across the region participated in the mass demonstration of the Common Yoga Protocol (CYP), reflecting the growing nationwide movement towards Yoga-based wellness and preventive healthcare.
Developed by the Ministry of Ayush, the Common Yoga Protocol is a standardised sequence of Yoga practices aimed at promoting physical, mental and emotional well-being for people of all age groups.
The event marked another important milestone in the nationwide build-up to International Day of Yoga 2026 and reaffirmed the Government’s commitment towards promoting holistic health and wellness through Yoga.