ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ସଚିବ
ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ ଜୁନରେ ୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଦିବସ ଶ୍ରମ ବଜେଟ୍ ମଞ୍ଜୁର
ନିରନ୍ତର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରବାହ ଓ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ୨୬,୯୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର
ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ନିଯୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ଜାରି ରହିବ
23 MAY 2026 6:00PM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବିଭାଗ (ଡିଓଆରଡି) ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କାନସଲଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ‘ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫’ ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ବୈଠକରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ବୈଠକ ସମୟରେ, ଡିଓଆରଡି ସଚିବ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ରୁ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଆଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଏହାର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ବୈଠକରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟରେ ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେପରିକି ରାଜ୍ୟ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ରାଜ୍ୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ, ଡିବିଟି- ସ୍ପର୍ଶ ଏବଂ ଏସଏନଏ- ସ୍ପର୍ଶ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସମନ୍ୱୟ, ଏବଂ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସେଲ୍ଫ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯାହା ଗ୍ରାମସଭା ଦ୍ୱାରା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଜନା ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଅନୁମୋଦିତ, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଆର୍ଥିକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମନ୍ବିତ ହେବ। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବଜେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଏବଂ ୧ ଜୁଲାଇ ଠାରୁ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଆବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଦାୟିତ୍ବର ସମୟାନୁସାରେ ଏବଂ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କାନସଲ ୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୬ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଦଳ ସମେତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ରୁ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଏବଂ ତେଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଉଭୟ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ।
ସଚିବ, ଡିଓଆରଡି, ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଅଧୀନରେ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ତାଲିକା ମତାମତ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସେୟାର କରାଯାଇଛି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ର ସୂଚୀ I ଅନୁଯାୟୀ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଚାର କରାଯାଇପାରେ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଜଣାଇଛି ଯେ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଅନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିୟମ ୨୨/୦୫/୨୦୨୬ ରେ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ୩୦ ଦିନ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଇ-ଗେଜେଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପରିଷଦ ନିୟମ, ୨୦୨୬
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ମଜୁରୀ ଏବଂ ବେକାରୀ ଭତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ନିୟମ, ୨୦୨୬
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ବିଧାନସଭା ନିୟମ ବିନା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଯୋଜନାର ସାଧାରଣ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚଠାରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ୨୦୨୬
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ପରିଚାଳନା କମିଟି ନିୟମ, ୨୦୨୬
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଅଭିଯୋଗ ପ୍ରତିକାର ନିୟମ, ୨୦୨୬
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ନିୟମ, ୨୦୨୬
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ନିୟମ, ୨୦୨୬ ଅନୁଯାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
- ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ସାଧାରଣ ଆବଣ୍ଟନ ନିୟମ, ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାରାମିଟର
ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚା ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଏ/ବି/ସି ବର୍ଗରେ ବର୍ଗୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ସୂଚକ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ସେୟାର କରାଯାଇଛି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ରାଜ୍ୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏପରି ବର୍ଗୀକରଣ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା, ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପରାମର୍ଶକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସପ୍ତାହିକ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ କାନସଲ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୬ ରେ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅବିରତ ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିର ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଜୁନ୍, ୨୦୨୬ ମାସ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶ୍ରମ ବଜେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ସହିତ, ଶ୍ରୀ କାନସଲ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟରେ ପାଣ୍ଠିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମଜୁରୀ, ସାମଗ୍ରୀ, ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ୟୁନିଟ୍ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ୨୬,୯୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠିର ସମୟସାପେକ୍ଷ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ, ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକୃତ ଚାହିଦାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପରିବାରକୁ ସମୟସାପେକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ୩୦ ଜୁନ୍, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଅଧୀନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବ ଏବଂ ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତତା ବଜାୟ ରହିବ।
ଶ୍ରୀ କାନସଲ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ଢାଞ୍ଚାର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।

Ministry of Rural Development
Secretary, Department of Rural Development Reviews States’ Preparedness for Rollout of VB–G RAM G Act, 2025
Adequate Labour Budget of Over 45 Crore Persondays Approved for June, 2026 to Ensure Employment Availability and Uninterrupted Implementation of Mahatma Gandhi NREGS till Commencement of VB–G RAM G Act i.e. 1st Jul, 2026
₹26,971 Crore Mother Sanctions Issued under Mahatma Gandhi NREGS Towards Different Components for Continued Fund Flow and Implementation of Works
Mahatma Gandhi NREGS to Continue Smoothly till Commencement of the VB–G RAM G Act on 1st July, 2026 to Ensure Uninterrupted Employment Opportunities for Rural Households
23 MAY 2026 6:00PM by PIB Delhi
A meeting to review preparedness for the rollout and operationalisation of the VB–G RAM G Act, 2025 was held today under the chairpersonship of Shri Rohit Kansal, Secretary, Department of Rural Development (DoRD), Ministry of Rural Development. Senior officers of the Ministry and representatives from States/UTs participated in the meeting.
