ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସାଇପ୍ରସ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତି
22 MAY 2026 3:14PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ସାଇପ୍ରସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାର!
କାଲିମେରା!
ସାଇପ୍ରସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରି ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାଶୟ, ଗତ ବର୍ଷ, ଆପଣ ସାଇପ୍ରସରେ ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥିଲେ। ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି, ଆପଣ ମୋତେ ସାଇପ୍ରସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନାଗରିକ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ।
ସେହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମୀୟତା, ଆପଣଙ୍କର ସ୍ନେହ ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲୁ। ଆଜି, ଆପଣଙ୍କର ଭାରତ ଗସ୍ତ ଆମର ସହଭାଗୀ ଯାତ୍ରାରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ଅଟେ। ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନ ଭଳି ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ବିଶ୍ୱାସ ଆମର ସହଭାଗୀତାର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରେ। ଆମେ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ କରୁଛୁ। ଭାରତ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ରହିବ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଉରୋପ ତାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସାଇପ୍ରସ କେବଳ ଇଉରୋପିୟନ୍ ୟୁନିଅନ୍ କାଉନସିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଇଉରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଉଦୟ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାଇପ୍ରସ୍ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ସାଇପ୍ରସରୁ ଭାରତରେ ନିବେଶ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏହାକୁ ପୁଞ୍ଜି କରି, ଆମେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ନିବେଶକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଆଜି ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଉଭୟ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରି ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହା ସାଇପ୍ରସର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶକ୍ତି ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହା ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଜାହାଜ ଚାଳନା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିବେଶ ଆଣିବ।
ଆମେ ସାଇପ୍ରସ ସହିତ ମିଶି, ଗିଫ୍ଟ (GIFT) ସିଟିକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବୁ। ଆମେ ଉଭୟ ଦେଶର ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାମରିକ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି। ଆଜି, ଆମେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତିରୋଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାଇପ୍ରସରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା ସହିତ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରବାସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ସହଭାଗୀତା ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ସମ୍ମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛୁ।
ଆଜି, ଆମେ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରୁଛୁ, ଯାହା ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ। ୟୁକ୍ରେନ ହେଉ କିମ୍ବା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ, ସଂଘର୍ଷକୁ ଶୀଘ୍ର ବନ୍ଦ କରିବା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଆମେ ଦୃଢ଼ ଅଟୁ। ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହମତ ଯେ, ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍କାର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମହାମହିମ,
ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବାରମ୍ବାର ସମୟର ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଭାରତ-ସାଇପ୍ରସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂତନ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଗତି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା - ସହଯୋଗରୁ ସହ-ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ସହଭାଗୀତାରୁ ସାମୁହିକ ସମୃଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା । ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ - ଏକାସାଥିରେ ମିଶି, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବେ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with the President of the Republic of Cyprus
22 MAY 2026 3:14PM by PIB Delhi
Your Excellency, President of Cyprus
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Kalimera
It is a great pleasure to welcome the President of Cyprus and his delegation to India. Mr. President, last year you gave us a very warm welcome in Cyprus. As a special gesture of friendship towards India, you also honoured me with Cyprus’s highest honour.
During your entire visit, we truly felt your warmth, friendship, and strong connection with India. Today, your visit to India marks another important milestone in our shared journey.
Friends,
The friendship between India and Cyprus is both strong and futuristic. A shared belief in values ​​such as democracy and the rule of law forms the foundation of our partnership. We respect the sovereignty and territorial integrity of all nations. India is fully committed to these principles and will continue to remain so.
Today, as India and Europe step into a new golden era of relations, Cyprus is not only serving as the President of the Council of the European Union but is also emerging as an important investment gateway connecting India with all of Europe.
Friends,
Cyprus is among India’s top 10 investors, and over the past decade, investments from Cyprus into India have nearly doubled. The trust between our two countries has grown even stronger. The India–European Union Free Trade Agreement has also created many new opportunities. Building on this momentum, we aim to double these investments again over the next five years. To achieve this shared vision, today we are elevating our trusted relationship to a Strategic Partnership.
Friends,
This Strategic Partnership between India and Cyprus will create new opportunities for trade and investment by connecting the financial and services hubs of both countries. It will open new doors for Indian companies in Cyprus’s infrastructure, energy, and agriculture sectors, while also encouraging greater investment in India’s fast-growing shipping and maritime industries.
Together with Cyprus, we will accelerate the vision of transforming GIFT City into a global financial and services hub, and enhance connectivity between the innovation and start-up ecosystems of both countries.
Friends,
Defence and security cooperation is an important pillar of our relationship. We are pleased that military exchanges and training cooperation between our two countries have grown in recent years. Today, we have also decided to further strengthen our partnership in cyber security, maritime security, and counter-terrorism. Moreover, we will also work together to ensure connectivity through key initiatives such as the Indo-Pacific Oceans Initiative and the India-Middle East-Europe Economic Corridor.
Friends,
Indian professionals and students living in Cyprus are further strengthening the people-to-people ties between our two countries. To deepen these connections further, we have agreed to work on a comprehensive Migration and Mobility Partnership, along with a Social Security Agreement, in the near future.
Today, we are also signing agreements on culture and higher education, which will deepen cultural exchange and research cooperation between the two countries.
Friends,
Today, we also discussed important global issues. Whether it is Ukraine or West Asia, we will continue to support early peace efforts and the swift end of conflicts. We also agree that reforming global institutions is both urgent and essential to address the growing challenges facing the world.
Your Excellency,
The bond between India and Cyprus has remained strong through the test of time. Today, with the establishment of the India–Cyprus Strategic Partnership, we are ready to take our relationship to new heights with renewed energy, ambition, and momentum.
Let us work together to transform our relationship from cooperation to co-creation, and from partnership to shared prosperity.
India and Cyprus—together, will build a secure, prosperous, and better future.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.