প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইটালীৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক সাক্ষাৎ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে
20 MAY 2026 7:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ইটালী গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম চাৰ্জিঅ’ মাটাৰেলা ডাঙৰীয়াক আজি ৰোমত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন কুইৰিনেলত সাক্ষাৎ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-ইটালীৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰাৰ দিশত ৰাষ্ট্ৰপতি মাটাৰেলাৰ সহায় আৰু নেতৃত্বৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। ভাৰত-ইটালীৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ উৰ্ধমুখী গতিৰ কথা উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই বাণিজ্য তথা বিনিয়োগ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, মহাকাশ, শক্তি, এআই আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি, শিক্ষা, সংস্কৃতি আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাৰ বিষয়ত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বিষয়তো তেওঁলোকে মত বিনিময় কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে যে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিত আগতীয়াকৈ স্বাক্ষৰিত হ’লে এই অংশীদাৰিত্বই নতুন গতি লাভ কৰিব। সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, ডিজিটেল সংযোগ আৰু শক্তি যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বহুমুখী ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইচি)ৰ তাৎপৰ্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
ইয়াৰোপৰি দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্বজোৰা তথা আঞ্চলিক বিষয়সমূহকলৈ আলোচনা কৰাৰ লগতে পশ্চিম এছিয়া আৰু ইউৰোপৰ সংঘাত সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, যাতায়তৰ স্বাধীনতা আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি মাটাৰেলাৰ উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক সুবিধাজনক সময়ত ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister calls on the President of Italy
20 MAY 2026 7:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi called on H.E. Mr. Sergio Mattarella, the President of the Italian Republic, at Quirinale, the Presidential Palace in Rome today.
Prime Minister thanked President Mattarella for his support and leadership towards strengthening India-Italy relations. The two leaders noted the upward trajectory in India-Italy strategic partnership and expressed satisfaction at the ongoing cooperation in trade and investment, science and technology, research and innovation, defence and security, space, energy, AI and critical technologies, education, culture and people-to-people ties. They also exchanged views on emerging technologies and Artificial intelligence.
The two leaders noted that the early signing of the India-EU Free Trade Agreement would impart new momentum to the partnership. They discussed the significance of the multimodal India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) for ensuring maritime security, digital connectivity and energy supplies.
The two leaders also discussed global and regional issues and exchanged views on the conflicts in West Asia and Europe. They reiterated their shared commitment to upholding international law, freedom of navigation and peaceful resolution of disputes.
Prime Minister thanked President Mattarella for his warmth and gracious hospitality and invited the President to visit India at a mutually convenient time.