হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
জেনেভাদা পাংথোকখিবা ৭৯শুবা ৱর্ল্দ হেল্থ এশেম্বলিদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জে.পি. নদ্দানা “হকশেলদা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স: আইন, ইথিকেল ওভরসাইত, রিসর্চ অমসুং ইক্বিতি”গী মতাংদা সাইদ ইভেন্ততা ৱা ঙাংখ্রে
এ.আই.না হেল্থকেয়র দেলিবরি মাংলোমদা পুখৎপগী অচৌবা খুদোংচাবশিং পিরি অদুবু মসি অফবা রিগুলেসন, অকনবা রিসর্চ, ইথিকেল ওভরসাইত অমসুং ইক্বিতিদা অচেৎপা ৱাশক অমনা শেমগৎকদবনি মরম অদুনা মসিগী কান্নবা অসি নাগরিক খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি: শ্রী জে.পি. নদ্দা
“সাহি অসি গ্লোবেল সাউতগী থোরকপা অহানবা অপুনবা থৌরাংনি, মসিনা ভারতকি হেল্থকেয়রগী খোঙচৎ অসি ইথিকেল, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং পিপল সেন্ত্রীক ওইবা মওংদা লমজিংলি”
থাজবা য়াবা অমসুং ইন্তরওপরেবল হেল্থ দেতা ইকোসিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, কোলাবোরেতিব রিসর্চ প্রমোত তৌনবা, ইথিকেল এ.আই, চাউখৎহনবা অমসুং মপুং ওইনা সেয়র তৌরবা হেল্থকেয়রগী শিংনবশিং থম্মি
“হেল্থকেয়রদা এ.আই.গী তুংলমচৎ অসি অলগোরিদম খক্ত নত্তনা পুন্না মীওইবনা পোৎ খনবনা লেপকদৌরিনি”
21 MAY 2026 9:16AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং ইমুং মনুংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী জগত প্রকাশ নদ্দানা ৭৯শুবা ৱর্ল্দ হেল্থ এশেমব্লি, জেনেভাগী মনুংদা “হকশেলদা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স: আইন, ইথিকেল ওভরসাইত, রিসর্চ অমসুং ইক্বিতি” হায়বা সাইদ ইভেন্ততা ৱা ঙাংখ্রে।
মালেমগী লুচিংবশিং, দেলিগেতশিং, অখঙ-অহৈশিং অমসুং পোলিসি মেকরশিংগী মশক নাইবা মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী নদ্দানা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা হেল্থকেয়র সিস্তেমশিং, গবরনান্স ফ্রেমৱার্কশিং, ইকোনোমীশিং অমসুং নাগরিকশিংগী পুন্সিবু নৌনা শেমদোকপদা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (এ.আই.)গী ত্রান্সফোর্মেতিব পোতেন্সিএল অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি এ.আই.না হেল্থকেয়র দেলিবরিদা অচৌবাা খুদোংচাবসিং পিরবশু, মশি “অচেৎপা চৎন-কাংলোনসিং, অকনবা রিশরচ, ইথিকেল্ ওভরশাইৎ, অমশুং ইক্বিতিদা অচেৎপা ৱাশক্ অমনা সেমগৎকদবনি, মদুনা মশিগি কাননবা অশি নাগরিক্ খুদিংমকতা য়ৌহনগনি।”
মহাকনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি এ.আই.না হেল্থকেয়র দেলিবরিদা অচৌবা খুদোংচাবশিং পিরবসু, মসি “অচেৎপা চৎন-কাংলোনশিং, অকনবা রিসর্চ, ইথিকেল ওভরসাইত, অমসুং ইক্বিতিদা অচেৎপা ৱাশক অমনা শেমগৎকদবনি, মদুনা মসিগী কান্নবা অসি নাগরিক খুদিংমক্তা য়ৌহনগনি।”
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি মদুদি ভারতনা ২০১৫দা দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিএতিব হৌদোকপগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শানবা লুচিংবগী মখাদা চহি তরাগী খুজিং অমা হেন্না মমাঙদা অচেৎপা দিজিতেলগী য়ুম্ফম অমা থমখি, মহাক্না পনখি মদুদি থৌরাং অসিনা “ভারতপু দিজিতেল ওইনা শক্তি লৈবা খুন্নাই অমা ওইনা অমসুং লৌশিংগী ইকোনোমী অমা ওইনা ওন্থোক্তুনা, ভারতপু এ.আই. য়াওনা তুংগী তেক্নোলোজিশিংগীদমক শেম শানবা” পান্দম থম্লি।
শ্রী নদ্দা মখা তানা পনখি মদুদি ২০১৭কি ভারতকি নেস্নেল হেল্থ পোলিসিনা ইন্তগ্রেতেদ, ইন্তরওপরেবল, ইনক্লুসিব অমসুং স্কেলেবল দিজিতেল হেল্থ ইকোসিস্তেম অমা য়েংশিল্লি। মসিগী মীৎয়েং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা সরকারনা অয়াবা পিবদা য়ুম্ফম ওইবা দিজিতেল হেল্থ দেতা ফ্রেমৱার্কশিংগা লোয়ননা ২০২১দা আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মীশন হৌদোকখি, মসিনা মতিক-ময়াই লৈবা হকশেলগী দেতা শেম্বা ঙমহনখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি দিজিতাইজেশন অমসুং দেতা খক্তানা হেন্না ফবা হকশেলগী ফলশিং ফংনবা মতিক চাদে অমসুং শেক্তার-শ্পেশিফিক গবরনান্স ফ্রেমৱার্কশিং অসি এ.আই. মসিগী মতাংদা মহাক্না ২০২৬কি ফেব্রুৱারিদা ইন্দিয়া এ.আই. স্ত্রেতিজি (সাহি) হৌদোকখিবগী মতাংদা ফোংদোকখি।
