বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
অটোৱাত উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনাত মিলিত পীয়ুষ গোৱেল, কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক কাৰ্নীৰ ভাৰত-কানাডা চিইপিএক "গেম চেঞ্জাৰ" আখ্যা
কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে চিইপিএ আলোচনা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিবলৈ কানাডালৈ এতিয়ালৈকে সৰ্ববৃহৎ ভাৰতীয় ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলৰ নেতৃত্ব দিছে
পীয়ুষ গোৱেল আৰু কানাডাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰীৰ মাজত হোৱা আলোচনাৰ সময়ত ভাৰত-কানাডাৰ ২০২৬ চনৰ শেষৰ ফালে সন্তুলিত চিইপিএ সমাপ্ত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত
খাদ্য সুৰক্ষা আৰু কৃষি-প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা ব্যাপক কৰিবলৈ পীয়ুষ গোৱেলৰ কানাডাৰ কৃষি মন্ত্ৰী হিথ মেকডোনাল্ডৰ সৈতে আলোচনা
পীয়ুষ গোৱেল, কানাডাৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী অনিতা আনন্দৰ ভাৰত-কানাডাৰ কৌশলগত আৰু অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালীকৰণ সন্দৰ্ভত আলোচনা
26 MAY 2026 10:54AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে কানাডাৰ অটোৱাত উপস্থিত হৈছে। ভাৰত-কানাডাৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ সম্পূৰ্ণ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ দিশত এক যুগান্তকাৰী পদক্ষেপ হিচাপে ১০০ৰো অধিক কোম্পানীৰ উদ্যোগৰ নেতৃবৰ্গক লৈ কানাডা ভ্ৰমণ কৰা সৰ্ববৃহৎ ভাৰতীয় ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলক তেওঁ নেতৃত্ব দিছে। ২৫ মে’ত অটোৱা আৰু ২৬–২৭ মে’ত ট’ৰণ্টো ভ্ৰমণৰ কাৰ্যসূচীৰে কানাডালৈ তিনিদিনীয়া ভ্ৰমণৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক উন্নীত কৰা, বিশেষকৈ ভাৰত-কানাডা বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰী চুক্তি (চিইপিএ)ৰ চলি থকা আলোচনা দ্রুততাৰে আগবঢ়োৱা।
ভ্ৰমণৰ প্ৰথম দিনা অটোৱাত গোৱেলে কানাডাৰ জ্যেষ্ঠ নেতা আৰু মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে বাণিজ্য, বিনিয়োগ, প্ৰযুক্তি, কৃষি আৰু কৌশলগত খণ্ডত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ কেইবাটাখনো উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত মিলিত হয়।
কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক কাৰ্নীক ফোন কৰি গোৱেলে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীৰ শেহতীয়া ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথাও স্মৰণ কৰে, যিয়ে ভাৰত-কানাডা অংশীদাৰিত্বক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছিল আৰু নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছিল। দুয়োপক্ষই একাধিক ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক ব্যাপক কৰাৰ ওপৰত ইতিবাচক আলোচনা কৰে আৰু ভাৰত-কানাডা চিইপিএ দ্ৰুত সম্পন্ন হ’ব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ সৈতে প্ৰস্তাৱিত মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি এক “গেম চেঞ্জাৰ” হ'ব, যিয়ে এক বিশাল নতুন বজাৰ মুকলি কৰিব। দুয়োপক্ষই এক সন্তুলিত, বাণিজ্যিকভাৱে অৰ্থপূৰ্ণ আৰু উচ্চাকাংক্ষী ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু তেওঁলোকৰ নিজ নিজ দলক এনে এক চুক্তিৰ দিশত কাম কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে যিয়ে অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰে আৰু দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাণিজ্য আৰু নাগৰিকক স্পষ্টভাৱে উপকৃত কৰে।
গোৱেলে কানাডাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰী মনিন্দৰ সিদ্ধুৰ সৈতে ভাৰত-কানাডা চিইপিএ আলোচনা আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো গঠনমূলক দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। দুয়োগৰাকী মন্ত্ৰীয়ে এতিয়ালৈকে সম্পন্ন হোৱা আলোচনাৰ ফলাফলৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ সুযোগসমূহ চিনাক্ত কৰে। দুয়োপক্ষই ২০২৬ চনৰ শেষৰ ফালে এক সন্তুলিত আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক চুক্তি সম্পন্ন কৰাৰ সংকল্প পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
পৰিকল্পনা কৰা চিইপিএ-য়ে অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰিব আৰু দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায় আৰু নাগৰিকক স্পষ্ট লাভালাভ প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সামৰ্থ্যলৈ ব্যাপক হৈ পৰিব।
কানাডাৰ কৃষি আৰু কৃষি-খাদ্য মন্ত্ৰী হিথ মেকডোনাল্ডৰ সৈতে এক ফলপ্ৰসূ বৈঠকত খাদ্য সুৰক্ষা, বহনক্ষমতা আৰু কৃষি-প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। দুয়োপক্ষই খাদ্য সংসাধন খণ্ডত সহযোগিতাৰ অৰ্থপূৰ্ণ সুযোগৰ অন্বেষণ কৰে। এই কথাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয় যে এনে সহযোগিতাই ভাৰতীয় কৃষক আৰু উৎপাদকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব, লগতে দুয়োখন দেশৰ মাজত অধিক কৃষি সংহতিত অৰিহণা যোগাব।
