প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চাইপ্ৰাছ গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিবৃতি
22 MAY 2026 3:14PM by PIB Guwahati
চাইপ্ৰাছৰ মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
কালিমেৰা
চাইপ্ৰাছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক ভাৰতলৈ আদৰণি জনাই মই অতি আনন্দিত হৈছো। ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়, যোৱা বছৰ আপুনি চাইপ্ৰাছত আমাক অতি ঊষ্ম আদৰণি জনাইছিল। ভাৰতৰ প্ৰতি বিশেষ সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰি আপোনালোকে মোক চাইপ্ৰাছৰ সৰ্বোচ্চ সন্মানৰে সন্মানিত কৰিলে।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত আপোনাৰ আত্মীয়তা, আপোনাৰ মৰম আৰু ভাৰতৰ প্ৰতি আপোনাৰ বিশেষ আকৰ্ষণ অতি গভীৰভাৱে আমি অনুভৱ কৰিছিলো। আৰু আজি আপোনাৰ ভাৰত ভ্ৰমণ আমাৰ উমৈহতীয়া যাত্ৰাৰ পৰৱৰ্তী গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজৰ বন্ধুত্ব শক্তিশালী আৰু ভৱিষ্যমুখী। গণতন্ত্ৰ আৰু আইনৰ শাসনৰ দৰে মূল্যবোধৰ ওপৰত গঢ়ি উঠা বিশ্বাস আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ আধাৰ। আমি সকলো দেশৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক সন্মান জনাইছো। ভাৰত এই নীতিসমূহৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ আৰু ভৱিষ্যতেও দায়বদ্ধ হৈ থাকিব।
আৰু আজি ভাৰত আৰু ইউৰোপ- দুয়োটা অঞ্চলৰ মাজৰ সম্পৰ্কই এক নতুন সোণালী যুগত প্ৰৱেশ কৰাৰ লগে লগে চাইপ্ৰাছে কেৱল ইউৰোপীয় সংঘৰ পৰিষদৰ অধ্যক্ষতা কৰাই নহয়, বৰঞ্চ ভাৰত আৰু সমগ্ৰ ইউৰোপৰ মাজত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপেও আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
চাইপ্ৰাছ ভাৰতৰ শীৰ্ষ ১০ খন বিনিয়োগকাৰী দেশৰ ভিতৰত অন্যতম; যোৱা দশকত চাইপ্ৰাছৰ পৰা ভাৰতত বিনিয়োগ প্ৰায় দুগুণ হৈছে। দুয়োখন দেশৰ মাজত আস্থা বৃদ্ধি হৈছে। ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে বহুতো নতুন সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছে। ইয়াৰ সুবিধা লৈ আমি অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত এই বিনিয়োগ পুনৰ দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছো। আৰু এই সংকল্পক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আজি আমি আমাৰ বিশ্বস্ত সম্পৰ্কক এক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজৰ এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই দুয়োখন দেশৰ বিত্তীয় আৰু সেৱা কেন্দ্ৰসমূহক সংযোগ কৰি বাণিজ্যৰ বাবে মূলধন মুকলি কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে চাইপ্ৰাছৰ আন্তঃগাঁথনি, শক্তি আৰু কৃষি খণ্ডত ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হ’ব। তদুপৰি এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা জাহাজ পৰিবহণ আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডত নতুন বিনিয়োগ সৃষ্টি কৰিব।
চাইপ্ৰাছৰ সৈতে একেলগে, আমি জিআইএফটি চহৰক এক বিশ্বব্যাপী বিত্তীয় আৰু সেৱা কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগী ত্বৰান্বিত কৰিম তথা দুয়োখন দেশৰ উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিবেশতন্ত্ৰৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধি কৰিম।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাও আমাৰ সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। আমি অতি আনন্দিত যে বিগত বছৰবোৰত দুয়োখন দেশৰ মাজত সামৰিক বিনিময় আৰু প্ৰশিক্ষণ সহযোগিতা বৃদ্ধি পাইছে। আজি আমি চাইবাৰ সুৰক্ষা, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
কেৱল এয়াই নহয়, আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰ উদ্যোগ তথা ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ সৈতে সংযোগ নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও একেলগে কাম কৰিম।
বন্ধুসকল,
চাইপ্ৰাছত থকা ভাৰতীয় পেছাদাৰী আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলে আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এই সম্পৰ্কবোৰ অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ, আমি এক ব্যাপক প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্বত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সন্মত হৈছো; লগতে অতি সোনকালেই এক সামাজিক সুৰক্ষা চুক্তিও কৰা হ’ব।
আজি আমি সংস্কৃতি আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছো, যাৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত সাংস্কৃতিক বিনিময় আৰু গৱেষণা সহযোগিতা গভীৰ হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমি একেলগে আন্তৰ্জাতিক বিষয়সমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিলো। ইউক্ৰেইন হওক বা পশ্চিম এছিয়া, আমি সংঘাত আৰু শান্তিৰ আগতীয়া সমাপ্তিৰ বাবে চলোৱা প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিম। আমি এইক্ষেত্ৰতো একমত হৈছো যে বৰ্ধিত গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ জৰুৰী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মহামহিম,
ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজৰ সম্পৰ্ক বাৰে বাৰে পৰীক্ষাৰ সন্মুখীন হৈছে। আজি ভাৰত-চাইপ্ৰাছ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব গঠনৰ লগে লগে আমি আমাৰ সম্পৰ্কক নতুন উচ্চাকাংক্ষা আৰু নতুন গতি দিব বিচাৰিছো।