During the meeting, Secretary, DoRD reviewed the status of preparatory activities being undertaken by States/UTs for smooth transition from Mahatma Gandhi NREGS to the revised framework under the VB–G RAM G Act. States/UTs were advised to complete all critical preparatory measures in a time-bound manner to ensure seamless operationalisation of the Act after its commencement.
The preparatory activities reviewed during the meeting included various State-level preparatory measures required for operationalisation of the revised framework, such as preparation for notification of the State VB–G RAM G Scheme, formulation of State-specific Rules under the Act, technical integration for DBT-SPARSH and SNA-SPARSH, and preparation of an adequate shelf of works through the Yuktdhara portal, duly approved by the Gram Sabha through a participatory planning approach, along with other necessary financial, technical and administrative arrangements. States/UTs were also advised to make necessary budgetary provisions and ensure adequate financial allocations for implementation of VB–G RAM G from 1st July onwards. The States/UTs were further advised to ensure timely reconciliation and settlement of pending liabilities under Mahatma Gandhi NREGS for smooth transition to the revised framework.
Shri Rohit Kansal emphasised the need for close coordination among all stakeholders, including States/UTs and technical teams, to ensure timely completion of all preparatory activities before 1st July, 2026. He highlighted that the transition from Mahatma Gandhi NREGS to VB–G RAM G represents a major reform in the rural employment and livelihood framework, and therefore requires coordinated efforts at both the Central and State levels.
Secretary, DoRD, also informed the States/UTs about various preparatory activities already undertaken by the Central Government for operationalisation of the VB–G RAM G Act, 2025. In this regard, an interim list of permissible works under VB–G RAM G has already been shared with all States/UTs for feedback and suggestions. States/UTs have also been requested to propose additional works based on local requirements, which may be considered by the Central Government under Schedule I of the VB–G RAM G Act, 2025.
The Ministry informed States/UTs that various draft Rules under the VB–G RAM G Act, 2025 have been issued on 22.05.2026 and published in the e-Gazette for wider public consultation for a period of 30 days before finalisation. These include:
• VB–G RAM G Central Gramin Rozgar Guarantee Council Rules, 2026
• VB–G RAM G Manner of Payment of Wages and Unemployment Allowance Rules, 2026
• VB–G RAM G Manner and Procedure of Expenditure Incurred by the State in Excess of the Normative Allocation and Expenses of the Scheme for the UTs without Legislature Rules, 2026
• VB–G RAM G National Level Steering Committee Rules, 2026
• VB–G RAM G Grievance Redressal Rules, 2026
• VB–G RAM G Administrative Expenses Rules, 2026
• Transitional Provisions under VB–G RAM G Rules, 2026
• VB–G RAM G Objective Parameters for Normative Allocation Rules, 2026
An indicative framework for categorisation of Gram Panchayats into A/B/C categories has also been shared with States/UTs to facilitate planning and implementation under the revised framework. States/UTs have been advised that they may adopt suitable criteria for such categorisation based on State-specific needs and requirements.
The Ministry further informed that regular consultative and review meetings are being conducted with States/UTs on a weekly basis to review preparedness, provide necessary handholding support, facilitate consultations on implementation-related issues, and ensure smooth transition to the new framework.
Shri Kansal further emphasised that works under the Mahatma Gandhi NREGS should continue uninterrupted till the commencement of the VB–G RAM G Act on 1st July, 2026. In this regard, adequate Labour Budget for the month of June, 2026 has been approved for all States/UTs based on their projected demand to ensure continuity of employment generation and smooth transition to the enhanced framework.
In addition, Shri Kansal informed States/UTs that mother sanctions amounting to ₹26,971 crore under Mahatma Gandhi NREGS have been issued towards Wage, Material, Administrative and Social Audit Unit components to ensure uninterrupted flow of funds and continued implementation of works during the transition. States/UTs were advised to ensure timely utilisation of funds and smooth execution of ongoing works to adequately meet the employment demand in rural areas.
States/UTs were advised to ensure adequate availability of works at the ground level, honour all genuine demand for employment, and take necessary measures to provide timely employment opportunities to rural households, particularly during the peak agricultural lean season. States/UTs were also advised to adopt a focused approach for timely completion of ongoing works under the Mahatma Gandhi NREGS before the commencement of the revised framework. However, it was emphasised that the ongoing works as on 30th June, 2026 would be transitioned under VB–G RAM G while maintaining consistency with the provisions of VB–G RAM G.
Shri Kansal reiterated that the Ministry remains committed to working closely with States/UTs to ensure smooth operationalisation of the enhanced rural employment and livelihood framework across the country.