গোৱেলে কানাডাৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী অনিতা আনন্দৰ সৈতেও বিস্তৃত আলোচনা কৰে আৰু ভাৰত-কানাডা কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ সম্প্ৰসাৰিত আন্তঃগাঁথনি, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, লজিষ্টিক, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু উপভোক্তা খণ্ডসমূহক অধিক সহযোগিতা আৰু কানাডাৰ দীৰ্ঘম্যাদী বিনিয়োগৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। দুয়োপক্ষই অৰ্থনৈতিক আৰু কৌশলগত দিশত দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে।
গোৱেলে অটোৱাত কানাডাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰী মনিন্দৰ সিদ্ধুৱে আয়োজন কৰা সম্বৰ্ধনা অনুষ্ঠানত মত বিনিময়ৰ জৰিয়তে এটা ফলপ্ৰসূ দিনৰ সামৰণি মাৰে। সম্বৰ্ধনা অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা, এক সমৃদ্ধিশালী উদ্যমিতাৰ মনোভাৱ, এক বিশাল আৰু দক্ষ প্ৰতিভাৰ পুল, আৰু বজাৰৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য বিকাশৰ যাত্ৰাৰ বিষয়ে কয়। গোৱেলে দুয়োখন দেশৰ মাজত অৰ্থনৈতিক, সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
২৬-২৭ মে’ৰ পৰা গোৱেলে ট’ৰন্টোত ঘূৰণীয়া মেজমেল আৰু বি২বি সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচীত প্ৰতিনিধি দলক নেতৃত্ব দিব, যাৰ লক্ষ্য হৈছে মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক অগ্ৰাধিকাৰমূলক খণ্ডসমূহত দৃঢ় বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্বলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা।
এই ভ্ৰমণে প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীৰ ২০২৬ৰ মাৰ্চত নতুন দিল্লী ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মাৰ্ক কাৰ্নীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা সিদ্ধান্তক আগুৱাই নিছে আৰু ২০২৫ চনৰ মাজভাগৰ পৰা দুয়োখন দেশৰ মাজত ধাৰাবাহিকভাৱে উচ্চ পৰ্যায়ৰ সম্পৰ্ক গঢ়ি উঠিছে।
২০২৫ চনৰ মাৰ্চত প্ৰাসঙ্গিক চৰ্তসমূহ স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত চিইপিএ আলোচনা দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ভাৰ্চুৱেল আলোচনা ২০২৬ চনৰ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত হৈছিল, তাৰ পিছত দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আলোচনা ২০২৬ৰ ৮ মে’ত সমাপ্ত হৈছিল। মন্ত্ৰী গোৱেলৰ ভ্ৰমণৰ সমান্তৰালভাৱে চলি থকা ২৫-২৯ মে’ৰ পৰা অটোৱাত একেসময়তে কাৰিকৰী আলোচনা চলি আছে, যিয়ে দুয়োপক্ষই এই প্ৰক্ৰিয়াটোৰ প্ৰতি দিয়া গুৰুত্ব আৰু গতিৰ ইংগিত দিয়ে।
শক্তি, খনন, অটোমোটিভ সামগ্ৰী, ঔষধ, দূৰ সংযোগ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, চামৰা আৰু বস্ত্ৰকে ধৰি খণ্ডসমূহৰ পৰা অহা ১০০ৰো অধিক উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গই দুয়োপক্ষই মুকলি কৰিবলৈ বিচৰা সুযোগৰ প্ৰসাৰক প্ৰতিফলিত কৰে।
বৰ্তমান দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ পৰিমাণ প্ৰায় ৮.৫ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ হোৱাৰ লগে লগে দুয়োখন চৰকাৰে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ইয়াক ৫০ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ এক উচ্চাভিলাষী অংশীদাৰী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।

Ministry of Commerce & Industry
Prime Minister of Canada Mr. Mark Carney Calls India-Canada CEPA a “Game Changer” as Shri Piyush Goyal Holds High-Level Talks in Ottawa
Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal Leads Largest-Ever Indian Business Delegation to Canada to Boost CEPA Talks and Revive Bilateral Economic Ties
India, Canada Reaffirm Commitment to Conclude Balanced CEPA by End of 2026 During Talks Between Shri Piyush Goyal and Canada’s Minister of International Trade
Shri Piyush Goyal Holds Talks with Canadian Agriculture Minister Mr. Heath MacDonald to Deepen Bilateral Cooperation in Food Security and Agri-Tech
Shri Piyush Goyal, Canadian Foreign Minister Ms. Anita Anand Discuss Strengthening India-Canada Strategic and Economic Partnership
26 MAY 2026 10:54AM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal arrived in Ottawa, Canada, heading the largest-ever Indian business delegation to Canada comprising industry leaders from over 100 companies, in a landmark step towards the full revival of India-Canada economic relations. The three-day visit to Cananda, covering Ottawa on May 25 and Toronto from May 26–27, is aimed at advancing bilateral trade and economic ties between India and Canada, with a particular focus on accelerating the ongoing negotiations for the India-Canada Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
During the Day 1 visit in Ottawa, Shri Goyal held a series of high-level meetings with senior Canadian leaders and Ministers to deepen bilateral cooperation across trade, investment, technology, agriculture, and strategic sectors.