আহক, আমি একেলগে আমাৰ সম্পৰ্কক সহযোগিতাৰ পৰা সহ-সৃষ্টিলৈ আৰু অংশীদাৰিত্বৰ পৰা অংশীদাৰী সমৃদ্ধিলৈ লৈ যাওঁ।
ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছে একেলগে এক সুৰক্ষিত, সমৃদ্ধিশালী আৰু উন্নত ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব।
বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with the President of the Republic of Cyprus
22 MAY 2026 3:14PM by PIB Delhi
Your Excellency, President of Cyprus
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Kalimera
It is a great pleasure to welcome the President of Cyprus and his delegation to India. Mr. President, last year you gave us a very warm welcome in Cyprus. As a special gesture of friendship towards India, you also honoured me with Cyprus’s highest honour.
During your entire visit, we truly felt your warmth, friendship, and strong connection with India. Today, your visit to India marks another important milestone in our shared journey.
Friends,
The friendship between India and Cyprus is both strong and futuristic. A shared belief in values ​​such as democracy and the rule of law forms the foundation of our partnership. We respect the sovereignty and territorial integrity of all nations. India is fully committed to these principles and will continue to remain so.
Today, as India and Europe step into a new golden era of relations, Cyprus is not only serving as the President of the Council of the European Union but is also emerging as an important investment gateway connecting India with all of Europe.
Friends,
Cyprus is among India’s top 10 investors, and over the past decade, investments from Cyprus into India have nearly doubled. The trust between our two countries has grown even stronger. The India–European Union Free Trade Agreement has also created many new opportunities. Building on this momentum, we aim to double these investments again over the next five years. To achieve this shared vision, today we are elevating our trusted relationship to a Strategic Partnership.
Friends,
This Strategic Partnership between India and Cyprus will create new opportunities for trade and investment by connecting the financial and services hubs of both countries. It will open new doors for Indian companies in Cyprus’s infrastructure, energy, and agriculture sectors, while also encouraging greater investment in India’s fast-growing shipping and maritime industries.
Together with Cyprus, we will accelerate the vision of transforming GIFT City into a global financial and services hub, and enhance connectivity between the innovation and start-up ecosystems of both countries.
Friends,
Defence and security cooperation is an important pillar of our relationship. We are pleased that military exchanges and training cooperation between our two countries have grown in recent years. Today, we have also decided to further strengthen our partnership in cyber security, maritime security, and counter-terrorism. Moreover, we will also work together to ensure connectivity through key initiatives such as the Indo-Pacific Oceans Initiative and the India-Middle East-Europe Economic Corridor.
Friends,
Indian professionals and students living in Cyprus are further strengthening the people-to-people ties between our two countries. To deepen these connections further, we have agreed to work on a comprehensive Migration and Mobility Partnership, along with a Social Security Agreement, in the near future.
Today, we are also signing agreements on culture and higher education, which will deepen cultural exchange and research cooperation between the two countries.
Friends,
Today, we also discussed important global issues. Whether it is Ukraine or West Asia, we will continue to support early peace efforts and the swift end of conflicts. We also agree that reforming global institutions is both urgent and essential to address the growing challenges facing the world.
Your Excellency,
The bond between India and Cyprus has remained strong through the test of time. Today, with the establishment of the India–Cyprus Strategic Partnership, we are ready to take our relationship to new heights with renewed energy, ambition, and momentum.
Let us work together to transform our relationship from cooperation to co-creation, and from partnership to shared prosperity.
India and Cyprus—together, will build a secure, prosperous, and better future.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.