মহাক্না সাহি অসি “গ্লোবেল সাউতগী থোরকপা অহানবা অপুনবা থৌরাংনি, মসিনা ভারতকি হেল্থকেয়রগী খোঙচৎ অসি ইথিকেল, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং পিপল সেন্ত্রীক ওইবা মওংদা লমজিংলি” হায়না ফোঙদোকখি।
ভারতকি অখন্নবা স্কেল অমসুং দাইবর্সিতিগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা নোৎ তৌখি মদুদি লৈবাক অসিনা ওফিসিএল লোল ২২ অমসুং হেল্থকেয়র এক্সেসকি তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা নাগরিক বিলিয়ন ১.৪গীদমক লৈবাক অসিনা এ.আই. গবর্নিং তৌরি হায়না থোইদোক্না হায়খি। এ.আই.না হেল্থকেয়রগী গেপশিং মেনখৎপগী পোটেনসিএল লৈরবশু, করিগুম্বাা দায়ৎবা লৈনা দিজাইন তৌদ্রবদি মসিনা ইনক্বিতিশিংশু হেন্না চেৎশিলহনবা য়াই মহাক্না চেকশিন ৱা মসিগী শিংনবা অসি কোকহন্নবা শ্রী নদ্দানা বি.ও.দি.ঐচ.- বেঞ্চমার্কিং ওপন দেতা প্লেৎফোর্ম ফোর হেল্থ এ.আই.- শেমগৎপগী মতাংদা ৱা ঙাংখি মদুনা ভারত্তা দিপ্লোই তৌরিবা এ.আই. অসি রিএল ৱর্ল্দ দেতাসেতশিংগা বেঠ্চমার্ক তৌদুনা মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্কী ওইনা শাফনা অমসুং মান্নবা মওংদা থবক তৌই।
ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসন হেন্না পিনবা হায়রদুনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমত্তনা এ.আই.গী শিংনবা অমসুং খুদোংচাবশিং অসি আইসোলেসন ওইনা থেংনবা ঙম্লোই। মহাক্না থাজবা য়াবা অমসুং ইন্তরওপরেবল হেল্থ দেতা ইকোসিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, কোলাবোরেতিব রিসর্চ প্রমোত তৌনবা, ইথিকেল এ.আই. চাউখৎহনবা অমসুং সেয়র তৌরবা হেল্থকেয়রগী শিংনবশিং অসি পুন্না থমগনি।
শ্রী নদ্দানা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ইনোবেসন অসি রেগুলেন্না লমজিংগদবনি, স্কেল অসি থাজবগী খুত্থাংদা ফংহনগদবনি অমসুং তেক্নোলোজিগী অহোঙবা অসি ইক্বিতি, ইথিক্স অমসুং মীয়ামদা ফনা এঙ্কর তৌদুনা লৈগদবনি।
মহাককি ৱারোল লোয়শিল্লকপদা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ৱাফম থমখি মদুদি হেল্থকেয়রদা এ.আই. প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী মীৎয়েং পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা “আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স” খক্তাদা নত্তনা “ওল-ইনক্লুসিব ইন্তলিজেন্স”দা থাজবা থম্লি, অমসুং এ.আই.না মালেমগী য়াইফনবা শাফু অমা ওইহন্নবা মালেমগী মীয়ামদা হায়খি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri J P Nadda Addresses Side Event on “Artificial Intelligence in Health: Laws, Ethical Oversight, Research and Equity” at the 79th World Health Assembly in Geneva
AI presents immense opportunities for advancing healthcare delivery but it must be shaped by sound regulation, rigorous research, ethical oversight and a deep commitment to equity so its benefits reach every citizen: Shri J P Nadda
“SAHI is the first comprehensive strategy emerging from the Global South, guiding India’s healthcare journey in an ethical, transparent and people-centric manner”
Emphasizes India’s commitment to working with global partners to strengthen trusted and interoperable health data ecosystems, promote collaborative research, advance ethical AI development and collectively address shared healthcare challenges
“Future of AI in healthcare will be defined by collective human choices, not algorithms alone”
21 MAY 2026 9:16AM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare Shri Jagat Prakash Nadda addressed the side event on “Artificial Intelligence in Health: Laws, Ethical Oversight, Research and Equity” during the 79th World Health Assembly, Geneva.