Calling on Prime Minister of Canada Mr. Mark Carney, Shri Goyal conveyed warm greetings from Prime Minister Shri Narendra Modi. The Minister fondly recalled Prime Minister Carney’s recent visit to India, which imparted fresh momentum and renewed confidence to the India-Canada partnership. Both sides held forward-looking discussions on further deepening bilateral cooperation across multiple domains and expressed optimism towards the early conclusion of the India-Canada CEPA.
Prime Minister Carney affirmed that the proposed free trade agreement with India would be a game changer, unlocking a massive new market. Both sides reaffirmed their commitment to a balanced, commercially meaningful and ambitious Comprehensive Economic Partnership Agreement and directed their respective teams to work towards an agreement that strengthens economic partnerships and delivers tangible benefits to businesses and citizens of both nations.
Shri Goyal also held constructive bilateral discussions with Canada’s Minister of International Trade Mr. Maninder Sidhu on advancing the India-Canada CEPA negotiations. The two Ministers reviewed the outcomes of negotiations completed to date and identified future opportunities to expand trade and investment flows. Both sides reaffirmed their resolve to conclude a balanced and mutually beneficial agreement by the end of 2026.
The envisaged CEPA is expected to strengthen economic partnerships and deliver tangible benefits to businesses and citizens of both countries, deepening the bilateral economic relationship to its fullest potential.
In a productive meeting with Canada’s Minister of Agriculture and Agri-Food Mr. Heath MacDonald, discussions centred on strengthening bilateral cooperation in agriculture, with a focus on food security, sustainability, and agri-technology. Both sides explored meaningful opportunities for collaboration in the food processing sector. It was highlighted that such cooperation would play an important role in boosting the incomes of Indian farmers and producers, while contributing to greater agricultural integration between the two countries.
Shri Goyal also held wide-ranging talks with Canada’s Foreign Minister Ms. Anita Anand and emphasised the importance of trade, investment, and technology linkages for the India-Canada Strategic Partnership. The Minister highlighted India’s expanding infrastructure, renewable energy, logistics, digital infrastructure, and consumer sectors as offering significant opportunities for greater collaboration and long-term Canadian investments. Both sides reaffirmed their commitment to strengthening the bilateral partnership across economic and strategic dimensions.
Shri Goyal concluded a productive Day 1 in Ottawa with a warm interaction at a reception hosted by his counterpart, Canada's Minister of International Trade, Mr. Maninder Sidhu. Speaking at the reception, the Hon'ble Minister spoke about India's remarkable growth journey — driven by the aspirations of its people, a thriving entrepreneurial spirit, a vast and skilled talent pool, and expanding market opportunities. Shri Goyal also underscored the significant contribution of the Indian diaspora in deepening economic, cultural, and people-to-people relations between the two nations.
From May 26–27, Shri Goyal will lead the delegation through an intensive programme of industry roundtables and B2B engagements in Toronto, aimed at translating ministerial-level commitment into concrete commercial partnerships across priority sectors.
The visit carries forward the mandate set by Prime Ministers Shri Narendra Modi and Mr. Mark Carney during Prime Minister Carney’s New Delhi visit in March 2026 and builds on sustained high-level engagement between the two countries since mid-2025.
CEPA negotiations have moved swiftly since the Terms of Reference were signed in March 2025. A first round of virtual talks was held in March 2026, followed by a second round that concluded on May 8, 2026. A concurrent round of technical negotiations is underway in Ottawa from May 25–29, running in parallel with Minister Goyal’s visit, signalling the seriousness and pace both sides are bringing to the process.
The delegation of over 100 industry leaders, drawn from sectors including energy, mining, automotive goods, pharmaceuticals, telecommunications, artificial intelligence, leather, and textiles, reflects the breadth of opportunity both sides are seeking to unlock.
With bilateral trade currently standing at approximately USD 8.5 billion, both governments have set an ambitious shared target of expanding this to USD 50 billion by 2030.