প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-নৰৱে’ বাণিজ্য আৰু গৱেষণা সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
18 MAY 2026 10:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অছলোত অনুষ্ঠিত ভাৰত-নৰৱে’ বাণিজ্য আৰু গৱেষণা সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। ৰাজকুমাৰ হাকন আৰু নৰৱে’ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জ’নাছ গৰ ষ্ট’ৰেও সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই সন্মিলনত ৫০ৰো অধিক কোম্পানীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া তথা নৰৱে’ৰ আৰু ভাৰতীয় বাণিজ্যিক আৰু গৱেষণা সম্প্ৰদায়ৰ ২৫০ৰো অধিক প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। সন্মিলনখনে ভাৰত-ই এফ টি এ বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি বলৱৎ হোৱাৰ পিছত দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ বৰ্ধিত গতি চিহ্নিত কৰিছে।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ বাণিজ্য আৰু গৱেষণা সন্মিলনৰ পূৰ্বে স্বাস্থ্যসেৱা উদ্ভাৱন, সামুদ্ৰিক সহযোগিতা, বেটাৰী আৰু শক্তি সংৰক্ষণ প্ৰণালী, ডিজিটেলাইজেচন আৰু বিদ্যুতায়ন আৰু বায়ু শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অছলোৰ বিভিন্ন স্থানত চাৰিখন ঘূৰণীয়া অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ সম্বোধনত টিইপিএ বলৱৎ হোৱাৰ পিছত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ বিকাশৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দুয়োপক্ষৰ অংশীদাৰসকলে টিইপিএৰ অধীনত ১০০ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰৰ বিনিয়োগৰ আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতত ১০ লাখ নিয়োগৰ সৃষ্টিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাব লাগে। ভাৰতৰ শক্তিশালী উৰ্ধমুখী বিকাশৰ গতি, জনগাঁথনিগত সুবিধা, প্ৰতিভাশালী আৰু উচ্চাকাংক্ষী যুৱক-যুৱতী, শক্তিশালী ব্যৱসায়িক অনুশীলন, বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল নিয়ামক পৰিকাঠামো আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগী। তেওঁ নীল অৰ্থনীতি, জাহাজ নিৰ্মাণ, সেউজ পৰিবৰ্তন, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, স্বাস্থ্য-প্ৰযুক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত ভাৰতত নৰৱে’ৰ অধিক বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ পৰিসৰ, শক্তিৰ বৰ্ধিত চাহিদা, জলবায়ুৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, গ্ৰীড আন্তঃগাঁথনি, সেউজ হাইড্ৰ’জেন আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতৰ উচ্চাভিলাষী সেউজ পৰিবৰ্তন কাৰ্যসূচীৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পৰিষ্কাৰ শক্তিত বিনিয়োগ, সামুদ্ৰিক কাৰ্বন মুক্তকৰণ, মহাসাগৰৰ স্থায়িত্ব আৰু জলবায়ু বিত্তৰ ক্ষেত্ৰত নৰৱে’ৰ গোলকীয় নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুয়োখন দেশৰ বাণিজ্যিক সম্প্ৰদায়ক নতুন অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ, সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰতীয় আৰু নৰৱে’ৰ কোম্পানী আৰু সংস্থাসমূহৰ মাজত কেইবাখনো বাণিজ্যিক চুক্তি সম্পন্ন হয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister attends the India-Norway Business and Research Summit
18 MAY 2026 10:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today attended the India-Norway Business and Research Summit at Oslo. His Royal Highness Crown Prince Haakon and the Prime Minister of Norway, H.E. Jonas Gahr Støre also participated in the Summit.
The Summit was attended by CEOs of over 50 companies and more than 250 participants from the Norwegian and Indian business and research communities. The Summit marked the growing momentum in bilateral economic cooperation following the coming into force of India-EFTA Trade and Economic Partnership Agreement.
Prior to the high level Business and Research Summit, four roundtable sessions were organized across different locations in Oslo, focusing on healthcare innovation, maritime cooperation, batteries and energy storage systems, digitalization and electrification, and wind energy.
In his address, Prime Minister Modi appreciated the growth in bilateral trade and investments following the entry into force of TEPA. He underlined that stakeholders on both sides should make efforts to achieve the investment target of USD 100 billion under TEPA and consequent creation of one million jobs in India. India’s strong upward growth trajectory, demographic dividend, talented and aspirational youth, robust business practices, investor-friendly regulatory framework, and the spirit of competitive federalism. He encouraged greater Norwegian investments in India in key sectors such as the blue economy, shipbuilding, green transition, renewable energy, health-tech, critical minerals, and start-ups.
Prime Minister Modi also underscored India’s ambitious green transition agenda, emphasizing the country’s scale, growing energy demands, climate commitments, and rapid expansion in renewable energy, grid infrastructure, green hydrogen, and clean energy. He appreciated Norway’s global leadership in clean energy investments, maritime decarbonization, ocean sustainability, and climate finance. Prime Minister urged the business communities of both countries to forge new partnerships, identify emerging areas of collaboration, and strengthen economic cooperation.
A number of business agreements between Indian and Norwegian companies and entities were signed during the Summit.