Addressing the distinguished gathering of global leaders, delegates, experts and policymakers, Shri Nadda highlighted the transformative potential of Artificial Intelligence (AI) in reshaping healthcare systems, governance frameworks, economies and the lives of citizens across the world. He emphasized that while AI presents immense opportunities for advancing healthcare delivery, it must be “shaped by sound regulation, rigorous research, ethical oversight, and a deep commitment to equity so its benefits reach every citizen”.
The Union Health Minister stated that India had laid a strong digital foundation over a decade ago under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi through the launch of the Digital India initiative in 2015. He noted that the initiative aimed to “transform India into a digitally empowered society and a knowledge economy, preparing India for future technologies, including AI.”
Shri Nadda further underlined that India’s National Health Policy of 2017 envisioned an integrated, interoperable, inclusive and scalable digital health ecosystem. Building upon this vision, the Government launched the Ayushman Bharat Digital Mission in 2021 along with consent-based digital health data frameworks, enabling the creation of quality health data.
The Union Health Minister stressed that digitization and data alone are insufficient to achieve better health outcomes and that sector-specific governance frameworks are essential for safe and responsible deployment of AI. In this context, he highlighted the launch of the Strategy for AI in Healthcare for India (SAHI) during the India AI Impact Summit in February 2026.
He described SAHI as “the first comprehensive strategy emerging from the Global South, guiding India’s healthcare journey in an ethical, transparent and people-centric manner.”
Highlighting India’s unique scale and diversity, the Union Minister noted that the country is governing AI for 1.4 billion citizens across 22 official languages and varying levels of healthcare access. He cautioned that while AI has the potential to bridge healthcare gaps, it could also deepen inequities if not designed responsibly. To address this challenge, Shri Nadda spoke about the creation of BODH – Benchmarking Open Data Platform for Health AI – which ensures that AI solutions deployed in India are benchmarked against real-world datasets so that they perform safely and equitably for every Indian everywhere.
Calling for greater international collaboration, the Union Health Minister stated that no country can address the challenges and opportunities of AI in isolation. He emphasized India’s commitment to working with global partners to strengthen trusted and interoperable health data ecosystems, promote collaborative research, advance ethical AI development and collectively address shared healthcare challenges.
Shri Nadda emphasized that innovation must be guided by regulation, scale must be earned through trust and technological advancement must remain anchored in equity, ethics and public good.
Concluding his address, the Union Health Minister remarked that the future of AI in healthcare would not be written by algorithms alone, but by the collective choices of governments, institutions and societies. Referring to Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision, he stated that India believes not merely in “Artificial Intelligence” but in “All-Inclusive Intelligence,” and called upon the global community to ensure that AI becomes a force for global good.